Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεία ΠΣΑΤ: Ο Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία, η Σταματοπούλου κορυφαία αθλήτρια . Η ομάδα του Ολυμπιακού αναδείχτηκε κορυφαία για το 2024 . Ο Μάριος Ηλιόπουλος πήρε τιμητικό βραβείο για τη σημαντική χορηγία του στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

 Βραβεία ΠΣΑΤ: Ο Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία, η Σταματοπούλου κορυφαία αθλήτρια 

Ο ΠΣΑΤ βράβευσε τους κορυφαίους της χρονιάς, με τον Θανάση Γκαβέλα να κατακτά τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή με αναπηρία και την Αλεξάνδρα Σταματοπούλου της κορυφαίας αθλήτριας στην κατηγορία.

Ο Θανάσης Γκαβέλας αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής με αναπηρία στα βραβεία του ΠΣΑΤ και πήρε το βραβείο του από τα χέρια του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου. Κατά τη διάρκεια του 2024 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. κατηγορίας Τ11 στίβου, με οδηγό των Γιάννη Νυφαντόπουλο

Κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία αναδείχθηκε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου η οποία ανέβηκε στο… κορυφαίο σκαλί στα 50μ. ύπτιο κατηγορίας S4 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας το πρώτο χρυσό της καριέρας της. 

Κορυφαία ομάδα αθλητών με αναπηρία αναδείχθηκε η Εθνική ομάδα Κωφών ανδρών στο μπάσκετ, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Μάλαγα.

 Η ομάδα του Ολυμπιακού αναδείχτηκε κορυφαία για το 2024 στα βραβεία ΠΣΑΤ

Ο ΠΣΑΤ τίμησε τον Ολυμπιακό για την ιστορική περσινή του επιτυχία στο Conference League, στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (16.12.2024) στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πανηγύρισε την κατάκτηση του περσινού Conference League, επικρατώντας της Φιορεντίνα στον τελικό της OPAP Arena και το βράδυ της Δευτέρας (16.12.2024) αναδείχτηκε κορυφαία ομάδα για το 2024 στα βραβεία του ΠΣΑΤ.

Η ομάδα ανδρών του Ολυμπιακού -που θριάμβευσε στο Conference League– νίκησε στη σχετική ψηφοφορία της Κ-19 των Πειραιωτών που κατέκτησε το Youth League, αλλά και την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού πήρε τη Euroleague.


Τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή για το 2024 κατέκτησε ο Γιώργος Πομάσκι στα βραβεία του ΠΣΑΤ. Μαζί με τον Μίλτο Τεντόγλου πανηγύρισαν την κατάκτηση τριών χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που διεξήχθησαν μέσα στη χρονιά.

Ο Γιώργος Πομάσκι σημείωσε μία ακόμα σημαντική διάκριση στην πλούσια καριέρα του, καθώς επικράτησε του προπονητή του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ, Εργκίν Αταμάν και του προπονητή του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο, Χοσέ Λουίς Μπεντιλίμπαρ.

Ο Πομάσκι βραβεύτηκε στην τελετή του ΠΣΑΤ και μεταξύ άλλων τόνισε: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπήρξε τέτοια χρονιά», μιλώντας για τις επιτυχίες των αθλητών του μέσα στο 2024”.

Τον τίτλο της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας κατέκτησε η Ευαγγελία Πλατανιώτη, παίρνοντας το σχετικό βραβείο στην εκδήλωση του ΠΣΑΤ.

“Είμαι ευγνώμων για όλη αυτή τη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια που μου έχει προσφέρει το άθλημα. Κάθε χρόνο, κάθε διοργάνωση είναι ξεχωριστό μάθημα, η λέξη ευγνωμοσύνη είναι η πιο χαρακτηριστική λέξη”, είπε κατά τη βράβευσή της η Ευαγγελία Πλατανιώτη, που κατετάγη στην 6η θέση μαζί με την Σοφία Μαλκογεώργου, στο ελεύθερο πρόγραμμα της καλλιτεχνικής κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Η αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης πραγματοποίησε μία εξαιρετική χρονιά κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Σόλο Τεχνικό και το ασημένιο μετάλλιο στο Σόλο Ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Ντόχα). Παράλληλα, μαζί με την Σοφία Μαλκογεώργου κατέλαβαν την 8η θέση στη διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Ντόχα.

