Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Φωτιά στην Αχαΐα: Που υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Εικόνες καταστροφής στη Ζήρια – Τι έδειξε ο δορυφόρος

  

Δορυφορικές εικόνες από τους δορυφόρους της NASA απεικονίζουν την μεγάλη ένταση και έκταση της πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στη Ζήρια, Αχαΐας σήμερα το μεσημέρι. Λίγο μετά την εκκίνηση της πυρκαγιάς ο πυκνός καπνός είχε καλύψει μεγάλο μέρος του Κορινθιακού κόλπου καθώς οι δυτικοί άνεμοι που έπνεαν καθ’ ύψος μετέφεραν τον καπνό προς τα ανατολικά

 

Επίσης, δορυφορικές εκτιμήσεις των δορυφόρων SUOMI NPP και NOAA-20 αποκαλύπτουν τη μεγάλη έκταση της πυρκαγιάς 3 ώρες περίπου μετά την εκκίνηση της καθώς τόσο η διαθέσιμη καύσιμη ύλη όσο και οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούσαν την ταχεία εξάπλωση αυτής.

 

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην Αχαΐα που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές από το μεσημέρι του Σαββάτου που εκδηλώθηκε.

Μετά την εφιαλτική βραδιά από νωρίς το πρωί επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει και πάλι το έργο της κατάσβεσης και γίνονται προσπάθειες να σβήσουν τα ενεργά μέτωπα καθώς από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι θα είναι και πάλι έντονοι. 

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν στη μάχη και οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης. Αεροπλάνα και ελικόπτερα έχουν ξεκινήσει τις ρίξεις νερού ενώ οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην παραθαλάσσια περιοχή όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες μικρής ισχύος.

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας συνεχείς ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια.

Παράλληλα ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έδωσαν όλη την νύχτα μάχη με τις φλόγες, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, υποστηριζόμενες από τα εναέρια μέσα, για να περιορίσουν την φωτιά, να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

 Το μεγάλο πρόβλημα όμως παραμένει στη Ζήρια σύμφωνα με το patrastimes και σε ένα μέτωπο στα Δυτικά προς την περιοχή της Παναγοπούλας,καθώς είναι δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις και τα πεζοπόρα τμήματα να επιχειρήσουν λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου.

«Σε μία χαράδρα βρίσκεται σήμερα το πρωί το κύριο μέτωπο της φωτιάς στην Ζήρια», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «δίνουν μάχη τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «αυτήν την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές», ενώ όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».

Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται, λόγω της φωτιάς, σκάφη του Λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας, ώστε, αν χρειαστεί, να παράσχουν βοήθεια», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος. Όπως ανέφερε, «ένα πλωτό σκάφος περιπολεί συνεχώς, ενώ ακόμα δύο βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι του Αιγίου και στο νησί Τροιζόνια». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δύο ακόμη ταχύπλοα βρίσκονται σε επιφυλακή στο λιμάνι της Πάτρας και αν χρειαστεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά θα έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Αιγιάλειας».

Αναφερόμενος στη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τις παραλιακές περιοχές Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τα πλωτά σκάφη, στελέχη του Λιμενικού βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη, όπου εντόπιζαν όσους χρειάζονταν βοήθεια και τους οδηγούσαν στα σκάφη, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου».

Μάλιστα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριακουλόπουλος, «υπήρξε άψογη συνεργασία με την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και τις τοπικές Αρχές, για τον απεγκλωβισμό των πολιτών».

Το πρωί της Κυριακής ο δρόμος Λαμπίρι – Άνω Ζήρια έκλεισε. Η Αστυνομία ανακοίνωσε πως: Από τις 7:15 ο δρόμος Λαμπίρι – Άνω Ζήρια έκλεισε. Η αστυνομία ανακοίνωσε τα εξής: ώρα 07:15 : H κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Λαμπίρι – Άνω Ζήρια έχει διακοπεί. Στην περιοχή πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα του πυροσβεστικού σώματος. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί κατά την μετακίνηση τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στις περιοχές που δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο μια πρώτη καταγραφή των ζημιών σε σπίτια επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Οι αναφορές κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές όμως δεν υπάρχει για την ώρα σαφής εικόνα με τις πληροφορίες του patrastimes να μιλάνε για τουλάχιστον 30 οικίες , επαγγελματικούς χώρους αποθήκες και στάβλους που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν πάθει σοβαρές ζημιές.

Τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια. Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ». Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.