Μονή Σινά: Η Προεδρία της Δημοκρατίας της Αιγύπτου επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την πλήρη διατήρηση της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και τονίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή αυτής της θέσης.
Επισημαίνει ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση ενισχύει αυτή τη θέση και είναι απόλυτα συνεπής με όσα επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη
επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 7 Μαΐου. Η Προεδρία υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της διατήρησης των στενών και αδελφικών σχέσεων που ενώνουν τις δύο χώρες και τους δύο αδελφικούς λαούς και την ανάγκη να διαφυλαχθούν αυτές οι σχέσεις χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε βλάβη.Επίσης απαντώντας σε ερώτημα του Πρακτορείου Ειδήσεων Μέσης Ανατολής (MENA) σχετικά με την δικαστική απόφαση που εκδόθηκε χθες, 28 Μαΐου, σχετικά με τις εκτάσεις γύρω από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και τις φήμες για δήμευση της μονής και των εκτάσεων της, ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς ψευδής και ότι η εξέταση του πλήρους κειμένου της απόφασης αποκαλύπτει τα ακόλουθα γεγονότα.
Δήλωσε ότι, πρώτον, δεν έχει γίνει απολύτως καμία ζημιά στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στους αρχαιολογικούς της χώρους, στην πνευματική της αξία, στη θρησκευτική της θέση ή στα νεκροταφεία της. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το καθεστώς του μοναστηριού νομιμοποιείται και διατηρείται το ιερό του καθεστώς.
Δεύτερον, παρά την ύπαρξη ορισμένων επιπλέον χώρων για τους οποίους έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τις τοπικές αρχές, παρόλο που θεωρούνται φυσικά καταφύγια, προκειμένου να διατηρηθεί η πνευματική αξία και η υψηλή θρησκευτική θέση του μοναστηριού, η δικαστική απόφαση όριζε ότι οι μοναχοί του μοναστηριού θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν, καθώς και τους θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.
Τρίτον, η δικαστική απόφαση υποδεικνύει την ύπαρξη ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών φυσικών καταφυγίων μακριά από το μοναστήρι και ακατοίκητων, για τις οποίες δεν προσκομίστηκαν αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησίας ή κατοχής και, ως εκ τούτου, θεωρούνταν κρατική γη.
Ο επίσημος εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη για ακρίβεια και για αποφυγή λανθασμένων ή προκατειλημμένων κρίσεων πριν από την εξέταση του πλήρους κειμένου της δικαστικής απόφασης. Τόνισε επίσης την ύψιστη σημασία του να μην προσβάλλονται οι στενές, αδελφικές και ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Αίγυπτο με το φιλικό της έθνος, την Ελλάδα, εδώ και αιώνες.
Θυμίζουμε ότι από την πλευρά της Αθήνας, είχε ζητηθεί να κλείσει η υπόθεση μέσω διακανονισμού και αναγνωριστεί η ιδιοκτησία του χώρου. Κι όλα αυτά με τον προσήκοντα σεβασμό στους συμβολισμούς και τη σημασία της για τον ελληνορθόδοξο κόσμο, αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για πολιτιστικό μνημείο της UNESCO.
Περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν, από πλευράς του δικαστηρίου της Αιγύπτου, την Παρασκευή με τις αρχικές αναφορές να κάνουν λόγο πως η δικαστική απόφαση δεν θα επηρεάζει την κυριότητα της ίδιας της Μονής και των εκκλησιών της, αλλά κτιρίων που φέρεται να είναι υπό την ιδιοκτησία της.