Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από το Μιλάνο, έχει αποφασίσει το όνομα που θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το όνομα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό μεταξύ του του Πρωθυπουργού και των ελάχιστων συνεργατών του που το γνωρίζουν, αλλά δεν το λένε ούτε με… βασανιστήρια.
Η πρώτη που θα μάθει το όνομα εκτός των παραπάνω φαίνεται να είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την οποία ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στις 15 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους. Με αυτό τον απολύτως θεσμικό τρόπο ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την απόφασή του τόσο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον ελληνικό λαό στον οποίο θα απευθυνθεί στη συνέχεια με διάγγελμα.
Από εκεί και πέρα η ονοματολογία καλά κρατεί αλλά είναι στο πλαίσιο των φημών αλλά ήδη παίζονται στοιχήματα που αφορούν 3+1 υποψηφίους την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο (σ.σ. όσο περνούν οι ώρες τόσο περισσότεροι μιλούν για αυτόν) , τον Κωνσταντίνο Τασούλα και τη Λίνα Μενδώνη.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον «Real FM», σημείωσε ότι «οι συνταγματικές προβλέψεις λένε πως χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία», ως εκ τούτου «μία τέτοια καλόπιστη προσπάθεια πρέπει να γίνει».
Πράγμα που σημαίνει ότι «το ίδιο το πρόσωπο δεν πρέπει να έχει βαθιά διαιρετικά χαρακτηριστικά». Στον αντίποδα, «πρόσωπα συναινετικά, συνθετικά μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο». Πεποίθηση του κ. Βορίδη είναι ότι «οι συνάδελφοί μου (βουλευτές) κατανοούν το πνεύμα του Συντάγματος και θα ήθελαν η στάση των άλλων κομμάτων να υπηρετήσει αυτήν την κατεύθυνση». «Ανεξαρτήτως του τι θέλω εγώ, η συνταγματική κατεύθυνση πρέπει να τηρηθεί», ανέφερε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αν δεν στέρξουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν μπορείς να το πετύχεις μόνος σου».
Το πρόσωπο Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό, να ενώνει και όχι να διχάζει, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά. «Μου αρέσει η ιδέα της ευρύτερης συναίνεσης και την υπηρετώ απολύτως στον θεσμό του προέδρου, αλλά όμως δεν θεωρώ ότι ήταν σωστό να διαλύουμε τη Βουλή για αυτό το λόγο. Πιστεύω ότι πρόσωπα που μπορεί να επιτύχουν ευρύτερη πλειοψηφία υπάρχουν από όλες τις παρατάξεις και από τη δική μας και από την Κεντροαριστερά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης.