Γεμάτη συγκινήσεις αναμένεται η Τρίτη (06/08) στην 11η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, για "μάχες" στις προημιτελικές φάσεις οι εθνικές ομάδες μπάσκετ (12:00 με Γερμανία) και υδατοσφαίρισης γυναικών (20:00 με Αυστραλία), ενώ ο Μίλτος Τεντόγλου στις 21:15 θα μπει στον τελικό του μήκους ανδρών για να διεκδικήσει το δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιό του μετά τους Αγώνες του Τόκιο.
Στην ιστιοπλοΐα, ο Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης μπαίνει στην 3η ημέρα του formula kite, ενώ τα αδέρφια Σπανάκη (Αριάδνη και Οδυσσέας) συνεχίζουν στα 470 μεικτού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών την 11η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού:
ΜΠΑΣΚΕΤ
12:00 (ΕΡΤ1) Προημιτελική φάση μπάσκετ ανδρών: Γερμανία-Ελλάδα
Η Ελλάδα έκανε μεγάλη προσπάθεια απέναντι στην παντοδύναμη Γερμανία, προηγήθηκε με δώδεκα στην πρώτη περίοδο, όμως έμεινε από δυνάμεις και πλήρωσε το κακό δεύτερο ημίχρονο, που είχε ως αποτέλεσμα να ηττηθεί με 76-63 και να μείνει εκτός συνέχειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με το ταξίδι της να σταματάει στα προημιτελικά, όπως συνέβη άλλες τρεις φορές στο παρελθόν.
Οι Γερμανοί ήταν πάνω από τις δυνάμεις της Εθνικής, που δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση και να περάσει στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το ταξίδι σταμάτησε στα προημιτελικά, όπως έγινε το 1996 στην Ατλάντα, το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο. Το σύνολο του Γκόρντον Χέρμπερτ επιβεβαίωσε το γιατί είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και μας απέκλεισε στα προημιτελικά, όπως είχε κάνει στην ίδια φάση και στο Eurobasket πριν από δύο χρόνια. Η Ελλάδα έκανε μία καταπληκτική πρώτη περίοδο, όμως η διαφορά εξανεμίστηκε γρήγορα και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πλήρωσε το κακό δεύτερο ημίχρονο επιθετικά, όπου σημείωσε μόλις 27 πόντους
.Η Εθνική μας ομάδα έκανε καταπληκτική εκκίνηση στο παιχνίδι, παίζοντας πολύ συγκεντρωμένα και με μεγάλη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι διεθνείς μας πήραν τις καλύτερες επιλογές στην επίθεση, με τους Μήτογλου και Γουόκαπ να σκοράρουν από κοντινή απόσταση, την ίδια ώρα που η άμυνά μας οδήγησε τους Γερμανούς στο να ξεκινήσουν το ματς με 1/6 σουτ. Οι Αντετοκούνμπο και Παπανικολάου έφεραν την Ελλάδα στο +8 (10-2) σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά και ο Γκόρντον Χέρμπερτ κάλεσε εσπευσμένα τάιμ άουτ. Ωστόσο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνέχισε στον ίδιο ρυθμό κι έβγαλε εξαιρετικές φάσεις από τη συνεργασία του Γιάννη με τον Καλάθη και λίγο μετά τα μισά της πρώτης περιόδου βρεθήκαμε στο +12 (16-4). Ο “Greek Freak” έκανε το 18-6 στο 6′ και στη συνέχεια βγήκε από το παιχνίδι, με την Εθνική μας να χάνει τη συγκέντρωσή της, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Μείναμε για περισσότερο από τρία λεπτά χωρίς πόντο, όμως οι Γερμανοί ήταν άστοχοι και το δεκάλεπτο έκλεισε με διψήφια διαφορά (21-11) υπέρ μας.
Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές άρχισαν να βρίσκουν ρυθμό στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, σ’ ένα κακό διάστημα για την Εθνική μας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Μόριτζ Βάγκνερ ήρθε από τον πάγκο και προσέφερε πολλές και σημαντικές λύσεις στους Γερμανούς, οι οποίοι μπήκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο με σερί 5-0, μειώνοντας το σκορ σε 21-16. Παρ’ όλα αυτά, οι Μήτογλου και Γουόκαπ ήταν εξαιρετικοί και η Ελλάδα κρατούσε μία απόσταση ασφαλείας, με τον Τολιόπουλο να πετυχαίνει ένα πολύ μεγάλο τρίποντο με ταμπλό και να κάνει το 28-20 στο 13′. Όμως, οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ ανέβασαν την απόδοσή του σε άμυνα κι επίθεση, βάζοντας περισσότερα σουτ σε σχέση με την αρχή του αγώνα, την ίδια ώρα που οι Έλληνες διεθνείς μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά τους. Η Γερμανία άρχισε σιγά-σιγά να ροκανίζει τη διαφορά, φέρνοντας το ματς στον πόντο (33-32), 2:33 πριν το ημίχρονο. Οι Γουόκαπ και Καλαϊτζάκης έδωσαν ανάσα στην Εθνική, κάνοντας το 36-32, όμως οι τυπικά γηπεδούχοι έτρεξαν σερί 4-0 στα τελευταία δευτερόλεπτα, με καλάθια των Τάις και Φρανζ Βάγκνερ και το πρώτο μέρος έκλεισε με το σκορ ισόπαλο στους 36 πόντους.
