Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Εκπρόσωποι των κομμάτων και φορείς στην Ημερίδα της Βουλής για την «Ενίσχυση των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Ενσωμάτωσης των Μεταναστών/Μεταναστριών στην Ελλάδα»

Τις προτάσεις τους για τις πολιτικές και τα αποφασιστικά βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσει η Πολιτεία προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ένταξης των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, στο πλαίσιο της Ημερίδας με τίτλο «Ενίσχυση των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Ενσωμάτωσης των Μεταναστών/Μεταναστριών στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.
Την ενότητα που είχε ως θέμα «Ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικής ένταξης μεταναστών/μεταναστριών. Προκλήσεις και προσαρμογές», συντόνισε ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γεώργιος Ψυχογιός αναφέρθηκε στη μεγάλη, όπως τόνισε, προσπάθεια για την εκπαίδευση των  προσφυγόπουλων σε τάξεις υποδοχής στα σχολεία. Όπως είπε
χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή φοιτούν περίπου 12.000 προσφυγόπουλα σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όσων αιτούνται άσυλο, ενώ μίλησε και για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για θέματα υγείας, αναφερόμενος στην απόφαση ιατρικής ασφάλισης παιδιών μεταναστών που φοιτούν σε πανεπιστήμια. Μίλησε, τέλος, για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, σχετικά με τη συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές.
Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής που, όπως σημείωσε, δεν είναι ικανοποιητικές για όσους διαμένουν εκεί. Αναφερόμενος στις διαδικασίες ασύλου είπε ότι οι πρόσφυγες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τόνισε ότι «συζητάμε για την ενσωμάτωση χωρίς να έχουμε επιλύσει τα βασικά που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης». Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ μεταναστών και προσφύγων. Όπως είπε, οι πρόσφυγες δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως τρόφιμοι ενός γκέτο, ενώ πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει περισσότερους μετανάστες.
Η εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, κ. Διαμάντω Μανωλάκου, στην τοποθέτησή της, είπε ότι το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατών που είναι μέλη τους ευθύνονται για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι «οι ίδιες οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τελευταίων ετών είναι τείχη που υψώνονται». Έκανε λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και τόνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι αυτή που εγκλώβισε χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα με αντάλλαγμα τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αναφέρθηκε, τέλος, σε μια «ζοφερή πραγματικότητα», αφού χιλιάδες πρόσφυγες θα πρέπει να βρεθούν στο δρόμο, καθώς το πρόγραμμα στέγασης της Ε.Ε. για τους αιτούντες άσυλο προβλέπει μόνο εξάμηνη παραμονή.
Στην ίδια ενότητα μίλησε και ο κ. Αλέξανδρος Κουτσογιάννης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Στην ομιλία του ο κ. Κουτσογιάννης είπε ότι το προσφυγικό αποτελεί έξαρση του μεταναστευτικού και τόνισε ότι οι χώρες της περιφέρειας επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος.
Στην τελευταία ενότητα της Ημερίδας υπό τον τίτλο «Εφαρμογές πολιτικών και υλοποίηση δράσεων κοινωνικής ένταξης των μεταναστών/μεταναστριών», φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τοποθετήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις με τον πρώην Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα.
Την ενότητα συντόνισε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Συρίγος.
Ο κ. Μουζάλας, στην παρέμβασή του με τίτλο «Ένταξη και οικονομική κρίση. Ένταξη και πόλεμος των πολιτισμών (Ο νέος ρατσισμός)», αναφέρθηκε σε μια «μετάλλαξη» στη μορφή του ρατσισμού που βιώνουμε στις μέρες μας, «από φυλετικό-βιολογικό σε πολιτισμικό ρατσισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε, επίσης, πως «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με γενναιότητα στην ένταξη των μεταναστών/μεταναστριών, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά γιατί μόνο όφελος μπορεί ν’ αντλήσει από αυτή».