Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Αφιέρωμα Eurovision: Λεπτομέρειες, φαβορί και Μαρίνα Σάττι στη μάχη

 https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2023/11/Eurovision_2023_Stage_2-1200x675.png 

 Στις 7, 9 και 11 Μαΐου, τα φώτα στο Μάλμε θα ανάψουν και οι Eurofans θα χορέψουν στους ρυθμούς της Eurovision. Η πολυαναμενόμενη 68η διοργάνωση βρίσκεται μία ανάσα μακριά και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, με τη χώρα μας να ελπίζει μετά από πολλά χρόνια σε μία καλή θέση.

Η μεγάλη στιγμή για τους λάτρεις του θεσμού έφτασε και η Eurovision έρχεται, φέτος, να ενώσει με τις μελωδίες και τη μουσική της. Το Μάλμε είναι ο τόπος διεξαγωγής,

μετά τη νίκη της χώρας στον διαγωνισμό του 2023, με το τραγούδι «Tattoo» της Λορίν. Υπό τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης (EBU) και του οικοδεσπότη ραδιοτηλεοπτικού φορέα Sveriges Television (SVT), ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στη Malmö Arena και θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς, στις 7 και 9 Μαΐου, και έναν τελικό, στις 11 Μαΐου 2024. Τα τρία ζωντανά σόου θα παρουσιάσουν οι Πέτρα Μίαντε και Μαλίν Ακερμαν, με την πρώτη να έχει αναλάβει στο παρελθόν τον ίδιο ρόλο, το 2013 και το 2016.

Τριάντα επτά χώρες θα συμμετάσχουν, με το Λουξεμβούργο να επιστρέφει 31 χρόνια μετά την τελευταία του συμμετοχή, το 1993, ενώ η Ρουμανία επέλεξε να μη βρεθεί στη διοργάνωση. Η συμπερίληψη του Ισραήλ μεταξύ των συμμετεχόντων στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς ήταν αντιμέτωπη με επικρίσεις, με διαμαρτυρίες και αιτήματα που ζητούσαν την απομάκρυνσή του και ώθησε τους διοργανωτές να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν για την εκδήλωση.

Η δική μας Μαρίνα Σάττι θα διαγωνιστεί στον δεύτερο ημιτελικό με το «ZARI», το οποίο συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Το βιντεοκλίπ σκηνοθέτησε ο Αυστραλός Zac Wiesel. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR, άνθρωποι με περγαμηνές και ιδιαίτερη πορεία.

 

Το μεγάλο φαβορί των τελευταίων εβδομάδων είναι η Ελβετία που θα εκπροσωπηθεί από τον Nemo με το τραγούδι «The Code». Ο καλλιτέχνης και το κομμάτι επιλέχθηκαν από περισσότερα από 400, με τον 25χρονο ράπερ και μουσικό να θεωρείται εξαιρετικά γνωστός στη χώρα του. «Είναι απίστευτη τιμή να μπορώ να εκπροσωπήσω την Ελβετία στον διαγωνισμό. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών», έχει δηλώσει για τη συμμετοχή του.

Ενας ακόμη δυνατός αντίπαλος, που φιγουράρει ψηλά στη λίστα με τους επίδοξους νικητές, είναι η Κροατία. Το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim», που ερμηνεύει ο Baby Lasagna, σχολιάστηκε έντονα καθώς πολλοί θεώρησαν ότι είναι αντιγραφή  από το κομμάτι με τίτλο «Espectro» του DJ Adrian De La Vega, το οποίο έχει κυκλοφορήσει στο Spotify από το 2020. Ο Κροάτης θα ανέβει στο stage με ένα πολιτικό τραγούδι, στρέφοντας την προσοχή στις κοινωνικές και πνευματικές προκλήσεις και στην αγωνία που βιώνει κάθε άνθρωπος που εγκαταλείπει τον τόπο του σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών.

