Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Στο όνομα του «μαύρου»: Η ΕΡΤ και το ΠΟΣΠΕΡΤΟμετρο ως γκιλοτίνα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Πώς λέγεται ο υπουργός που επί της θητείας του παραιτούνται, απολύονται ή τον καταγγέλλουν δεκατρία άτομα της απολύτου δικής του επιλογής, τα οποία ο ίδιος έχει διορίσει;
Μην ψάχνετε. Η απάντηση είναι… αποτυχημένος!
Πώς λέγεται ο υπουργός που βουλιμικά αποφάσισε να καταστήσει τον εαυτό του απόλυτο κυρίαρχο της ενημέρωσης για να υποκύψει και να υποδουλωθεί τελικά στις βουλιμικές ορέξεις του πιο απεχθούς προσώπου του συνδικαλισμού;
Μην κουράζεστε. Η απάντηση είναι και πάλι… αποτυχημένος!
Αυτό ακριβώς συνέβη από τότε που ο Ν. Παππάς, προσωπική επιλογή του Αλ. Τσίπρα, αποφάσισε να
«ξανανοίξει» την ήδη ανοιχτή δημόσια τηλεόραση, επιδιδόμενος στο γνωστό κυβερνητικό σπορ των βαφτισιών (από ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ) και αναγορεύοντας τον εαυτό του σε ιδιοκτήτη της, επιβάλλοντας τελικά ένα διαρκές μαύρο στο όνομα του «μαύρου».
Οι καταγγελίες όσων απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν δεν έχουν προηγούμενο! Μιλάμε για κόλαφο! Δεν μιλάμε για παραιτήσεις για τους… βρακοφόρους της Κρήτης και για δήθεν παρεμβάσεις μπας και δεν ακούσουμε εκατό φορές τα ψέματα Θεσσαλονίκης του Τσίπρα, που άλλωστε ήταν απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου. Μιλάμε για καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός και η κυβέρνηση έχουν απόλυτα παραδοθεί στον καλφαγιαννισμό.
Στην ΕΡΤ, το ΠΟΣΠΕΡΤΟμετρο λειτουργεί ως γκιλοτίνα. Και τα κεφάλια πέφτουν σωρό στην ποδιά του Ροβεσπιέρου – άλλου παππά ευαγγέλιο τώρα ότι και ο ίδιος ο δημιουργός της λαιμητόμου είχε στο τέλος την ίδια τύχη με τα θύματά του.
Έχουμε και λέμε:
-Στις 24 Οκτωβρίου 2016 από την ΕΡΤ απολύθηκε ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης Σταύρος Καπάκος, που εγκατέλειψε το πόστο του με ανοικτή επιστολή προς τους εργαζομένους της υπό τον τίτλον «Διότι δεν συνεμμορφώθην». Εκείνη η επιστολή του κατέληγε: «Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές. Kαταλαβαινόμαστε τώρα…».
Ποιοι «καταλαβαίνονται» και για ποιες «δουλειές» μιλούσε;
Και, όμως, δεν κούνησε φύλλο!
-Στις 25 Απριλίου 2017, παραιτήθηκε η γενική διευθύντρια προγράμματος Ισαβέλλα Σασλόγλου.
-Στις 10 Ιουνίου 2017, είχαμε την παραίτηση διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη.
-Στις 14 Ιουλίου 2017, είχαμε την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. Ν. Τρανού και Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου.
-Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, με απόφαση Παππά παύεται το μέλος του Δ.Σ. και γνωστός συνθέτης Μ. Γρηγορίου. Ο Γρηγορίου καταγγέλλει ότι προκειμένου να δεχθεί την θέση το ίδιος ο Παππάς του τηλεφώνησε δύο φορές! Και καταγγέλλει επίσης ότι στην ΕΡΤ έδωσαν γην και ύδωρ στην ΠΟΣΠΕΡΤ. Όπως ανέφερε στη δική του ανοιχτή επιστολή και σε συνεντεύξεις, «η κυβέρνηση αποφάσισε να τα έχει καλά με το κομμάτι εκείνο του ΠΑΣΟΚ το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει μέσω του συνδικαλισμού τις καταστάσεις. Γιατί, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ένα είδος συνδικαλισμού που κατέληξε, από προοδευτική υπόθεση, να μετατραπεί σε μία επαγγελματική τάξη που θέλει να ελέγχει πρόσωπα και πράγματα. Έτσι αποφασίστηκε να ικανοποιηθεί η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο κύριος Καλφαγιάννης», διότι «πάγιο αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι μια μορφή συνδιοίκησης». Ο Γρηγορίου μίλησε για ευκαιριακές πολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες και για πολιτικές ενέργειες που ξαναγυρνάνε την ΕΡΤ σε «άληστου μνήμης» εποχές που ελπίζαμε πως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».
Και πάλι δεν κουνιέται φύλλο!
-Στις 3 Οκτωβρίου 2017, παραιτείται ο Πρόεδρος Διονύσης Τσακνής. Στην δική του επιστολή αναφέρει: «Τόσο η Κυβέρνηση διά των Υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παπά, όσο και ο Σύριζα διά του γραμματέα του κυρίου Ρήγα, εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στην χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ, τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πως θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, “τη εξαιρέσει εμού”». Και αυτός μιλά για τον «εκπρόσωπο του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού».
-Στις 29 Απριλίου 2018, με απόφαση του Δ.Σ. απομακρύνονται ο εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος Σπύρος Κρίμπαλης και ο σύμβουλος Τάσος Μπιρσίμ. Με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου η απόφαση δεν εκτελείται.
Μιλάμε για τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Προγράμματος, δηλαδή για τον άνθρωπο που κατ’ εξοχήν είχε επιλέξει ο υπουργός. Και ο οποίος, στις 5 Οκτωβρίου, έστειλε επίσης μια επιστολή – κόλαφο στον Παππά, μιλώντας για «μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση υπό τον κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη», που «λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή. Βασικό δόγμα της φατρίας «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Στόχος της η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος. Από την τοποθέτηση του κ. Κωστόπουλου πέρσι τον Ιούλιο έως σήμερα αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι». Μιλά για «εκκωφαντική απουσία επιχειρησιακού σχεδίου, ραγδαία απαξίωση του προγράμματος, γενικευμένη αναξιοκρατία, καθεστώς αδιαφάνειας και μη λογοδοσίας, άνευ όρων παράδοση στον «λούμπεν πελατειακό συνδικαλισμό» και επιστροφή στο πιο σκοτεινό παρελθόν της ΕΡΤ «έτσι όπως το ονειρευτήκαμε στους χειρότερους εφιάλτες μας».
Μιλούσε επίσης για «σκανδαλώδεις τοποθετήσεις στη διεύθυνση προγράμματος», που «έχουν παραλύσει κάθε δημιουργική πνοή» και κατήγγελλε πως «η θέση του διευθυντή προγράμματος καλύφθηκε από μια υποψήφια χωρίς καμία προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης και με σαφώς λιγότερα προσόντα έναντι άλλων υποψηφίων. Παράλληλα οι ικανότατοι προϊστάμενοι των πιο νευραλγικών τμημάτων του προγράμματος αντικαταστάθηκαν από άπειρους ή και ανίδεους υποψήφιους με μοναδικό κριτήριο το Ποσπερτόμετρο -το όργανο που μετράει πόσο κοντά βρίσκεσαι στην ΠΟΣΠΕΡΤ».
Και κατέληγε ο κ. Κρίμπαλης:
«Προτιμήσατε την πεπατημένη του παλαιοκομματικού και παλαιοσυνδικαλιστικού παρελθόντος. Τοποθετήσατε ως επικεφαλής δύο 80χρονους «μαθητευόμενους μάγους» ενώ στην ουσία παραδώσατε τα κλειδιά στον πεινασμένο για εξουσία κ. Καλφαγιάννη. Ως αντάλλαγμα εξασφαλίσατε απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον κ. Ταλαμάγκα και μέσω αυτού πλήρη έλεγχο στον τομέα της ενημέρωσης. Κερδίσατε επιπλέον την αμέριστη συμπαράσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον επικοινωνιακό χαρτοπόλεμο κατά του κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι λένε ότι δώσατε πάρα πολλά και πήρατε πολύ λίγα. Όπως και να έχει τέτοιου είδους συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με το ήθος της αριστεράς, την δημοκρατική νομιμότητα και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Παραδώσατε την ΕΡΤ στη «λαίλαπα Καλφαγιάννη» κατά τρόπο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΡΤ μοιάζει πια με εφιάλτη».
Τα φύλλα παρέμειναν ακίνητα στη θέση τους…
-Στις 11 Μαΐου 2018, είχαμε την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας Νίκου Μιχαλίτση. Στην επιστολή του προς έναν από τους «ογδοντάχρονους» τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ξεδοντιάζετε την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη».
«Έχετε αντικαταστήσει τη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ με μηχανισμούς παραδιοίκησης με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού "συνδικαλισμού", με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική, δυσφημώντας κάθε έννοια υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη οποιασδήποτε εταιρείας».
-Στις 2 Σεπτεμβρίου 2018, είχαμε την επιστολή καταγγελίας του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Θαλασσινού, ο οποίος επίσης μιλά για «μια ΕΡΤ όπως την ονειρευτήκαμε… στους χειρότερους εφιάλτες μας». Και σημειώνει σε μια παράγραφο – κόλαφο:
«Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά».
Και πάλι δεν κουνήθηκε φύλλο…
-Στις 9 Οκτωβρίου 2018, παραιτούνται ο Διευθυντής Ενημέρωσης Βασίλης Ταλαμάγκας και η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 Κατερίνα Σαρικάκη.
