Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Μόλις 4 οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ξεπεράσει το κρίσιμο όριο των κρουσμάτων / Προειδοποίηση ΠΟΥ: Κουρασμένοι οι Ευρωπαίοι – Καλεί τις κυβερνήσεις να βρουν άλλα μέτρα

 

Μόλις 4 είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ξεπεράσει το «κρίσιμο όριο» του ποσοστού κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Το όριο αυτό, καθορισμένο από το Κέντρο, ισοδυναμεί με 20 κρούσματα ανά

100.000 άτομα την εβδομάδα.

Πέραν αυτού του ορίου, όπως αναφέρει το CNN, ο κίνδυνος της πανδημίας αυξάνεται, με την πιθανότητα μετάδοσης να είναι εξαιρετικά υψηλή και τις ευπαθείς ομάδες ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

Οι μόνες χώρες της Ευρώπης οι οποίες αυτή την στιγμή βρίσκονται κάτω από το όριο είναι η Γερμανία (με 18,4 κρούσματα ανά 100.000 άτομα),  η Φιλανδία (με 15,5), η Κύπρος (με 14,6) και η Νορβηγία (με 13,9).

Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Τσεχία (με 167,6 κρούσματα), η Ολλανδία (με 140,3) και η Γαλλία (με 120,3).

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων επεσήμανε, επίσης, ότι το ποσοστό των θανάτων εξαιτίας του ιού έχει αυξηθεί πανευρωπαϊκά και ότι σε 27 χώρες παρατηρείται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων.

Σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Τσεχία, η οποία έχει μπει επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και η Γαλλία, η οποία είναι στα πρόθυρα γενικευμένου lockdown, με την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού να ανακηρύσσεται σε περιοχή «υψηλού κινδύνου».

Στη Γερμανία, συνοικίες στο κέντρο του Βερολίνου έχουν επίσης ταξινομηθεί επίσημα ως «υψηλού κινδύνου», ενώ στην Ιρλανδία και την Ισλανδία μόλις πρόσφατα εισήχθησαν νέα μέτρα περιορισμού των συγκεντρώσεων και κλεισίματος των χώρων αναψυχής.

Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να
αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κόπωση των πολιτών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσής της. 

«Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει (…) εκτιμούμε σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κάνει «τεράστιες θυσίες» εδώ και οκτώ μήνες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το κόστος αυτών (των θυσιών) ήταν τεράστιο και μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο» πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή «η κόπωση», οι αρχές θα πρέπει να ακούσουν την κοινή γνώμη και να βρουν σε συνεργασία μαζί της λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, το επίπεδο μετάδοσης της οποίας παραμένει υψηλό σε όλη την Ευρώπη.

«Πρέπει να απαντήσουμε στις ανάγκες μας με νέα και καινοτόμα μέσα. Ας είμαστε δημιουργικοί και γενναίοι για να το καταφέρουμε», σημείωσε ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ περιλαμβάνει στην περιοχή της Ευρώπης 53 χώρες, ανάμεσά τους και τη Ρωσία, στις οποίες έχουν καταγραφεί συνολικά μέχρι στιγμής 6,2 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και σχεδόν 241.000 θάνατοι.