Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Reuters για Μητσοτάκη: Αυτές τις παροχές θα εξαγγείλει- Ποια τα ευεργετικά μέτρα- Αλλαγές στα επιδόματα

 

Στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναφέρεται το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αποκαλύψει το Σάββατο τα σχέδια για αύξηση των συντάξεων, μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους του.

Στην ετήσια ομιλία του για την οικονομία, ο Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και στην αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, ανέφεραν στο Reuters τρεις κυβερνητικές πηγές, καθώς δίνει μια εικόνα μιας χώρας που αναδύεται από μια δεκαετή κρίση χρέους.

Αναμένεται επίσης να αποκαλύψει μέτρα για την αύξηση της στέγασης και την ανάσχεση της πτώσης του ποσοστού γεννήσεων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω της μείωσης των κεφαλαίων για επιδόματα ανεργίας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 3 δισ. ευρώ για τα μέτρα μόνο το 2025, που ανέρχονται σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ, δήλωσε δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

“Ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την… αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αυξήσει περαιτέρω τις δημόσιες επενδύσεις και την αποτελεσματικότητα στον δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής κοινωνικής και μακροπρόθεσμης οικονομικής σημασίας όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια και η πολιτική προστασία”, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είπε αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξισορροπήσει τον κατευνασμό των ψηφοφόρων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης. Η Ελλάδα έχει επιτύχει υψηλότερα από τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας χώρο για πρόσθετες δαπάνες χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική της υγεία.

Η χώρα εξακολουθεί να ανακάμπτει από την κρίση χρέους 2009-2018 που εξάλειψε σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της και την είδε σχεδόν να βγαίνει από την ευρωζώνη. Χρόνια λιτότητας που επέβαλαν οι διεθνείς δανειστές μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ενώ η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια σταθερή ανάκαμψη -η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό και αύξησε τις συντάξεις- πολλοί απλοί πολίτες εξακολουθούν να αισθάνονται την πίεση.

Η ανεργία είναι κοντά στο 10%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στο μπλοκ, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν αυξηθεί. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών και των πλημμυρών, έχουν επίσης συμπιέσει τα δημόσια οικονομικά.

«Ο πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Η Ελλάδα θα βασιστεί στη σημαντική οικονομική της πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια».