Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Πέτσας: Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες για ΕΡΤ, ΑΠΕ και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης


Τις βασικές προτεραιότητες στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίασε σε τίτλους ο κ. Στέλιος Πέτσας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Τα θέματα ενημέρωσης ήταν αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Τύπου στις περισσότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Επιστρέφουν εκεί που ανήκαν, η κριτική περί πρόθεσης συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων των δημοσίων μέσων ενημέρωσης στον πρωθυπουργό είναι αβάσιμη και υποκριτική. Ολοι γνωρίζουμε ότι τα ΜΜΕ επλήγησαν από την κρίση».
Ακόμη ο κ. Πέτσας περιέγραψε τα επόμενα βήματα όσον αφορά το υπουργείο του κάνοντας λόγο για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων.
Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θωράκιση της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, επανακαθορισμό του brand του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τον εθνικό και περιφερειακό τύπο.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Πέτσα:

Είναι μεγάλη τιμή να απευθύνομαι στους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού. Μεγαλύτερη ακόμη είναι η ευθύνη έναντι των Ελλήνων. Όλων εκείνων που περιμένουν από τη νέα Κυβέρνηση: Να δουν τη ζωή τους να γίνεται καλύτερη. Να έχουν σταθερή και καλή δουλειά. Να πληρώνουν λιγότερους φόρους και εισφορές. Να έχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Να νιώθουν ασφαλείς στα σπίτια, στις γειτονιές, στα Πανεπιστήμια. Να αισθάνονται ξανά περήφανοι που είναι Έλληνες! Για να γίνουν όλα αυτά, οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πίστεψαν στο μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, που αφήνει οριστικά πίσω την οικονομική κρίση και διασφαλίζει νέα προοπτική για όλους.
Στα 10 χρόνια που πέρασαν η Πατρίδα μας υπέστη κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, κρίση ηθική. Στην οικονομία, η Ελλάδα μέχρι το 2018 συνέχισε να αποκλίνει από την Ευρωζώνη και τις λοιπές αναπτυγμένες οικονομίες. Τα προηγούμενα 4,5 χρόνια βάλτωσαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και εξανεμίστηκε η εμπιστοσύνη. Παράλληλα, το Δημόσιο διογκώθηκε εκ νέου, ενώ ο ιδιωτικός τομέας γονάτισε από την υπερφορολόγηση, την έλλειψη ρευστότητας και τις αναιμικές επενδύσεις.
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 οι πολίτες μάς έδωσαν εντολή να γυρίσουμε σελίδα. Οι Έλληνες μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών. Το κοινό μας μέλλον. Και για να είναι αυτό το μέλλον πιο φωτεινό χρειάζεται σύνεση και σκληρή δουλειά. Όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα. Χρειάζεται ρεαλισμός, αλλά και πίστη στις δυνατότητές της Πατρίδας μας. Με αυτό το γνώμονα ξεκινούμε. Αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη το Ολοκληρωμένο Σχέδιο που καταθέσαμε προεκλογικά και εξειδικεύεται αυτό το τριήμερο στις προγραμματικές δηλώσεις. Ήδη τα πρώτα σημάδια στην οικονομία και τις αγορές είναι ενθαρρυντικά. Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στη χώρα μας. Και η «εμπιστοσύνη» είναι το άλφα και το ωμέγα για κάθε οικονομία. Η έκδοση επταετούς ομολόγου πριν από λίγες μέρες με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο και με τη συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας. Και την εμπιστοσύνη αυτή είμαστε αποφασισμένοι να την τονώσουμε. Προωθώντας άμεσα πραγματικές μεταρρυθμιστικές τομές δικής μας ιδιοκτησίας. Και επιτυγχάνοντας τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2019 και το 2020. Έτσι ώστε να μπορέσουμε, μέσα στο 2020, να διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.
Αυτό είχαμε πει προεκλογικά και μάλιστα πολλές φορές. Ο Αρχηγός και τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως, προσποιούνται πως δεν το άκουσαν. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: Ανακτούμε εμπιστοσύνη και διεκδικούμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί η μείωση των στόχων των πλεονασμάτων συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και αυτό είναι προς το κοινό συμφέρον Ελλάδας και εταίρων. Το σχέδιό μας διαπνέεται από μια διαφορετική φιλοσοφία, πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και σε αυτό το σχέδιο, κορυφαία θέση έχει το φορολογικό νομοσχέδιο.
