Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Πλεύρης: Μπήκαμε στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό - Πώς θα κάνουμε Πάσχα και καλοκαίρι

 Πλεύρης: Μπήκαμε στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό - Πώς θα κάνουμε Πάσχα και καλοκαίρι 

Με «φόντο» το Πάσχα και τον κανονικό εορτασμό του μετά από δύο χρόνια στη χώρα μας, αλλά και την άρση όποιων περιορισμών παραμένουν, με εξαίρεση τη μάσκα, από την Πρωτομαγιά, σύσσωμο το υπουργείο Υγείας παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με σκοπό να δοθεί αναλυτικά η επιδημιολογική εικόνα, να γίνουν συστάσεις για το Πάσχα που θα αποτελέσει το «κρας τεστ» για την απελευθερωμένη καλοκαιρινή περίοδο και να εξηγηθεί το σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσαν νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας αλλά και τα “κλειδιά” που θα μας οδηγήσουν σε ένα ασφαλές καλοκαίρι.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός. «Θα παρατηρούμε την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα προσαρμοζόμαστε» τόνισε με νόημα. Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Όσον αφορά τους δείκτες θανάτων η χώρα μας έχει μειωμένους σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης.» συμπλήρωσε. Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, περνάμε, ουσιαστικά, σε μία συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. «Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», επεσήμανε.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείς ο υπουργός για την πορεία της τέταρτης δόσης απάντησε «Υπάρχει προσέλευση. Δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλή αλλά είναι στα αντίστοιχα νούμερα με των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.»

Μάλιστα ο κ. Πλεύρης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πήρε σκληρά μέτρα ωστόσο σκοπός και στόχος ήταν να μειωθούν οι απώλειες από την πανδημία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης παρέθεσε διάφορες διαφάνειες όπου φαίνεται σε γενικές γραμμές η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τόσο στις πιο νεαρές ηλικίες όσο και στις μεγαλύτερες. Επίσης ο κ. Ζαούτης με τις ακόλουθες διαφάνειες αποδεικνύει ξεκάθαρα τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στα αντανακλαστικά που επέδειξε προκειμένου να ελεγχθεί η πορεία της πανδημίας. Επιπροσθέτως ο κ. Ζαούτης επεσήμανε ότι: «Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται 20% μείωση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ 37% στις νέες νοσηλείες. Την ώρα που είχαμε κατακόρυφη μείωση στον απόλυτο αριθμό, παρατηρούσαμε την απόλυτη έξαρση στις παιδικές ηλικίες. Η πορεία ήταν αντιστρόφως ανάλογη και καταλήξαμε πλέον να έχουμε μία κατακόρυφη μείωση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στις ηλικίες 4-18.».

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία τόνισε ότι στις ηλικίες 4-18 τα κρούσματα παραμένουν σταθερά. Τον Φεβρουάριο τα παιδιά αποτελούσαν το 37% του αριθμού τον συνολικών κρουσμάτων ενώ την τελευταία εβδομάδα μόλις το 20%.

Αναφερόμενη στα μέτρα που θα τηρούνται μετά το Πάσχα, που καταργούνται τα self test στα σχολεία, υποστήριξε ότι ο έλεγχος στους μαθητές θα είναι στοχευμένος και θα επικεντρώνεται μόνο στα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Μάλιστα τόνισε ότι στις περιπτώσεις που οι γονείς αντιλαμβάνονται συμπτώματα ίωσης θα πρέπει να κρατούν το παιδί στο σπίτι και να επιστρέφει στο σχολείο 24 ώρες αφού εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Τέλος, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 27% παγκοσμίως ενώ οι διαγνώσεις κατά 29%.

Όπως ο ίδιος είπε, παρατηρείται σημαντική βελτίωση στο μέτωπο του κορονοϊού, άνω του 30%, σε 23 χώρες