Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο Διεθνούς Πλατφόρμας Κριμαίας

 

« Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι τμήμα της Ουκρανίας. Η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτά τα εδάφη ως τίποτε άλλο παρά ως τμήμα της Ουκρανίας.» Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο Διεθνούς Πλατφόρμας Κριμαίας, που συνήλθε σήμερα στο Ζάγκρεμπ.

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η θέση αρχής της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι ακλόνητη: «υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες μας, τη δημοκρατία, το απαραβίαστο των συνόρων στην Ουκρανία, όπως κάνουμε και για την Κύπρο εδώ και 48 χρόνια, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο

Τόνισε ακόμη ότι η Διεθνής Κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή πρόκληση: έναν αναχρονιστικό επιθετικό αναθεωρητισμό, που αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, τα σύνορα και τις έγκυρες διεθνείς συνθήκες. «Δεν πρέπει να  επιτρέψουμε να επικρατήσει. Η χρήση ή η απειλή χρήσης βίας δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή» υπογράμμισε.

«Αυτές οι παράνομες απόπειρες προσάρτησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, «δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση τη βούληση του ουκρανικού λαού. Δεν πρόκειται για εκφράσεις αυτοδιάθεσης όπως ψευδώς ισχυρίζονται η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της. Αποτελούν κλασσικές παραβιάσεις θεμελιωδών κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν έννομα αποτελέσματα βάσει του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας, ο οποίος εξήρε την Κροατία για την διοργάνωση της πρώτης Κοινοβουλευτικής Συνόδου της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας.

Αναλυτικά στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε:

«Με μεγάλη μου χαρά συμμετέχω στην πρώτη Κοινοβουλευτική Σύνοδο της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας την Κροατία για τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης στο Ζάγκρεμπ. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε παράνομα την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης. Και μόλις τον περασμένο μήνα η Ρωσία προχώρησε σε μια ακόμη παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επιχειρώντας να προσαρτήσει παράνομα τις περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα δήθεν “δημοψηφίσματα”.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν πρόκειται για εκφράσεις αυτοδιάθεσης όπως ψευδώς ισχυρίζονται η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της. Αυτές οι παράνομες απόπειρες προσάρτησης δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση τη βούληση του ουκρανικού λαού. Αποτελούν κλασσικές παραβιάσεις θεμελιωδών κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν έννομα αποτελέσματα βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτά τα εδάφη ως τίποτε άλλο παρά ως τμήμα της Ουκρανίας. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι τμήμα της Ουκρανίας.

Το απαραβίαστο των συνόρων είναι το θεμέλιο της μεταπολεμικής Ευρώπης. Η κατάληψη της Κριμαίας το 2014 αποτελεί βήμα ενός αναθεωρητικού σχεδίου για επαναχάραξη των συνόρων στην Ευρώπη. Ο επεκτατισμός της Ρωσίας προσπαθεί να απορροφήσει την Κριμαία, την πατρίδα πολλών λαών και πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένης μιας ιστορικής ελληνικής κοινότητας.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κριμαία ως βάση για να επιτίθεται στην Ουκρανία. Μόλις χθες συμπληρώσαμε οκτώ μήνες από την έναρξη της απρόκλητης επιθετικότητας της Ρωσίας και της ευρείας κλίμακας επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Η θέση αρχής μας είναι ακλόνητη: υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες μας, τη δημοκρατία, το απαραβίαστο των συνόρων στην Ουκρανία, όπως κάναμε και για την Κύπρο εδώ και 48 χρόνια, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Κυβέρνηση και στον λαό της Ουκρανίας πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί. Δεσμευόμαστε επίσης να διατηρήσουμε την πίεση στη Μόσχα για τον τερματισμό αυτού του πολέμου. Σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού και επαινούμε τον αγώνα του να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του ενάντια στην παράνομη και απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή πρόκληση: έναν αναχρονιστικό επιθετικό αναθεωρητισμό, που αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, τα σύνορα και τις έγκυρες διεθνείς συνθήκες. Δεν πρέπει να (του) επιτρέψουμε να επικρατήσει. Η χρήση ή η απειλή χρήσης βίας δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή