Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, στις 21:00, έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023, για τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, “με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία”, όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου.
Το Εθνικό Πένθος δεν επηρεάζει τη διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, είναι προγραμματισμένο το debate των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ωστόσο, πλέον, είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η Διακομματική Επιτροπή για να λάβει την τελική απόφαση.
Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες αγνοούνται. Υπολογίζεται ότι περίπου 500-600 άνθρωποι βρίσκονταν στο σκάφος που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου. Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους επιβάτες στο αμπάρι του αλιευτικού.
Όσο περνούν οι ώρες και ενώ συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης λιγοστεύουν οι ελπίδες για ανεύρεση και άλλων επιζώντων εκτός από τους 104 που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτή την τραγωδία. Είκοσι έξι από αυτούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Κανένας τους δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια του εθνικού πάνθους, σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις κόσμου. Ένας άλλος τρόπος ένδειξης πένθους είναι η ανάρτηση μαύρων κορδελών. Οι μαύρες κορδέλες μπορούν να αναρτηθούν σε προσόψεις κτιρίων.
Συνεχίζονται οι διακομιδές μεταναστών από το λιμάνι της Καλαμάτας στο νοσοκομείο της πόλης, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν υγειονομικά κλιμάκια για να παράσχουν ιατρική βοήθεια.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, «μέχρι αργά το βράδυ είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας συνολικά 30 μετανάστες, οι οποίοι και νοσηλεύονται». Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, οι μετανάστες που νοσηλεύονται αντιμετωπίζουν κυρίως παθολογικής φύσεως προβλήματα.
Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., «στον χώρο του λιμανιού όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, παραμένουν ιατρικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρχει άμεση ιατρική επίβλεψη για τυχόν περιστατικά που χρήζουν βοήθειας, ενώ στον ίδιο χώρο παραμένουν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διακομιδή κάποιου περιστατικού στο νοσοκομείο».
Όσον αφορά στην φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο δήμος έχει κάνει ό,τι χρειάζεται, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, τον Ερυθρό Σταυρό, εθελοντές κ.ά., για την φιλοξενία των διασωθέντων, όπως ρουχισμό, στρώματα, και κουβέρτες, ενώ έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες και τέντες».
Επίσης, όπως τόνισε ο δήμαρχος, «η τοπική κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, παρέχοντας απαραίτητα εφόδια στους μετανάστες», ενώ, όπως πρόσθεσε, «το βραδινό φαγητό προσφέρθηκε από τοπικό αθλητικό σύλλογο».