Κυριακή 1 Ιουνίου 2025

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην εκδήλωση «Μια νέα γενιά χωρίς νικοτίνη» για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος Ν. Κακλαμάνης: «Οι νέοι θέλουν αγκάλιασμα, αποδοχή και στοχευμένες παρεμβάσεις από νωρίς για να πουν “όχι” στο κάπνισμα»

  

Αθήνα, 31 Μαΐου 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αναφορές στην προσωπική του εμπειρία και τη σχέση του με τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, από τα 17 του χρόνια μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε αποδέκτη για την ανάγκη «ειδικού χειρισμού» των παιδιών και εφήβων για να μην καταφεύγουν στο κάπνισμα.

«Οι ανησυχίες, τα καταιγιστικά ερεθίσματα που δέχονται, οι φόβοι, οι αντιδράσεις και οι ελπίδες τους θέλουν αγκάλιασμα και αποδοχή. Και μάλιστα από πολύ νωρίς. Από τη στιγμή δηλαδή που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τον κόσμο. Τότε είναι η σωστή στιγμή να ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση «Μια νέα γενιά χωρίς νικοτίνη», που διοργάνωσαν χθες στο θέατρο Χωρέμη του Κολλεγίου Αθηνών, η πρωτοβουλία Smoke Free Greece της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, όπως έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο η 31η Μαΐου, ο Πρόεδρος της Βουλής βραβεύτηκε για «την πολύτιμη προσφορά του στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Πρωτοβουλίας Smoke Free Greece της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας».

Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα κατά την απονομή της τιμητικής πλακέτας στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Free Greece, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θα αναλάβει την ανατύπωση  100.000 αντιτύπων του εκπαιδευτικού μαθητικού τετραδίου «Μαθαίνω να μην καπνίζω» που θα διανεμηθεί σε μαθητές των σχολείων της χώρας μας. 

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Ν. Κακλαμάνης, αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία για το πώς «κατέληξε δέσμιος της κακής συνήθειας», επεσήμανε: «Συχνά ανατρέχω σε εκείνες τις πρώτες φορές που έπιασα τσιγάρο στα χέρια μου και ειλικρινά θυμώνω. Απορώ με την ανοησία των νεανικών μου χρόνων και αναρωτιέμαι  “αλήθεια, τι σκεφτόμουν; Πώς μπόρεσα να το κάνω αυτό στο εαυτό μου;”  Και λέω “θυμώνω” γιατί όσο εύκολο ήταν να ξεκινήσω το κάπνισμα, τόσο δύσκολο μου ήταν να το διακόψω».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής «αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα, πιστεύω πως ανεξαρτήτως των διατιθέμενων καπνικών προϊόντων που κάνουν το δικό τους παιχνίδι σε μια ελεύθερη αγορά, εμείς οφείλουμε πρωτίστως να εστιάσουμε στην ψυχολογία και την εκπαίδευση των νέων μας. Αυτή η προσέγγιση θα ήταν πολύ πιο γόνιμη, αλλά και πιο δύσκολη από οποιαδήποτε μορφή απαγόρευσης». Πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο από μια θετική σκοπιά, μπορούμε να πλησιάσουμε στα ερεθίσματα που κινητοποιούν τον εθισμό».

Ο κ. Ν. Κακλαμάνης θέλησε να δώσει μια συμβουλή προς τις νέες και τους νέους: «η αληθινή επανάσταση είναι να πω ένα μεγάλο “όχι” στην εξάρτηση και ένα μεγάλο “ναι” στις απεριόριστες δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτω όπως κάθε άνθρωπος».

Υπογράμμισε μάλιστα πόσο σημαντικό είναι όλοι μας «να θυμόμαστε ποιοι ήμασταν ως νέοι και να βρίσκουμε σημεία επαφής. Να καλλιεργούμε την εγγύτητα. Να πείσουμε τη νέα γενιά ότι δεν είναι μόνη».

Οι Έλληνες “πρωταθλητές” στην καθημερινή κατανάλωση καπνικών προϊόντων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής από σχετικές έρευνες, το κάπνισμα, ακόμα και το παθητικό, σκοτώνει περίπου 22.000 ανθρώπους καθημερινά πάνω στον πλανήτη. Δηλαδή πάνω από 8 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του  Ευρωβαρόμετρου για το 2024, το 36% του γενικού πληθυσμού κάνει χρήση προϊόντων καπνού, ποσοστό που ξεπερνάει τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. που είναι το 24%. Ειδικότερα όμως, οι νεαροί καπνιστές μας, από 15 έως 24 ετών, αντιστοιχούν στο 25% της ηλικιακής τους ομάδας, ήτοι ένας στους τέσσερις.

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες είναι δυστυχώς “πρωταθλητές” και στην καθημερινή κατανάλωση καπνικών προϊόντων, που αντιστοιχεί σε ένα σχεδόν πακέτο ημερησίως.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, η  βουλευτής κ. Ζωή Ράπτη καθώς και επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους.

Οι κεντρικές ομιλίες εκφωνήθηκαν από τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Smoke Free Greece κ. Παναγιώτη Μπεχράκη και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

 

Επισυνάπτεται ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην εκδήλωση 

Χαιρετισμός στην εκδήλωση “Μια Νέα Γενιά Χωρίς Νικοτίνη” για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

 

Κολλέγιο Αθηνών, 30 Μαΐου 2025

 

Κύριε Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

αγαπητές φίλες και φίλοι,

 

είναι ιδιαίτερη η χαρά να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας σε μια εκδήλωση με ξεχωριστό ειδικό βάρος και ουσιαστικό πρακτικό αντίκρισμα.  Και αυτό γιατί σε μια εποχή που συχνά αναλωνόμαστε στον τυπικό εορτασμό παγκόσμιων ημερών, η συνεργασία του SmokeFreeGreece της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με τον ΕΟΔΥ έρχεται να απαντήσει με υπαρκτές λύσεις απέναντι σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Απόψε λοιπόν λέω να μιλήσω χωρίς περιστροφές. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτό δε με συμφέρει καθόλου. Θα σας μιλήσω για ένα νεαρό παιδί που... ξέρω καλά εδώ και δεκαετίες. Αυτό το παιδί λοιπόν στα χρόνια της εφηβείας ξεκίνησε το κάπνισμα. Λίγο η υποτιθέμενη “μαγκιά” μεταξύ συνομηλίκων, λίγο η αφέλεια της ηλικίας, λίγο τα άγχη και οι ανασφάλειες… και το κακό έγινε... Έτσι το πρώτο τσιγάρο στα κρυφά έγινε το πρώτο πακέτο στην παρέα και τελικά το πρώτο πράγμα που αναζητούσε με τον πρωινό καφέ.

Ο νεαρός μεγάλωσε, σπούδασε και -οποία ειρωνεία!- έγινε γιατρός. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επέλεξε μια ειδικότητα στενά συνδεδεμένη και με το κάπνισμα. Παρότι δεν εξελίχθηκε ποτέ σε μανιώδη καπνιστή, ο καρκίνος που καλείτο καθημερινά να αντιμετωπίσει στους ασθενείς του δεν τον αποθάρρυναν ώστε να διακόψει αποτελεσματικά το κάπνισμα. Κι έτσι συνέχισε έως σήμερα. Αυτό το παιδί λοιπόν, κατέληξε δέσμιος της κακής συνήθειας. Και είναι αυτό το παιδί που έχετε σήμερα μπροστά σας...

Συχνά ανατρέχω σε εκείνες τις πρώτες φορές που έπιασα τσιγάρο στα χέρια μου και ειλικρινά θυμώνω. Απορώ με την ανοησία των νεανικών μου χρόνων και αναρωτιέμαι  “αλήθεια, τι σκεφτόμουν; Πώς μπόρεσα να το κάνω αυτό στο εαυτό μου;”  Και λέω “θυμώνω” γιατί όσο εύκολο ήταν να ξεκινήσω το κάπνισμα, τόσο δύσκολο μου ήταν να το διακόψω.

Σκεφτείτε λοιπόν τώρα: εάν τότε μπορούσε κάποιος να πιαστεί κορόιδο τόσο απλά, πόσο πιο εύκολο είναι τώρα, για τα σημερινά παιδιά να πέσουν στην ίδια παγίδα...

Ο καταιγισμός της πληροφόρησης, το διαδίκτυο, τα socialmedia και τα εσφαλμένα πρότυπα που συχνά προβάλλουν, η λατρεία της εικόνας έναντι της ουσίας, ο ασφυκτικός περίγυρος που τείνει να ισοπεδώνει τις θετικές συνήθειες, η μοναξιά, η αντίδραση ή τα αδιέξοδα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν, καταλήγουν να συντείνουν στην έναρξη του καπνίσματος από πολύ μικρότερες ηλικίες. Αν σε αυτά συνυπολογίσει κανείς την εύπιστη φύση τους, την έλλειψη εύληπτης ενημέρωσης και την εύκολη πρόσβαση σε καπνικά προϊόντα, είναι επόμενο να διογκώνεται το πρόβλημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζεται ένα ακόμα παράδοξο των καιρών μας: την ώρα που το παραδοσιακό τσιγάρο έχει χάσει έδαφος, τα προϊόντα ατμίσματος και θέρμανσης ράβδων νικοτίνης έχουν καταλάβει σημαντικό μερίδιο της αγοράς και δη των προτιμήσεων του νεανικού κοινού. Έτσι, ενώ αρχικά φαίνεται πως η μόδα του τσιγάρου έχει πλέον ξεπεραστεί (και αυτό θα μπορούσε να ήταν μια μικρή νίκη), εντούτοις οι εξίσου βλαβερές εναλλακτικές του κερδίζουν έδαφος στα νιάτα.

Αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα, πιστεύω πως ανεξαρτήτως των διατιθέμενων καπνικών προϊόντων που κάνουν το δικό τους παιχνίδι σε μια ελεύθερη αγορά, εμείς οφείλουμε πρωτίστως να εστιάσουμε στην ψυχολογία και την εκπαίδευση των νέων μας.

Αυτή η προσέγγιση θα ήταν πολύ πιο γόνιμη, αλλά και πιο δύσκολη από οποιαδήποτε μορφή απαγόρευσης. Αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο από μια θετική σκοπιά, μπορούμε να πλησιάσουμε στα ερεθίσματα που κινητοποιούν τον εθισμό.

Εκεί θα εντοπίζαμε τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, τα πρότυπα, το μιμητισμό ή την περιέργεια και εν γένει την εύπλαστη νεανική ιδιοσυγκρασία. Αν δηλαδή ξεκινούσαμε από το “γιατί”, θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο “ναι” ή στο “όχι”, αλλά και στα αντίστοιχα αποτελέσματά τους.

Το “ναι” στο κάπνισμα έχει διαχρονικά αναλυθεί εκτενώς ως προς τις συνέπειές του. Οι σχετικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι το κάπνισμα, ακόμα και το παθητικό, σκοτώνει περίπου 22.000 ανθρώπους καθημερινά πάνω στον πλανήτη. Δηλαδή πάνω από 8 εκατομμύρια κάθε χρόνο...

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Ευρωβαρόμετρου για το 2024, το 36% του γενικού πληθυσμού κάνει χρήση προϊόντων καπνού, ποσοστό που ξεπερνάει το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. που είναι το 24%. Ειδικότερα όμως, οι νεαροί καπνιστές μας από 15 έως 24 ετών αντιστοιχούν στο 25% της ηλικιακής τους ομάδας, ήτοι ένας στους τέσσερις...

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες είναι δυστυχώς “πρωταθλητές” και στην καθημερινή κατανάλωση καπνικών προϊόντων που αντιστοιχεί σε ένα σχεδόν πακέτο ημερησίως.

Με αυτά τα δεδομένα και με την έκδηλη ανησυχία όλων μας, αναρωτιέμαι: ποιος πραγματικά μπορεί να πιστέψει ότι μόνο η αυστηροποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου μπορεί να λειτουργήσει θετικά στις μικρές ηλικίες; Γιατί ο αντικαπνιστικός νόμος και οι επιμέρους κανονισμοί ή οι βελτιώσεις που προωθούνται, λειτουργούν καλά στο σύνολο του πληθυσμού. Ο νέοι όμως αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία, μια άλλη «πίστα» που απαιτεί ειδικό χειρισμό. Σε αυτή την ιδιαιτερότητα πιστεύω πως επενδύει ο κορμός της προσπάθειας του φίλου μου Παναγιώτη Μπεχράκη με το SmokeFreeGreece της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Όποιος συναναστρέφεται με παιδιά και εφήβους, γνωρίζει πως πρόκειται για μια ξεχωριστή “φυλή” από μόνη της. Η διαφορετικότητα  της σκέψης τους, οι ανησυχίες, τα καταιγιστικά ερεθίσματα που δέχονται, οι φόβοι, οι αντιδράσεις και οι ελπίδες τους θέλουν αγκάλιασμα και αποδοχή. Και μάλιστα από πολύ νωρίς. Από τη στιγμή δηλαδή που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τον κόσμο. Τότε είναι η σωστή στιγμή να ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις.

Προτάσσοντας ένα θετικό πρότυπο ζωής, μέσα από μια σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία που θα μαθαίνει, θα ενημερώνει και -γιατί όχι- θα διασκεδάζει ή θα ανταμείβει, πιστεύω πως μπορεί να κερδηθεί η μάχη.

Αυτό τουλάχιστον σκέφτομαι εγώ όταν θυμάμαι τον Νικήτα στα 17 του. Τότε που θα προτιμούσα να μιλούσε κάποιος τη δική μου γλώσσα. Τότε που θα μου έλεγαν πως η ζωή και οι ομορφιές της βρίσκονται μέσα μου και όχι σε υποκατάστατα, που θα περιορίσουν την ελευθερία μου ή την ποιότητα ζωής μου. Τότε που θα μάθαινα πως η αληθινή επανάσταση είναι να πω ένα μεγάλο “όχι” στην εξάρτηση και ένα μεγάλο “ναι” στις απεριόριστες δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτω όπως κάθε άνθρωπος.

Κυρίες και κύριοι,

φίλες και φίλοι,

απόψε επέλεξα έναν τόνο πιο προσωπικό για έναν και μόνο λόγο. Γιατί όταν μιλώ για νέους και παιδιά, πάντα θυμάμαι ότι υπήρξα κι εγώ ένας από αυτούς. Και ότι δεν ήμουν ούτε άτρωτος, ούτε αλάνθαστος, ούτε φυσικά αυτός που είμαι σήμερα.

Αυτό θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό: να θυμόμαστε ποιοι ήμασταν και να βρίσκουμε σημεία επαφής. Να  καλλιεργούμε την εγγύτητα. Να πείσουμε τη νέα γενιά ότι δεν είναι μόνη.

Με αυτό τον τρόπο, βήμα-βήμα, μπορούμε να έρθουμε κοντά και να αντιμετωπίσουμε μαζί την κάθε πρόκληση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω πως είναι κομβική η συμβολή τού SmokeFreeGreece της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αλλά  και του ΕΟΔΥ.  Γιατί υπόσχεται την ουσιαστική αλλαγή, για “μια νέα γενιά χωρίς νικοτίνη”.

Η αυριανή μέρα, η τελευταία του Μαΐου, είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια μάχη κατά του καπνίσματος. Ας είναι λοιπόν η αρχή μιας δραστικής, θετικής αλλαγής που θα αποδείξει ότι τα νιάτα ήταν και παραμένουν το καλύτερο κομμάτιμας. Ένα κομμάτι πλασμένο και μεγαλωμένο μέσα από εμάς.

Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας και καλή επιτυχία στον πολύτιμο αγώνα σας.

Σας ευχαριστώ.