Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Σε νέες αγορές στοχεύει η Ομάδα Παραγωγών Μαρουλιού σταΊρια Αργολίδας

https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2018/11/iria-kipeutika-argolida3-696x522.jpg

Με πολύχρωμο καμβά μοιάζουν αυτές τις ημέρες τα Ίρια Αργολίδας από τις διάφορες ποικιλίες μαρουλιού που καλλιεργούν στην περιοχή οι παραγωγοί. Η καλλιέργεια του μαρουλιού επεκτάθηκε απότομα και χρειάστηκε να περάσει αρκετός χρόνος για να γίνει κοινή συνείδηση η ανάγκη δημιουργίας ομάδας παραγωγών, αλλά και αναζήτησης νέων εργαλείων για να κερδηθεί η μάχη των αγορών.
Πριν από έναν χρόνο, μία ομάδα περίπου 13 παραγωγών πήρε την απόφαση και έκανε το βήμα που χρειαζόταν, δημιουργώντας την Ομάδα Παραγωγών Ιρίων Γη.
Σήμερα, τα μέλη της ομάδας παραγωγών έχουν υπερδιπλασιαστεί και όλοι ελπίζουν ότι μπορούν πλέον να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Με κλειδί την πιστοποίηση

Μπροστάρισσα σε αυτή την κίνηση, μια γυναίκα. Ο λόγος για την Έφη Δρούζα, η οποία ανέλαβε τη θέση της προέδρου της ομάδας παραγωγών. Η ίδια εξήγησε στην «ΥΧ» τη δυσκολία του εγχειρήματος, λέγοντας: «Είχα μια πολυετή δράση σε άλλους χώρους που έχουν σχέση με τα κοινά και έτσι δεν μου φαίνεται δύσκολο. Άλλωστε, αν αγαπάς κάτι, παύει να είναι δύσκολο.
Για να πετύχει αυτή η ιστορία, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και πυγμή, όταν πάει να ξεφύγει η κατάσταση. Λόγω της κρίσης, δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους αυτήν τη στιγμή, αλλά έχουμε μια δουλειά που έχει προοπτικές. Το ξεκίνημα της συνεργασίας όλων μας είχε ως βάση την πιστοποίηση των προϊόντων που παράγουμε και που, φυσικά, δεν ήταν εύκολο να περάσει στο μυαλό όλων η νέα αυτή ανάγκη. Τα καταφέραμε όμως και ήταν το πρώτο βασικό και αναγκαίο βήμα, ώστε να μπορούμε σήμερα να έχουμε αξιόπιστες συνεργασίες».

Τα πρώτα «ευφυή» βήματα

Από την πλευρά της, η γεωπόνος της ομάδας παραγωγών, Κωνσταντίνα Κατσίγιαννη, τόνισε ότι η μεγάλη ανάπτυξη του μαρουλιού ήρθε στα Ίρια την τελευταία δεκαετία περίπου, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. «Στην ομάδα παραγωγών, από την ημέρα φύτευσης μέχρι και την ημέρα κοπής καταγράφονται όλες οι εργασίες παραγωγής στο χωράφι. Αυτό γίνεται σε 530 στρέμματα που ελέγχει ο συνεταιρισμός και περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα είδη μαρουλιού που κυκλοφορούν στην Ελλάδα». Αναφορικά με την ευφυή γεωργία, η Κωνσταντίνα Κατσίγιαννη επισήμανε ότι «είναι νωρίς ακόμα για εμάς, αλλά ήδη μέσα από μία πρόταση που έχουμε καταθέσει και περιμένουμε την έγκρισή της, σύντομα θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε αξιόπιστο μηχανολογικό εξοπλισμό που θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος καλλιέργειας, αλλά και να αναβαθμιστούμε ποιοτικά. Μέσα από αυτές τις δράσεις, είναι πιθανόν σε βάθος χρόνου να μπούμε και στους δρόμους της ευφυούς γεωργίας, που αυτήν τη στιγμή φαντάζει κάτι μακρινό». Η πρώτη κοπή γίνεται στις 20-25 Οκτώβρη για να ακολουθήσουν και άλλες μέχρι τον Ιούνιο περίπου.
  
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ομάδα Παραγωγών Ιρίων Γη δεν έχει μπει η αγκινάρα ως προϊόν, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για ένα προϊόν που φθίνει σε ζήτηση και όσες νοικοκυρές πλέον ασχολούνται προτιμούν τη συσκευασμένη αγκινάρα που έχει περάσει όλα τα στάδια της μεταποίησης.
Κλείνοντας τη συζήτηση, η Κωνσταντίνα Κατσίγιαννη τόνισε ότι στις προθέσεις της ομάδας είναι η αναβάθμιση του τομέα της τυποποίησης μέσα από τα προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών με την παράλληλη αναζήτηση νέων αγορών, ακόμα και στο εξωτερικό, εάν καλυφθούν οι ανάγκες σε ποσότητα.
ypaithros.gr