Ο Μίλτος Τεντόγλου νίκησε στη σχετική ψηφοφορία τους Εμμανουήλ Καραλή και Απόστολο Χρήστου και αναδείχθηκε κορυφαίος Έλληνας αθλητής για το 2024, στα βραβεία του ΠΣΑΤ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε το back to back στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Παρίσι μετά το Τόκιο. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης έφτασε τα 11 χρυσά σε σύνολο 12 μεταλλίων σε μεγάλες διοργανώσεις. Τη σεζόν που πέρασε ο Τεντόγλου πέρα από το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κατέκτησε επίσης το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Γλασκώβη, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ρώμη. Ο Μίλτος Τεντόγλου ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Έλληνας αθλητής, όντας υποψήφιος μαζί με τους Εμμανουήλ Καραλή και Απόστολο Χρήστου. Πάντως, δεν μπόρεσε να βρεθεί στη βράβευσή του κι έτσι το βραβείο παρέλαβε ο προπονητής του, Γιώργος Πομάσκι.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας βρέθηκε στα βραβεία ΠΣΑΤ και βραβεύτηκε για το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Με το συγκεκριμένο μετάλλιο, ο “άρχοντας των κρίκων” έφτασε συνολικά τρία ολυμπιακά (Ρίο 2016, Τόκιο 2021, Παρίσι 2024) κι έγινε ο μοναδικός κάτοχος τριών μεταλλίων στο αγώνισμα των κρίκων.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, κατά τη βράβευσή του στην 71η τελετή απονομής αθλητικών βραβείων του ΠΣΑΤ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πήρε τους κρίκους του Παρισιού στο σπίτι του και τόνισε πόσο σημαντικό είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία να στηρίζει τους αθλητές, που κάνουν πρωταθλητισμό, δίνοντας και μια “επική” ατάκα.“Η αλήθεια είναι πως προσπαθούσα 12 χρόνια να τους πάρω και είμαι χαρούμενος που θα έχουν μία ανάμνηση τα παιδιά μου όταν μεγαλώσουν. Γιατί αυτό που μένει είναι η οικογένεια και αυτό που μετράει είναι η διαδρομή και αυτή τη διαδρομή τη χτίζω πολλά χρόνια. Δεν είχα γένια όταν ήρθα και τώρα έχω άσπρα γένια και λουμπάγκο”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Πετρούνιας και ευχάριστησε τη εταιρία “Stoiximan” για την αμέριστη συμπαράστασή του στη διαδρομή του προς την κορυφή.

Ο Εμμανουήλ Καραλής τιμήθηκε στα βραβεία ΠΣΑΤ, για το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, έχοντας -για μια ακόμα φορά- στο πλευρό του τους γονείς του.

Μετά από παράκληση του -εκ των παρουσιαστών της εκδήλωσης- Χάρη Αβραμίδη, στη σκηνή των βραβείων ΠΣΑΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Banquet») ανέβηκαν οι γονείς του Εμμανουήλ Καραλή, Χάρης και Σάρα. Φυσικά, το κοινό που βρέθηκε στην εκδήλωση έδωσε ένα αυθόρμητο και θερμό χειροκρότημα τη στιγμή της αναμνηστικής φωτογραφίας. Θυμίζουμε ότι την αγωνιστική σεζόν που πέρασε, ο Εμμανουήλ Καραλής έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής, που έσπασε το φράγμα των 6 μέτρων, στο αγώνισμα. “Νομίζαμε ότι θα έδινες μάθημα και θα αργούσες. Τελικά, δεν το έδωσες;” ερωτήθηκε ο Εμμανουήλ Καραλής για να απαντήσει:

“Το έδωσα. Πιστεύω να πέρασα. Η πρώτη φορά που ήρθα εδώ ήταν όταν ήμουν 16 ετών, τώρα που είμαι Ολυμπιονίκης έπρεπε να έρθω σήμερα. Βλέπω όλους τους φίλους μου, τους Ολυμπιονίκες, και ανθρώπους που ήταν μαζί μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε σήμερα είναι μία πάρα πολύ όμορφη βραδιά. Φέτος ήταν μια ονειρική χρονιά για μένα.

