Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχθηκε σήμερα (17.2.2025) στο Παρίσι τους πρωθυπουργούς επτά ευρωπαϊκών κρατών, καθώς επίσης και τους ιθύνοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινής στάσης σχετικά με τις – ερήμην της Ευρωπαϊκής Ένωσης – διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά και για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Λίγη ώρα πριν την έναρξη της άτυπης συνόδου στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Γαλλικής προεδρίας. Την ανακοίνωση έκανε η γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφώνημα είχε διάρκεια 20 λεπτών.
Τη σύνοδο συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να
διαπραγματευτεί απευθείας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την ειρήνη στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως αύριο θα υπάρξει προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ, στο Ριάντ της Σαουδικής ΑραβίαςΤο σύνολο σχεδόν των προσκεκλημένων του Γάλλου προέδρου βρίσκεται ήδη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ενώ όπως έγινε γνωστό με κάποια μικρή καθυστέρηση θα φτάσει η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Φτάνοντας στο Παρίσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και ότι θα πρέπει τάχιστα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα. «Μόλις έφτασα στο Παρίσι για κρίσιμες συνομιλίες. Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ναι, πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά και για εμάς. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο τρόπο σκέψης. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της άμυνας. Και τα χρειαζόμαστε και τα δύο τώρα», τονίζει η φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο X / Twitter.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα απεσήμανε ότι στη σημερινή σύνοδο στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις «για την κατάσταση στην Ουκρανία και την ασφάλεια της Ευρώπης».
«Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα συνεχιστεί με την εμπλοκή όλων των εταίρων που δεσμεύονται για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα παίξουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», τονίζει, με ανάρτησή του στο «Χ», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Δανία θα είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα στη Σύνοδο. Αλλά θα
εκπροσωπεί, κατά κάποιο τρόπο, και τα συμφέροντα των ανατολικών γειτόνων
της στη Βαλτική - της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας - οι
οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία και αισθάνονται ιδιαίτερα ευάλωτες σε
οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση του Πούτιν.
Τα ωστικά κύματα που προκαλεί η δεύτερη θητεία του Τραμπ έχουν ήδη
αντηχήσει στη Δανία. Η ανανεωμένη επιθυμία του προέδρου Τραμπ να
καταλάβει τη Γροιλανδία -ένα αυτόνομο εξαρτημένο έδαφος της Δανίας-
ώθησε την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen σε μια περιοδεία σε
Ευρωπαίους συμμάχους τον περασμένο μήνα για να ενισχύσει την υποστήριξη.
Στο Παρίσι, η Frederiksen βρίσκεται και πάλι σε μια εσπευσμένα
συγκληθείσα συνάντηση για να απαντήσει στην αναδιαμόρφωση του
διατλαντικού τοπίου ασφαλείας από τον Τραμπ.
Νωρίτερα σήμερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στους
δημοσιογράφους σε προεκλογική εκδήλωση την ανάγκη για έναν «ισχυρό
ουκρανικό στρατό», όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν
γερμανικά στρατεύματα για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική αποστολή
στην Ουκρανία.
«Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις πάνω
από τα κεφάλια των Ουκρανών; Είναι απολύτως σαφές για μένα ότι η
εστίαση πρέπει να είναι σε έναν πολύ ισχυρό ουκρανικό στρατό, ακόμη και
σε καιρό ειρήνης», δήλωσε η καγκελάριος.
«Αυτό θα είναι ένα σημαντικό έργο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους διεθνείς συμμάχους».
Λέει ότι «δεν τίθεται θέμα ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία» όσο
υπάρχει πόλεμος, προσθέτοντας ότι μελλοντικά ζητήματα σχετικά με την
αρχιτεκτονική ασφαλείας θα συζητηθούν «όταν έρθει η ώρα».
Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θα
παροτρύνει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι να
ενισχύσουν «αμέσως» την άμυνα της Ευρώπης.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Ευρώπη «δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το
στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσίας» και πρέπει να «καλύψει το χαμένο
έδαφος», εξήγησε ο Τουσκ. «Δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε
αποτελεσματικά την Ουκρανία εάν δεν λάβουμε αμέσως πρακτικά μέτρα όσον
αφορά τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες», δήλωσε ο Τουσκ στους
δημοσιογράφους, πριν πετάξει για το Παρίσι.
Για μια σημαντική συνεισφορά στις ειρηνευτικές δυνάμεις για την Ουκρανία προϊδεάζει η Βρετανία.
Αξιωματούχοι στο Λονδίνο τονίζουν ότι τα σχέδια δεν έχουν
οριστικοποιηθεί ενώ απαιτείται και η έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει μια σαφής εντολή για τη δράση των
βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Σχεδιασμοί για την αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συνομιλίας γίνονται σε επιτελεία στην Ευρώπη, αναφέρει τη Δευτέρα η Washington Post.
Με τα τελευταία δεδομένα ο σχεδιασμός κάνει λόγο για μια δύναμη αποτροπής που θα φτάνει τους 25.000 με 30.000 στρατιώτες,
οι οποίοι δεν θα σταθμεύουν στην πρώτη γραμμή, αλλά θα είναι έτοιμοι σε
περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις ξαναρχίσουν τον πόλεμο.
Η Γαλλία έχει κάνει πιο προχωρημένο στρατιωτικό σχεδιασμό από άλλους και εκτιμά ότι θα μπορούσε να δεσμεύσει σχεδόν 10.000 στρατιώτες. Ωστόσο άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διστάζουν ή έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα διαθεσιμότητας δυνάμεων.