Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Θανάσης Νάκος...η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθετεί την ουσιαστικά άνευ όρων νομιμοποίηση λαθρομεταναστών,


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος,  Εισηγητής στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου Νόμου: «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας, ρυθμίσεις θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών», έκανε την ακόλουθη δήλωση:


 «Την ώρα που η λαθρομετανάστευση καθημερινά διογκώνεται, που η εγκληματικότητα αυξάνεται και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη έχει φθάσει στο ναδίρ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθετεί την ουσιαστικά άνευ όρων νομιμοποίηση λαθρομεταναστών, φέρνοντας στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο το οποίο όχι μόνο αδιαφορεί για την υπάρχουσα κατάσταση, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη λαθρομετανάστευση, αλλά την υποθάλπει και συντελεί στην περαιτέρω γιγάντωσή της. 

Γιατί, ενώ ενσωματώνει –επιτέλους!– τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για το αυτοτελές έγγραφο, που θα διευκολύνει την καταγραφή και νόμιμη διακίνηση των μεταναστών, και θεσμοθετεί την αναδιοργάνωση και απλούστευση του συστήματος έκδοσης αδειών, με τη δημιουργία των ήδη έτοιμων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά ξεχασμένων για δύο χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Υπηρεσιών Μιας Στάσης, εντούτοις εισάγει –από το... παράθυρο– διάταξη που κάνει ελαστικότερη τη χορήγηση αδειών για ανθρωπιστικούς και εξαιρετικούς λόγους, την οποία είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση μόλις πριν από λίγο καιρό, παρά τη σφοδρή αντίδρασή μας, και η οποία ξεκάθαρα οδηγεί σε μαζικές νομιμοποιήσεις.

Ακόμα, όμως, και τα όποια σωστά βήματα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, γίνονται λειψά. Ενώ υποτίθεται ότι αναδιοργανώνει το σύστημα αδειοδότησης των μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα, αυτό υπάρχει μόνο ως πρόθεση καθώς το νέο σύστημα θα ξεκινήσει κατόπιν υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν μετά από ένα ή δύο χρόνια !! Και ενώ –επιτέλους!– η χώρα μας προχωρά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, στην έκδοση του αυτοτελούς εγγράφου, εναρμονιζόμενη προς  τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό μετατίθεται, επίσης, για το άγνωστο μέλλον. Όταν και όποτε προετοιμασθεί το Υπουργείο...

Αντιθέτως, δεν συμβαίνει το ίδιο με την επίμαχη διάταξη που ανοίγει την πόρτα στις μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών. Αυτή είναι η μόνη που έχει άμεση ισχύ, χωρίς αναβολές! Είναι αυτή με την οποία μειώνεται ο χρόνος διαμονής των λαθρομεταναστών στη χώρα από δώδεκα σε δέκα χρόνια, προκειμένου να νομιμοποιηθούν άμεσα οι μετανάστες απεργοί πείνας της «Υπατίας», αλλά και χιλιάδες ακόμη παράνομοι που διαβιούν στην Ελλάδα.

 Όταν ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια είχαμε εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες μας, γατί, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι ο νόμος αφορούσε μόνο νόμιμους μετανάστες, υποπτευόμασταν ότι μπορούσε να ανοίξει ανά πάσα στιγμή μία «κερκόπορτα», που θα οδηγούσε σε νέο κύμα νομιμοποίησης λαθρομεταναστών και στη συνέχεια απόδοσης σε αυτούς ελληνικής ιθαγένειας. Δυστυχώς, οι φόβοι μας αυτοί επιβεβαιώθηκαν πολύ γρήγορα! Με το νόμο περί ασύλου δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, παράνομοι μετανάστες χωρίς καμία προϋπόθεση, δηλαδή χωρίς να κατέχουν προηγούμενη άδεια διαμονής ή νόμιμη θεώρηση εισόδου (visa), σήμερα η χρονική προϋπόθεση μειώνεται ακόμη περισσότερο από δώδεκα σε δέκα χρόνια.  Τα δε δικαιολογητικά που απαιτούνται καλύπτουν τόσο ευρύ φάσμα, που περιλαμβάνει ακόμη και ιδιωτικά έγγραφα, τα οποία είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο εμπορίας. Τολμώ την πρόβλεψη ότι σε λίγο θα μιλάμε για ευρεία νομιμοποίηση μεταναστών, και μάλιστα οποτεδήποτε κι εάν στην πραγματικότητα έχουν έρθει αυτοί στη χώρα. Είναι βέβαιο ότι ο καθορισμός αυτών των πιστοποιητικών θα λειτουργήσει ως νέο προσκλητήριο λαθρομεταναστών και «δουλεμπόρων» στη χώρα.

Εγγύηση για επιβεβαίωση των φόβων μας είναι ο διορισμός στην Επιτροπή, που θα εισηγείται στον Υπουργό για την αποδοχή των ανωτέρω αιτήσεων, του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, δικηγόρου συμπαραστάτη των απεργών πείνας της Υπατίας.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το ζήτημα της μετανάστευσης αποσπασματικά, υποχωρητικά και με γνώμονα τη συνεχώς διευρυνόμενη νομιμοποίηση μεταναστών.  Πλέον, η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί συνολική μεταναστευτική πολιτική:

- Κατάργηση του πρόσφατου «αντισυνταγματικού νόμου» για την Ιθαγένεια.

- Φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας.

- Δημιουργία κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σύγχρονων κέντρων υποδοχής και παραμονής λαθρομεταναστών και γρήγορη εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου. 

- Αλλαγή της Συμφωνίας Δουβλίνο-ΙΙ.

- Ανάδειξη της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Και φυσικά, στελέχωση και διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των υποδομών. Γιατί στην πολιτική είναι πολύ ωραίο να σχεδιάζει κανείς νέες δομές και να εισάγει σε αυτές καινοτόμα προγράμματα, όταν όμως αυτό γίνεται χωρίς καμία ουσιαστική προεργασία, όταν αυτό προσπαθεί να στηριχθεί στο υπάρχον σαθρό οικοδόμημα και πολύ περισσότερο, όταν αυτό γίνεται  στην Ελλάδα του 2011, που όλοι γνωρίζουμε την κατάστασή της, τότε πρόκειται ξεκάθαρα για εμπαιγμό και εξαπάτηση της πολιτικής ζωής και των πολιτών.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, είναι τόσο θλιβερή, που είναι πραγματικά αδύνατον να υλοποιηθεί σε αυτές οτιδήποτε από όσα συζητούμε σήμερα.

Σύμφωνα με έγγραφο των υπάλληλων των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, το 2009 υπηρετούσαν στην ενιαία τότε Διεύθυνση 30 μόνιμοι υπάλληλοι και 120 συμβασιούχοι, συνολικά δηλαδή 150 άτομα που εξέδιδαν κατά μέσο όρο 1.000 άδειες διαμονής την ημέρα. Σήμερα υπηρετούν και στις δύο διευθύνσεις 36 μόνιμοι υπάλληλοι και 8 συμβασιούχοι, που εκδίδουν κατά μέσο όρο 400 άδειες διαμονής την ημέρα! 

Έχουμε γυρίσει, δηλαδή, στα επίπεδα του 2004, όταν οι νόμιμοι μετανάστες παραλάμβαναν μόνο ληγμένες άδειες διαμονής. Όλη η πρόοδος που είχε συντελεστεί τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. σε αυτό τον τομέα, έχει πλέον εξαλειφθεί...

Είναι χαρακτηριστικό, ότι και στις δύο διευθύνσεις της Αθήνας υπάρχουν  τουλάχιστον 83.640 εκκρεμείς αιτήσεις, (29.841 στην Α΄ Διεύθυνση, 38.358 στη Β΄Διεύθυσνη και 15.441 αδιαβίβαστες στο Δήμο μόνο της Αθήνας) από τις οποίες οι 31.810 είναι αιτήσεις προηγούμενων ετών, που δεν έχουν εξεταστεί. Και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όμως, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, όπως στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που ξεπερνούν τις 34.000  εκκρεμότητες.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης του...  e-government, είναι ότι ακόμη και η ηλεκτρονική διασύνδεση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως με το ΙΚΑ, που με πολύ κόπο είχε επιτευχθεί το 2009, διεκόπη και πλέον οι υπηρεσίες επέστρεψαν στον παραδοσιακό τρόπο του μετρήματος με το χέρι των ενσήμων του κάθε μετανάστη.

Όλα τα παραπάνω, δεν τα λέμε για να στηρίξουμε αυτά που εμείς κάναμε. Πιστεύουμε πραγματικά ότι πολιτική σημαίνει παραγωγή και υλοποίηση έργου, όχι αόριστες θεωρητικές εξαγγελίες. Και αποτελεί κορυφαία επιλογή μας να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της εθνικής μας ταυτότητας και κυριαρχίας.  Γι’ αυτό υποστηρίζουμε σταθερά την εφαρμογή μίας βιώσιμης και ρεαλιστικής μεταναστευτικής πολιτικής, με σεβασμό στον άνθρωπο και στην προστασία όλων των πολιτών.»