Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή

 Σεισμοί στις Κυκλάδες: Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή 

Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε 4 νησιά των Κυκλάδων, (Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό) έως και την Παρασκευή (07/02/25) προτείνουν οι επιστήμονες που συνεδρίασαν σήμερα λόγω των πολλών σεισμών στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Στη κοινή συνεδρίαση των δυο επιτροπών υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα  (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) τα συμπεράσματα των επιστημόνων για τους σεισμούς στην Σαντορίνη αλλά και στα άλλα νησιά είναι: 

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.

Την ίδια ώρα πολίτες εγκαταλείπουν μαζικά το νησί της Σαντορίνης με τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να βάζουν εξτρά δρομολόγια λόγω της αυξημένης ζήτησης. 

Παράλληλα με δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας τονίζει ότι κανένα μέλος δεν έχει προβεί σε αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με αφορμή την αυξημένη κίνηση στο λιμάνι της Σαντορίνης, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι, σε συνέχεια της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο νησί της Σαντορίνης, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου, βρίσκονται δίπλα στους κατοίκους του νησιού, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις ακόμα και με έκτακτα δρομολόγια.

Οι σεισμοί στις Κυκλάδες έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους στη Σαντορίνη με πολλούς να σπεύδουν να φύγουν από το νησί με όποιον τρόπο μπορούν.

Με έκτακτα, αλλά και προγραμματισμένα, δρομολόγια προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος», σπεύδουν στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές κάτοικοι από τη Σαντορίνη, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει από τους σεισμούς στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από Σαντορίνη προς Αθήνα αναχωρούν με τα αεροσκάφη γεμάτα, με συνέπεια οι εταιρείες να προσανατολίζονται σε επιπλέον δρομολόγια.

Ενδεικτικά, η AEGEAN ενημέρωσε το επιβατικό κοινό «για την προσθήκη δυο (2) έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων σήμερα και μίας (1) επιπλέον αύριο, από και προς τη Σαντορίνη για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού».

Οι έκτακτες πτήσεις είναι η Α3357 και η Α3361, με την πρώτη να έχει προσγειωθεί και τη δεύτερη να αναμένεται να φτάσει κατά τις 20:40.

«Είμαι λίγο συγκινημένη. Όλα καλά θα πάνε. Πληρώσαμε πανάκριβα το εισιτήριο. Δώσαμε 420 ευρώ, 210 το άτομο, εγώ και το παιδί. Ντροπή τους πραγματικά» δήλωσε μια γυναίκα, μόλις βγήκε από τις Αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος». Ερωτηθείσα για το πώς βιώνουν αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι της Σαντορίνης εκεί σημείωσε ότι «οι άνθρωποι είναι τρομαγμένοι, τι να πούμε, έχουμε διάφορα, σεισμούς, ηφαίστεια». 

Καθησυχαστικός για τους σεισμούς εμφανίστηκε, σήμερα, Δευτέρα (03.02.25) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. 

Η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται μπορεί να διαρκέσει και εβδομάδες, ανέφερε ο Εύθυμιος Λέκκας, μιλώντας στο Live News, τονίζοντας πως κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) υπήρξε κοινή συνιστώσα για τους σεισμούς που ταρακουνούν τη Σαντορίνη και την Αμοργό. 

Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλοι σεισμοί, ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, πως «δεν θα ξαναδούμε σεισμό όπως αυτόν του 1956.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ, κάνοντας λόγο για ακραίο σενάριο. 

Ο Εύθυμιος Λέκκας διευκρίνισε πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Καλντέρα Σαντορίνης δεν έχει καμία σχέση με την εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία. Για το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός τσουνάμι, είπε πως είναι υπαρκτό, αλλά θα είναι μικρό.

Κλείνοντας, σημείωσε δεν υπάρχει ένας σεισμός που να ξεχωρίζει για να τον χαρακτηρίζουν «κύριο», κάτι το οποίο δεν τους ανησυχεί, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, ο μεγαλύτερος σε μέγεθος μπορεί να φτάσει έως και 5 Ρίχτερ, ίσως λίγο παραπάνω.