Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Σεισμοί: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αμοργός - Έξι ισχυροί σεισμοί στη Σαντορίνη μέσα σε μία ώρα

  

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά, ενώ η Αμοργός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αμοργός


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αμοργού, με απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο των έκτακτων αναγκών και της διαχείρισης των συνεπειών που προκάλεσε η σεισμική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.


Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, μίλησε στον Alpha και αναφέρθηκε στην Καλντέρα.

«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε αρχικά. 

«Και οι μεταβολές αυτές», όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, «είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ.».

«Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί», είπε, ενώ σε ό,τι αφορά το ρήγμα της Αμοργού, ο κ. Γκανάς εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί», καθώς με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψής του είναι των 300 ετών.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Καλά κάνουν και είναι σε επαγρύπνηση Τουρκία και Ισραήλ

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, όμως υπάρχει χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία του

φαινομένου, δήλωσε στο Mega o Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «μάλλον ισχύει ότι κάθε 5αρι έχει δικούς του μετασεισμούς».

Ερωτηθείς για τη βασιμότητα των ανησυχιών επιστημόνων από Τουρκία και Ισραήλ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι  «λαλά κάνουν και είναι σε επαγρύπνηση » καθώς όπως παρουσίασε κατά τον παρελθόν έχουν συμβεί αντίστοιχα φαινόμενα εκδήλωσης τσουνάμι σε αποστάσεις που ανταποκρίνονται και στα σημερινά δεδομένα και αφορούν τις δύο γείτονες χώρες. Όπως ανέφερε, «σε 45' ενδεχόμενο τσουνάμι θα φτάσει στην Τουρκία»


Έως και 140 σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ το 24ωρο

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε για τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε στην εκπομπή του Mega «Live News»: «Η κατάσταση είναι αυτή που ανακοινώθηκε χτες. Έχουμε μια ακολουθία που επιμένει, γι αυτό και λέμε σταθερή, πλέον σε υψηλά επίπεδα. Για να έχουμε μια εικόνα, έχουμε 130-140 σεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ την ημέρα. Δηλαδή δεκαπέντε - είκοσι των 4 Ρίχτερ, ένα - δυο των 5 την ημέρα στατιστικά, κάποια μέσα μπορεί να έχουμε ένα, καμιά φορά δύο και καμιά φορά τρία. Αυτή η κατάσταση είναι σταθερή εδώ και περίπου 12 μέρες. Είχε μια μικρή ύφεση στο ενδιάμεσο, αλλά τώρα εξακολουθεί με τους ίδιους ρυθμούς. Άρα μιλάμε για μια ακολουθία που ένα δεκαήμερο και παραπάνω παραμένει με τις ίδιες δυσκολίες», είπε αρχικά ο καθηγητής σεισμολογίας.

«Δεν είναι απαραίτητα ενεργοποίηση διαφορετικών ρηγμάτων, αν δείτε τα σεισμογραφήματα θα δείτε κάτι πολύ κλασικό. Δηλαδή έχεις μια ομάδα σεισμών που μπορεί να κρατήσει μια - δυο ώρες ή και περισσότερο. Ένα κενό που μπορεί να είναι 6-10 ωρών και μετά ξανά μια δραστηριότητα. Και μάλιστα, οι κάτοικοι το ξέρουν και το έχουν αντιληφθεί από αρκετά νωρίς αυτό. Όταν η δραστηριότητα αυτή τυχαίνει να είναι νύχτα, η νύχτα είναι πιο δύσκολη. Αν είναι μέσα στη μέρα είναι λιγότερο σημαντικό. Το καλαμπούρι που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους είναι ότι προτιμούν να γίνεται αυτό κατά της 7-8 το απόγευμα για να περάσουν ένα ήσυχο βράδυ. Αυτό είναι κάτι πολύ τυπικό φαινόμενο και συμβαίνει όταν έχουμε δράση ρευστών σε ρήγματα τα οποία δημιουργούν μια επεισοδιακή γένεση σεισμών», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

«Το μάγμα και τα ρευστά είναι διαφορετικά πράγματα. Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή αν σ' εκείνο το βάθος ή σε μεγαλύτερα βάθη υπάρχει κάποιο μαγματικό υλικό. Υπάρχουν κάποιες υποψίες από γενικότερες μελέτες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο μαγματικό υλικό και δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, υπάρχουν σενάρια τα οποία αναφέρουν κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι σενάρια που μπορώ να πω ότι έχουν κάποια απόδειξη αυτή τη στιγμή. Ακόμα και για τα ρευστά, είναι μια ερμηνεία, επειδή σε αρκετούς σεισμούς έχει παρατηρηθεί. Και σε σεισμούς που είναι τεκτονικοί. Έχει παρατηρηθεί στη θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και σε καθαρά τεκτονικές περιοχές. Κι αυτές οι παλινδρομίες των σεισμών, αν δείτε μεγάλες ανακοινώσεις από διεθνή κέντρα γράφουν ακριβώς αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές τελείως εκτός ηφαιστειακού τόξου, πχ στην Κεφαλονιά, στη Λευκάδα. Ξέρουμε ότι μέσα στον φλοιό υπάρχουν διάφορες πηγές. Στις ηφαιστειακές περιοχές είναι σαφές ότι συνδέονται και τροφοδοτούν αυτά τα ρήγματα», είπε μεταξύ άλλων.

ΕΚΠΑ: Πάνω από 15.300 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου στη Σαντορίνη

Πάνω από 15.300 σεισμοί έχουν καταγραφεί στη ζώνη ΣαντορίνηςΑμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Στις 10 Φεβρουαρίου, οπότε και καταγράφηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, η επιτροπή διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.

Η Καλντέρα έχει ανυψωθεί 4 εκατοστά από τον Αύγουστο και έχει μετακινηθεί 6 εκατοστά προς ανατολάς, λέει ο Γκανάς


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 15,300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13,200 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 13 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.2. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8.

Σημειώνεται επίσης ότι νωρίς το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου (03:14:55 τοπική ώρα) εκδηλώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5.0 με χειρακτική λύση επικέντρου περίπου 5.5 km νοτιοδυτικά της νησίδας Ανύδρου. Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.


Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 10 Φεβρουαρίου (ML) και στις 11 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:

- Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

- Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής

- Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

- Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

- Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

- Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

- Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής

- Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας

- Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής

- Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

- Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής

- Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας

- Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας

Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.»