Μία πρωτόγνωρη εμπειρία είχαν την δυνατότητα να ζήσουν εχθές οι μαθήτριες του ΓΛΟΜΙΛ(ου) σε μία ειδική απογευματική εκδήλωση υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας.
Με την καθοδήγηση του ηθοποιού Γιώργου Μπινιάρη, οι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα βιωματικό εργαστήριο αναφορικά με την τέχνη της αφήγησης. Η δράση ήταν αυτόνομη αλλά είχε ως αφορμή την πρωινή εμπειρία των μαθητριών από την συμμετοχή τους στην αφήγηση του εμβληματικού έργου του Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», την οποία συνδιοργάνωσαν οι ίδιοι φορείς.
Οι μαθήτριες, σκέφτηκαν, αναστοχάστηκαν, εκφράστηκαν ελεύθερα, έκαναν ενδοσκόπηση και έγιναν μια ομάδα.
Πέραν του ηθοποιού, στην δράση έλαβαν μέρος ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΓΛΟΜΙΛ(ου) και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας, Μιχαήλ Ι. Μαρίνης και η καθηγήτρια του 4ου Λυκείου Κορίνθου, Σοφία Μπλέτα. Επίσης, συμμετείχαν, ως προσκεκλημένες του ηθοποιού, δύο ακόμη μαθήτριες από το 3ο Λύκειο Κορίνθου και το Λύκειο Λουτρακίου, αντίστοιχα, η Υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου, Ζέτα Τσώρη, η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου, Θεοδώρα Κωλιώνη, και η καθηγήτρια του 4ου Λυκείου Κορίνθου, Όλγα Θωμά.
Βιζυηνός από τον ΓΛΟΜΙΛ(ο) και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κορινθίας
Σε μια εμπνευσμένη εκδήλωση, ο Όμιλος για την χαρτογράφηση της τοπικής γλωσσικής ποικιλότ
Ο ηθοποιός Γιώργος Μπινιάρης, με την εξαιρετική μουσική συνοδεία του Νίκου Σουκαρά και την εμφάνιση-έκπληξη της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου, προσέφερε μια καθηλωτική θεατρική αφήγηση τουεμβληματικού διηγήμ
Η επιτυχία της εκδήλωσης αποτελεί έναν φάρο ελπίδας και έμπνευσης. Οι μαθητές αποκτούν μια πιο βαθιά κατανόηση της γεωγραφικής γλωσσικής ποικιλότητας και της διαχρονικής γλωσσικής αλλαγής, και παράλληλα ενισχύεται η αγάπη τους για την ελληνική λογοτεχνία. Ο ΓΛΟΜΙΛ(ος) και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας απέδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η εκπαίδευση και η πολιτιστική ανάπτυξη περνούν μέσα από την αγάπη για την τέχνη και την ιστορία. Αναδεικνύοντας τις ιστορίες που σχηματίζουν την ταυτότητά μας, αυτές οι πρωτοβουλίες καταφέρνουν να συνδέσουν τις νέες γενιές με τις ρίζες και τις παραδόσεις τους.
Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τέτοιες πολιτιστικές συναντήσεις, οι οποίες ενισχύουν τη σύνδεση των νέων με την πλούσια πολιτιστική και εκπαιδευτική κληρονομιά του τόπου μας. Με τέτοιες προσπάθειες, όχι μόνο εκτιμούμε και διαφυλάσσουμε τη γλωσσική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά δημιουργούμε και μια γέφυρα προς το μέλλον, ενώνοντας τις νέες γενιές με το παρελθόν μας και ενισχύοντας τον πολιτιστικό μας διάλογο.
Πέραν των ίδιων των συνδιοργανωτών (ΓΛΟΜΙΛ(ος) και Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας), την επιτυχία της εκδήλωσης διασφάλισαν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές,