· Πάνω από το 70% των κτιρίων της χώρας έχει κλείσει ήδη τα 40 χρόνια ζωής, χωρίς σύγχρονη αντισεισμική προστασία και χωρίς ενεργειακή απόδοση.
· Φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985 και τη σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε παλαιές οικοδομές
· Να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά στο κτιριακό απόθεμα, είναι επενδύσεις χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης
· Το ΤΕΕ θα παραδώσει στην Πολιτεία έτοιμο σχεδιασμό από τον τεχνικό κλάδο για περισσότερες από 700 δημοτικές ενότητες της χώρας. Υπουργείο και ΣτΕ πρέπει να ετοιμάσουν τα αντίστοιχα προεδρικά Διατάγματα εντός εύλογου χρόνου
· Τα κίνητρα του ΝΟΚ αφορούν στην ανθεκτικότητα των κτιρίων, των πόλεων και της χώρας γενικότερα
· Πρέπει και οι δικαστές που αποφασίζουν αλλά και όσοι αντιδρούν στο ΝΟΚ να καταλάβουν ότι η εποχή έχει αλλάξει, η κοινωνία και η τεχνολογία προχωρούν μπροστά
· Οι επενδύσεις σε δίκτυα και ΑΠΕ έχουν πρακτικά οφέλη στην τσέπη των πολιτών και η υιοθέτηση μικρών ΑΠΕ μέσα στις πόλεις και η αυτοπαραγωγή μπορεί να δώσει λύσεις και στα νοικοκυριά και στη χώρα συνολικά.
Να πρωτοστατήσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε στο πλαίσιο της Ανθεκτικότητας,
να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο για στατικό έλεγχο και ενίσχυση των κατασκευών και παράλληλα σε εθνικό επίπεδο να ισχύσουν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες, για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985 και τη σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε παλαιές οικοδομές, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και άλλα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, που θα μπορούσαν να ληφθούν, όπως η χρήση των πόρων από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, πρότεινε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 4ο συνέδριο του ΤΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την εφαρμογή της, GreenDealGreece 2024, που διοργανώνει το Επιμελητήριο μαζί με τον κόμβο ενημέρωσης economix.gr.
Ο Γιώργος Στασινός τόνισε παράλληλα τη σημασία του ελέγχου και της συντήρησης των υποδομών στην εποχή της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας ότι: «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά κινδυνεύει αν οι ηγεσίες δεν αποφασίσουν ότι οι επενδύσεις στη συντήρηση και την ανακατασκευή υποδομών πρέπει να γίνουν επιλέξιμες». Αναφέρθηκε παράλληλα στον κτιριακό τομέα σημειώνοντας ότι πάνω από το 70% των κτιρίων της χώρας έχει κλείσει ήδη τα 40 χρόνια ζωής, χωρίς σύγχρονη αντισεισμική προστασία και χωρίς ενεργειακή απόδοση και ζήτησε να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά στο κτιριακό απόθεμα, είναι επενδύσεις χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης.
«Σήμερα, το ΤΕΕ έχει προχωρήσει και έχει συμβασιοποιήσει μελέτες για πολεοδομικά σχέδια σε περισσότερες από 700 δημοτικές ενότητες της χώρας» υπογράμμισε o πρόεδρος του ΤΕΕ και επισημαίνοντας ότι «τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά αλλά οι μελέτες θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν» σημείωσε ότι: «Είναι δουλειά της Πολιτείας, του αρμόδιου Υπουργείου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, να μπορέσει να ετοιμάσει τα αντίστοιχα προεδρικά Διατάγματα για τα Πολεοδομικά Σχέδια εντός εύλογου χρόνου».
Παράλληλα ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στη δίκη του ΣτΕ, που κρίνεται η συνταγματικότητα των κινήτρων του ΝΟΚ, τονίζοντας ότι: «Tα κίνητρα του ΝΟΚ «αφορούν την ανθεκτικότητα των κτιρίων, των πόλεων και της χώρας γενικότερα» και «επενδύσεις χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, με όφελος για ολόκληρη την κοινωνία».
Αναφέροντας ότι το ΤΕΕ άσκησε παρέμβαση υπέρ της συνταγματικότητας των κινήτρων του ΝΟΚ και κατέθεσε στο ΣτΕ απόψεις και μελέτες τόσο με βάση άλλες χώρες όσο και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ έστειλε μήνυμα προς τους δικαστές του ΣτΕ, λέγοντας ότι: «Πρέπει και οι δικαστές που αποφασίζουν αλλά και όσοι αντιδρούν στο ΝΟΚ να καταλάβουν ότι η εποχή έχει αλλάξει, η κοινωνία και η τεχνολογία προχωρούν μπροστά», προσθέτοντας ότι:
«Μαζί με την κοινωνία, πρέπει να εξελίσσονται και οι νόμοι αλλά και η νομολογία και οι αποφάσεις των δικαστηρίων» και αναφέροντας ότι: «η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναγυρίσει στο παρελθόν. Έχει όλα τα εφόδια να τρέξει στο μέλλον. Ας μην την κρατήσουμε πίσω με φθηνά νομικά τερτίπια»
Για τον τομέα της ενέργειας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι επενδύσεις σε δίκτυα και ΑΠΕ έχουν πρακτικά οφέλη στην τσέπη των πολιτών και η υιοθέτηση μικρών ΑΠΕ μέσα στις πόλεις και η αυτοπαραγωγή μπορεί να δώσει λύσεις και στα νοικοκυριά και στη χώρα συνολικά. Παράλληλα είπε ότι: «η έρευνα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως το υδρογόνο, δεν είναι κάτι αόριστο και άσχετο με τη ζωή τους. Η συζήτηση για τους μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και την πυρηνική σύντηξη δεν είναι κάτι θεωρητικό και μακρινό, είναι δίπλα μας και έρχεται» σημειώνοντας ότι: «χρειάζονται γρήγορα επενδύσεις σε παραγωγή, μεταφορά και διανομή. Με μεγάλο κόστος, αλλά πολύ μεγαλύτερη αξία».
«Επένδυση στην Ανθεκτικότητα, στην πρόληψη και όχι στην επούλωση των πληγών των φυσικών καταστροφών»
«Η επένδυση στην Ανθεκτικότητα, στην πρόληψη και όχι στην επούλωση των πληγών των φυσικών καταστροφών, είναι επένδυση ωφέλιμη για όλους» τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, αναφέροντας ότι: «σημασία έχει πόσο γρήγορα θα γίνουν όσα λέμε και πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε», τόνισε, αναλύοντας ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων για την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Επισήμανε μάλιστα, τη δυνατότητα, με αυτό τον τρόπο, να επιτευχθεί ένας διπλός στόχος: Ένα νέο αναπτυξιακό «άλμα» με βάση τον τεχνικό κλάδο, με μέρισμα για όλους, ενώ ταυτόχρονα, η κοινωνία μπορεί να νιώθει πιο ασφαλής, σε μια εποχή με πολλές αβεβαιότητες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας στο επίκεντρο της ομιλίας του τον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό: «Η ανθεκτικότητα ήρθε στο προσκήνιο και θα μείνει ως συστατικό στοιχείο πλέον της ασφάλειας», ενώ πρόσθεσε ότι: «Είναι στο χέρι μας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μαζί, να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι προκλήσεις του σήμερα. Για ένα καλύτερο αύριο για όλους».
Ειδικότερα, ο κ. Στασινός επισήμανε την ανάγκη για την προώθηση δράσεων για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, ένα έργο «ορόσημο» όπως το χαρακτήρισε, το οποίο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, όπως είπε.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στα εξής έργα του ΤΕΕ: Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών έχει κύριο στόχο την Ανθεκτικότητα, μέσα από τη συντήρηση των υποδομών, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών, αλλά και νέα, σύγχρονα έργα, που βελτιώνουν άμεσα την Ανθεκτικότητα των Υποδομών, όπως οι Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών, οι Έξυπνες Διαβάσεις, και ο Οδοφωτισμός μεγάλων οδικών αξόνων.
Αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του τεχνικού κλάδου, με την αφοσίωση στην προώθηση του Building Information Mode, στην υιοθέτηση της τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και στις προκλήσεις όμως αντιμετωπίζουμε στην πράσινη μετάβαση και την ανθεκτικότητα στην Ενέργεια.
Εύρεση πόρων και χρηματοδοτήσεων για συντήρηση των υποδομών
Ο Γιώργος Στασινός τόνισε την ανάγκη για την εύρεση πόρων και χρηματοδοτήσεων για τη συντήρηση των υποδομών, σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί μέχρι σήμερα,παρά τα πολλά που έχουν προσφέρει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και περιφέρειες, δεν προβλέπουν χρηματοδοτήσεις για συντήρηση υποδομών ούτε ανακατασκευή». Πλέον, κατά τον ίδιο, υπάρχει η ευκαιρία με τη νέα Κομισιόν που αναλαμβάνει σε λίγες ημέρες, να το αλλάξει αυτό.
Ευκαιρία, επίσης, αποτελεί «η συζήτηση που ξεκινάει ήδη για το αν ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα παραταθεί ή αν θα υπάρξει έναν νέο εργαλείο και τι θα περιέχει αυτό και πώς θα χρηματοδοτηθεί και με τη νέα Πολιτική Συνοχής για την επόμενη προγραμματική περίοδο που τώρα θα ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε στην Ευρώπη».
Προειδοποίησε μάλιστα λέγοντας ότι «πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά κινδυνεύει αν οι ηγεσίες δεν αποφασίσουν ότι οι επενδύσεις στη συντήρηση και την ανακατασκευή υποδομών πρέπει να γίνουν επιλέξιμες». Όπως εξήγησε, «οι κοινωνίες δεν μπορούν να καταλάβουν πως οι πολιτικοί εγκαινιάζουν μια νέα γέφυρα αλλά αφήνουν την επόμενη, που είναι παλιά, να κινδυνεύει. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών μπορεί να πιστεύει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί αρκούν για τα έργα συντήρησης, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική και πιστεύω ότι υπό το πρίσμα των αναγκών να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, θα το καταλάβουν και οι γραφειοκράτες».
Για τον λόγο αυτό, κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση «να βρεθεί στην πρωτοπορία αυτής της ευρωπαϊκής συζήτησης.Το ΤΕΕ μπορεί να βοηθήσει και να τεκμηριώσει τις ανάγκες, να σχεδιάσει εργαλεία, να δώσει τεχνικές κατευθύνσεις και να συμβάλλουμε να αλλάξει νοοτροπία και η χώρα και η ΕΕ».
Τέσσερα βήματα για την ανθεκτικότητα κτιρίων και υποδομών
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επέμεινε στο ζήτημα των συντηρήσεων και την ανάγκη να βρεθεί ο χώρος τώρα που οι χρηματοδοτήσει και τα έργα τρέχουν ξανά. Οι συντηρήσεις θα πρέπει να αφορούν και τα κτίρια, το γερασμένο κτιριακό απόθεμα, όπου υπάρχει, καθώς και των δημόσιων έργων και κάθε είδος υποδομών, πολλά από τα οποία έχουν δεκαετίες να συντηρηθούν συνολικά.
Περιγράφοντας τα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Γιώργος Στασινός τόνισε:
Πρώτο βήμα να μετρήσουμε.Μέσα από το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, για παράδειγμα, που είναι ο άτλαντας της καταγραφής των δημόσιων υποδομών.
Δεύτερο βήμα να μετράμε διαρκώς, μέσα από έργα όπως οι Έξυπνες Γέφυρες, με αισθητήρες και συστήματα αναφοράς.
Τρίτο βήμα να ελέγχουμε. Έχουμε πλέον εργαλεία και μπορούμε να βρούμε τεχνογνωσία, όπως κάνουμε με τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων.
Τέταρτο βήμα και απολύτως απαραίτητο βήμα: να συντηρούμε σχεδιάζοντας, ορθολογικά με βάση τα συνδυαστικά και διαλειτουργικά δεδομένα που θα έχουμε.
Φυσικά, κατά τον Γιώργο Στασινό χρειάζεται, επιπλέον «να καινοτομήσουμε, πολιτικά με ρηξικέλευθες και οραματικές προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση της συντήρησης. Οικονομικά, με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τεχνικά, με ενσωμάτωση των πράσινων υλικών και των νέων τεχνολογιών στη συντήρηση και ανακαίνιση παλαιών υποδομών».
Προτάσεις για κίνητρα προς τους πολίτες
Ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης πόρων και χρηματοδοτήσεων για τη συντήρηση των υποδομών, ιδιαίτερα στον γερασμένο κτιριακό τομέα στη χώρα. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στα παλαιά κτίρια, να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας,», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, τις εξής προτάσεις για κίνητρα προς τους πολίτες, χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος:
· 1ον την απαλλαγή από το ΦΠΑ των δαπανών στατικού ελέγχου.
· 2ον την πλήρη φοροαπαλλαγή από το εισόδημα των δαπανών για στατικό έλεγχο και των δαπανών εργασιών και υλικών, που ο έλεγχος τεκμηριώνει ότι απαιτούνται για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985.
· 3ον: την πλήρη φοροαπαλλαγή από το εισόδημα των μελετών, δαπανών και υλικών για τη σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε παλαιές οικοδομές.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε την ετοιμότητα του Επιμελητηρίου να συνδράμει την Πολιτεία για την επακριβή διατύπωση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πρόταση η οποία «δεν θα έχει εντέλει δημοσιονομικό κόστος, θα έχει δημοσιονομικό όφελος. Διότι αυτές οι εργασίες σήμερα είναι απειροελάχιστες. Αν τις προωθήσουμε αφενός θα δημιουργηθούν έσοδα μέσα από τον κύκλο εργασιών των σχετικών επαγγελμάτων και επιχειρήσεων και αφετέρου δεν θα υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος».
«Δηλαδή το κράτος θα έχει μεγαλύτερα έσοδα αλλά όχι έξοδα» πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Στασινός είπε ότι «μπορούμε να πείσουμε και την ΕΕ και να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες ώστε να υπάρξει ένα Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης με βάση τον αντισεισμικό έλεγχο.»
Πρόσθετα μέτρα σε εθνικό επίπεδο που θα μπορούσαν να ληφθούν, κατά τον ίδιο, είναι μεταξύ άλλων, η χρήση των πόρων από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στο γεγονός ότι «ήρθε η ώρα η Ελλάδα να προτείνει στην ΕΕ, στο πλαίσιο της Ανθεκτικότητας, ένα ειδικό ταμείο για στατικό έλεγχο και ενίσχυση των κατασκευών».
«Η έμφαση στον πολεοδομικό σχεδιασμό είναι επιτέλους πραγματικότητα»
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Γιώργος Στασινός, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει στη χώρα χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός κάτι που «το ΤΕΕ ζητά από την ίδρυσή του σχεδόν πριν από 101 χρόνια».
Όπως έκανε γνωστό, το ΤΕΕ έχει προχωρήσει και έχει συμβασιοποιήσει μελέτες για πολεοδομικά σχέδια σε περισσότερες από 700 δημοτικές ενότητες της χώρας, ενώ χαρακτήρισε τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό «προϋπόθεση προόδου για όλη τη χώρα».
Έστειλε μήνυμα ότι «εμείς ως ΤΕΕ θα παραδώσουμε στην Πολιτεία έτοιμο σχεδιασμό από τον τεχνικό κλάδο, είναι δουλειά της Πολιτείας, του αρμόδιου Υπουργείου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, να μπορέσει να ετοιμάσει τα αντίστοιχα προεδρικά Διατάγματα για τα Πολεοδομικά Σχέδια εντός εύλογου χρόνου».
