Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο - Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί

 https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2023-12-18/_______________-_2023-12-18T113005_845.webp 

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών βγήκε σε δημόσια διαβούλευση, όπως είχε προαναγγείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου πήραν τον λόγο αρκετοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι κ. Χατζηδάκης, Βορίδης, Ζαχαράκη, Πιερρακάκης, Σκρέκας, Σταϊκούρας, Σκερτσος, Κεφαλογιάννη, Μιχαηλίδου, Χρυσοχοΐδης, Γεραπετρίτης και Κεραμέως.

Μιλώντας στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σέβεται τη διαφορετική θέση της Εκκλησίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαλάσει η συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε θέμα ισότητας τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, που θα καθιερώνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη, που θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική μεταρρύθμιση», που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια.

Για το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ζήτημα ισότητας. Ο ίδιος εξέφρασε τον σεβασμό του στη διαφορετική θέση της Εκκλησίας, σημειώνοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συνεργασία των δύο πλευρών.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιδιώκει κυρίως την προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων, που ήδη υπάρχουν και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Όπως ανέφερε, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών προβλέπεται σε 36 χώρες σε πέντε ηπείρους και πουθενά δεν έβλαψε την κοινωνική ευημερία. Συζητήθηκε και στο εσωτερικό των κομμάτων και είμαι ικανοποιημένος που συζητήθηκε στην παράταξή μας χωρίς το ισοπεδωτικό μέτρο της κομματικής πειθαρχίας.

«Η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια, χωρίς ακρότητες», είπε για τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που συζητήθηκε και στη Ν.Δ. χωρίς το ισοπεδωτικό μέτρο της κομματικής πειθαρχίας.

«Σέβομαι όλες τις απόψεις, της παράδοσης της εξέλιξης. Ακούστηκαν φωνές που δεν είχαν ακουστεί, όπως των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους θα καταλήξει στον άλλο γονέα και όχι σε κάποιο ίδρυμα. Το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης. Δεν προσθέτει ορολογίες όπως Γονέας 1 και Γονέας 2. Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πολιτικών. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαίωμα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού», είπε, κάνοντας λόγο για «θέμα ισότητας, που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και για υπερβολικές μεγεθύνσεις».

«Έτσι αντιμετωπίζω τις θέσεις της Εκκλησίας, την οποία σέβομαι απόλυτα. Αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας, όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα είχαμε διαφορετικές επιλογές με την Εκκλησία αλλά η ζωή έδειξε ότι οι επιλογές ήταν ώριμες, δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία ούτε τη συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συμβεί και τώρα», σημείωσε.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει συνολικά 13 άρθρα και προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού θα έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις και προτάσεις, αλλά και συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Ειδικότερα, στο ζήτημα της τεκνοθεσίας -όπου εκδηλώνονται και οι πιο ισχυρές αντιδράσεις- η κυβερνητική πρωτοβουλία δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω παρένθετης μητέρας, κάτι που είχε εκφράσει ως επιθυμία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αν και για την ώρα παραμένει γρίφος αν η απαγόρευση θα συμπεριλάβει και τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών, από τη στιγμή που οι γυναίκες έχουν ήδη δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Θα αναγνωρίζονται, ωστόσο, τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά και όσα θα γεννηθούν και με παρένθετη μητέρα, επίσης στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα η επιλογή αυτή απαγορεύεται, αλλά αν ένα ζευγάρι βγει στο εξωτερικό και αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα, το ελληνικό κράτος θα το αναγνωρίσει.

Οι δε γονείς θα δηλώνονται ως «πατέρας πατέρας» ή «μητέρα μητέρα» και όχι με τους προσδιορισμούς «γονέας 1» ή «γονέας 2». Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε ομόφυλα ζευγάρια, θα εξαιρεί όμως τα διεμφυλικά άτομα ή όσα δηλώνουν «τρίτο φύλο», ενώ θα αναγνωρίζεται αυτόματα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό, αν και θα κληθούν να επιλέξουν αν θα κρατήσουν τον γάμο τους ή το σύμφωνο συμβίωσης που θα κάνουν στην Ελλάδα.