Η συμμετοχή της Ολλανδίας και ο 26χρονος εκκεντρικός καλλιτέχνης Joost Klein έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό. Το «Europapa», σε μία μόλις ημέρα από την κυκλοφορία του, κατάφερε να αποσπάσει πάνω από 1 εκατομμύριο streams στο Spotify στην Ολλανδία, σπάζοντας ένα ρεκόρ που ανήκε στον εκπρόσωπο της Ολλανδίας στη Eurovision 2019, Duncan Lawrence. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, το κομμάτι αποτελεί μίγμα μελαγχολίας και ευτυχίας ενός ανθρώπου που, παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να προσπαθεί για να πετύχει. «Το “Europapa” αναφέρεται σε ένα παιδί που έχασε τους γονείς τους και ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για να βρει τον εαυτό του και να διηγηθεί την ιστορία του», έχει παραδεχτεί.

Στην πρώτη πεντάδα, στα στοιχήματα, βρίσκεται η Ιταλία, μία από τις Big 5.  Η Angelina Mango, μετά τη νίκη της στο 74ο Φεστιβάλ του Sanremo, θέλει να ξεσηκώσει την Ευρώπη με το κομμάτι «Noia». «Ζω γιατί ο πόνος κάνει τις χαρές μεγαλύτερες», λένε οι στίχοι του «Noia» που στα ελληνικά σημαίνει «βαρεμάρα». «Το τραγούδι αναδεικνύει τον τρόπο που βλέπω τη ζωή, χαμογελώντας και χορεύοντας πάνω από τα πράγματα που με πληγώνουν. Είναι ένας τρόπος για να εξασκηθώ στον πόνο. Καταφέρνω να βλέπω τα πράγματα με ειρωνεία και αυτό θέλω να μεταδώσω στους ανθρώπους, ειδικά στους συνομηλίκους μου», δήλωσε η τραγουδίστρια.

Η Ουκρανία, στη φετινή Eurovision, θα εκπροσωπηθεί από τις Alyona Alyona και Jerry Heil, με το τραγούδι «Teresa & Maria» που αναφέρεται στη Μητέρα Τερέζα και την Παναγία. Η μελωδία έχει γοητεύσει ιδιαίτερα και τη δική μας Μαρίνα Σάττι, με την ίδια να έχει παραδεχτεί ότι έχει ζηλέψει το κομμάτι. Το τραγούδι γράφτηκε για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι όλοι είναι ικανοί να πετύχουν μεγάλους στόχους και ότι «όλες οι ντίβες γεννήθηκαν ως ανθρώπινα όντα», τονίζοντας ότι όλοι ξεκινάμε από μικρά και ότι οι πράξεις μας είναι που μας καθορίζουν.

Από τη λίστα με τις πολυσυζητημένες συμμετοχές και φαβορί δεν θα μπορούσε να λείπει το Ισραήλ. Μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στην 7η θέση, όμως οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τη συμμετοχή της χώρας στη φετινή Eurovision είναι πολλές. Από την πρώτη στιγμή, Eurofans και συμμετέχοντες ξεσηκώθηκαν καθώς θεώρησαν ότι θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω του πολέμου στη Γάζα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη και πλέον οι διοργανωτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τρομοκρατικά χτυπήματα. H εκπρόσωπος Eden Golan αποκάλυψε τα απειλητικά μηνύματα που δέχεται, με την EBU να απαντά: «Η EBU αναγνωρίζει τα έντονα συναισθήματα που προκαλούνται στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και την ισχυρή αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει η συμμετοχή του Ισραήλ. Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται για τη συμμετοχή των χωρών στη διοργάνωση αφορά τους ιθύνοντες της EBU και όχι τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή κακομεταχείρισης ή παρενόχλησης σε βάρος των συμμετεχόντων, στο Διαδίκτυο ή εκτός, και δεσμευόμαστε να προωθήσουμε ένα ασφαλές, με σεβασμό και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον. Υποστηρίζουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και την υποστήριξη των καλλιτεχνών, υπογραμμίζοντας την αποστολή του διαγωνισμού που είναι η ένωση μέσα από τη μουσική». Να σημειωθεί ότι το αρχικό τραγούδι, που θα ερμήνευε η καλλονή, άλλαξε. Το τραγούδι Hurricane περιγράφει, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση, την ιστορία μίας νεαρής γυναίκας που βιώνει μία προσωπική κρίση. Μιλώντας μετά την παρουσίαση του τραγουδιού, η εκπρόσωπος του Ισραήλ στη Eurovision ανέφερε: «Κατέληξα να διαγωνίζομαι σε μια όχι απλή χρονιά. Αλλά από την άλλη πλευρά, θέλω ακόμη περισσότερο να εκπροσωπήσω τη χώρα φέτος, λόγω του νοήματός του – έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία. Και μπορούμε να μεταφέρουμε όλα όσα νιώθουμε και όλα όσα περνάει η χώρα μέσα σε αυτά τα τρία λεπτά. Να μιλήσουμε μέσω του τραγουδιού στον κόσμο».