«Υπερασπιστήκαμε την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα του ΝΟΚ που συμβάλλουν στην Ανθεκτικότητα της χώρας»
Ο Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε και στο θέμα του ΝΟΚ, σημειώνοντας ότι «υπερασπιστήκαμε με πάθος, με σοβαρότητα και επιστημοσύνη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα του ΝΟΚ που συμβάλλουν στην Ανθεκτικότητα της χώρας».
Ειδικότερα για τα κίνητρα τόνισε ότι «αφορούν την ανθεκτικότητα των κτιρίων, των πόλεων και της χώρας γενικότερα, προωθούν τις λιγότερες εκπομπές ρύπων από τα κτίρια, την ενεργειακή απόδοση, τη μεγαλύτερη φύτευση και βλάστηση, τον περισσότερο ακάλυπτο χώρο στις πόλεις» και πρόσθεσε: «δίνοντας ως κίνητρο περισσότερο συντελεστή δόμησης ή ύψος, σε όσους κάνουν τέτοιες επενδύσεις. Επενδύσεις χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, με όφελος για ολόκληρη την κοινωνία».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει και οι δικαστές που αποφασίζουν αλλά και όσοι αντιδρούν στο ΝΟΚ να καταλάβουν ότι η εποχή έχει αλλάξει, η κοινωνία και η τεχνολογία προχωρούν μπροστά», κάνοντας λόγο για αποφυγή φαινομένων «τεχνοφοβίας».
«Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναγυρίσει στο παρελθόν.
Έχει όλα τα εφόδια να τρέξει στο μέλλον», τόνισε, κλείνοντας
την ομιλία του ο κ. Στασινός.
Αλ. Σδούκου: Προκηρύσσονται άμεσα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», αντηλιών θερμότητας και αποθήκευσης ενέργειας ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ
- Πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, συν 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
Νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους περί των 500 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προκηρύσσονται το αμέσως επόμενο διάστημα ανακοίνωσε η Υφυπουργός Περɩβάλλοντος καɩ Ενέργεɩας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».
«Αυτή τη στιγμή ως υπουργείο σπεύδουμε για να βγάλουμε στον αέρα τα προγράμματα ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουμε σε εκκρεμότητα και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προγράμματα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, για επιχειρήσεις, σχολικά κτίρια νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα αντικατάστασης με αντλίες θερμότητας, και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες σε επιχειρήσεις», είπε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τονίζοντας την καταλυτική συμβολή του ΤΕΕ στην υλοποίηση και την πρόοδο των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και κτιριακών ανακαινίσεων και την άμεση ανταπόκριση του προέδρου του ΤΕΕ, ώστε να δίνονται αποτελεσματικές λύσεις η κυρία Σδούκου ζήτησε τη συνεργασία του ΤΕΕ και τον μηχανικών και για την υλοποίηση και των νέων προγραμμάτων. Απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και το ακροατήριο των μηχανικών του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», η Υφυπουργός Ενέργειας είπε χαρακτηριστικά ότι: «και εδώ σίγουρα θα χρειαστεί η δυτική σας συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να χουμε υψηλότερους στόχους ενεργειακής αποδοτικότητας μ έναν κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών ενεργειακής αποδοτικότητας».
Ως πολύ σημαντική για την ενεργειακή αναβάθμιση στον κτιριακό τομέα επισήμανε η κυρία Σδούκου τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, η οποία προβλέπει ένα καινούργιο εργαλείο, αυτό των συστάδων κτιρίων, ώστε όπως είπε «να έχουμε clusters κτιρίων, μια συστάδα νοσοκομείων, μια συστάδα πανεπιστημίων, μια συστάδα σχολείων ή ότι άλλο και όλα μαζί ως συστάδα να είμαστε σε θέση να τα προκηρύξουμε, χρησιμοποιώντας το εργαλείο των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, τα escos και δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας μεγαλύτερες και χαμηλότερο κόστος στις ενεργειακές ανακαινίσεις».
Την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί, αλλά και το «δύσκολο» μονοπάτι που ακολουθεί τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά τον μεγάλο στόχο της ενεργειακής μετάβασης περιέγραψε επίσης η Υφυπουργός Περιβάλλοντος καɩ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024». Τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα στα ζητήματα της ενέργειας και της μετάβασης, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τους φιλόδοξους στόχους. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ένα βαρύ και δύσκολο μονοπάτι να ανέβουμε». Την ίδια στιγμή, εξήγησε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την κατάθεση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο «είναι μια κοινωνική συμφωνία, μια δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο». «Η πρόσβαση σε καθαρή, επαρκή και φθηνή ενέργεια είναι θεμελιώδης για την κοινωνική ευημερία» σχολίασε, χαρακτηριστικά.
Πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, συν 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Σχετικά με το τι θα κάνουμε από το 2025 έως το 2030, όπως ανέλυσε η Υφυπουργός, στόχος είναι να διατηρήσουμε τον υψηλό ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ, φθάνοντας στο 95% σε 10 χρόνια από σήμερα. Παράλληλα, η Αλεξάνδρα Σδούκου έκανε λόγο για διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε σχέση με σήμερα, για ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας (6 Giga έως το 2030), για επιτάχυνση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για εισαγωγή νέων τεχνολογιών, καθώς και για την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, καθώς μόνο από τη σύνδεση με την Κρήτη μπορούν να εξοικονομηθούν 350 εκατ. ευρώ.
Ειδική μνεία έκανε και στον κτηριακό τομέα, ο οποίος εκπροσωπεί το 7,3% των καθαρών εκπομπών. «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, επιβάλλεται ταχύτερη δράση για απανθρακοποίηση» τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, παραπέμποντας στην κακή κατάσταση του αποθέματος της χώρας.
«Πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά, με ποιους πόρους και υπό ποιες συνθήκες» διερωτήθηκε στη συνέχεια. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα ΕΣΠΑ, σήμερα έχει προστεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, το Repower EU, το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, ενώ από το 2026 θα έχουμε και το Social Climate Fund για τους ενεργειακά ευάλωτους. Όλα αυτά σημαίνουν, όπως διευκρίνισε, ότι θα έχουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί και το 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. «Αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες και στον σχεδιασμό και στην απορρόφηση», σχολίασε.
Δεν παρέλειψε, πάντως, να υπενθυμίσει ότι οι πόροι που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ. «Ξοδεύουμε πολλά λεφτά για λίγους ωφελούμενους. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Χρειάζεται αποδοτικότερος σχεδιασμός των προγραμμάτων», σημείωσε με νόημα.
Όσον αφορά την τρέχουσα συγκυρία, σημείωσε ότι οι καταστροφές στην Ισπανία αποδεικνύουν το κόστος της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα σε ό,τι αφορά το GreenDeal» συμπλήρωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, προτού αναφερθεί και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα έχει επιπτώσεις στην πράσινη μετάβαση. Σ’ αυτό το σημείο υπενθύμισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων.
Τέλος, για την Ευρώπη και τη νέα Κομισιόν, η Υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τη βιώσιμη βιομηχανία, αλλά προσβλέπουμε σε «μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των εξαγγελιών». «Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε τα προβλήματα, αλλά πρέπει να προχωρούμε σε γενναία και καινοτόμα μέτρα» ήταν το μήνυμα της Αλεξάνδρας Σδούκου.
Ενεργειακή μετάβαση: Προκλήσεις και προβληματισμοί
Το θέμα της ενέργειας απασχόλησε ένα από τα πάνελ συζήτησης που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024» με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Φαίη Χρυσοχόου.
Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση/αποθήκευση ενέργειας
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, αναφέρθηκε, αρχικά, στον σχεδιασμό του Υπουργείου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και στα μέτρα που αυτό θα λάβει για την εξοικονόμηση και την αποθήκευση της ενέργειας.
«Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου μας είναι να υπηρετήσουμε το Green Deal. Καταφέραμε να έχουμε πάνω από το 50% της ηλεκτροπαραγωγής σήμερα από ΑΠΕ – φιλοδοξία μας είναι έως το 2030 να φτάσει το ποσοστό αυτό στο 75%. Ωστόσο, η στρατηγική του Υπουργείου προσκρούει σε δύο προβλήματα», είπε αρχικά ο κ. Αϊβαλιώτης. Και συνέχισε: «Το πρώτο πρόβλημα, είναι το ότι η ζήτηση της αγοράς της Ελλάδας είναι σχετικά μικρή, άρα πάρα πολλή ενέργεια πηγαίνει χαμένη, πρόβλημα που θα διογκωθεί τα επόμενα χρόνια θέτοντας σε κίνδυνο σχεδιαζόμενες και υφιστάμενες επενδύσεις. Οι δρόμοι για να μεγαλώσουμε την ηλεκτρική “πίτα” είναι η αποθήκευση και οι διασυνδέσεις (δηλαδή να εξάγουμε σε περισσότερες χώρες). Θα μεγαλώσει λίγο η “πίτα” και με την ηλεκτροδότηση των νησιών. Όσον αφορά στην αποθήκευση, προωθείται, λ.χ., με την αντλησιοταμίευση, ενώ ήδη το Υπουργείο προωθεί επιθετικά την αποθήκευση με μπαταρίες. Το συνολικό σχέδιο, που θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, είναι το να έχουμε γύρω στα 2-4 γιγαβάτ μπαταρίες στο σύστημα, προς εξισορρόπηση της χαμένης ενέργειας τουλάχιστον για ένα διάστημα ανάπτυξης των ΑΠΕ».
Έπειτα, ο κ. Αϊβαλιώτης εξήγησε, ότι «σήμερα η τεχνολογία έχει οδηγήσει στο να μειωθούν τα κόστη, έτσι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε επενδύσεις χωρίς ενισχύσεις. Η εποχή των επιδοτήσεων έχει τελειώσει. Από εδώ κι εμπρός όλες οι νέες επενδύσεις που θα μπουν στην αγορά θα μπουν σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Αυτό προσφέρει φυσικά ένα ρίσκο αλλά είμαστε ψύχραιμοι σχετικά, αφενός διότι οι αγορές συνήθως λειτουργούν με ρίσκο στις ελεύθερες οικονομίες, ενώ το ΥΠΕΝ έχει ως κεντρική του έγνοια το συμφέρον των καταναλωτών. Το GreenDeal δεν μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά αν δεν αγκαλιαστεί από τον μέσο άνθρωπο. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να έχει φθηνές τιμές».
Επίσης, ο κ. Αϊβαλιώτης παρέθεσε και τις «αντινομίες» που, όπως τόνισε, υφίστανται όσον αφορά στις ΑΠΕ.
«Πώς θα “παντρέψουμε” τις κεντρικές ευρωπαϊκές οδηγίες που μας δεσμεύουν με τις δυνατότητες της χώρας μας; Αθροίζοντας όλες μας τις υποχρεώσεις καταλαβαίνουμε ότι απαιτούνται 90-100 δισ. ευρώ έως το 2040. Πού θα τα βρούμε, την ώρα που αντιμετωπίζουμε και άλλα πολλά κόστη (π.χ. για την κλιματική κρίση). Η δεύτερη αντινομία είναι ότι ενώ προωθούμε με ταχύτατους ρυθμούς τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας μας και αναζητούμε ζήτηση, την ίδια ώρα προωθούμε προγράμματα εξοικονόμησης που αφαιρούν ζήτηση. Πετάμε ενέργεια και ταυτόχρονα λέμε “εξοικονομήστε ενέργεια”».
Κλείνοντας, ο κ. Αϊβαλιώτης σχολίασε πως είναι σημαντικό να κατανοηθεί πως η θέρμανση δεν είναι κρίσιμο μέγεθος πλέον στην Ελλάδα, αλλά η ψύξη, λόγω του καιρού και άλλων παραγόντων.
Αναστάσιος Μάνος: Ψηφιακός μετασχηματισμός και δίκτυα
Από την πλευρά του, ο CEO του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό ως βασικό στρατηγικό σχεδιασμό για τον ΔΕΔΔΗΕ. «Είναι ο πυρήνας της αλλαγής», σχολίασε, «αλλά υπάρχουν οκτώ νέες κύριες τάσεις που επηρεάζουν πλέον τα δίκτυα: τα ανανεώσιμα, η ηλεκτροκίνηση, οι μεγάλες απαιτήσεις για ηλεκτρισμό, ο γερασμένος εξοπλισμός της Ευρώπης που σε πολλά σημεία είναι πολλών δεκαετιών, η κλιματική κρίση, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και γερασμένο προσωπικό, η δυνατότητα να πληρωθούν όλα αυτά και η φυσική πίεση από τους ρυθμιστές».
Οι τάσεις αυτές, είπε ο κ. Μάνος, δημιουργούν μεγάλες αντιδράσεις. «Τα δίκτυα πρέπει να ανταποκριθούν με διαφορετικό τρόπο στην απόδοση και διαχείριση. Χρειάζεται άλλη προσέγγιση στις επενδύσεις. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο εργασίας (εκεί βοηθά πολύ η ψηφιοποίηση) για τη διαχείριση των ελλείψεων και να βρούμε επίσης λύσεις πέρα από τα προφανή».
Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, απαιτούνται ήδη πολλά κεφάλαια για την κλιματική κρίση, αλλά «εάν δεν κάνουμε επενδύσεις θα είναι αφάνταστα πιο ακριβά τα κόστη. Τα δίκτυα και ο τομέας διανομής και μεταφοράς υποφέρουν από χιόνι, ζέστη, πλημμύρες, αέρα και από το πόσο πολύ διαρκούν αυτά τα φαινόμενα».
Στον ΔΕΔΔΗΕ, είπε ο κ. Μάνος, «ενισχύσαμε σε 6 πυλώνες τις επενδύσεις μας, εξετάσαμε ξανά τις στρατηγικές μας, αναλύσαμε το vulnerability του δικτύου και κάναμε και τη δική μας μελέτη για το τι σημαίνει αν αυξηθεί 5 βαθμούς η θερμοκρασία στα δίκτυα. Από 150 εκατ. επενδύσεις πήγαμε πάνω από 600, αλλά κι αυτό δεν είναι αρκετό».
Κλείνοντας, ο κ. Μάνος είπε ότι «οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν, αλλά σε βάθος χρόνου δεν υπάρχει μεταβολή για τον καταναλωτή. Ακόμη, οι επενδύσεις στον τομέα των δικτύων σε πολύ μεγάλο βαθμό μένουν στην Ελλάδα».
Θωμάς Αχείμαστος: «Φυσικά μπορούν να συνεργαστούν ιδιωτικός τομέας-δημόσιο»
Ακόμη, ο Group Vice Chairman του Copelouzos Group, Θωμάς Αχείμαστος, ρωτήθηκε εάν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστεί με το δημόσιο για τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών μονάδων, για νέους εξοπλισμούς, κλπ.
«Βεβαίως», απάντησε και αναφέρθηκε έπειτα στο εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε, έργο που υλοποιεί η εταιρεία του για τη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αίγυπτο: «Το καλώδιο που θα φέρει “πράσινο” ηλεκτρισμό από την Αίγυπτο θα εξυπηρετήσει ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θα φέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια 3 γιγαβάτ από την Αίγυπτο. Έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εξυπηρετεί όλους τους στόχους της ΕΕ και της Ελλάδας για το “πρασίνισμα” της βιομηχανίας. Το σχεδιάζουμε από το 2008 στην ουσία. Προχωρά με γοργούς τώρα ρυθμούς, με στόχο να ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση το 2030».
Επίσης, ο κ. Αχείμαστος διευκρίνισε πως «η ενέργεια που θα μεταφέρεται από την Αίγυπτο δεν θα περισσεύει. Θα διανέμεται και στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός είναι να χρησιμοποιεί η Ελλάδα το 1 γιγαβάτ για ανάγκες ηλεκτρικής κατανάλωσης, το άλλο γιγαβάτ να διοχετευτεί στην ΕΕ και έχουμε πλάνα για το άλλο γιγαβάτ να καταναλωθεί σε παραγωγή πράσινου υδρογόνου ή πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων».
Γιώργος Πεχλιβάνογλου: Προτεραιότητες η απανθρακοποίηση των νησιών και έργα αποθήκευσης
Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της Eunice Energy Group, Γιώργος Πεχλιβάνογλου, στάθηκε στο κατά πόσο οι ΑΠΕ κυρίως στα νησιά αλλά και η αποθήκευση ενέργειας μπορούν να δώσουν ευκαιρίες για νέες επενδύσεις.
«Η αποθήκευση θα βοηθήσει σίγουρα short term στην είσοδο των ΑΠΕ πολύ πιο δυναμικά στο ηλεκτρικό σύστημα. Οι διασυνδέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για τα νησιά, αλλά να σκεφτούμε το κομμάτι της ανθεκτικότητας. Οι μπαταρίες στα νησιά είναι αρκετά σημαντικές. Είναι, όμως και το πρόβλημα του νερού – η ανομβρία θα οδηγήσει σε αφαλατώσεις, που θα απαιτήσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, οπότε η ενεργειακή θωράκιση των νησιών είναι εξαιρετικά σημαντική», ήταν τα λόγια του.
«Τόσο η αποθήκευση στον ηπειρωτικό χώρο όσο και στα νησιά με έξυπνα συστήματα και έχοντας πάντα κατά νου την ανάγκη των datacenters και της αφαλάτωσης θα πρέπει να είναι στον γενικό σχεδιασμό των κρατικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.
Επίσης, ανέφερε ότι τα νησιά που έχουν προτεραιότητα είναι «τα μη διασυνδεδεμένα, όσα δεν πρόκειται να διασυνδεθούν αλλά και τα νησιά με πολύ μεγάλη μεταβλητότητα στην κατανάλωσή τους λόγω αυξομειώσεων του πληθυσμού τους χειμώνα-καλοκαίρι. Πολλά νησιά (Φούρνοι, Λέρος) έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αιολικό δυναμικό αλλά αναπτύσσονται και μεγάλες βιομηχανικές δραστηριότητες εκεί. Ολιστικά πρέπει να το δούμε το θέμα και να επιτρέψουμε στον ιδιωτικό τομέα να κάνει εύκολα επενδύσεις εκεί».
Νικόλαος Λιάπης: Τα προβλήματα στην υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων
Για τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υλοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων μίλησε ο Operations Director, Energy Sector της Hill International, Νικόλαος Λιάπης. «Από τους πελάτες μας βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε παγκοσμίως μία πολύ βασική ροπή προς την άμεση ενεργειακή ασφάλεια, κάτι που μεταφράζεται σε μία στροφή σε παραδοσιακά έργα, λ.χ. παραδοσιακές πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου. Παράλληλα, όμως, τα ίδια έργα και οι ίδιοι παίκτες παρακολουθούν την πράσινη μετάβαση».
Προκλήσεις υπάρχουν σε όλη αυτήν την πορεία, είπε ο κ. Λιάπης: «Πόλεμοι, πανδημίες, κλιματική κρίση, καθορίζουν τις αποφάσεις όλων αυτών των κεφαλαίων. Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως βλέπουμε ότι ένας κύριος παράγοντας που απασχολεί τα κεφάλαια είναι το δημογραφικό (σ.σ. μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών που αλλάζουν ουσιαστικά τα μοντέλα κατανάλωσης αλλά και τις επενδύσεις που θα γίνουν. Αλλά, έχουν γίνει αλλαγές εδώ και 30 χρόνια. Έχουν ήδη ανασχηματιστεί οι εταιρείες, έχει αλλάξει το χαρτοφυλάκιο».
Ιωάννης Στεφάνου: Οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης
Επιπρόσθετα, ο Ιωάννης Στεφάνου, Partner, Head Of Energy Sector στην Grant Thornton, σχολίασε τις δυσκολίες της πράσινης μετάβασης.
«Η ενεργειακή μετάβαση είναι μία αναγκαιότητα. Όμως, ο ρυθμός και η ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης είναι μία σύνθετη εξίσωση με πολλές παραμέτρους. Οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται κατά βέλτιστο και αποδοτικό τρόπο ώστε οι υποδομές να μην θεωρούνται υποχρησιμοποιημένες ή παρωχημένες γρήγορα», είπε αρχικά.
Κατόπιν, τόνισε: «Η ενεργειακή μετάδοση είχε χτιστεί πάνω σε επιδοτήσεις – αυτή η εποχή πέρασε και όλοι οι παίκτες πρέπει να αρχίσουν να εξοικειώνονται με το ότι οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν με όρους της αγοράς στο ενεργειακό μείγμα. Ακόμη, πυλώνας βασικός της πράσινης ανάπτυξης είναι τα δίκτυα. Μεσοσταθμικά, το ανταγωνιστικό σκέλος της ενέργειας θα μειώνεται και το κόστος των δικτύων θα αυξάνεται».
Άλλη πρόκληση, κατά τον κ. Στεφάνου, «είναι ότι ακρογωνιαίος λίθος της πράσινης μετάβασης είναι η ζήτηση ενέργειας. Είχαμε ενεργές πολιτικές για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης – η σταθερή αύξηση της ζήτησης όμως και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες είναι βασικός πυλώνας στήριξης της ενεργειακής μετάβασης. Βασικό, επίσης, είναι και οι διασυνδέσεις. Αν δεν αναπτύξουμε διασυνδέσεις για να εξαγάγουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας στις γειτονικές μας χώρες το ενεργειακό μας σύστημα δεν θα μπορεί να είναι ισορροπημένο. Η ευφυής διαχείριση του ενεργειακού συστήματος είναι βεβαίως μια μεγάλη πρόκληση».
Τέλος, για τον κ. Στεφάνου, «η πράσινη μετάβαση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, μα για να γίνουν χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες, μηχανικοί και εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και τα πανεπιστήμιά μας και γενικά ο κλάδος έχουν όλο αυτό το προσωπικό για να στηρίξει και να συντηρήσει όλη αυτήν την ανάπτυξη. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία να βρεθούν εξειδικευμένοι άνθρωποι. Ακόμη, για να εγκατασταθούν τόσες πολλές ΑΠΕ πρέπει να εξετάσουμε ξανά τον χωροταξικό μας σχεδιασμό».
Άγις Μ. Παπαδόπουλος: «Το πιο σημαντικό πρόβλημα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού»
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Καθηγητής Άγις Μ. Παπαδόπουλος, ανέλυσε το τι χρειάζεται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στον καιρό της κλιματικής κρίσης.
«Η κλιματική κρίση δεν αναδεικνύει μόνο κακοτεχνίες που υπάρχουν. Οι υποδομές μας έχουν σχεδιαστεί με βάση παραδοχές και δεδομένα που πλέον δεν ισχύουν. Δεν υπάρχει υποδομή πουθενά στην Ευρώπη που να μπορεί να αντέξει ό,τι έγινε στη Θεσσαλία ή στη Βαλένθια», είπε αρχικά.
Ειδικά για τη λειψυδρία, τόνισε ότι έχει να κάνει και με τη λειτουργία των (πολύ παλαιών, σε πολλές περιπτώσεις) δικτύων και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό μπορούμε τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των δικτύων και να μειώσουμε τις απώλειες νερού στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ωστόσο, «ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα να είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Από μεγάλους κατασκευαστές έως μικρούς αναδόχους δημοσίων έργων, όλοι ψάχνουν προσωπικό, κάτι που έχει άμεση επίδραση στην υλοποίηση των έργων. Καθυστερούμε γιατί δεν υπάρχει κόσμος να δουλέψει».
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Θα χρειαστούμε πολλά χρήματα τις επόμενες δεκαετίες για την πράσινη μετάβαση, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτά θα χρειαζόμασταν ούτως ή άλλως. Το πρόσθετο κόστος για τις ΑΠΕ είναι στην πραγματικότητα αρκετά μικρότερο από όσο παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη».
Δημήτρης Παπαστεργίου: Αναβαθμίζεται το σύστημα προειδοποιήσεων για φυσικές καταστροφές, σημαντική η συμβολή του «112»
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: σε συνεργασία με το ΤΕΕ, σε λειτουργία από τις αρχές του 2025 το νέο μητρώο εγκεκριμένων μηχανικών για χωρικές μεταβολές στο Κτηματολόγιο
Τη σημασία του συστήματος προειδοποιήσεων για φυσικές καταστροφές, που λειτουργεί στη χώρα μας και την περαιτέρω αναβάθμιση του για να είναι πιο αποτελεσματικό, με αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες της Βαλένθια, τόνισε ο Υπουργός Ψηφɩακής Δɩακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υλοποιείται το έργο της νέας ψηφιακής πλατφόρμας και στις αρχές του 2025 θα παρουσιαστεί το νέο μητρώο των εγκεκριμένων μηχανικών, το οποίο θα εκδίδει πλέον αυτόνομα τις αποφάσεις για τις χωρικές μεταβολές.
-«Δεν θέλουμε μια κρατικοδίαιτη Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ο ιδιωτικός τομέας που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο»
Την επιθυμία για περισσότερη τεχνολογία, αλλά με ένα «μεγάλο πράσινο θετικό πρόσημο» υπογράμμισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024». Η ψηφιοποίηση, όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της επόμενης ημέρα, γιατί τα δεδομένα είναι αυτά που θα μας δείξουν το πού θα πάμε. Σ’ αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι σήμερα κατατέθηκε και επισήμως η πρόταση για τα AI Factories -μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία φέρνει περισσότερη Τεχνητή Νοημοσύνη, «βγάζει» τα δεδομένα από τους servers και δημιουργεί τοπικά οικοσυστήματα για να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον πλούτο.
«Δεν θέλουμε μια κρατικοδίαιτη Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ο ιδιωτικός τομέας που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο», σημείωσε παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι πέραν του υπουργείου, το Ταμείο Ανάκαμψης καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της απαιτούμενης χρηματοδότησης, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο χώρο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Οι τρεις άξονες της πρότασης για τα AI Factories, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, βασίζονται στην υγεία, στα μεγάλα, ανοικτού κώδικα, γλωσσικά μοντέλα, καθώς και το περιβάλλον - βιωσιμότητα.
Με αφορμή, τώρα, τις κλιματικές καταστροφές στην Ισπανία και στη Θεσσαλία, ο Δημήτρης Παπαστεργίου χαιρέτισε τη συμβολή του 112 στην έγκαιρη ειδοποίηση. «Έχει φανεί η αξία του, έστω και αν μερικές φορές γίνεται χρήση που δεν δικαιολογείται από τα φαινόμενα» επισήμανε.
Όσον αφορά το ευρύτερο έργο που έχει συντελεστεί στο υπουργείο τον τελευταίο χρόνο, τόνισε ότι αρκετοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης επενδύονται σε υποδομές, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν σε πολλά κομμάτια, όπως για παράδειγμα στην έγκαιρη πρόβλεψη. Είναι σημαντικά, τόνισε με έμφαση ο υπουργός, τα χρήματα να επενδύονται σωστά. «Είναι κομβικό τα χρήματα να πιάνουν τόπο, να επενδύονται σε υποδομές που βοηθούν τους πολίτες», συνέχισε.
Ειδική μνεία έκανε και στα data centers. «Θέλουμε δεδομένα γιατί είναι το σημείο εκκίνησης για τη λήψη των αποφάσεων [...] Όμως, όλη αυτή η ανελαστική απαίτηση για ενέργεια πρέπει να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια. Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούμε Τεχνητή Νοημοσύνη “καίγοντας” ορυκτά καύσιμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Γι’ αυτό τον λόγο, συνέχισε, πρέπει να δούμε αν τα δίκτυά μας μπορούν να «σηκώσουν» ενέργεια, αν μπορούν να «χωρέσουν» στο σύστημα τόσο πολλά δεδομένα για να στηρίξουμε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. «Θέλουμε περισσότερη τεχνολογία, αλλά πρέπει να δούμε ένα μεγάλο πράσινο θετικό πρόσημο» κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός.
Η ψηφιοποίηση και η σημασία έγκαιρης υλοποίησης των έργων
Η ψηφιοποίηση, οι έξυπνες πόλεις και η έξυπνη ύπαιθρος, καθώς και η σημασία της έγκαιρης υλοποίησης των έργων βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ που ακολούθησε, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Τέτη Ηγουμενίδη.
Κ. Κυρανάκης: Το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025
Την πεποίθησή του ότι το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους εξέφρασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συμμετέχοντας στο πάνελ για την ψηφιοποίηση στο συνέδριο GreenDeal 2024.
«Όταν αναλάβαμε, η κτηματογράφηση βρισκόταν πανελλαδικά στο 39%, σήμερα βρισκόμαστε στο 52% και έως τον Ιανουάριο θα έχουμε φτάσει στο 75%. Ψηφιοποιούμε ένα αρχείο περίπου 700 εκατομμυρίων σελίδων. Πιστεύουμε ότι η ψηφιοποίηση αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε κάποια καταστήματα στις μεταγραφές αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο το σύνολο του φορέα έβγαζε περίπου 16.000 αποφάσεις. Οι επιδόσεις αυτές έχουν βελτιωθεί μετά την εισαγωγή συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για το νομικό έλεγχο στα συμβόλαια– του πρώτου ανάλογου συστήματος που εφαρμόζεται στο ελληνικό δημόσιο, όπως είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τον ένα μήνα λειτουργίας του συστήματος η έκδοση αποφάσεων έχει επιταχυνθεί σημαντικά, καθώς πλέον εκδίδονται 40.000 αποφάσεις μηνιαίως.
Όπως τόνισε ο Κ. Κυρανάκης σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υλοποιείται το έργο της νέας ψηφιακής πλατφόρμας και στις αρχές του 2025 θα παρουσιαστεί το νέο μητρώο των εγκεκριμένων μηχανικών, το οποίο θα εκδίδει πλέον αυτόνομα τις αποφάσεις για τις χωρικές μεταβολές. «Θα φύγουμε από την κυριαρχία της νομικής πληροφορίας για το ακίνητο, στην αντικειμενική πληροφορία που είναι η χωρική και τεχνική πληροφορία η οποία χωρά και εφαρμόζεται πάνω σε ένα χάρτη» σημείωσε ο Κ. Κυρανάκης εξηγώντας ότι ένας πιστοποιημένος μηχανικός θα έχει τη δυνατότητα, όπου υπάρχει συναίνεση, να διορθώνει τα σφάλματα της κτηματογράφησης σχεδόν αυτόματα και όπου δεν υπάρχει συναίνεση να εξετάζει και να εκδίδει απόφαση σε πρώτο βαθμό.
«Η εμπιστοσύνη που θα έχει η ελληνική κοινωνία στον μηχανικό θα εξαρτάται πάρα πολύ από την εφαρμογή αυτής της νέας δυνατότητας» τόνισε ο Κ. Κυρανάκης. «Ελπίζουμε ο κόσμος του ΤΕΕ να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στα αιτήματα για παράταση του Κτηματολογίου, ο Κ. Κυρανάκης τα απέρριψε αναφέροντας ότι ως χώρα «είχαμε συνηθίσει με τις λύσεις της παράτασης, αλλά αυτή δεν είναι λύση και πρέπει να δείχνουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα και με αυτοπεποίθηση». Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε τις μεγάλες εταιρείες να βρίσκουν συνεργάτες σε μικρά και μεσαία σχήματα της ελληνικής αγοράς για την εκτέλεση των έργων «ώστε να υπάρχει διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε όλη την αγορά» και να υλοποιούνται πιο άμεσα τα έργα.
Επίσης, για τις καθυστερήσεις παραδέχθηκε ότι ένας αντικειμενικός λόγος των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι η διαδικασία από την έναρξη του διαγωνισμού έως την ανάληψη του έργου από τον ανάδοχο είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, και ειδικά στα έργα πληροφορικής «είναι καταστροφή» γιατί οι ανάγκες ειδικά σε αυτό τον τομέα αλλάζουν μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα. «Τα έργα πρέπει να πηγαίνουν πιο γρήγορα σε δημοσιοποίηση» τόνισε.
Τέλος, ο Κ. Κυρανάκης ανέλυσε τις δυνατότητες που παρέχουν οι αυτοχρηματοδοτούμενες δημόσιες μονάδες, που χρεώνουν συγκεκριμένο τέλος για τις υπηρεσίες που παρέχουν και μπορούν να παρέχουν «την ευελιξία και την ταχύτητα που χρειάζεται η χώρα.»
Χρήστος Ταραντίλης: «Το κρίσιμο ζητούμενο στην επιστημονική έρευνα είναι να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις»
Στις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρθηκε αναλυτικά ο Χρήστος Ταραντίλης, εταίρος και επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου της ΕΥ (ERNST & YOUNG) Ελλάδος, εξηγώντας ότι οι δυνατότητες αυτές απλώνονται σε τομείς όπως η βιωσιμότητα και το περιβάλλον, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η βελτιστοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στον τομέα της ενέργειας, η προσαρμογή σε αλλαγές της ζήτησης και παραγωγής ενέργειας ώστε να μην υπάρχει σπατάλη, η βέλτιστη χρήση των ΑΠΕ, οι οδικές μεταφορές, η διαχείριση των φυσικών πόρων όπως το νερό, η αγροτική παραγωγή με την χαρτογράφηση του εδάφους και την συνεπακόλουθη μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης αφού η ΑΙ μπορεί να συμβάλει ώστε να υπάρξει καλύτερος διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών και αυτοματοποιημένη διαλογή των υλικών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Ο Χρ. Ταραντίλης τόνισε ότι «το κρίσιμο ζητούμενο στην επιστημονική έρευνα είναι να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις που θα ενισχύουν την πραγματική καινοτομία που θα φέρουν τα προϊόντα στις διεθνείς αγορές» υποστηρίζοντας ότι αυτό πρέπει να είναι ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων των πανεπιστημίων. Τόνισε επίσης ότι επειδή η ΑΙ μπορεί να «γυρίσει ανάποδα» είναι σημαντικό να «ρυθμιστούν οι χρήσεις της» χωρίς τα κράτη να περιορίζονται AI ACT της ΕΕ.
Κωνσταντίνος Καλογήρου: Πώς γίνονται πιο έξυπνες οι πόλεις και η ύπαιθρος
Το πώς γίνονται πιο έξυπνες οι πόλεις και η ύπαιθρος χάρη στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Καλογήρου, Enterprises Business Unit Leader της PLANET.
Ο Κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στο παράδειγμα μίας αγροτικής έκτασης 30 χιλιάδων στρεμμάτων στην Πελοπόννησο η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αλλαγή του μοντέλου άρδευσης. Όπως σημείωσε η αποδοτικότητα της συγκεκριμένης έκτασης αναμένεται να αυξηθεί δύο φορές χάρη στον καλύτερο προγραμματισμό και την αποτελεσματικότερη διάθεση των υδάτινων πόρων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους.
Ο Κ. Καλογήρου ανέφερε ότι οι ανάγκες ψηφιοποίησης εστιάζονται σε 4 θεματικές:
βελτίωση κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις, αποτελεσματική διαχείριση φυσικών πόρων (ενέργεια, νερό ), ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν δυσκολίες χρηματοδότησης και εξεύρεσης πόρων για τη γενίκευση τέτοιων έργων, ενώ οι ρυθμοί στους οποίους πρέπει να απορροφηθούν τα διαθέσιμα χρήματα είναι γρήγοροι και μπορεί να θέσουν εκτός χρηματοδότησης κάποια έργα. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που προκαλεί ο κατακερματισμός ευθύνης σε πολλούς φορείς αλλά και η έλλειψη masterplanning για έξυπνες πόλεις.
Δημήτρης Βασιλόπουλος: Με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα επωφεληθούν πάρα πολλοί επαγγελματίες
«Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα μπει σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος του έτους και θα επωφεληθούν από αυτόν πάρα πολλοί επαγγελματίες όπως μηχανικοί, εταιρείες, οργανισμοί, επενδυτές και νομικοί» ανέφερε ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Δημόσιου Τομέα της NETCOMPANY-INTRASOFT.
Όπως εξήγησε είναι «η πρώτη φορά που υπάρχει ενιαία πλατφόρμα που ενοποιεί προσπάθειες των τελευταίων 15 ετών» προσπάθειες που εκτείνονται από την καταγραφή των τόπων Natura έως τους αιγιαλούς, τα αυθαίρετα και τη συγκέντρωση της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Όπως είπε, με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη «συστηματοποιούνται με συστηματικό τρόπο και εμπλουτίζονται οι λειτουργίες, με ψηφιοποιήσεις με πλειάδα φωτοχαρτών και τρισδιάστατων απεικονίσεων των κτιρίων» ενώ θα παρέχονται και επικαιροποιημένες πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο στον τομέα των ακινήτων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα όπως οι ψηφιακές άδειες.
Όπως εξήγησε ο Δ. Βασιλόπουλος πρόκειται για ένα «καινοτόμο ολοκληρωμένο βήμα και με μεγάλη προοπτική» που θα δημιουργεί τα δεδομένα για να αξιοποιηθούν από συστήματα ΑΙ και θα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να αξιολογούν ενδεχόμενες τοποθετήσεις τους.
Αλέξανδρος Μπρέγιαννης: «Υπάρχει πρόβλημα με τον χρόνο υλοποίησης των έργων»
«Βρισκόμαστε σε μία ευτυχή συγκυρία σε ότι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» είπε ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος της NOVA ICT, που σημείωσε ότι η NOVA ICT μετέχει ενεργά σε πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμό, όπως το Κτηματολόγιο, για το οποίο ανέφερε ότι «προσπαθούμε να επιταχύνουμε ρυθμούς. Πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο έως το τέλος του επόμενου έτους».
Ο Α. Μπρέγιαννης εξήγησε ότι ο τρόπος υλοποίησης των έργων ακολουθεί ένα μοντέλο διαλειτουργικότητας γεγονός που υπήρξε ευνοϊκό για την εκτέλεση των έργων, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον χρόνο υλοποίησης των έργων, καθώς «καλούμαστε τον επόμενο χρόνο να υλοποιήσουμε έργα που θα τα κάναμε σε μία πενταετία. Είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρουμε αλλά θα χρειαστούμε μερικές ανάσες ώστε και τα έργα να γίνουν σωστά» ζητώντας να υπάρξει παράταση στην χρηματοδότηση κάποιων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Α. Μπρέγιαννης υποστήριξε επίσης ότι «το μοντέλο των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων μπορεί να γίνει πράξη» βασιζόμενο σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και όπου η προσφορά θεσμικών υποστηρικτών όπως το ΤΕΕ είναι πολύτιμη αφού λειτουργούν «ως συγκολλητική ουσία» μεταξύ των διαφορικών υπουργείων και φορέων.
