Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση της Τετάρτης – Τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός

Πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στην πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει αυτή τη στιγμή κάποιο ενδεχόμενο, εκτός, ίσως, από αυτό της παραίτησης της κυβέρνησης, κάτι που ο κ. Παπανδρέου αποκλείει κατηγορηματικά.
Πιο πιθανό θεωρείται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε έναν ακόμη ανασχηματισμό, προσπαθώντας να κατευνάσει τις φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.  Σκέψη που υπάρχει για αυτή την περίπτωση, είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα να συμμετέχουν προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και εκτός στενού πολιτικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό που έγινε, όλες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για συμμετοχή προσωπικοτήτων εκτός του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κάτι το οποίο διαψεύστηκε στην πράξη.
Το άλλο πιθανό σενάριο, θέλει τον πρωθυπουργό να φέρνει στη Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση (που θεωρείται πιθανό πως θα υπάρξει), ζητώντας να εγκριθεί με 180 ψήφους. Με δεδομένο ότι η απόφαση που θα παρθεί την Τετάρτη θα είναι δυσμενέστερη για την Ελλάδα σε σύγκριση με αυτή της 21ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει τη Βουλή για να την ενημερώσει άμεσα για τα όποια αποτελέσματα και ακολούθως να ζητήσει να εγκριθεί η όποια καινούρια δανειακή σύμβαση με 180 ψήφους. Σκοπός αυτής της κίνησης, θα είναι να αναγκάσει τη ΝΔ να πάρει σαφή θέση: Ή να πει «ναι» στα νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει και τα οποία ίσως δεσμεύσουν τη χώρα για αρκετά χρόνια ή να οδηγήσει –με δική της ευθύνη- τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξετάζει και το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει και μια νέα πρόταση εθνικής συνεννόησης προς την αντιπολίτευση, με αφορμή τα δεδομένα που θα προκύψουν από την απόφαση της Τετάρτης.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρονται ήδη να ζητούν από τους βουλευτές του κόμματος να ρίξουν τους τόνους μέχρι να βρεθεί μια λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χαρακτηριστικό είναι πως ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, προέβη την Κυριακή σε σχετική δήλωση, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ:
«Με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης, αλλά και με συναίσθηση των δυσκολιών και κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις, και στηρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά το βαρύ φορτίο που σηκώνει, ήταν, είναι και θα είναι παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα».
Και νέα επιστολή βουλευτών;
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής», στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται και τρίτη παρέμβαση βουλευτών που απαιτούν από τον πρωθυπουργό να κάνει «άμεσες αλλαγές» στην κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το κείμενο έχει ήδη συνταχθεί και αυτή τη στιγμή μαζεύονται οι υπογραφές των βουλευτών που θα μπουν στο τέλος. Θα πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μετά το κείμενο των τριών υπουργών Διαμαντοπούλου - Λοβέρδου - Ραγκούση την περασμένη Κυριακή και την επιστολή των 28 νέων βουλευτών οι οποίοι ζητούν Εθνική συμφωνία στη βάση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση, υπογραμμίζοντας ότι στην «μεταμνημονιακή εποχή είναι όρος επιβίωσης της χώρας». Οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο – έκκληση τονίζουν ότι στόχος τους είναι «να ανοίξει ένας κύκλος διαλόγου αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού για τη χώρα και το λαό».

Οι 28 βουλευτές υποστηρίζουν ότι, υπό την προϋπόθεση ότι η Σύνοδος Κορυφής θα έχει θετική έκβαση, ο χρόνος είναι κατάλληλος για έναν τέτοιο διάλογο, και προτείνουν ως βασικούς άξονες συζήτηση:
-Η άμεση αποφασιστική ανακατανομή των βαρών της κρίσης μέσα από τον αναδρομικό έλεγχο και τη σύλληψη του πλούτου που αποκτήθηκε σε όλους τους τομείς της παραοικονομίας, που δρα για δεκαετίες στη χώρα. Στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά δείγματα γραφής, μιας αλλαγής πορείας.
-Η αντιμετώπιση της κρίσης του εθνικού μοντέλου συσσώρευσης μιας κρατικής οικονομίας διανομής με στόχο την εξειδίκευση ενός παραγωγικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας και της κοινωνίας μας.
-Η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος της χώρας, του νέου μοντέλου οργάνωσης της δημοκρατίας, του κράτους και των κοινωνικών θεσμών από την αναθεώρηση του συντάγματος έως τις μορφές λειτουργίας μιας άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας.
-Η αντιμετώπιση της διεθνούς συστημικής κρίσης, της κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός ανεξέλεγκτου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με την οικοδόμηση διεθνών εναλλακτικών συμμαχιών της χώρας.

Οι 28 βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο είναι οι: Ηλίας Θεοδωρίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Λάμπρος Μίχος, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Όλγα Ρενταρή, Σάββας Εμινίδης, Στάθης Κουτμερίδης, Παύλος Στασινός, Νίκος Τσώνης, Αγγελος Μανωλάκης, Γιώργος Κασσάρας, Φραγκίσκος Παρασύρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Βασιλική Τσόνογλου, Δημήτρης Παπουτσής, Θανάσης Παπαδόπουλος, Μαρία Θεοχάρη, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Αμοιρίδης Αργύρης Λαφαζάνης, Ελένη Τσαούση, Χρήστος Μαγκούφης, Χρήστος Χάϊδος, Μιχάλης Παντούλας, Γιώργος Φραγγίδης και Αναστάσιος Σιδηρόπουλος.

eklogika.gr