Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Σύσκεψη στη Ν. Δ. για την εργασιακή εφεδρεία


Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος σύσκεψη υπό τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Αρκαδίας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο, με θέμα την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Σταϊκούρας Χρήστος, Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, Μηταράκης Νότης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, Βρούτσης Γιάννης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, Ζώης Χρήστος, Τομεάρχης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Χατζηδάκης Κωστής, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γιαννόπουλος Θανάσης, Τομεάρχης Υγείας, και Νικολόπουλος Νίκος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:




«Η πρότασή μας για την εργασιακή εφεδρεία, που δεν περιλαμβάνει απολύσεις, εγγυάται δημοσιονομικό κέρδος, αλλά και κοινωνικό όφελος. Η κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε προθάλαμο και διαδικασία απολύσεων. Διαφωνούμε πλήρως. Ο πανικός και η σύγχυση είναι κακοί σύμβουλοι σε μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει παντού.



Η μείωση του μεγέθους του Δημοσίου φαντάζει τόσους μήνες άπιαστος στόχος για το Υπουργείο Οικονομικών, αφού η λίστα που δημοσιεύεται περιλαμβάνει οργανισμούς οι οποίοι ήδη έπρεπε να είχαν “εξυγιανθεί”, ή συγχωνευτεί ή καταργηθεί.



Για παράδειγμα, στο Νόμο για την εξυγίανση του ΟΣΕ η Κυβέρνηση εφήρμοσε ευρύ πρόγραμμα μετατάξεων για το συγκεκριμένο οργανισμό, καθώς και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ. Το ίδιο και για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Ενώ οι μετατάξεις αυτές ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται εντός των ημερών και η κυβέρνηση τις προέβαλε αρκούντως, ξαφνικά οι υπάλληλοι που έμειναν στους εν λόγω φορείς μαθαίνουν ότι μπορεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας και να απολυθούν. Ας διαλέξει η κυβέρνηση: είτε οι μετατάξεις ήταν πρόχειρες, είτε εξαπάτησε τους εργαζομένους που δεν ζήτησαν να μεταταγούν και τώρα βρίσκονται προ εκπλήξεων, είτε συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται για σοβαρή και υπεύθυνη συμπεριφορά.



Σε ορισμένους οργανισμούς, ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε πρόσφατα την ενίσχυσή τους με προσωπικό, με τη χθεσινή ανακοίνωση, προχωρεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το “InvestinGreece” και το ΕΤΕΑΝ. Στην περίπτωση του” InvestinGreece”, τον Οκτώβριο του 2010, προβλέφθηκαν με το νόμο 3894 για το fasttrack μετατάξεις για στήριξη του έργου του. Το ίδιο και στο ΕΤΕΑΝ, όπου μόλις την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση προέβλεψε σε σχετικό νόμο (3912/11) την ίδρυση 40 νέων οργανικών θέσεων. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όχι απλώς αναιρεί τις θέσεις της, αλλά κάνει τα ακριβώς αντίθετα. Η περίπτωση της ΜΟΔ (Μονάδα Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) είναι ενδεικτική των τραγελαφικών χειρισμών. Αφού με περσινό νόμο η ΜΟΔ συμπεριελήφθη στις ΔΕΚΟ, με τροπολογία που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα η συγκεκριμένη υπηρεσία εξαιρέθηκε εκ νέου από τις διατάξεις που διέπουν τις ΔΕΚΟ. Παρόλα αυτά, το έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβάνει και τη ΜΟΔ, εξισώνοντάς την με τους υπόλοιπους φορείς.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση, αντί να καταργεί, δημιουργεί νέους οργανισμούς, όπως πρόσφατα αποδείξαμε. Δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να τιθασεύσει το μεγάλο και σπάταλο κράτος, το οποίο δημιούργησε.



Είναι εμφανής η απουσία σχεδιασμού, αφού πάλι προτάσσεται η λογική των οριζόντιων περικοπών 10%. Μετά από δύο χρόνια, η Κυβέρνηση έπρεπε να έχει συγκεκριμένο σχέδιο, να έχει κλείσει τους οργανισμούς αυτούς, που δεν είναι απαραίτητοι και να είχε ήδη εξυγιάνει τους υπόλοιπους.



Είναι ανησυχητικό ότι κανείς δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα απολυθεί σήμερα αυτό το προσωπικό. Το πλέον παράλογο είναι ότι μετά την “εφεδρεία” του 10%, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Η κυβέρνηση με άλλα λόγια, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα προχωρεί την εργασιακή εφεδρεία και στη συνέχεια αξιολογεί το προσωπικό! Δηλαδή πρώτα θα διώξουν “χωρίς κριτήρια” και μετά θα αξιολογήσουν τους υπόλοιπους! Το κομματικό κράτος στο αποκορύφωμά του!»