Συνδυάζουμε τη μείωση φόρων και εισφορών με το λιτό και αποτελεσματικό Κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά ήδη από φέτος και παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα φορολογικών κινήτρων για να αποκτήσουν ξανά τα σπίτια μας την αξία που έχασαν. Μειώνουμε το φόρο εισοδήματος για όλους, το φόρο στις επιχειρήσεις, στα μερίσματα. Καταργούμε σταδιακά έκτακτες επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Αντιμετωπίζουμε την υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Βελτιώνουμε τη ρύθμιση των «120 δόσεων» και αναστέλλουμε τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε όσους εντάσσονται και παραμένουν σε αυτή. Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Στηρίζουμε την οικογένεια και τους οικονομικά αδύναμους. Για την οικογένεια, τον πυρήνα του Έθνους μας, χορηγούμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και προσαυξάνουμε το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ενώ δεσμευόμαστε ότι δε θα μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Για τους οικονομικά ασθενέστερους, ενισχύουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με επιπλέον 240 εκατομμύρια ευρώ ώστε να ωφεληθούν 800 χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Φυλάσσουμε τα σύνορα μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Εξασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες και μετανάστες και επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου. Καταργούμε το άσυλο βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.
Προχωράμε στην ανασύσταση της Ομάδας «ΔΕΛΤΑ» και ενισχύουμε την Ομάδα «ΔΙΑΣ» με πρόσληψη 1.500 αστυνομικών. Αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της κακής και επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών.
Προσελκύουμε επενδύσεις και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών με 5 εμβληματικά έργα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται. Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού. Το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι αξιοποιείται. Τα 204 στρέμματα της Δραπετσώνας γίνονται μητροπολιτικό πάρκο. Οι εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. μεταμορφώνονται σε ένα σύγχρονο και διαδραστικό χώρο πρασίνου.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Περνώ τώρα στα ειδικότερα ζητήματα του χαρτοφυλακίου μου. Καταρχάς, τα θέματα των μέσων ενημέρωσης επιστρέφουν εκεί που ήταν στις περισσότερες κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Σε αρμόδιο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ που εκτελεί και χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Η «κριτική» λοιπόν για πρόθεση συγκέντρωσης αυτών των αρμοδιοτήτων στον Πρωθυπουργό πηγάζει μόνο από διάθεση μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και είναι αβάσιμη και υποκριτική. Αναφορικά με τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν πληγεί από την πολυετή κρίση. Ταυτόχρονα, όμως, η νέα ψηφιακή εποχή έχει δημιουργήσει καινούριες ευκαιρίες και έχει μεταβάλει τον τρόπο που όλοι ενημερωνόμαστε. Για να ανταποκριθούμε, λοιπόν, στις νέες προκλήσεις σχεδιάζουμε:
1ον. Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
2ον. Αναδιοργάνωση της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων.
3ον. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων και εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της.
4ον. Επαναπροσδιορισμό του brand «Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» ώστε να καταστεί συνώνυμο της αντικειμενικής, άμεσης, πλήρους και έγκυρης ενημέρωσης, μέσα από συνέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
5ον. Άρση στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Πάντα με γνώμονα το Σύνταγμα και τη διαφάνεια, αλλά και την αναγκαία νομοθετική σταθερότητα που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των μέσων και τις θέσεις εργασίας στον κλάδο.
6ον. Εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τον πανελλήνιο, περιφερειακό και τοπικό τύπο.
7ον. Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής Οδηγίας 2018/1808 για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων.
8ον. Χάραξη εθνικής οπτικοακουστικής πολιτικής μέσω της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδας σε όλες τις αρμόδιες ομάδες εργασίας οπτικοακουστικών θεμάτων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Ας δεσμευθούμε όλοι ενώπιον του ελληνικού λαού ότι στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η χώρα μας θα έχει ήδη κάνει μια γενναία οικονομική, θεσμική και πολιτική επανεκκίνηση. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος. Και ταυτόχρονα το χρέος μας, στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Οι Έλληνες μπορούμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Να ξανακοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά μας χωρίς ενοχές. Να προσφέρουμε σε όλες τις οικογένειες προοπτική και γνήσια, αληθινή, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ.