Γράφει ο
Δεν μπορεί πλέον η υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να μην λαμβάνει υπόψη καθοριστικά τη γενικότερη πολιτική και κοινωνική κατάσταση της πατρίδος μας, συγχρόνως δε και την ευρωπαϊκή και τη διεθνή, οι οποίες τελικά επιβάλλουν τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αποτελεί δε μία ισχυρή δοκιμασία για το μίζερο πολιτικό σύστημα εάν μπορεί να απαλλαγεί από τα δεσμά του μικροκομματισμού και πραγματοποιήσει την αναγκαία
υπέρβαση.Ελληνικό περιβάλλον
Οι εποχές που έρχονται διακρίνονται για την αβεβαιότητα, την ανισορροπία, την ανατροπή και την ανακατανομή της υπάρχουσας τάξης ειδικά για τις χώρες στο χώρο της Μεσογείου και πέριξ αυτής.
Νέες δυνάμεις αναδεικνύονται σε κάθε χώρα είτε ως πίεση της κοινωνίας είτε ως αποτελέσματα επιβουλής από ισχυρότερες χώρες.
Για τη χώρα μας οι εποχές είναι πολύ δύσκολες, θα καταστούν και υπαρξιακά επικίνδυνες λόγω των συνεχών αστοχιών από τη σημερινή πολιτική ηγεσία που εξασκεί την εξωτερική πολιτική με εσωτερικά και προσωπικά κριτήρια.
Παραμένουμε μία χώρα ηλικιωμένων κατοίκων με τους νέους να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για καλύτερο μέλλον, με ένα δυσβάσταχτο χρέος και μία πλαστή οικονομία και με ένα τεχνητό και προπαγανδιστικό περιβάλλον στο οποίο αποκρύπτεται η πραγματικότητα.
Ελλάς και Τουρκία
Η Τουρκία έχει δεκαπλάσιο πληθυσμό από εμάς, με μέση ηλικία 31,5 χρόνια, σε αντίθεση με εμάς που είναι 45,5 χρόνια και εφαρμόζει μία ορμητική και επεκτατική αντίληψη και αντίστοιχη Στρατηγική.
Το κλίμα γίνεται συνεχώς αβέβαιο, οι κίνδυνοι περικυκλώνουν την πατρίδα μας που γίνεται ακόμη περισσότερο αδύναμη και από το έλλειμμα εθνικής και κοινωνικής συνοχής. Οι εκβιασμοί και οι απειλές γίνονται καθημερινές και η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ιστορικής παρακμής. Την τελευταία 20ετία η Ελλάδα και οι Έλληνες λεηλατήθηκαν από εχθρούς και φίλους. Σε αντίθεση με εμάς η γειτονική και πάντα εχθρική χώρα η Τουρκία ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί την Οθωμανική αυτοκρατορία, με ανατροπές καθεστώτων σε κοντινές και γειτονικές χώρες, όπως στη Λιβύη, στη Συρία, με κατάληψη τμήματος της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλες μέχρις στιγμής φανερές και αφανείς επεμβάσεις. Και αυτό γίνεται με ένα σταθερό, διαχρονικό σχεδιασμό ανεξάρτητο από την ηγεσία της εποχής, με κύριο στόχο να ενισχύει την επιρροή της και να διεκδικεί και κατοχυρώνει την κυριαρχία της στη Μεσόγειο Θάλασσα και σε Ελληνικά εδάφη εκμεταλλευόμενη τα κενά και τις παραλείψεις των πολιτικών μας.
Οι ναυτικές δυνατότητες της Τουρκίας που συνεχώς αυξάνουν και η κατάκτηση εκ μέρους της στρατηγικής αυτονομίας και επάρκειας ίδιων στρατιωτικών μέσων ορίζουν και καθορίζουν το μέλλον της ως μια περιφερειακή δύναμη που δύναται να επηρεάζει τα πράγματα στη Μεσόγειο, να λαμβάνεται υπόψη και να υπολογίζεται και από την Ε.Ε. και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και από άλλες χώρες.
Διεθνές περιβάλλον
Η εκλογή του νέου Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Τραμπ άλλαξε άρδην τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές κυβερνήσεις με συμπεριφορές ελίτ χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των λαών, άρχισαν ήδη να αποδρομούν. Ομοίως, πολιτικές ελίτ φανερές και αφανείς στυλοβάτες του συστήματος άρχισαν να εξαφανίζονται. Γενικά επέρχεται τεράστια αλλαγή στην άσκηση της εξουσίας, όπως και στα πρόσωπα που την εξασκούν. Στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται άνθρωποι που έχουν ταυτισθεί με τις παραπάνω αντιλήψεις και πρακτικές δεν έχουν μέλλον. Και εάν ακόμη για λόγους σκοπιμότητας επιβληθούν θα παρασύρουν στη πτώση τους και τους προστάτες τους. Το κλίμα που δημιουργείται σε κάθε χώρα είναι πλέον απρόβλεπτο, με αναταράξεις, αντιστροφές, αναδομήσεις των κοινωνικών στρωμάτων, απομακρύνσεις των σάπιων πολιτικών συστημάτων. Το δύσκολο και επικίνδυνο περιβάλλον απαιτεί και επιβάλλει την εξουσία σε ανθρώπους εχέφρονες, με γνώση του Ελληνικού και Διεθνούς χώρου σε ανθρώπους που μπορούν να σταθούν ισοδύναμα και να αγωνιστούν για την πατρίδα τους.
