Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ψήφισμα φορέων Δήμου Σικυωνίων προς τον Περιφερειάρχη Φ. Χατζημιχάλη για ΠΕΣΔΑ


Την Τετάρτη 13-10-2010, οι παρακάτω φορείς που δραστηριοποιούμαστε στο Δήμο Σικυωνίων και συγκεντρωθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου , δηλώνουμε ότι υιοθετούμε και στηρίζουμε ενεργά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σικυωνίων , σύμφωνα με την οποία δεν αποδέχεται και «γνωμοδοτεί αρνητικά για την μελέτη Επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τους παρακάτω λόγους:
Η αναθεωρημένη πρόταση του ΠΕΣΔΑ δεν διευκρινίζει ποια λύση θα ακολουθήσουμε μετά το πρώτο στάδιο προσαρμογής.
Χωροθετείται σαν συγκεκριμένη και μοναδική αναφορά στο ΠΕΣΔΑ Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή της «Λιτσάρδας» του Τ.Δ. Σουλίου , στο χώρο του υπάρχοντος ΧΥΤΑ. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση να εξυπηρετούμε την διαχείριση όλων των οικιακών απορριμμάτων όλων των Δήμων της Δυτ. Κορινθίας (από Βόχα έως Ευρωστίνη)
Δεν συμφωνούμε με τη χωροθέτηση, έστω και για προσωρινό διάστημα, δεματοποιητή σύμμικτων απορριμμάτων και στην μετέπειτα καύση τους, καθώς επίσης και με την επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ. Λέμε ΟΧΙ σε οποιαδήποτε βιομηχανοποίηση σκουπιδιών.
Είμαστε υπέρ μιάς ολοκληρωμένης διαχείρισης Απορριμμάτων που σημαίνει, Διαλογή στην πηγή, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση, Λιπασματοποίηση, δημιουργία ΚΔΑΥ ανά νομό, ΧΥΤΥ, ενημέρωση των πολιτών και εφαρμογή του κανόνα «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Επιπλέον, θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση του σημερινού Περιφερειάρχη, δεν νομιμοποιείται ηθικά να δεσμεύσει τον νέο Περιφερειάρχη που θα αναδειχθεί σε λίγες ημέρες από τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, με διευρυμένες αρμοδιότητες
Επ’ αυτού του πολύ σημαντικού για την τοπική κοινωνία μας θέματος, καλούμε τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες να τοποθετηθούν ευθέως, δημοσίως και εγγράφως προς τους Πολίτες και την Περιφέρεια , άμεσα και πριν την διενέργεια των επικείμενων εκλογών
Οι υπογράφοντες

Υποψήφιοι συνδυασμοί Δήμου Σικυωνίων :
ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Τ. Χωρέμη
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Χρ. Ζαχαριά
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΕΩΝ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ Σπ. Σταματόπουλου
Επίσης το υπογράφουν Φορείς και Σύλλογοι