Η Μαρίνα Σάττι και η Ελλάδα βρίσκονται στην 8η θέση, αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα η σκηνική παρουσία θα παίξει σημαντικό ρόλο για να ανέβουμε κι άλλο τη βραδιά του τελικού. Η πρόκρισή μας θεωρείται δεδομένη και οτιδήποτε άλλο θα είναι έκπληξη.

Αλλαγές σε κλήρωση και ψηφοφορία

«Το παν είναι να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό τηλεοπτικό σόου και να δώσουμε σε όλους τους καλλιτέχνες την ευκαιρία να λάμψουν. Τα προηγούμενα χρόνια, με τις κληρώσεις του πρώτου μισού και του δεύτερου μισού, πολλές μπαλάντες κατέληξαν στο ίδιο μισό του σόου ή πολλά φαβορί κληρώθηκαν για να εμφανιστούν στο ίδιο μισό. Προσθέτοντας το ευέλικτο Producer’s Choice, θα δημιουργήσουμε μια ακόμα καλύτερη ροή διαφορετικών ρυθμών και έναν ακόμα πιο συναρπαστικό μεγάλο τελικό» ανέφερε o παραγωγός του SVT της Σουηδίας, Christer Björkman. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σειρά εμφάνισης των χωρών τίθεται πλέον σε νέα βάση. Οι καλλιτέχνες -που θα πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό- θα κληρώνονται για το αν θα εμφανιστούν στο πρώτο μισό του τελικού, στο δεύτερο μισό ή θα «πέφτουν στα χέρια» της «επιλογής του παραγωγού». Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι θα υπάρχουν πλέον 6 θέσεις για επιλογή στο πρώτο μισό, 6 θέσεις που μπορούν να επιλεγούν στο δεύτερο μισό και 13 θέσεις για την επιλογή του παραγωγού. Θα ακολουθήσει η κλήρωση για τις υπόλοιπες συμμετοχές στις 7 και 9/5. Μέχρι τώρα, οι καλλιτέχνες -που εξασφάλιζαν το εισιτήριο για τον τελικό- κληρώνονταν για το αν θα διαγωνιστούν στο πρώτο ή στο δεύτερο μισό και έπειτα οι υπεύθυνοι της εκάστοτε διοργάνωσης καθόριζαν την ακριβή θέση που θα εμφανιστεί η κάθε χώρα.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, επίσης, η ψηφοφορία θα ξεκινήσει με την έναρξη του σόου, επιτρέποντας στους θαυμαστές να υποστηρίξουν τα αγαπημένα τους acts καθ’ όλη τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων. Αυτή η σημαντική αλλαγή έχει σχεδιαστεί για να μετριάσει την προκατάληψη που συνδέεται με τη σειρά των διαγωνιζόμενων και να συμπυκνώσει τη συνολική διάρκεια του σόου, εξασφαλίζοντας μια πιο δυναμική και ελκυστική εμπειρία για τους θεατές σε όλο τον κόσμο.

To 12άρι της Ελλάδας από την Ελενα Παπαρίζου

Το 12άρι της Ελλάδας στον μεγάλο τελικό της 68ης Eurovision θα ανακοινώσει φέτος η Number one Ελενα Παπαρίζου. Η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, στο Κίεβο της Ουκρανίας, με το τραγούδι «My number one», τη βραδιά του τελικού, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, θα ανακοινώσει τους 12 βαθμούς της ελληνικής κριτικής επιτροπής, σε μια χρονιά που σηματοδοτεί την επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη συμμετοχή της χώρας μας στον διαγωνισμό τραγουδιού.