Πήρα ολυμπιακά μετάλλια, ξεπέρασα πανελλήνια ρεκόρ… Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι ήμουν χαρούμενος, ήμουν ευτυχισμένος και έκανα το αγώνισμά μου με όλη την αγάπη που μπορούσα να δώσω. Το πιο σημαντικό, πέρα από τα μετάλλια και τις επιτυχίες, είναι όλη η διαδρομή, όλοι οι άνθρωποι που βρίσκεις στο δρόμο σου μέχρι να έρθει η κατάκτηση του μεταλλίου…”.

Μάριος Ηλιόπουλος στα βραβεία ΠΣΑΤ: «Να βγει η λάσπη και η τοξικότητα – Είμαι κάθετος με τα ιερά σύμβολα» 

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάριος Ηλιόπουλος, είχε την τιμητική του στα φετινά βραβεία ΠΣΑΤ, καθώς ο Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου του έκανε ειδική βράβευση για τη σημαντική χορηγία του στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Πριν τη βράβευσή του, ο Μάριος Ηλιόπουλος είχε και θερμό εναγκαλισμό με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ φωτογραφήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο.

Στην ομιλία του, ο Μάριος Ηλιόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η προχθεσινή, όχι και πιο δόκιμη φράση στη Λαμία, στη δημοτική θα έλεγα όσα ήθελα να πω, να σκίσουμε τον πάτο του βαρελιού για να βγει η λάσπη και η τοξικότητα και σε αυτό είμαι κάθετος και ξεκάθαρος όσον αφορά τον ελληνικό αθλητισμό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τα ιερά σύμβολα και τις μάνες πάνω απ’ όλα”.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη (12.12.2024) η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι η αρμόδια εκτελεστική Επιτροπή της ενέκρινε υπό προϋποθέσεις την δωρεά 1,5 εκατ. ευρώ για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάριο Ηλιόπουλο.

 

Τα όσα δήλωσε ο Μάριος Ηλιόπουλος:

“Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε. Έγραψα κάποια λόγια περίπου μιάμιση ώρα πριν έρθω, τα οποία θα ήθελα να τα καταθέσω.

Μακαριότατε, κύριε πρόεδρε της Ολυμπιακής Επιτροπής, κύριοι υπουργοί, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κύριοι πρόεδροι των κομμάτων και άλλων φορέων, δεν είμαι κι ο καταλληλότερος, γιατί τα κλισέ δεν είναι κοντά σε μένα. Γι’ αυτό, αν δεν είπα σωστά τις προσφωνήσεις, συγχωρέστε με.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι της σημερινής εκδήλωσης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου που βραβεύει τις σπουδαίες επιτυχίες, το αίεν αριστεύειν και το ευ αγωνίζεσθαι.

