27/11/2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου
του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τοποθετήθηκε κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής
Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής σχετικά με το Στρατηγικό Σχέδιο 2024 -2027
Ο κος Ψυχογιός τόνισε την ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους και εργαλεία χρηματοδότησης. Υποστηρίζει ότι η απλή ύπαρξη γενικών αρχών δεν είναι αρκετή και ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις και στόχοι για κάθε εμπλεκόμενο υπουργείο.
Υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών δομών στο εξωτερικό για τη διδασκαλία
της ελληνικής γλώσσας. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή περισσότερου προσωπικού, εκπαιδευτικών και υποδομών και πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτρέψει σε άτομα του εξωτερικού να συμμετέχουν πιο θεσμικά στον ελληνικό πολιτισμό, πέρα από το έργο των τοπικών ελληνικών συλλόγων.Ο κος Ψυχογιός ζήτησε αυξημένη στήριξη των ελληνικών προξενείων και πρεσβειών, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του προσωπικού και του εξοπλισμού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, σημειώνοντας την μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών.
Αναφερόμενος στο «braindrain», τόνισε την ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων όπως αυτά του ΕΛΙΔΕΚ, ώστε να παραμείνουν οι ερευνητές στην Ελλάδα προτρέποντας την Επιτροπή να υποστηρίξει την άμεση δράση για την αντιστροφή αυτής της τάσης.
Υποστήριξε ότι η σημαντική αύξηση των μισθών στο σύστημα Υγείας είναι απαραίτητη για να ανακοπεί η «αιμορραγία» εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε ιδιωτικές κλινικές εντός Ελλάδας και σε ευκαιρίες στο εξωτερικό.
Ο Βουλευτής με βάση και την εμπειρία του από την Κορινθία, πρότεινε την προώθησητων ελληνικών αγροτικών προϊόντων ως έναν τρόπο στήριξης των τοπικών οικονομιών και προβολής της ποιότητας και της ταυτότητας της Ελλάδας στον κόσμο,ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές που έχουν μειωθεί σε σχέση με τις εισαγωγές.
Υποστήριξε την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ώστε να μην προετοιμάζουν μόνο πτυχιούχους για εργασία στο εξωτερικό και την ανάδειξη συγκεκριμένων θεματικών σε κάθε περιοχή.
Χρησιμοποιώντας τη Διώρυγα της Κορίνθου ως παράδειγμα, πρότεινε την αξιοποίηση εμβληματικών ορόσημων και τοποθεσιών με υψηλή επισκεψιμότητα για την προώθηση της διεθνούς εικόνας και της ναυτικής ιστορίας της χώρας.
Αντλώντας από την προσωπική του σύνδεση με το νησί της Η.Ν.Κάσου, ο κος Ψυχογιός ανέδειξε τον ρόλο των κοινοτήτων της διασποράς σε μέρη όπως οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος,με τις οποίες πρέπει να ενταθεί η ενασχόληση της Επιτροπής ώστε να διευκολυνθούνοι αλληλεπιδράσεις και ενδεχομένως να ενθαρρυνθεί η επιστροφή ατόμων με πολύτιμη εμπειρία και δεξιότητες στη χώρα.