Σάββατο 24 Μαΐου 2025

Νικήτας Κακλαμάνης: «Η κοινοβουλευτική συνεργασία είναι θεμέλιο για μία πιο ενωμένη και ανθεκτική περιοχή» Υπό τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων η 19η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου


Ιωάννινα, 23 Μαΐου 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Στην εποχή των σύνθετων προκλήσεων, μόνο μέσω συνεργασίας, διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας. Η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου μάς προσφέρει το πλαίσιο για να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ανθεκτικότητα της περιοχής μας. Η κοινοβουλευτική μας συνεργασία είναι το θεμέλιο για μια πιο ενωμένη και ανθεκτική περιοχή», με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτας Κακλαμάνης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 19ης Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, η οποία φιλοξενείται στα Ιωάννινα, υπό την Προεδρία της Ελλάδας για τέταρτη φορά.

Ο κ. Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε, στη σημασία της συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων σε μια περίοδο ακραίας γεωπολιτικής αστάθειας, τονίζοντας: 1) Την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία, 2) Την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και 3) Την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και 4) Την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη στις εμπόλεμες περιοχές (π.χ. Ουκρανία, Γάζα).

Εξήγησε μάλιστα, τον κρίσιμο ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και τη σημασία της Πρωτοβουλίας ως πυλώνα σταθερότητας, ενότητας και συντονισμένης δράσης στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφορικά με την 1η θεματική ενότητα της Διάσκεψης: «Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας και του ρυθμού της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισήμανε δε, ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην περιοχή.

Ωστόσο, συμπλήρωσε με νόημα ότι η διαδικασία διεύρυνσης επιβάλλεται να διατηρήσει τη δυναμική αλλά κυρίως, την αξιοπιστία της: «Με σημείο αναφοράς τη θάλασσα που μας ενώνει, το μήνυμά μας θα πρέπει να είναι σαφές – εφόσον οι υποψήφιες χώρες υιοθετήσουν και εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η ένταξή τους θα προχωρήσει. Φυσικά, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τις αξίες μας, ειδικά σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. Το κράτος δικαίου παραμένει η ραχοκοκαλιά της διαδικασίας διεύρυνσης» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε επίσης, στη προσήλωση της Ελλάδας στην αρχή της καλής γειτονίας και στην ενεργή της στήριξη προς τις χώρες της περιοχής, προσφέροντας τεχνογνωσία για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου

Για τη 2η θεματική ενότητα της Διάσκεψης, που τέθηκε επί τάπητος στα Ιωάννινα και ήταν «Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή Αδριατικής-Ιουνίου» ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου επεσήμανε αρχικά ότι ο τουρισμός αποτελεί αιμοδότη των οικονομιών της περιοχής.

Τόνισε όμως, την ανάγκη να δημιουργηθούν βιώσιμα, καινοτόμα και διαφοροποιημένα τουριστικά μοντέλα, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε τέλος, στη σημασία της έξυπνης διαχείρισης τουριστικών ροών, της αποσυμφόρησης δημοφιλών προορισμών και της ενίσχυσης μορφών υπεύθυνου τουρισμού.

Κεντρικός ομιλητής για την «Ευρωπαϊκή προοπτική και η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων», ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευρωβουλευτής και Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέφερε: «Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η επιθετικότητα στην Ουκρανία και οι προκλήσεις στην Γεωργία δοκιμάζουν την ευρωπαϊκή συνοχή. Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων και η γενικότερη διεύρυνση της Ε.Ε. αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες και στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης».

Στην ίδια θεματική τοποθετήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος τόνισε ότι: «Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί μία γεωστρατηγική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αδριατικής-Ιονίου, αλλά και της Ευρώπης στο σύνολό της».

Η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της, εστίασε στην διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου και υποστήριξε ότι: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση κοινής τουριστικής στρατηγικής με στόχο την ανάδειξη της Περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου ως πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διακρατικής συνεργασίας».

Τέλος, βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο Επίτροπος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος υπογράμμισε πως: «Η διαφοροποίηση και η βιωσιμότητα στον τουρισμό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Εργαζόμαστε πάνω σε μια αληθινά φιλόδοξη κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό έως το 2026».

Η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου έκλεισε με καταληκτικά σχόλια από τον  Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ν. Κακλαμάνη.

Στα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Βουλής είχε διμερείς συναντήσεις με αντιπροσώπους από την Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Επισυνάπτονται ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων καθώς και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης   

Εναρκτήριος χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

κ. Νικήτα Κακλαμάνη στη Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου

 

Αξιότιμοι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων,

Αξιότιμοι Αντιπρόεδροι,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Κύριε Περιφερειάρχα,

Κύριε Δήμαρχε και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

 

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας καλωσορίζω στην πόλη των Ιωαννίνων, τη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου και της Βορειοδυτικής περιφέρειας της Ελλάδας, με τη μακρά ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση.

Η Ελλάδα ασκεί για τέταρτη φορά την Προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου και η Βουλή των Ελλήνων φιλοξενεί τις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων σε μία κρίσιμη και σύνθετη συγκυρία. Διανύουμε μια περίοδο ακραίας αβεβαιότητας, εν μέσω πολέμων, πολλαπλών κρίσεων, σημαντικών προκλήσεων και καθοριστικών γεωπολιτικών μεταβολών.

Οι ανακατατάξεις που καταγράφονται στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας, οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και διαφύλαξη της ενότητας μεταξύ των χωρών μας.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων, καλούμαστε ως εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων μας, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε, προκειμένου να συμβάλουμε ενεργά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, κάθε διαθέσιμο εργαλείο κοινοβουλευτικής διπλωματίας που εξυπηρετεί τις επιδιώξεις μας, μεταξύ αυτών και η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου είναι σκόπιμο και πρέπει να αξιοποιείται.

Η παρουσία σας στη σημερινή Διάσκεψη Προέδρων έχει προστιθέμενη αξία και σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας. Αποδεικνύει τη βούληση όλων μας, 3 χρόνια μετά την τελευταία μας συνάντηση, να καταστήσουμε εκ νέου ενεργή τη Διάσκεψη, επαναβεβαιώνοντας τον κοινό μας στόχο, ότι δηλαδή θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πολιτικό διάλογο και την κοινοβουλευτική διάσταση αυτής της πολύ σημαντικής περιφερειακής πρωτοβουλίας.

Η εμπέδωση της ειρήνης, η σταθερότητα, η ασφάλεια, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η ευημερία των λαών της περιοχής αποτέλεσαν βασικές αρχές της περιφερειακής συνεργασίας. Η προάσπιση αυτών των αρχών αποτελεί χρέος κι ευθύνη όλων μας.

Η περιοχή Αδριατικής και Ιονίου ξεχωρίζει για τον γεωστρατηγικό της ρόλο, την πολιτιστική της ποικιλομορφία, την περιβαλλοντική της αξία και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Αντιμετωπίζει προκλήσεις και παρουσιάζει ευκαιρίες. Φιλοξενεί πάνω από 70 εκατομμύρια κατοίκους και καλύπτει 10 χώρες, οι οποίες παρά τις σημαντικές διαφορές που παρουσιάζουν, συνεργάζονται σε μια σειρά ζητημάτων που μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού προς όφελος κάθε χώρας και ολόκληρης της περιφέρειας.

Η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου συνιστά ένα επιτυχημένο παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας, ακριβώς γιατί εστιάζει στα στοιχεία που ενώνουν και όχι σε εκείνα που χωρίζουν τους λαούς μας. Αποτελεί ένα φόρουμ το οποίο εξελίσσεται και αναβαθμίζεται, γεγονός που επισφραγίζεται με τη θεσμοθέτηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο, που είναι μοναδική και πολύ σημαντική στρατηγική για όλη την περιοχή και, κυρίως για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για ένα φόρουμ που προτάσσει τη συνοχή, την ευελιξία και τη συνεργασία των κρατών-μελών του, μέσω σαφώς καθορισμένων στόχων για την προώθηση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Με σημείο αναφοράς, τη θάλασσα μας, αυτή τη θάλασσα που μοιραζόμαστε. Οι θάλασσες και τα νησιά μας, με όλον τον πολιτισμικό, οικολογικό και φυσικό τους πλούτο αποτελούν συστατικό στοιχείο της ταυτότητας των λαών μας.

Όπως μας ενώνει η θάλασσα, μας ενώνουν και διάφορα άλλα στοιχεία, ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, που καθορίζουν, εν πολλοίς, το παρόν και μέλλον της περιοχής μας, όπως τα δύο θέματα που θα προσεγγίσουμε κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών.

Στην πρώτη θεματική ενότητα θα μας απασχολήσει το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής και ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η διευκόλυνση της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια αποτέλεσε στρατηγικό στόχο της Πρωτοβουλίας από τη στιγμή της ίδρυσης της. Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγική επιλογή για την εδραίωση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας. Η διεύρυνση έχει αναχθεί σε κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ.

Υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία και των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, το γεωπολιτικό τοπίο ραγδαία μεταβάλλεται. Σε αυτό το πλαίσιο, η διεύρυνση παραμένει επιτακτική ανάγκη και αποτελεί τη στρατηγική μας επένδυση στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία. Επιβάλλεται λοιπόν, η διαδικασία διεύρυνσης να διατηρήσει τη δυναμική της, αλλά κυρίως, την αξιοπιστία της.

Το μήνυμά μας θα πρέπει να είναι σαφές – εφόσον οι υποψήφιες χώρες υιοθετήσουν και εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η ένταξή τους θα προχωρήσει. Φυσικά, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τις αξίες μας, ειδικά σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις!

Το κράτος δικαίου παραμένει η ραχοκοκαλιά της διαδικασίας διεύρυνσης. Μια αξιόπιστη, αξιοκρατική προοπτική ένταξης στην ΕΕ για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί την κινητήρια δύναμη του μετασχηματισμού σε ολόκληρη την περιοχή, προωθώντας τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία.

Η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο της, τόσο, ως εγγυητής ασφάλειας, όσο και ως φορέας διευκόλυνσης του διαλόγου και της διαμεσολάβησης. Δεδομένης της τάσης της περιοχής για δευτερογενείς επιπτώσεις, οι ενέργειές μας θα πρέπει να στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμφιλίωσης, ενώ, ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την ισχυρή τοπική ανάληψη ευθύνης και να προωθήσουμε πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας.

Η Ελλάδα πιστεύει στην καλή γειτονία και συνεργασία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Φιλοδοξεί να συμβάλει πιο ενεργά προκειμένου οι χώρες της περιοχής να επιτύχουν μεγαλύτερο βαθμό σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε κρίσιμους τομείς, παρέχοντάς τους την εμπειρία και την τεχνογνωσία της.

Η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής της ΕΕ για την περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), προκειμένου να στηριχθούν οι υποψήφιες χώρες, ώστε να επιταχύνουν τη διαδικασία προσχώρησης και να ευθυγραμμιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό με την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη ενσωμάτωση. Απέναντι στις σύνθετες απειλές και προκλήσεις κατά της ασφάλειας στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, οφείλουμε να τηρήσουμε στάση ενότητας, διαφυλάσσοντας το διεθνές δίκαιο, τις δημοκρατικές αξίες και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.  

Στη δεύτερη θεματική ενότητα θα μας απασχολήσει η τουριστική διαφοροποίηση στην περιοχή Αδριατικής και Ιονίου.

Η περιοχή μας διαθέτει ανεκτίμητο φυσικό πλούτο, σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και μοναδική γεωγραφική θέση, που την καθιστούν ελκυστική και βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Η περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Ο τουρισμός, ως βασικός αιμοδότης των οικονομιών μας, οφείλει να έχει κεντρική θέση στο νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η ενίσχυση της καινοτομίας στον τουριστικό κλάδο αποτελεί την οδό για την διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Ο τουρισμός στην περιοχή έχει να αντιμετωπίσει ραγδαίες αλλαγές όσον αφορά τη ζήτηση και την συμπεριφορά των τουριστών, τις νέες αναδυόμενες αγορές και την γεωπολιτική ρευστότητα.

Τα πρωτογενή τουριστικά προϊόντα είναι ο βασικός πόλος έλξης σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Η διαφοροποίηση, η εντατικοποίηση και η διασύνδεση των προϊόντων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Ο σχεδιασμός είναι απαραίτητος για την επιτυχή και υπεύθυνη διαχείριση του τουρισμού.

Οι προορισμοί πρέπει να καθορίσουν τη φέρουσα ικανότητά τους σε σχέση με το μέγεθός τους, τους φυσικούς πόρους και τις διαθέσιμες υποδομές, ώστε να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός που υποβαθμίζει τους τουριστικούς τόπους και τις εμπειρίες των ταξιδιωτών.

Η έξυπνη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς μπορεί να βοηθήσει στην κατανομή των επισκεπτών σε διάφορα (και λιγότερο γνωστά) αξιοθέατα και σε όλες τις εποχές, με στόχο την αποσυμφόρηση των δημοφιλών περιοχών και τη μείωση της πίεσης στο περιβάλλον και στις υποδομές. Παράλληλα, πρέπει να προωθείται η έννοια του υπεύθυνου τουρισμού στους ταξιδιώτες, μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, το σεβασμό των τοπικών πολιτισμών και την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε μορφές τουρισμού που αναδεικνύουν τις τοπικές παραδόσεις, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και τον περιβαλλοντικό πλούτο σε μια προσπάθεια προώθησης βιώσιμων μοντέλων τουρισμού. Επισημαίνουμε την ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία χρηστής διαχείρισης του τουρισμού στις διάφορες περιοχές.