GreenDealGreece 2024: Πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και προκλήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων
- Γ. Ζερβός: Έχει δεσμευτεί και εκταμιευτεί ένα ποσό 1,65 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ
- Ο. Καβαλάκης: Πολύτιμος εταίρος το ΤΕΕ
- Π. Σταμπουλίδης: Στα τέλη του Νοεμβρίου ο διαγωνισμός για τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ
- Τ. Ιωσηφίδης: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολλά και εξειδικευμένα - Υπάρχουν πολλά πέραν όσων περνούν από τα ραντάρ της ελληνικής οικονομίας
Τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης, αλλά και οι προκλήσεις στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη απασχόλησαν, επίσης, το συνέδριο «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη θεματική ενότητα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Επενδύσεις για Βιώσιμη Ανάπτυξη», υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μάρθας Λεκάκου, εξέτασαν όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα των επενδύσεων, εστιάζοντας αφενός στην πληθώρα των χρηματοδοτικών εργαλείων, αφετέρου στις προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Κι όλα αυτά, ενόσω ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαίος.
Γ. Ζερβός: Τα 2/3 του προηγούμενου ΕΣΠΑ στις ΜμΕ
Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ – ΤΣ – ΕΚΤ, Γιώργος Ζερβός, επισήμανε ότι από το τρέχον ΕΣΠΑ αυτήν την στιγμή έχει δεσμευτεί και εκταμιευτεί ένα ποσό 1,65 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ, κάτι το οποίο δείχνει τη στόχευση που υπάρχει. Άλλωστε, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο ΜμΕ. Ως παράδειγμα, επικαλέστηκε την περίοδο 2014 – 2020, κατά την οποία τα 2/3 των ΑΦΜ των εν λειτουργία ΜμΕ ενισχύθηκαν μέσω των δράσεων επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους στη βάση της εξασφάλισης της αειφόρας μετάβασης.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως εξήγησε, διασφαλίζουν τις
επενδύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εξάλλου, ο Γιώργος Ζερβός
υπογράμμισε ότι απαιτούνται αποφασιστικές επενδύσεις, που θα
είναι στοχευμένες και θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. «Πρέπει
να δούμε αν ο σχεδιασμός του υπουργείου έχει μεταφραστεί σε
αποτελέσματα», πρόσθεσε. Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί
και στο πρόβλημα των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις,
επισημαίνοντας την ανάγκη για εντατικοποίηση των διαδικασιών.
Ο. Καβαλάκης: Πολύτιμος εταίρος το ΤΕΕ
Στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης εστίασε ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ορέστης Καβαλάκης, ο οποίος σημείωσε ότι έχουμε 22 μήνες μέχρι να υποβάλλουμε το τελευταίο αίτημα πληρωμής. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχουν περισσότερα από 180 ορόσημα. «Είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα», σχολίασε. Υποστήριξε ότι έχουμε συγκεκριμένο χρόνο, καθώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χρονοδιάγραμμα. «Χρειαζόμαστε συνεννόηση, κάτι που δεν είναι δεδομένο. Συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων, μεταξύ των φορέων υλοποίησης» συνέχισε. Σ' αυτό το σημείο έκανε ειδική μνεία στο ΤΕΕ ως φορέα δημοπράτησης, τον οποίο χαρακτήρισε ως πολύτιμο εταίρο των υπουργών και του Ταμείου σ' αυτό το εγχείρημα.
Την ίδια στιγμή, δήλωσε έτοιμος για την κατάθεση του 5ου αιτήματος πληρωμής, σημειώνοντας με νόημα ότι μόλις 4-5 χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη καταθέσει το 5ο αίτημα πληρωμής. Το επικείμενο αίτημα μεταφράζεται για την Ελλάδα σε συνολικούς πόρους 3,6 δισ. ευρώ. «Έχουμε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι» επανέλαβε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έχει πάρει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για να βγάλει πολλά έργα. «Όλοι μαζί θα πρέπει να δουλέψουμε σε ρυθμούς που δεν έχει ξαναγίνει», κατέληξε.
Π. Σταμπουλίδης: Άσκοπες οι προσφυγές στη δικαιοσύνη
Τα απτά αποτελέσματα του ΤΑΙΠΕΔ χαιρέτισε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος υποστήριξε ότι από το 2022 έχουν δημοπρατηθεί 530 διαγωνισμοί, αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ. Στα τέλη του Νοεμβρίου, επίσης, θα έχουμε τον διαγωνισμό για τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ, συνέχισε, εκτιμώντας ότι έως τον Ιανουάριο θα μπορούμε να καλέσουμε τον ανάδοχο για δημοπράτηση.
Με δεδομένο ότι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην τελική ευθεία, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης ζήτησε να μην υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού στην παραγωγή συμβάσεων, αν και δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για αγκυλώσεις και καθυστερήσεις που αφορούν κυρίως τις δικαστικές περιπέτειες. «Η αγορά θα πρέπει να συνεργαστεί και να αποφύγει τις προσφυγές, γιατί είναι ανούσιες, άσκοπες και στο τέλος αντιεθνικές», σχολίασε. Ταυτόχρονα, εξήρε τη συμβολή του Ν.44/12 στα βήματα προόδου για την υλοποίηση των δημόσιων συμβάσεων, αν και επεσήμανε την ανάγκη θέσπισης ειδικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες συμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να κινούνται σε άλλους ρυθμούς.
Τ. Ιωσηφίδης: Πολλά εργαλεία δεν τα γνωρίζει η αγορά
Στην πληθώρα των χρηματοδοτικών εργαλείων, πολλά εκ των οποίων η αγορά δεν τα γνωρίζει, επέλεξε να εστιάσει ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών, Επικεφαλής Τομέα Ενέργειας & Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στην ΕΥ (ERNST & YOUNG). «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολλά και εξειδικευμένα [...]. Υπάρχουν πολλά πράγματα πέραν όσων περνούν από τα ραντάρ της ελληνικής οικονομίας. Σκοπός είναι να ενημερώσουμε την αγορά για τις επιλογές που έχει» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Συγχρόνως, επεσήμανε τη σημασία των επενδύσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΣΔΙΤ, τα οποία πλέον αξιοποιούνται και σε νέους τομείς, όπως τα αρδευτικά έργα, τα φράγματα κ.α. Επιπλέον, επικεντρώθηκε στις μεγάλες προοπτικές που διαθέτει η χώρα, ώστε να μετατραπεί πρωτίστως σε ενεργειακό hub και δευτερευόντως σε διαμετακομιστικό hub. Προφανώς υπάρχουν προκλήσεις, παραδέχθηκε βέβαια, παραπέμποντας στα υψηλά επιτόκια, στα σφιχτά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και στην έλλειψη μιας κουλτούρας προετοιμασίας για τα επενδυτικά προγράμματα. Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι επίσης ένα υπαρκτό φαινόμενο, το οποίο αφορά τόσο τους μηχανικούς, όσο και τις πιο εξειδικευμένες ειδικότητες. Όσον αφορά τον κατακερματισμό της επιχειρηματικότητας, διευκρίνισε ότι το να έχουμε πολλές ΜμΕ είναι καλό. Το πρόβλημα είναι το μίγμα, καθώς έχουμε αρκετές πολύ μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεσαίες.
Το συνέδριο συνεχίζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες του στο youtube.
Το συνέδριο στηρίζει ως PlatinumΧορηγός η ΔΕΗ.