Η Παναγία Οδηγήτρια (Μικρά Ασία, 55,8 εκ. ύψος x 49,3 εκ. πλάτος), 18ος αιώνας
Μία σπάνια έκθεση πρόκειται να λειτουργήσει στην δημοτική πινακοθήκη της Κορίνθου. Θα εκτεθούν μεταβυζαντινές εικόνες απ’ την συλλογή της Μητρόπολης Κορίνθου.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μητρόπολης, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και τον δήμο Κορινθίων, θα παρουσιαστούν στην δημοτική πινακοθήκη, 14 μεταβυζαντινές, φορητές εικόνες απ’ την συλλογή της Μητρόπολης Κορίνθου.
Οι πιο πολλές εικόνες, συντηρήθηκαν απ’ την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.
Τα εκθέματα, καλύπτουν, χρονολογικά, την περίοδο απ’ τον 17ο έως τον ύστερο 19ο αιώνα. Απεικονίζουν ποικίλα εικονογραφικά θέματα, αφηγηματικές σκηνές και μεμονωμένους αγίους.
Τρεις από τις εικόνες, ήταν αναρτημένες, ως δεσποτικές, στο αρχικό τέμπλο του καθολικού της Μονής του Αγίου Κωνσταντίνου στο Γελλήνι.
Μία εικόνα, προέρχεται από την Μονή του Προφήτη Ηλία Ζάχολης και αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο μετά τη φωτιά φύλλο της Παρρησίας της Μονής.
Άλλη μία εικόνα, αποτελεί δωρεά του Μητροπολίτη Γρηγορίου Νοταρά και φυλασσόταν στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Μεσαία Τρίκαλα. Οι υπόλοιπες, είναι κειμήλια που παραδόθηκαν από πιστούς.
Σύμφωνα δε με το αρχείο της ίδιας της Μητρόπολης, ορισμένες εικόνες, μεταφέρθηκαν στην Κορινθία από Μικρασιάτες, μετά το 1922.
Οι εικόνες προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για τη ζωγραφική της εποχής φιλοτέχνησής τους.
Τρεις, διατηρούν και το όνομα του ζωγράφου τους: του Δημητρίου Νομικού, από την Ζάκυνθο (τέλη 17ου αι.), του Ιωάννη, ιερέα και οικονόμου Άργους (1710) και του Χριστόδουλου Επιβατιανού από την Κωνσταντινούπολη (1841), άγνωστου από άλλο έργο.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην πινακοθήκη Κορίνθου, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 και θα εγκαινιαστεί μετά την επιστροφή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κορίνθου από το εξωτερικό.