Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Χρίστος Δήμας | Εχθρός μας η χαμηλή Ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Εισήγηση, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτή Κορινθίας κ. Χρίστου Δήμα για το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα»
                                                                                                     


Στη παρέμβασή του στη Βουλή, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας,  στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα», παρουσίασε το πρώτο βήμα στρατηγικής της χώρας για την Έρευνα και την Καινοτομία.
«Δικός μας εχθρός, δεν είναι οποιαδήποτε προηγούμενη Κυβέρνηση. Εχθρός δικός μας είναι η χαμηλή θέση της χώρας σε όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Με σκληρή δουλειά θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη σημερινή κατάσταση.

Με το Άρθρο 143 προτείνουμε την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας-Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλία να χαραχθεί συγκροτημένη στρατηγική για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα. Στόχος είναι με στοχευμένες πολιτικές να καλυφθεί το σημερινό χάσμα, να ενισχυθεί ο μετασχηματισμός ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα  & υπηρεσίες και να βελτιωθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα.

Η Ελλάδα χρηματοδοτεί υπό τη ΓΓΕΤ 14 Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικούς Φορείς, δανείζεται για να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του ΕΛΙΔΕΚ  και παράγει γνώση που οφείλει να αξιοποιεί παραγωγικά και στη λειτουργία του κράτους. Τόσο για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, όσο και να βελτιώσει τις πολιτικές της προς το κοινωνικό σύνολο.

Σε ότι αφορά το άρθρο 142 τροποποιούμε τις διατάξεις που αφορούν την αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της χώρας. Η τελευταία αξιολόγηση έγινε πριν πολλά χρόνια, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τα ίδια τα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά ταυτόχρονα και μια σημαντική ολιγωρία της προηγούμενης Κυβέρνησης. Νομοθετούμε λοιπόν για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπορεί να γίνει αξιολόγηση και από ελληνικά η διεθνή νομικά πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία, τεχνογνωσία και διεθνές κύρος».