Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου για τις κλειστές επιχειρήσεις κατά 80% για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έρχονται τα Rafale το 2021, επιχείρηση «Ελευθερία» για το εμβόλιο

  

 


Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έκλεισε ο κύκλος των τοποθετήσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς στην Βουλή, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις θα μειωθεί το ενοίκιο για το επόμενο δίμηνο κατά 80%. Τόνισε ότι τα rafale α έρθουν το 2021 στην Ελλάδα ενώ μίλησε για την επιχείρηση: Ελευθερία όπως αποκάλεσε την εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Επίσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στα όσα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας για την οικονομία αλλά και για την επιλογή τους να μην υπερψηφίσουν  τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά αλλά και την ανακούφιση πληγέντων από την κακοκαιρία.

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού που διατύπωσε το 1864 ο Ιωάννης Σούτσος στο «Εγχειρίδιο Δημοσιολογίας», ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του προϋπολογισμού 2021 και η συγκυρία τον φέρνει ν’ ακολουθεί δύο παράλληλους δρόμους: την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που προωθούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, με στόχο την κατάργηση των ανισοτήτων και την αύξηση του δημοσίου πλούτου προς όφελος όλων, για μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει και ευημερεί.

«Θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσουμε σ’ αυτό, ακόμη κι αν πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί διαφορετικά», είπε, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, συμπληρώνοντας ότι «για μας, είναι κεντρική επιλογή αυτής της παράταξης η μείωση των ανισοτήτων».

Όπως προσέθεσε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός του 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνοντας ότι θα επεκταθεί η στήριξη για όσο είναι αναγκαίο, με μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν το 2020. «Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», εκτίμησε, τονίζοντας πως «το εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετά-covid εποχής και σ’ αυτές τις συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός. Ο οποίος συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με αβέβαια στοιχεία και το τέλος της κρίσης άγνωστο, αλλά είναι σαφής και ειλικρινής».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και η απασχόληση και προωθεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας το σύνολο των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων».

Ανέφερε δε ότι αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας. Και συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο – ύψους 23,2 δισ. ευρώ – τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια τόνισε: «Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες. Αντίθετα σε ισχύ παραμένει η αλυσίδα ενισχύσεων που κάνει πράξη η κυβέρνηση.

Η μείωση και τελικά όπως δεμσευτήκαμε η κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησία. Η μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα. Η μείωση κατά 4 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών όπως είχαμε υποσχεθεί και όπως δεν ψηφίσατε. Αποφύγαμε έτσι την έκρηξη της ανεργίας. Έστω με απώλειες στο εισόδημα.

Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας ήταν να θωρακιστεί η απασχόληση. Μόλις πρόσφατα τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015 -18 αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε την χώρα με 5 δις λιγότερα

Πριν από την επίθεση του κορωνοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άνοιξε ο δρόμος για τον ευνοϊκό δανεισμό. Σας ακούγαμε μήνες ολόκληρους να μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκη επικαλούμενος προσωρινά στοιχεία και να ισχυριστείτε ότι η ύφεση είχε προηγηθεί της πανδημίας. Σήμερα που τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγατε κ. Τσίπρα. Δείτε τα στοιχεία πολύ καλά.

Μιλήσατε για εθνική ήττα. Αυτή είναι η εθνική ήττα της χώρας προϊόν των δικών σας χειρισμών την περίοδο 2015-19.  Εχω έναν ακόμα πίνακα για εσάς κ. Τσακαλώτε. Η δική μας κυβέρνηση δανείστηκε 16 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια».

Για τα εθνικά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβάζοντας μια δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας  είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μια φράση -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- που λέει η έφηβη κόρη του. Κι αυτή ήταν η φράση «ό, τι να’ναι»! Ανακαλύψατε ταξίδι το 2020 που έγινε το 2019. Αν απολύσετε τους λογογράφους σας, εγγυώμαι προσωπικά πως θα ενταχθούν σε στήριξη, στο ταμείο ανεργίας. Αλλά είναι αδύνατο να λέγονται αυτά στην εθνική αντιπροσωπεία από πρώην πρωθυπουργό».

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι «Υπογράφεται σε λίγες μέρες η συμφωνία για 18 αεροσκάφη τύπου Rafale που θα αποκτήσουμε εντός του 2021 από την Γαλλία».

Ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στις προβλέψεις των δαπανών του προϋπολογισμού ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Άμυνα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν θα υπερψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις αμυντικές δαπάνες.

Ο κ. Μητσοτάκης σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «υποκριτικό παρών» όταν είστε «απόντες από το εθνικό μέτωπο» και μάλιστα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πατριωτισμό με ξένα κόλυβα».

Συγκεκριμένα είπε: «Λυπάμαι που το κόμμα σας και εσείς προσωπικά που σε αυτές τις στιγμές που μας καλείτε να είμαστε αυστηρότεροι με την Τουρκία δεν τολμάτε να ψηφίσετε αυτά τα κονδύλια. Δεν υποστηρίζει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση τα κονδύλια για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποια είναι η εξήγηση; Επικράτησαν οι αριστερές φωνές; Από την άλλη υποκριτικά τσαμπουκάδες και από την άλλη καταψήφιση της ενίσχυσης.
Πατριωτισμός με ξένα κόλυβα. Έτσι λέγεται αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιμένει στην άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και πάντοτε από το σημείο που σταμάτησαν οι επαφές αυτές το 2016. Παρέχεται η ευκαιρία, λοιπόν, στην Τουρκία ν’ αποδείξει ότι εννοεί την αποκλιμάκωση. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν! Διότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την απειλή κυρώσεων σε βάρος προσώπων και οντοτήτων για παράνομες δραστηριότητες. Δεν το είχαμε τον Οκτώβριο, τώρα το εξασφαλίσαμε αυτό. Εμείς δεν αλλάξαμε θέση.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η πίεση αυξάνεται κι εύχομαι ν’ αλλάξει συμπεριφορά Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μόνο για το ένα θέμα που μας απασχολεί κι αν δεν συμφωνήσουμε, τότε να δούμε πώς θα πάμε στο δικαιοδοτικό όργανο της Χάγης και να λύσουμε την εκκρεμότητα που μας ταλαιπωρεί. Εσείς που κατηγορείτε την κυβέρνηση για υποχώρηση, είστε εκείνος που δεν κουνήσατε ένα πιόνι. Ή μάλλον το κάνατε και γνωρίζουμε τις συνέπειες. Τη συμφωνία με το βόρειο γείτονά μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις θα μειωθεί το ενοίκιο κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Επειδή έχω ευθύνη να αφουγκράζομαι την ανησυχία της αγοράς, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμη μέτρο προστασίας και ανακούφισης: για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, για αυτές που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80%. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Ταυτόχρονα η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επιχειρηματίες, αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου».

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ακόμη μία πολύ σημαντική επένδυση, όπως αυτή της Microsoft και της Pfizer θα ανακοινωθεί αύριο από τον ίδιο και τους αρμόδιους υπουργούς και αφορά μία εταιρεία στο χώρο της ηλεκτροκίνησης.

Χαρακτήρισε ως «τολμηρό βήμα για μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας» τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι «έχει έρθει πια η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα μακρόπνοο, σαφές παραγωγικό μοντέλο που θα την καταστήσει ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα μοιραστεί ισότιμα σε όλους».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα και την κα. Γεννηματά, με αφορμή την κριτική που ασκεί, τον ρώτησε εάν έχει πράγματι διαβάσει την έκθεση Πισσαρίδη: «Να τη δούμε στη Βουλή κεφάλαιο-κεφάλαιο, πρόταση-πρόταση τι λέει και να δούμε πού διαφωνούμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν διαφωνεί με τον προϋπολογισμό, να καταψηφίσει όλες τις κοινωνικές δαπάνες, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη καταψήφισε τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τον «Ιανό» στη Θεσσαλία.

Για τον εμβολιασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ονομάζεται «Επιχείρηση: Ελευθερία» και κάλεσε τους πάντες να  βοηθήσουν την εθνική εκστρατεία του εμβολιασμού.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως τόνισε ότι θα ζητήσει τη συμβολή όλων σε αυτή την εκστρατεία και ξεκαθάρισε ότι η απειλή του κορωνοϊού covid-19 θα καραδοκεί. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δύο κύκλους άμυνας υπογραμμίζοντας ότι η προσήλωση στα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστεί.

«Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα και μετά από το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα για την εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό η οποία όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει σε λίγα 24ωρα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο λέγοντας πως «η επόμενη μέρα είναι στα χέρια μας για να τη χτίσουμε με ελπίδα και εμπιστοσύνη».