Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Τα δύο θρίλερ στις γερμανικές εκλογές που θα κρίνουν το σχηματισμό κυβέρνησης - Ο πήχης του 30% για τον Μέρτς και του 5% για τον Λίντνερ

  

Με την Ευρώπη να έχει στραμμένο το βλέμμα της προς τη Γερμανία και τις ομοσπονδιακές εκλογές, στο φινάλε της κούρσας εξελίσσονται δύο παράλληλα θρίλερ.

Ενώ όλοι γνωρίζουν τον νικητή που αναμένεται να είναι ο Φρίντριχ Μερτς των Χριστιανοδημοκρατών, είναι ερώτημα κατά πόσο το κόμμα του θα μπορέσει να γράψει «3» μπροστά. Στις μετρήσεις των τελευταίων ημερών και παρά την καλή εμφάνιση του Μερτς στο «ντιμπέιτ των 4» την περασμένη Κυριακή, το κόμμα του εμφανίζεται να υποχωρεί ελαφρώς σε ποσοστά από 28 έως 29,5%. Και ενώ αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο την πρωτιά, καθιστά τον σχηματισμό κυβέρνησης αρκετά δύσκολο.

Προφανής δυνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών είναι οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελαρίου Σολτς, οι οποίοι είναι στην τρίτη θέση με ποσοστά λίγο πάνω από 15%. Το κόμμα του Σολτς μοιάζει δύσκολο να κάνει «ντεμαράζ» και να προλάβει την άνετα δεύτερη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που έχει σταθεροποιηθεί σε τιμές λίγο πάνω από 20%.

Το δεύτερο θρίλερ, όμως, που θα κρίνει και τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και βασικά αν θα μπουν ξανά οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του πρώην υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ που στις τελευταίες μετρήσεις εμφανίζονται στο 4,5%, κάτω από το όριο του 5%. Τις τελευταίες μέρες, οι τάσεις των Φιλελευθέρων είναι οριακά ανοδικές, ενώ έμπειροι Γερμανοί δημοσκόποι σε αναλύσεις τους αναφέρουν ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το ποσοστό τους είχε υποτιμηθεί κατά 1 με 1,5 μονάδα. Μπορεί να συμβαίνει και τώρα το ίδιο; Μένει να φανεί το απόγευμα της Κυριακής, στο exit poll των 19:00.

Το αν οι Φιλελεύθεροι μπουν στη Βουλή πάντως επηρεάζει σαφώς τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Βαυαροί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών, οι Χριστιανοκοινωνιστές, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή των Πρασίνων στην κυβέρνηση. Αν, όμως, οι Φιλελεύθεροι μπουν στη Βουλή και αυτή είναι πλέον εξακομματική (με δεδομένο ότι θα μπει το κόμμα της Αριστεράς), τότε κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτούνται τρία κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Κάποιοι εκτιμούν ότι θα επικρατήσει ο ρεαλισμός και θα μπορούσαμε να έχουμε έναν συνασπισμό «Κένυα», με Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Κάποιοι άλλοι όμως πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ο συνασπισμός «Γερμανία» (κατά τα χρώματα της γερμανικής σημαίας), με Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους.