Συζητάμε σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού μια μέρα μετά την ψήφιση του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης της ΝΔ μέσα σε συνθήκες πολεμικής αναμέτρησης που κλιμακώνεται, και με μια νέα καπιταλιστική κρίση να χτυπάει την «πόρτα» της ΕΕ.
H κυβέρνηση με την πολιτική της, που αποτυπώνεται και σε αυτόν τον προϋπολογισμό, έρχεται να «γδάρει» παραπέρα τον λαό για να διασφαλίσει τα ματωμένα πλεονάσματα του κεφαλαίου, ώστε μαζί με όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο να θωρακιστεί η κερδοφορία των ομίλων, που εκτοξεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Και ο προϋπολογισμός αυτός που φέρνετε σήμερα για ψήφιση είναι στα χνάρια των προηγούμενων και μακριά από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και των προβλημάτων που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική που διαχρονικά υλοποιείται.
Δεν παίρνει υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Πελοποννήσου και γενικότερα, χτυπιέται σκληρά από τη μεγάλη ακρίβεια που τσακίζει τα ήδη λεηλατημένα εργατικά-λαϊκά εισοδήματα, από τις αντεργατικές ανατροπές, την ένταση της φοροληστείας, αφού η κυβέρνηση εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική στήριξης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, αρνούμενη να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του λαού.
Δεν παίρνει υπόψη την συνεχή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας-πρόνοιας και παιδείας, της παροχής υπηρεσιών όπως (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, συγκοινωνιών), της καταστροφής του περιβάλλοντος, προς όφελος μια χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν παίρνει υπόψη τις θανατηφόρες και καταστροφικές επιπτώσεις που βιώνει συχνά ο λαός ης Πελοποννήσου και όλης της χώρας, από τα φυσικά φαινόμενα, λόγω της πολύχρονης απουσίας σχεδιασμένων πολιτικών και έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας.
Καταρτίστηκε με βάση τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για τη μείωση του ελλείμματος και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.
Οι προτεραιότητες των δράσεών σας σχετίζονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής, με την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων στον τουρισμό, στις ΑΠΕ, στην βιομηχανία, στην αγροτοδιατροφή, στην διαχείριση των απορριμμάτων, κ.α.
Τα στοιχεία και σε αυτό το σχέδιο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αποτυπώνουν ξεκάθαρα τον σημαντικό ρόλο που έχει ανατεθεί στις περιφέρειες από το αστικό κράτος και την Ε.Ε. για την υλοποίηση και εξειδίκευση της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό που ούτε ισόρροπη μπορεί να είναι ούτε φιλολαϊκή.
Τα έσοδα ύψους 335 εκατ. € που προβλέπονται για το 2025 (συμπεριλαμβανομένου του ταμειακού υπολοίπου 2024), προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και της Ε.Ε.
Τα έσοδα από τους ΚΑΠ, παραμένουν καθηλωμένα εδώ και χρόνια, με μια πολύ μικρή αύξηση για την μισθοδοσία του προσωπικού, που φανερώνει εκτός των άλλων και την συνέχιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, παρά την αύξηση των αναγκών όπως για παράδειγμα οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες με την εξάπλωση των ζωωνόσων στην Πελοπόννησο και αντιμετωπίζονται με μετακινήσεις, παράλληλα καθήκοντα και όχι με προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.
Το μεγάλο κεφάλαιο που απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, γενικά και στη Πελοπόννησο θα είναι ο κύριος ωφελημένος κι αυτού του προϋπολογισμού της περιφέρειας, αφού εκεί θα καταλήξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τα περισσότερα κονδύλια, που προορίζονται για επενδύσεις – έργα από το ΠΔΕ, αντίστοιχα το ΠΤΑ, όπως και από το τα ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα, για το οποία δεν έχει ούτε γνώση ούτε γνώμη το Πε.Συ.
Για έργα όμως αντιπλημμυρικής προστασίας, που πολλές περιοχές της Πελοποννήσου πλημμυρίζουν, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια, ζωικό κεφάλαιο, σε υποδομές, δίνονται ελάχιστα, χωρίς συνολικό και επίκαιρο σχεδιασμό.
Ελάχιστα είναι τα κονδύλια που προορίζονται για αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών για αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτες, με αποτέλεσμα οι περιοχές που δοκιμάστηκαν φέτος από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, όπως π.χ. είναι η Δυτική Κορινθία αλλά και οι υπόλοιπες να μένουν ουσιαστικά αθωράκιστες μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρών. Πολλές περιοχές που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια ακόμα περιμένουν τα έργα όπως π.χ. στο Σχίνο Κορινθίας, μια περιοχή που κάηκε από τον Μάιο του 2021, δηλαδή πριν από τρεισήμισι ολόκληρα χρόνια και ακόμα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα με αποτέλεσμα κάθε τόσο ο δρόμος κλείνει από τις κατολισθήσεις!
Υλοποιείτε απρόσκοπτα την σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που παραδίδει τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου στο κεφάλαιο, με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας κερδοφορίας για την εταιρεία, με βαρύ οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου που καλούνται να πληρώσουν μέσα από τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.
Στην ίδια κατεύθυνση για έργα άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, ελάχιστα κονδύλια, παρά τα τεράστια προβλήματα με την έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών με μια σειρά από έργα κυρίως κατασκευής φραγμάτων που είναι «βαλτωμένα» επί δεκαετίες (Ασωπός, Κελεφίνα, Φιλιατρά, Λίμνη Δόξα, Λίμνη Τάκα κλπ) καθώς και τα προβλήματα με την μόλυνση περιβάλλοντος που προκαλούνται από την ανυπαρξία, ή την προβληματική λειτουργία υποδομών αποχέτευσης (βιολογικών, αποχετευτικών δικτύων κλπ.).
Για την δακοκτονία αντίστοιχα, το κονδύλι που διατίθεται και φέτος παρότι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν φθάνει για να καλύψει την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, παρόλο που η παραγωγή ελαιολάδου δέχεται πλήγματα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης στο πρόγραμμα αντιμετώπισης ασθενειών, με επιπτώσεις στο εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μαζί με το λαό στους καθημερινούς αγώνες, τόσο για όσα προαναφέραμε, όσο και για:
· Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων με ουσιαστικές αυξήσεις.
· Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
· Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα) για να μπορούν να εκτελούν μια σειρά έργα που τα ακριβοπληρώνει ο λαός στους εργολάβους που πολλά τα δίνεται και με απευθείας ανάθεση ή διαπραγμάτευση με περιορισμένες εταιρείες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
· Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου της Τ.Δ. και του οικονομικού παρατηρητηρίου.
· Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα, των νερών και εδάφους. Ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις.
· Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους), βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα, σε όλη τη Πελοπόννησο με προτεραιότητα τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα.
· Πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων, από το κράτος και την περιφέρεια για τις καταστροφές που υπέστησαν και γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, χωρίς αναθέσεις.
· Αξιοποίηση του ΠΔΕ, των ευρωενωσιακών κονδυλίων και του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα, ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
· Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών, αεροδρομίων και δρόμων, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.
Στην βάση αυτών των θέσεων η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2025.