Πρωτοβουλίες δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής της κοινότητας μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας προσέγγισης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, εξισορροπώντας καλύτερα τα συμφέροντα επισκεπτών και κατοίκων.

Όπου όμως υπάρχουν προοπτικές και δυνατότητες κέρδους, ελλοχεύουν και κίνδυνοι άναρχης και καταστροφικής εκμετάλλευσης.

Για το λόγο αυτό, και μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, είναι κρίσιμος ο μακρόπνοος σχεδιασμός, η θεσμική και οργανωτική προετοιμασία, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκροτημένα στις αναδυόμενες προκλήσεις, διασφαλίζοντας το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, με σεβασμό, ωστόσο, στον τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό και ιστορικό πλούτο των χωρών μας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Στην εποχή των σύνθετων προκλήσεων, μόνο μέσα από τη συνεργασία, τον διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον σταθερότητας, ασφάλειας, προόδου και ευημερίας.

Η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου μάς δίνει τη δυνατότητα να δράσουμε συντονισμένα, να μοιραστούμε εμπειρίες και να ενισχύσουμε τη συνοχή της περιοχής μας.

Η κοινοβουλευτική μας συνεργασία είναι το θεμέλιο για μια πιο ενωμένη και ανθεκτική περιοχή.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας, τη συμβολή σας και τη δέσμευσή σας στις αξίες που μας ενώνουν.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, εύχομαι έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο στις σημερινές μας εργασίες και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

XIX Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

Χωρών-Μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου ( Π.Α.Ι)

Ελληνική Προεδρία Π.Α.Ι

 

22-23Μαϊου, 2025, Ιωάννινα

 

Οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι και εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων τωνΧωρών-Μελών της πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου ( Π.Α.Ι) συναντήθηκαν στα Ιωάννινα, στις 23 Μαΐου 2025, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας(από 1 Ιουνίου 2024 έως 30 Μαΐου 2025) της Π.Α.Ι / EUSAIR.

Οι δύο κύριες συνεδρίες της Διάσκεψης επικεντρώθηκαν στην ευρωπαϊκή προοπτική και την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου. Σε συνέχεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν, υιοθετήθηκαν οι ακόλουθες απόψεις:

- ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ τις αρχές του ιδρυτικού εγγράφου – ( Διακήρυξη της Αγκόνα της 20ής Μαΐου 2000·

- ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια όλων των πρότερων συναντήσεων των Προέδρων Κοινοβουλίων της Π.Α.Ι

- ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΘΕΝΑΡΑ ότι οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν τις βασικές αρχές συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου

- ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ στις βασικές αρχές της Διακήρυξης του Ντουμπρόβνικ (Μαΐου 2016)

- ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ  την αρχή ότι τα εθνικά κοινοβούλια -ως οι πλησιέστεροι στους πολίτες θεσμοί- δύνανται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής

- ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ότι η εφαρμογή της EUSAIR, με υποστήριξη των δραστηριοτήτων που διεξάγονται στο πλαίσιο των δομών διακυβέρνησής της και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου -της κυβερνητικής της βάσης- θα προωθήσει τη βιώσιμη οικονομική ευημερία στην περιοχή της Αδριατικής και Ιονίου

- ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι η παρούσα Πρωτοβουλία έχει συμβάλει σημαντικά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την εντατικοποίηση της συνεργασίας, την ενσωμάτωση και υιοθέτηση των ευρωπαϊκών αξιών και

- ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ του ότι η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα προς την επίτευξη κοινωνικής ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου

- ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ για την επίτευξη μακροπρόθεσμης περιφερειακής σταθερότητας και ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου

- ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την ανάγκη ενίσχυσης των συνεργειών μεταξύ των μηχανισμών χρηματοδότησης, των εδαφικών πλαισίων και των πολιτικών της ΕΕ για την προώθηση βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης μετά το 2027, διατηρώντας και προωθώντας την Πολιτική Συνοχής στο επίκεντρο μιας ευημερούσας και συνεκτικής Ευρώπης

- ΔΕΣΜΕΥΟΜENOI να τηρήσουμε στάση ενότητας έναντι σύνθετων απειλών και προκλήσεων κατά της ασφάλειας στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, καθώς και να τηρούμε και να διαφυλάσσουμε το διεθνές δίκαιο, τις δημοκρατικές αξίες και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες

-  ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ τις EUSAIR και Π.Α.Ι ως ουσιώδη μέσα προαγωγής της οικονομικής ολοκλήρωσης και της εδαφικής συνοχής της περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου.

- ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι μια μεγαλύτερη Ένωση είναι επίσης μια ισχυρότερη Ένωση και ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ τη σημασία της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Π.Α.Ι

- ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι η διεύρυνση της ΕΕ παραμένει πρωταρχικός μοχλός για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ασφάλειας,  ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ευρώπη. Εξακολουθεί να προωθεί κοινές αξίες, ενώ παράλληλα ενισχύει την ανάπτυξη και τη συμφιλίωση.

- ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το στόχο ενσωμάτωσης στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και να υποστηρίζουμε τις υποψήφιες χώρες στις προσπάθειες ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

- ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι για την επιτυχή συμβολή του Σχεδίου Δράσης EUSAIR στην προαγωγή της οικονομικής ευημερίας και την πρόοδο της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, η συνεχής επιδίωξη των επενδύσεων σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, την οικοδόμηση θεσμών, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών είναι παράγοντες ζωτικής σημασίας

-  ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ την πρόοδο που σημείωσαν οι υποψήφιες για ένταξη χώρες που συμμετέχουν στην Π.Α.Ι/EUSAIR και τις ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ να παραμείνουν επικεντρωμένες στις μεταρρυθμίσεις που αποδεικνύουν έμπρακτα την προσήλωσή τους στις ευρωπαϊκές αξίες, πρότυπα και αρχές, με ιδιαίτερη έμφαση στα θεμελιώδη προαπαιτούμενα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας

-ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΜΕ ότι η προοπτική ένταξης στην ΕΕ των χωρών που συμμετέχουν στην Π.Α.Ι/EUSAIR αποτελεί κινητήρια δύναμη για το μετασχηματισμό ολόκληρης της περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου.

- ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ. ότι η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να διατηρήσει τη δυναμική και την αξιοπιστία της, βασισμένη σε μια σταθερή, αξιοκρατική και ευέλικτη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, εστιασμένη στην εφαρμογή θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων και την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση, τόσο εντός της περιοχής όσο και μεταξύ της περιοχής και της ΕΕ

- ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΜΕ τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών και της συμμετοχής των νέων στη μακρο-περιφερειακή διαδικασία

- ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΜΕ την ανάγκη μιας ανιούσας προσέγγισης (από τη βάση προς την κορυφή), που θα περιλαμβάνει και την κοινωνία των πολιτών, της οποίας η πλήρης και ενεργός συμμετοχή στη διαδικασία δύναται να προσφέρει προστιθέμενη αξία

-ΚΑΛΟΥΜΕ τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις συμμετέχουσες χώρες και τους εμπλεκόμενουςστην EUSAIR φορείς να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους προς το σκοπό της υλοποίησης επιτυχημένων μακρο-περιφερειακών έργων, παρέχοντας τη δέουσα πολιτική υποστήριξη, εγγυημένη χρηματοδότηση και αναγνωρισμένη προστιθέμενη αξία

- ΘΕΩΡΟΥΜΕ τον τουρισμό ως ουσιώδη και επωφελή για την Περιοχή Αδριατικής και Ιονίουτομέα, καθώς παρέχει οικονομικά μέσα και κίνητρα για τη διατήρηση της πολιτιστικής ιστορίας, των μνημείων τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των εθίμων

- ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι ο βιώσιμος τουρισμός έχει εξελιχθεί από ένα θεωρητικό στόχο σε μια στρατηγική αναγκαιότητα. Στο πλαίσιο της επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής, των επανειλημμένων παγκόσμιων κρίσεων και των αυξανόμενων κοινωνικών προσδοκιών, η υπεύθυνη διαχείριση του τουρισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις εθνικές διοικήσεις, τους ιδιωτικούς φορείς και τις τοπικές κοινότητες

 - ΚΑΛΟΥΜΕ τα κράτη μέλη της Π.A.Ι/EUSAIR να ενισχύσουν τις συνεργατικές τους προσπάθειες για την προώθηση βιώσιμων μοντέλων τουρισμού. Αυτά περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τον θαλάσσιο, γαστρονομικό, πολιτιστικό και αγροτικό τουρισμό, οι οποίοι είναι απολύτως ενδεδειγμένοι για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μορφές τουρισμού που αναδεικνύουν τις τοπικές παραδόσεις, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και τον περιβαλλοντικό πλούτ

- ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ την ανάγκη ενίσχυσης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στον τουρισμό, καθώς και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και των δεξιοτήτων στον τομέα αυτό.

- ΠΡΟΣΒΛΈΠΟΥΜΕ στη σύνδεση του τουρισμού με τη γεωργία μέσω της προώθησης υγιεινών και αυθεντικών προϊόντων διατροφής, της μεσογειακής κουζίνας και μιας ολιστικής προσέγγισης στον τουρισμό μέσω της γαστρονομίας.

- ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΜΕ το κοινό ενδιαφέρον όλων των χωρών για  τη διατήρηση και προστασία του παράκτιου και ηπειρωτικού περιβάλλοντος της Αδριατικής-Ιονίου και πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη τουριστικών κλάδων ειδικού ενδιαφέροντος, όπως ο οικοτουρισμός και ο αλιευτικός τουρισμός, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομία της μακροπεριφέρειας της Π.Α.Ι

- ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ την αμοιβαίως επωφελή σχέση πολιτισμού και τουρισμού, η οποία δύναται να ενισχύσει την ελκυστικότητα των περιφερειών και των χωρών. Ο πολιτισμός αποτελεί ολοένα και πιο σημαντικό συστατικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος, ως παράγοντας διάκρισης στην παγκόσμια αγορά.

- ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ την προώθηση επενδυτικών ευκαιριών στον τουριστικό τομέα στην περιοχή Αδριατικής και Ιονίου και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών και των νέων.

- ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ την ανάγκη περιορισμού της γραφειοκρατίας , απλοποίησης της νομοθεσίας και αναβάθμισης των υποδομών στις χώρες Α.Ι, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμια κλίμακα.

- ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΝΟΜΕ τη σθεναρή μας υποστήριξη προς δραστηριότητες που διεξάγονται σε περιφερειακό, εθνικό, μακροπεριφερειακό και διακρατικό επίπεδο, οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου.

- ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΜΕ στην ενίσχυση του ρόλου της EUSAIR στηνμετά- το- 2027 Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, προωθώντας την περιφερειακή συνεργασία, την ανθεκτικότητα στις κρίσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η προσέγγιση «σκεφτείτε τοπικά, σχεδιάστε μακροπεριφερειακά, δράστε ευρωπαϊκά» στηρίζει τον στόχο προώθησης μιας τοποκεντρικής αναπτυξιακής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων στο πλαίσιο της EUSAIR.

 -ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ τη διερεύνηση μηχανισμών χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ ώστε να ανταποκρίνονται στις περιφερειακές ανάγκες και πολιτικές.

- ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗΣ μιας πιο ενεργούς πολιτικής δέσμευσης στους στόχους των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών προς το σκοπό της ευθυγράμμισης περιφερειακών και Ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων;

- ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΑΣ προς το ρόλο της Π.Α.Ι , η οποία παραδοσιακά αποτελεί σύνδεσμο ανάμεσα σε κυβερνήσεις, περιφερειακούς φορείς και φόρα της κοινωνίας των πολιτών και των δικτύων του , ως πρωταρχικό παράγοντα για την επιτυχία της  EUSAIR;

- ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΜΕ στην οικοδόμηση δυνατοτήτων για την καταγραφή και διάχυση των αποτελεσμάτων των έργων, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, προετοιμάζοντας την επόμενη προγραμματική περίοδο

- ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ το ρόλο των Κοινοβουλίων της Π.Α.Ι και την κεφαλαιώδη σημασία τους ως άμεσων εκπροσώπων των λαών, πιστεύοντας ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες άριστες σχέσεις γειτονίας μεταξύ των λαών μας

- ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ το ρόλο της Π.Α.Ι ως “πολιτική γέφυρα” με τη EUSAIR και στηρίζουμε τη Μόνιμη Γραμματεία στις προσπάθειές της που στοχεύουν στη διατήρηση αποτελεσματικών συνδέσεων με τους πυλώνες της EUSAIR, καθώς και την κοινωνία των πολιτών

- ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ την Ελλάδα για την εποικοδομητική και καρποφόρα Προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου και τη Συμπροεδρίατουδιοικητικού συμβουλίου EUSAIR

- ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ καλή επιτυχία στη Βόρεια Μακεδονία στην επερχόμενη ανάληψη της Προεδρίας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου και τη Συμπροεδρία του διοικητικού συμβουλίου EUSAIR

 


Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης