Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.ταρακούνησε και πάλι την Κρήτη λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έγινε τα ξημερώματα στ’ ανοιχτά της Ρόδου και είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.
Ο σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εστιακό βάθος 9,2 χιλιόμετρα και το επίκεντρο είναι 14 χιλιόμετρα ανοικτά της Χρυσής Λασιθίου στην θάλασσα.
Τσελέντης: προσοχή όσοι κάνουν μπάνιο σε παραλίες
«Ο τελευταίος σεισμός 5,4 στη Χρυσή είναι σε περιοχή που έκανε τα τελευταία 4 χρόνια πολλούς σχετικά μικρούς σεισμούς. Επειδή ακριβώς απέναντι κάνω διακοπές το είχα παρατηρήσει. Οφείλονται στο άνω τμήμα της βυθισμένης πλάκας. Θεωρώ ότι ήταν ο κύριος σεισμός.
Το πολύ γνωστό σεισμικό ρήγμα έχει εξαντλήσει το δυναμικό του αναμένονται μετασεισμοί. Προσοχή όσοι κάνουν μπάνιο στις παραλίες. Ας απομακρύνουν τα μικρά παιδιά τα οποία είναι ευάλωτα και σε τσουνάμι μικρού πλάτους».
Ο καθηγητή σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Cretalive έκανε λόγο για ένα σεισμό που δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τους προηγούμενους οι οποίοι σημειώθηκαν στην Κρήτη.
Όπως τονίζει «πρόκειται για εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, με διαφορετική εστία», ενώ προσθέτει ότι δεν βλέπει ιδιαίτερο προβληματισμό στο γεγονός, αφού πρόκειται για μια δόνηση συνηθισμένη στο Κρητικό Τόξο.
Όσον αφορά στη σεισμική έξαρση που σημειώνεται το τελευταίο 20ημερο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ο ίδιος αναφέρει πως υφίσταται μια έξαρση δεδομένου ότι δεν είναι συνηθισμένο να σημειώνονται 3 σεισμοί μεγέθους κοντά στα 6 ρίχτερ μέσα σε μόλις 20 ημέρες....
Όπως είπε, όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς η σημερινή δόνηση αναφερόμενος στους σεισμούς που σημειώθηκαν σε Κάσο, Β. Κρήτη και Ρόδο.
Ο Σεισμός τα ξημερώματα μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας
Τώρα η ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν ανήσυχοι στους δρόμους.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στα Δωδεκάνησα, ενώ στην Τουρκία λόγω πανικού έχασε τη ζωή της μία 14χρονη, ενώ άλλοι 69 πολίτες τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι λόγω πτώσης από ύψος λόγω ταραχής.
Οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί εκτιμώντας ότι πρόκειται για την κύρια δόνηση. Ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤΝews έκανε λόγο για ένα σεισμό που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το βάθος .
«Είναι ένα βάθος 60 χιλιομέτρων που μας επιτρέπει να πούμε ότι ναι μεν έγινε αισθητός σε μία ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και της Τουρκίας αλλά δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι και κυρίως δεν θα υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία» τόνισε ο κ. Λέκκας.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός λόγω του βάθους που είχε. «Είναι ένα σεισμικό γεγονός το οποίο ήταν πολύ έντονο για τους κατοίκους της Ρόδου και των γύρω περιοχών αλλά από εκεί και πέρα δεν θα έχουμε κάτι το ιδιαίτερο». Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη της Ρόδου όπου οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε από την πλευρά του
ότι ο σεισμός στα Δωδεκάνησα, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Ρόδο και
στην Τουρκία, είχε μέγεθος 6,2 βαθμών και έγινε σε εστιακό βάθος 68 χιλιομέτρων.