Η εκδήλωση αυτή είναι κρίσιμη και χρήσιμη για όλο τον ελληνικό αθλητισμό, την κοινωνία μας, αλλά κυρίως τη νεολαία μας. Το κράτος και όλοι εμείς που πρεσβεύουμε τις δυνατές ή μεγάλες ομάδες, κι όχι μόνο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουμε χρέος στα παιδιά και στις νέες γενιές. Δεν μπορούμε παροδικά τις τελευταίες δεκαετίες να θυμόμαστε τους ήρωες πρωταγωνιστές του αθλητισμού μόνο για λίγο μετά τις κατακτήσεις τους και μετά στο πουθενά. Χωρίς υποδομές, χωρίς όραμα για το παρόν και το μέλλον, περπατάμε στην ομίχλη και στα τυφλά. Όχι ενδιαφέρον μόνο για το περιβάλλον, που τελευταία έχει γίνει παγκόσμιο πρώτο θέμα, αλλά και για την παιδεία, τον αθλητισμό, τα χόμπι της νεολαίας, τα οποία πρέπει να έχουν μέγιστη προτεραιότητα για όλους μας. Χωρίς αθλητισμό και χόμπι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι νέες γενιές.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα τεράστιο μπράβο στους Ολυμπιονίκες και στους Παραολυμπιονίκες, τους μεγάλους πρωταγωνιστές, τους μεγάλους ήρωες του αθλητισμού που είναι παράδειγμα προς μίμηση. Λαμπρά παραδείγματα. Είναι αυτά που βοηθούν και θωρακίζουν τα νέα παιδιά να ονειρεύονται το αύριο, του στόχους τους, την ελπίδα τους, το μέλλον τους.

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο που είναι το πιο δημοφιλές σπορ της χώρας μας, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι η αρχή, τα πρώτα στάδια για όλο το φάσμα του ποδοσφαίρου. Χρειάζεται αρχή, μέση και τέλος. Αλλιώς χάος. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Διαφάνεια, λοιπόν, για την αρχή, δηλαδή τον προπομπό του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, γιατί αλλιώς ρετάρουν τα επόμενα στάδια

Να διαφυλάξουμε το «αίεν αριστεύειν», το «νους υγιής εν σώματι υγιεί», το ευ αγωνίζεσθαι, τη διαφάνεια, το προσφυγικό ήθος, την κληρονομιά μας, τα ήθη, τα έθιμα, την κουλτούρα, την ευγενή άμιλλα, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, το αγωνιστικό πάθος, τον πρωταθλητισμό, τα ιερά μας σύμβολα. Πάνω από όλα, σεβασμό στα ιερά μας σύμβολα. Στις μάνες, πόσω δε μάλλον στις μάνες που δεν είναι εν ζωή. Ας προστατεύσουμε άμεσα τα ιερά σύμβολα.

Ζούμε στην πιο ευλογημένη χώρα της γης, με τη μεγαλύτερη ιστορία, με πολιτισμό και ομορφιά που ζηλεύουν όλες οι μεγάλες χώρες. Με μεγάλο προτέρημα την Αρχαία Ελλάδα, τους αρχαίους φιλοσόφους και την αρχαία ελληνική γλώσσα. Όμως, δυστυχώς σήμερα εθελοτυφλούμε και αυτά που μας χάρισε το σύμπαν, δεν τα αξιολογούμε και δεν τα αξιοποιούμε. Μάλιστα, επικράτησε η δημοτική γλώσσα που δυστυχώς όλα τα επιτρέπει. Ακόμα και παρερμηνείες.

Η προχθεσινή, ίσως όχι και η πιο δόκιμη φράση, στη Λαμία σε ένα μικρό βίντεο, στη δημοτική θα έλεγα στην καθομιλουμένη όσων ήθελα να πω, είναι να σκίσουμε τον πάτο του βαρελιού, να βγει η λάσπη και η τοξικότητα, όπου υπάρχει. Και σε αυτό είμαι κάθετος και ξεκάθαρος. Για τον ελληνικό αθλητισμό, για το ελληνικό ποδόσφαιρο που τόσο αγαπάμε, με τα ιερά σύμβολα και τις μάνες πάνω από όλα.

Η σπίθα σήμερα είναι παρούσα. Και υπάρχει. Ας την κάνουμε φλόγα της δόξας, φλόγα της κατάκτησης, παίρνοντας δύναμη από τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων της ένδοξης Ελλάδος, αυτής που όποιος έχει προνόμιο να πάρει στα χέρια του, το σύμπαν κάνει διαδικασίες επανεκκίνησης στην ψυχή και στο μυαλό.

Ζήτω η Ελλάδα!”.