Το δεύτερο ημίχρονο του ματς άρχισε με τον Σρέντερ να σκοράρει για τρεις από τη γωνία για το 39-36, δίνοντας για πρώτη φορά το προβάδισμα στην γερμανική ομάδα. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές έδειχναν να έχουν βρει ρυθμό επιθετικά, όμως οι Έλληνες διεθνείς δεν τους επέτρεψαν να νιώσουν άνετα, καθώς έβαλαν μεγάλα τρίποντα και πήραν ξανά τον έλεγχο του αγώνα στα χέρια τους. Το 41-38 των Γερμανών στο 22′ έγινε 47-42 για την Ελλάδα στο 24′, με δύο τρίποντα του Γουόκαπ κι ένα του Παπανικολάου. Η Γερμανία απάντησε με το ίδιο… νόμισμα και προσπέρασε ξανά. Οι Μπονγκά και Φρανζ Βάγκνερ έβαλαν μεγάλα σουτ, υπογράφοντας ουσιαστικά ένα σερί 8-0 για τους παγκόσμιους πρωταθλητές, οι οποίοι πέρασαν μπροστά με 50-47, εκμεταλλευόμενοι ένα κακό διάστημα της Εθνική μας, που έμεινε για τρία λεπτά χωρίς πόντο, παίρνοντας κακές επιλογές στην επίθεση, καθώς δεν μπόρεσε να βρει λύση απέναντι στην καλή άμυνα των Γερμανών. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ισοφάρισε σε 50-50, όμως τα τελευταία 2:30 της τρίτης περιόδου ανήκαν αποκλειστικά στους τυπικά γηπεδούχους. Οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ έτρεξαν επιμέρους 9-2 και κάπως έτσι κατάφεραν να πάρουν μία σημαντική διαφορά, μπαίνοντας στο τέταρτο δεκάλεπτο, καθώς έκλεισαν την τρίτη περίοδο στο +7 (59-52).
Οι άμυνες μπήκαν σε πρώτο πλάνο εκατέρωθεν, μπαίνοντας στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού. Οι δύο ομάδες σκόραραν με το… σταγονόμετρο. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Εθνική μας να ξαναπάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού στα χέρια της, όμως οι Έλληνες διεθνείς είχαν ξεμείνει από λύσεις στην επίθεση και τα σουτ δεν μπήκαν, την ίδια ώρα που οι Γερμανοί είχαν πλουραλισμό και βρήκαν πόντους τόσο από πρωταγωνιστές όπως ο Φρανζ Βάγκνερ, αλλά και από παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο όπως ο Τίμαν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φάνηκε να βάζει την Ελλάδα ξανά στο ματς, μειώνοντας σε 61-56, 6:36 πριν το φινάλε του ματς. Όμως, οι Γερμανοί έτρεξαν ένα μικρό 4-0 και πήγαν στο +9 (65-56) στο 36′ και κάπως έτσι έβαλαν ισχυρές βάσεις για τη νίκη και την πρόκριση. Ουσιαστικά το ματς για την Εθνική μας τελείωσε, όταν ο Τάις έστειλε την Γερμανία στο +12 (69-57), 2:34 πριν το τέλος της αναμέτρησης. Οι διεθνείς μας έβαλαν κάποια σουτ στο τέλος, όμως πλέον δεν υπήρχε ούτε χρόνος, αλλά ούτε και τα ψυχολογικά αποθέματα για την διεκδίκηση της ανατροπής.
Τα δεκάλεπτα: 11-21, 36-36, 59-52, 76-63
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χέρμπερτ): Μπονγκά 9 (3/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γουάιλερ-Μπαμπ 5 (1/5 τρίποντα), Βόιτμαν 7 (1), Φρανζ Βάγκνερ 18 (7/11 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα), Τάις 6 (1/5 δίποντα, 4/4 βολές, 8 ριμπάουντ), Μόριτζ Βάγκνερ 8 (3/3 δίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Σρέντερ 13 (2/5 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 8 ασίστ), Τίμαν 10 (4/5 δίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ), Ομπστ.
ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Γουόκαπ 12 (3/3 δίποντα, 2/5 τρίποντα), Λαρεντζάκης, Τολιόπουλος 7 (1/2 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Καλάθης 5 (1/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), Καλαϊτζάκης 1, Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 10 (2/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο 22 (9/12 δίποντα, 4/6 βολές, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μήτογλου 6 (3/4 δίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα)
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
13:03 (ERT SPORTS 1) 3η μέρα formula kite: Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης
ην 14η θέση κατέλαβε ο Αλέξανδρος Κάμερον Μαραμενίδης στην έβδομη ιστιοδρομία του kite ανδρών της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο 22χρονος σέρφερ υποχώρησε στην ενδέκατη θέση της γενικής κατάταξης με 40 βαθμούς ποινής, καθώς έχει “πετάξει” την τέταρτη και την έβδομη κούρσα ως τις χειρότερές του.
Στο μεταξύ, ο Ντένις Τάραντιν, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο, κατετάγη 19ος στην έβδομη ιστιοδρομία και παρέμεινε στην 12η θέση της γενικής με 49 βαθμούς ποινής, αφού “πέταξε” την έκτη και την έβδομη κούρσα ως τις χειρότερές του.
Για την ιστορία, ο Ιταλός Ρικάρντο Πιανόζι ήταν ο νικητής στην έβδομη κούρσα, ενώ ακολούθησαν ο Γερμανός Γιάνις Μάους και ο Αμερικανός Μάρκους Έντεγκραν.
Ο Σλοβένος Τόνι Βόντισεκ είναι επικεφαλής στη γενική κατάταξη με 12 βαθμούς ποινής, ο Μαξιμίλιαν Μέντερ από τη Σιγκαπούρη ανέβηκε στην δεύτερη θέση με 15, ενώ ακολουθεί ο Αυστριακός Βαλεντίν Μπόντους με 17 βαθμούς ποινής./
13:15 (ERT SPORTS 1) 5η μέρα 470 μεικτού: Αριάδνη Σπανάκη / Οδυσσέας Σπανάκης
Με την τέταρτη θέση στην έβδομη ιστιοδρομία άρχισαν τα αδέλφια Αριάδνη και Οδυσσέας Σπανάκης τις σημερινές προσπάθειές τους στη μεικτή κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το ελληνικό πλήρωμα ανέβηκε στην 12η θέση της γενικής κατάταξης με 58 βαθμούς ποινής, καθώς έχει “πετάξει” την τέταρτη κούρσα ως τη χειρότερή του στους αγώνες που διεξάγονται στη Μασσαλία.
Οι Ιβ Μέρμοντ/Μάγια Ζιγκεντάλερ από την Ελβετία επικράτησαν στην έβδομη ιστιοδρομία των 470, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Ντιόγκο Κόστα/Καρολίνα Ζοάο από την Πορτογαλία και οι Τζόρντι Τσάμαρ Ερνάντεθ/Νόρα Μπρούγκμαν Κάμποτ από την Ισπανία.
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
20:00 (EΡΤ3) Προημιτελική φάση υδατοσφαίρισης γυναικών: Αυστραλία-Ελλάδα
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με 9-6 από την Αυστραλία στον προημιτελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά και είπε «αντίο» στη γαλλική πρωτεύουσα.
Η επιθετική δυστοκία στέρησε από την εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών την ευκαιρία να προκριθεί στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Παρά την εξαιρετική αμυντική προσπάθεια, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 9-6 στον προημιτελικό από την Αυστραλία και θα αρκεστεί στα παιχνίδια κατάταξης για τις θέσεις 5-8, αρχής γενομένης από την Πέμπτη (8/8), όταν θα αντιμετωπίσει την ηττημένη του αγώνα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας. Η νικήτρια του ίδιου ματς θα είναι αντίπαλος των «στίνγκερς», που επιστρέφουν μετά το 2012 στην τετράδα.
Ο αγώνας
Ο ρυθμός ήταν ιδιαιτέρως χαμηλός στα πρώτα λεπτά. Ακόμα και οι φάσεις που δημιουργούσαν οι δύο ομάδες δεν έφερναν αποτέλεσμα, είτε λόγω αστοχίας, είτε λόγω αποκρούσεων. Εν τέλει η λύση ήρθε από εκτέλεση πέναλτι της Γουίλιαμς, με το σκορ να ανοίγει. Έτσι έκλεισε και η πρώτη περίοδο, με τις Αυστραλές να πετυχαίνουν και δεύτερο τέρμα. Ωστόσο, δεν έμειναν εκεί, μιας και με τη συμπλήρωση 10 λεπτών έκαναν το 3-0. Η συγκεκριμένη εξέλιξη… θορύβησε τις παίκτριες της Καμμένου, που απάντησαν με εμφατικό τρόπο. Μέσα σε τρία λεπτά πέτυχαν ισάριθμα τέρματα με τις Μυριοκεφαλιτάκη, Γιαννοπούλου και Ξενάκη. Το ημίχρονο έληξε στο 4-3 με… buzzer-beater της Άντριους.
Όπως φάνηκε στη συνέχεια, οι Αυστραλές απάντησαν με το… ίδιο νόμισμα, μιας κι έφτασαν σε δικό τους σερί 3-0 για να κάνουν το 6-3. Η Ελευθεριάδου σκόραρε 12″ πριν τη λήξη του τρίτου οκταλέπτου, για το 6-4 που κρατούσε την Εθνική στη διεκδίκηση. Ωστόσο, η εικόνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δεν βελτιώθηκε, με αποτέλεσμα να έρθει το 7-4 από την Χάλιγκαν. Τρία λεπτά πριν το τέλος έγινε το 8-4 από την Γουίλιαμς, με το παιχνίδι σε εκείνο το σημείο ουσιαστικά να έχει κριθεί. Νίνου και Ξενάκη μείωσαν στο 31′, όμως το τελειωτικό χτύπημα ξανά με τη Γουίλιαμς για το 9-6.
Τα οκτάλεπτα: 1-0, 4-3, 6-4, 9-6
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Μπεκ Ρίπον): Παλμ, Γκόφερς, Αρμιτ, Χάλιγκαν 2, Γκριν, Α. Αντριους 2, Σ. Αντριους, Χερν, Αραντσίνι, Γουίλιαμς 5, Κερνς, Τζάκοβιτς, Λόνγκμαν
ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 1, Μαργ. Πλευρίτου, Ξενάκη 2, Ασημάκη, Πάτρα, Νίνου 1, Β. Πλευρίτου, Γιαννοπούλου 1, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σταματοπούλου
ΣΤΙΒΟΣ
21:15 (ΕΡΤ2) τελικός άλματος εις μήκος ανδρών: Μίλτος Τεντογλου
Ο κορυφαίος άλτης του πλανήτη πραγματοποίησε άλλη μία σπουδαία εμφάνιση σε τελικό και διατήρησε τον Ολυμπιακό τίτλο που κατέκτησε πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο.
Ο Μίλτος Τεντόγλου έγραψε ιστορία. Ο Γρεβενιώτης κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό Ολυμπιακό του μετάλλιο, έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, αλλά και ο τρίτος συνολικά. Πλέον, μπήκε στην ίδια λίστα με τα δύο… ιερά τέρατα του ελληνικού αθλητισμού, Πύρρο Δήμα και Κάχι Καχιασβίλι, που έχουν τρία και δύο αντίστοιχα με την ελληνική σημαία.
Το πρώτο μεγάλο άλμα ήρθε από τον Ματία Φουρλάνι. Ο Ιταλός πήδηξε στα 8 μέτρα και 34 εκατοστά, δείχνοντας από πολύ νωρίς τις προθέσεις του. Από την άλλη, ο Τεντόγλου ξεκίνησε με προσπάθεια στα 8 μέτρα και 27 εκατοστά, όντας 2ος μετά το τέλος των πρώτων αλμάτων. Η συγκεκριμένη κατάσταση άλλαξε στη συνέχεια, μιας και με τη δεύτερη προσπάθειά του… πέταξε, προσγειώθηκε στα 8 μέτρα και 48 εκατοστά και πέρασε στην κορυφή. Παράλληλα, ο Γουέιν Πίνοκ πήδηξε στα 8.36μ. και ανέβηκε στη 2η θέση. Η τρίτη προσπάθεια του Έλληνα πρωταθλητή ήταν στα 8.24μ. με τη διαφορά μεταξύ εκείνου και του Τζαμαϊκανού να παραμένει μεγάλη.
Οι Πράβντιτσα (9ος, Κροατία), Γιούσκα (10ος, Τσεχία), Νταλμέρο (11ος, Κολομβία) και ΜακΛάουντ (12ος, Τζαμάικα) έμειναν εκτός συνέχειας, με οκτώ να συνεχίσουν στα τελευταία τρία άλματα. Ο Τεντόγλου ξεκίνησε με προσπάθεια στα 8 μέτρα και 36 εκατοστά στο δεύτερο μισό του αγώνα του. Αμέσως μετά, πήδηξε πέντε εκατοστά λιγότερα, όμως δεν έμοιαζε να απειλείται για την πρωτιά. Έτσι κι έγινε, μιας και κανείς δεν τον πέρασε ποτέ, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό του μετάλλιο. Η τελευταία δική του προσπάθεια ήταν άκυρη, αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία.
Τα άλματα του Τεντόγλου:
1ο: 8.27μ.
2ο: 8.48μ.
3ο: 8.24μ.
4ο: 8.36μ.
5ο: 8.31μ.
6ο: Άκυρη