Κριτήρια για την εκλογή προέδρου
Η εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας για την χώρα μας ως μία πολιτική πράξη για την ενίσχυση της δημοκρατίας θα αποτελέσει πράξη συμβολισμού και ουσίας.
Πολλά είναι τα κριτήρια, ιδεολογικά και όχι κομματικά, που πρέπει να ισχύουν για να προταθεί ένας Έλληνας πολίτης και να εκλεγεί πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Για τα σημερινά δεδομένα πρέπει να ισχύσουν τα:
1. Ο θεσμός του προέδρου απαιτεί συναινέσεις.
2. Ποιότητα προσώπου και πολιτικό βάρος.
Ακόμη η κορυφή της πολιτειακής πυραμίδας πρέπει να διαθέτει:
3. Γνήσια πατριωτική θέση και στάση.
4. Να ενώνει και να μην χωρίζει τον λαό.
5. Να εμπνέει τους Έλληνες με το εθνικό όραμα που διαθέτει και να αποτελεί εγγύηση και αναφορά για τους Έλληνες.
6. Να υπηρετεί το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό του κόμματος που τον πρότεινε.
7. Να υπερασπίζεται το κράτος Δικαίου.
8. Να καλύπτει ισχυρά τις απαιτήσεις του αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
9. Να διαθέτει προσωπικό εκτόπισμα και άνεση κινήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Οι Συγκυρίες Ελληνικές και Διεθνείς και ο χρόνος επιβάλλουν τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Τις παραπάνω απαιτήσεις του θεσμού ο κ. Παυλόπουλος τις καλύπτει πλήρως διαθέτοντας ακόμη περισσότερα προσόντα ως ενεργός πολίτης, παρών στις δύσκολες καταστάσεις, μαχόμενος διαρκώς για το Δίκαιο, την κοινωνία Δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η νέα επιλογή του κ. Παυλόπουλου θα αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα και θα στείλει μήνυμα αγώνων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Τουρκία ότι οι Έλληνες έχουν τη δύναμη να αντιστέκονται και θέλουν και μπορούν. Η προηγούμενη λίαν επιτυχημένη θητεία με υψηλή δημοφιλία και σπουδαίο εθνικό ρολό - πριν από την θητεία της κας Σακελλαροπούλου - προσέδωσε ιδιαίτερο κύρος στον θεσμό ακολουθώντας συμπεριφορές και θέσεις των προηγούμενων προέδρων που κάλυψαν πλήρως τον θεσμό. Εξάλλου είναι γνωστές οι θέσεις του για τις διαφορές με την Τουρκία τις οποίες έχει υπηρετήσει και αγωνιστεί για αυτές. Αλλά και ως Ακαδημαϊκός και Καθηγητής, ως κήρυκας αυτών, τις έχει μεταφέρει και γνωστοποιήσει στην κοινωνία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο πλαίσιο της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.
Με τις γνωριμίες και φιλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχει δημιουργήσει μπορεί να ενισχύσει πολύ σημαντικά τη θέση της Ελλάδος και την αποδοχή των θέσεων της. Στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου ως αρχηγός του κράτους, συνδυάζεται ο πνευματικός άνδρας, Καθηγητής και Ακαδημαϊκός και συγχρόνως ο επιτυχημένος και μάχιμος πολιτικός επί πολλές δεκαετίες, με το κύρος δε που διαθέτει θα ενισχύει την εθνική παρουσία της πατρίδος μας.
Οι δύσκολες συνθήκες που πλέον βιώνουμε συνεχώς επιβάλλουν όλα τα κόμματα:
· Να υπερβούν τις παθογένειες που κατέχουν.
· Να ξεπεράσουν το επίπεδο του τακτικισμού.
· Να απορρίψουν τις ευτελείς σκοπιμότητες των κομμάτων τους.
· Να μην συνεισφέρουν με τις επιλογές τους στη προβληματική λειτουργία των θεσμών.
· Να αρνηθούν την εύκολη λύση του κομματικού προέδρου που είναι πάντοτε μία «τραυματισμένη» επιλογή.
· Να αποφασίσουν εθνικά και όχι περιορισμένα.
· Να προτείνουν και να εγκρίνουν τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.