Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ- τέως Υπεράσια, Αιγές Ζητάμε να γνωστοποιήσουν στο χωριό, τι βρήκαν από τις ανασκαφές , όπως επίσης και ιστορία του ναού.

Προορισμός ΔΕΡΒΕΝΙ (Κωμόπολη) ΕΒΡΩΣΤΙΝΑ - Greek Travel Pages

πριν 60 χρόνια ,λόγω νέου δρόμου, έκαναν ανασκαφές στο χωριό μας.
Από τότε , μας είχαν ειπεί και το έγραψαν στη VIKIPEDIA , βρήκαν ράβδο
αρχιεπισκόπου , ή, Ηγουμένου , ότι ήταν εκεί έδρα αρχιεπισκοπής , ,ή,
μοναστηριού .
Εμείς , επί τέλους μετά από τόσες δεκαετίες , ζητάμε να μας στείλουν ,
φωτογραφίες αυτών που βρήκανε ,με επεξηγήσεις τι αφορούν αυτά.
Αυτά , δηλαδή τις φωτογραφίες με τις επεξηγήσεις ,θα θέλουμε να τα τοποθετήσουμε
στο ναό μας.....
διότι σεβόμαστε αυτούς που αγωνίστηκαν , προσευχήθηκαν και για εμάς!!!


Όλοι οι κάτοικοι το ζητούν..
εκ μέρους όλων των Μαυραλιθαριτών .
Νικ.Ζάβαλης.... 6974773116...

……………….

Oμηρος: Υπερησίη (Υπεράσια).

Σήμερα ονομάζεται Μαυραλιθάρια,είναι οικισμός του Δερβενίου Κορινθίας ,στα σύνορα με την Αχαϊα.

{<<Τα Μαυραλιθάρια είναι παράλιος οικισμός στα όρια Κορινθίας Αχαϊας ,5 χιλιόμετρα δυτικά του Δερβενίου στο οποίο υπάγεται διοικητικά.Στην αρχαιότητα ήταν επίνειο της αρχαίας Αιγείρας ,της οποίας τα ίχνη ,όπως το θέατρό της ,βρίσκονται στον κοντινό λόφο Παλιόκαστρο .είχε την ιδία ονομασία με την αρχαία πόλη ,ή, αναφερόταν ως λιμήν των Αιγειρατών .Οπως αναφέρει ο Παυσανίας ,το λιμάνι απείχε 12 στάδια από την κυρίως Αίγειρα (Υπεράσια την ονομάζει ο Ομηρος )όπου με 6 καράβια ,υπό  την διοίκηση του Αγαμέμνονα,έλαβε μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας .>>}

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα .Στη θέση αυτού υπήρχε παλιός ναός ,που καταστράφηκε από τσουνάμι.Εκεί λένε οι αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές ,-λόγω του νέου δρόμου- ,ήταν έδρα μοναστηριού ,ή, αρχιεπισκοπής. Καμμία προσπάθεια ,ή,ενδιαφέρον  ,για αξιοποίηση.Οι αρχαιολόγοι ,έχουν στοιχεία αρκετά ,τα οποία τα θάβουν <<στα συρτάρια τους >> ,για να τα <<ξεθάψουν >>οι επόμενες γενιές ,που θα κάνουν ανασκαφές στα συρτάρια των αρχαιολόγων!!!ουδεμία πληροφόρηση του κόσμου ,πιθανόν να κάνουν ανακοινώσεις σε συνέδρια ,αλλά...κρίμα!!

Επί χούντας ξεκίνησαν οι ανασκαφές ,και συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια μετά.

Βρήκανε ράβδο και μήτρα αρχιεπισκόπου και αυτοί που ξέρουν λένε ότι ήταν ,ή, μοναστήρι, ,ή, εδρα αρχιεπισκοπής.  Ζητάμε να μας ενημερώσουν τι βρήκαν και να μας στείλουν φωτογραφίες επίσημες για ότι βρήκαν ..

Πέρασαν πάνω από 50-60 χρόνια και ακόμη περιμένουμε για ενημέρωση..

Σε βράχο του οικισμού, κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή, υπάρχουν λαξευτοί

τάφοι, ένας από τους οποίους είναι γνωστός ως «Σπηλιά του Δεσπότη»,

καθώς εκεί βρέθηκαν σε ανασκαφές η μίτρα και η ράβδος ενός επισκόπου.


Στα Μαύρα Λιθάρια βρισκόταν παλαιοχριστιανική εκκλησία, στο χώρο όπου

σήμερα υπάρχει ο ενοριακός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα.

Τα Μαύρα Λιθάρια έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο κατά την ελληνική επανάσταση.

Στις 4 Ιανουαρίου 1823 διεξήχθη εκεί η περίφημη ομώνυμη μάχη μεταξύ

Ελλήνων υπό τους οπλαρχηγούς Παναγιωτάκη Γεραρή, Ζαΐμη και Πετμεζά, με

στρατό 3.500 ατόμων υπό το Ντελή Αχμέτ από την μεγάλη στρατιά του

Δράμαλη. Από την μάχη εκείνη, μόνο 600 Τούρκοι διεσώθησαν φεύγοντας

προς την Πάτρα.

Μετά τον  Α΄παγκόσμιο πόλεμο  λειτούργησε στην περιοχή

αξιόλογο λιγνιτωρυχείο, από όπου εξήγαγαν κάρβουνο, λιθάνθρακα και

ανθρακίτη που φορτώνονταν σε πλοία από το λιμάνι του Δερβενίου με

προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες.

Και σε αυτό ελπίζουμε σε δική σας παρέμβαση .

Ελπίζουμε στην δυναμική παρουσίας στην πολιτική και στην σημερινή σας δυναμική στην περιφέρειά μας.

Σκεφθήκαμε ότι μόνο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε . Οι άλλοι ,περιφερειάρχης και ο  δήμος δεν ασχολούνται και δεν απαντούν σε τέτοια θέματα.

 

Κάτοικοι Μαυραλιθαρίων

Σημείωση :

Στα σύνορά μας είναι η Αιγείρα , που ανήκει στην περιφέρεια Αχαΐας..

Πληροφορήθηκα ότι η μητρόπολη Αιγιαλείας , με τον αξιόλογο ιερέα παππά Χαραλάμπη,

Θα ξεκινήσει έρευνα για το θέμα αυτό.  

…………………

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

 

ΜΑΥΡΑΛΙΘΑΡΙΑ , τέως Αιγές , τέως Υπερησίη ,ή, Υπεράσια.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ…

Τα Μαύρα Λιθάρια είναι παράλιος οικισμός στα όρια Κορινθίας και Αχαΐας, 5 χιλιόμετρα δυτικά του Δερβενίου στο οποίο υπάγεται διοικητικά. Έχει 34

κατοίκους που κυρίως ασχολούνται με τη γεωργία. Στην αρχαιότητα ήταν επίνειο της Αρχαίας Αίγειρας, της οποίας ίχνη, όπως το θέατρό της, βρίσκονται στο κοντινό λόφο Παλιόκαστρο. Είχε την ίδια ονομασία με την αρχαία πόλη ή αναφερόταν ως λιμήν των Αιγειρατών. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας, το λιμάνι απείχε 12 στάδια από την κυρίως Αίγειρα (Υπεράσια την αναφέρει ο Όμηρος) όπου με 6 καράβια και υπό τη διοίκηση του Αγαμέμνονα έλαβε μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Τα ίχνη του αρχαίου λιμανιού παρατηρούνται στη δυτική έξοδο των Μαύρων Λιθαρίων προς την Αχαΐα, κοντά στη σύγχρονη μαρίνα του Δερβενίου. Το όνομα του οικισμού αναφέρεται από ξένους περιηγητές και οφείλεται στους λίθινους όγκους σκοτεινού χρώματος που υψώνονται στην ακροθαλασσιά κοντά στο λιμάνι.

Σε βράχο του οικισμού, κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή, υπάρχουν λαξευτοί τάφοι, ένας από τους οποίους είναι γνωστός ως «Σπηλιά του Δεσπότη», καθώς εκεί βρέθηκαν σε ανασκαφές η μίτρα και η ράβδος ενός επισκόπου. Στα Μαύρα Λιθάρια βρισκόταν παλαιοχριστιανική εκκλησία, στο χώρο όπου σήμερα υπάρχει ο ενοριακός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα.

Τα Μαύρα Λιθάρια έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο κατά την ελληνική επανάσταση. Στις 4 Ιανουαρίου 1823 διεξήχθη εκεί η περίφημη ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους οπλαρχηγούς Παναγιωτάκη Γεραρή, Ζαΐμη και Πετμεζά, με στρατό 3.500 ατόμων υπό το Ντελή Αχμέτ από την μεγάλη στρατιά του Δράμαλη. Από την μάχη εκείνη, μόνο 600 Τούρκοι διεσώθησαν φεύγοντας προς την Πάτρα.

Μετά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο λειτούργησε στην περιοχή αξιόλογο λιγνιτωρυχείο, από όπου εξήγαγαν κάρβουνο, λιθάνθρακα και ανθρακίτη που φορτώνονταν σε πλοία από το λιμάνι του Δερβενίου με προορισμό τις ευρωπαϊκης.

Το όνομα "Μαύρα Λιθάρια", προέρχεται από τα μαύρα βότσαλα που είχε παλιά στις παραλίες των Μαυρολιθαρίων. (Μαύρο= χρώμα, Λιθάρια= πέτρες

Πληθυσμός ……2011-2013….. 34 άνθρωποι,

ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ….

……………..

Β΄ΜΕΡΟΣ

Δικές μου αναμνήσεις…. Νικ.Ζάβαλης

Ο Παλαιός δρόμος που έγινε το 1930 , ήταν δίπλα στην παραλία, μάλιστα γκρέμισαν και ένα μέρος των λιμανιών!!

Πρό αυτού δρόμου υπήρχε άλλος δρόμος προς την Πάτρα που , πέρναγε αριστερά δίπλα από τον άγιο Παντελεήμονα , σε 200 μ .περίπου διασταυρωνότανε με το ΟΣΕ και συνέχιζε προς την Πάτρα .

Ακριβώς , σε αυτή τη διασταύρωση με τον ΟΣΕ και στο αριστερό μέρος, ήταν ένα μεγάλο κτήμα του πατέρα μου με πολλές καλλιέργειες , και δίπλα από το κτήμα ήταν το αρδευτικό αυλάκι που πότιζε τα κτήματα όλου του χωριού. Στην άκρη του κτήματος του πατέρα μου ήταν κάπως υπερυψωμένο και υπήρχε μία σπηλιά , που όταν έβρεχε πηγαίναμε εκεί για να μην  βραχούμε. Αυτή είναι η σπηλιά που έσκαψαν οι αρχαιολόγοι και βρήκαν τα παραπάνω που αναφέρει η ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ .. Σε απόσταση 4 μέτρων περίπου ήταν σκαλοπάτια χτισμένα με μάρμαρο και πέρναγαν οι αγρότες για να πάνε στα κτήματα τους .Δίπλα στα σκαλοπάτια προς τα δυτικά υπήρχαν 3-4 δωμάτια χτισμένα με μάρμαρα αξίας και πάνω από αυτά στην οροφή του ήταν μία πλατεία μεγάλη ,λέγανε οι παππούδες μας , ότι εκεί ήταν Διοίκηση του λιμανιού και κατέβαιναν με τα άλογά τους για να πάνε στο λιμάνι για τις συναλλαγές τους . Αφού έκαναν τις ανασκαφές , έκλεισαν την περιοχή , η οποία ήταν περιοχή περιπάτου , δεν ξέρω γιατί την έκλεισαν , θα πρέπει άμεσα να ανοίξει. Αλλά και δίπλα στην γραμμή έκλεισαν τον δρόμο που πήγαιναν στα χωράφια . Μάθαμε ότι η ΕΡΓΟΣΕ θέλει να την ανοίξει και περιμένει την συνεργασία του Δήμου. Επίσης η ΕΡΓΟΣΕ , διαβάζουμε ότι παραχωρεί την παλαιά γραμμή , για ανοίξει δρόμος και να βγαίνει στο τέλος των πέτρινων σπιτιών. Μερικοί στο τέλος των πέτρινων σπιτιών έριξαν μπάζα και έκλεισαν την είσοδο από αυτό το μέρος..

Πίσω από τα πέτρινα που ήταν η παλιά γραμμή που ήταν θαυμάσια περιποιημένη (καλό να την επισκεφθείτε για να τη δείτε) ήταν μεγάλες εκτάσεις ακαλλιέργητες , φαίνεται ήταν του ΟΣΕ , όμως με τη βοήθεια του κτηματολογίου μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε. Αν πράγματι ήταν του παλιού ΟΣΕ ,και εφόσον μας το παραχωρήσει , θα μπορούσαν να γίνουν αθλοπαιδιές , ή, ότι άλλο αποφασίσει ο Δήμος.  

Όλη η περιοχή αυτή ήτανε  το λιμάνι της Υπερησίης , από όπου και φύγανε τα 6 πλοία για την Τροία.

Το λιμάνι αυτό ακριβώς απέναντι ήτανε  το μέρος όπου πέρναγαν , με τα πλοία ,για να πάνε για να προσκυνήσουν τους θεούς, στο Μαντείο των Δελφών… Τα μεγάλα εξ΄ ισου λιμάνια της εποχής εκείνης του Αιγίου και της Συκυώνος ήσαν πολύ πιο μακριά.

………….

Ζητάμε να γνωστοποιήσουν στο χωριό, τι βρήκαν από τις ανασκαφές , όπως επίσης και ιστορία του ναού.

…………….

Μάθαμε από σεισμολόγους , ότι περίπου τον 6ο ,ή,7ο, αιώνα έγινε μεγάλος σεισμός στην περιοχή και δημιουργήθηκε τσουνάμι και έκανε μεγάλες ζημιές στο χωριό. Ο Ναός «εξαφανίστηκε» γιατί ήταν ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.

Νίκος Ζάβαλης

κάτοικος Μαυραλιθαρίων , τέως Υπερησίης…

 

Σημείωση

(ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Της ΠΕΡΙΟΧΗΣ ,όπως η δεύτερη σπηλιά του Δεσπότη στην ορεινή περιοχή κλπ.)… αξίζουν και αυτά να αναδειχτούν…

Νίκος Ζάβαλης

6974773116