Με λίγα λόγια, με προσωπική ευθύνη του Ν. Παππά, ο οποίος κάτι ψελλίζει τελευταία – ως γνωστόν για τους αποτυχημένους πάντα φταίνε οι άλλοι – ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα της ΕΡΤ θα είναι ο Καλφαγιάννης.
Και δεν θα είναι αυτή η πρώτη φορά!
Οι απεργίες που κατέστρεψαν την ΕΡΤ
Από το 2011, μέχρι την ημέρα του «μαύρου» η ΕΡΤ παρέμενε όμηρος  αυτού του «λούμπεν πελατειακού συνδικαλισμού», που τα ίδια τα πρώην στελέχη της καταγγέλλουν – αλλά έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν όταν ως εκλεκτοί του Παππά εμφανίζονταν στη Βουλή με άκρως επιθετικό ύφος.
Αυτός ο λούμπεν συνδικαλισμός κρατούσε ουσιαστικά επί χρόνια κλειστή την ΕΡΤ, με ένα πρωτοφανές κύμα απεργιών, επειδή πολεμούσαν αυτό που μετά κάποιοι επαγγέλλονταν ότι έπρεπε να γίνει, δηλαδή την περίφημη «αναδιάρθρωση εν λειτουργία».
Το 2011 είχαν οργανώσει 18 στάσεις εργασίας, 10 24ωρες απεργίες, 2 τριήμερες απεργίες.
Το 2012 είχαν οργανώσει 2 απεργίες μέχρι τον Οκτώβριο και μετά 42 συνεχόμενες μέρες χωρίς δελτία ειδήσεων στα τέλη της χρονιάς (δήλωση Καλφαγιάννη σε Χαρδαβέλα στις 12/6/2013)
Το 2013 είχαν οργανώσει 39 στάσεις εργασίας, 20 απεργίες από τις οποίες τρεις 48ωρες, ενώ από τις 9 Μαρτίου ως τις 25 Μαΐου 2013 είχαμε ένδεκα (αριθμός 11) σαββατοκύριακα χωρίς δελτία ειδήσεων. Και όλοι θυμούνται τα βουβά πλάνα του Ολάντ πάνω στο κόκκινο χαλί στις 19 Φεβρουαρίου 2013.  
Έτσι, τον Ιανουάριο του 2012, 127 δημοσιογράφοι της ΕΡΤ υπέγραψαν κείμενο (υπό τον τίτλο «Φθάνει πια») με το οποίο ζητούσαν να σταματήσουν οι «κινητοποιήσεις, έτσι χωρίς πρόγραμμα», κινητοποιήσεις «συνδικαλιστικής γυμναστικής», που δημιουργούν την εντύπωση «ότι είμαστε ένα περιούσιο τμήμα εργαζομένων», ενώ, λόγω του «φετιχισμού των κινητοποιήσεων», ταυτόχρονα «αυτοχειριαζόμαστε, καθώς από τη μια αποξενώνουμε ακροατές και τηλεθεατές, δηλαδή δωρίζουμε τους «φυσικούς μας συμμάχους» στους «ανταγωνιστές» κι’ από την άλλη χάνουμε την ευκαιρία να λειτουργήσουμε σαν όαση μέσα σε ένα άνυδρο και σε κρίση ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
Και στις 14 Ιανουαρίου του 2012 το «Έθνος της Κυριακής» αποκάλυψε πως το 92% των απεργών έμπαιναν ως προσωπικό ασφαλείας και πληρώνονταν κανονικά και με τα χρήματα του ελληνικού λαού!
Αυτά για να γνωρίζουν όλοι την πραγματικότητα
Μετά ήλθε ο Παππάς!
Και μετά… Μετά ήλθε η εθνοσωτήριος! Αυτή που θα έσχιζε τα μνημόνια και θα ήταν ντάλα μεσημέρι, θα έδιωχνε τους «προσκυνημένους» και θα μας πρόσφερε την ΕΡΤ των ονείρων μας! Που έγιναν, κατά την ομολογία των δικών τους, εφιάλτης!
Σκηνοθέτης του εφιάλτη, ο Ν. Παππάς, που θέλησε να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του την ενημέρωση. Και το έπραξε μεθοδικά:
-Τον Μάρτιο του 2015 κατάργησε με τροπολογία το Εποπτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Τηλεόρασης, μεταβάλλοντας συγχρόνως τον τρόπο επιλογής των μελών του Δ.Σ. τα οποία πλέον διορίζονται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας. Με το προηγούμενο καθεστώς, η επιλογή γινόταν μετά από ανοικτή πρόκληση ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και με εισήγηση εκπροσώπων του ΑΣΕΠ, του ΕΣΡ και του ΝΣΚ. Τι από τα δύο είναι πιο διαφανές και δημοκρατικό;
-Τον Απρίλιο του 2015, με το νόμο περί «επαναλειτουργίας» της ΕΡΤ (βαφτίσια έγιναν!) καταργήθηκε η αυτοτέλεια του Δ.Σ., αλλά και η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης από το Κράτος και τα πολιτικά κόμματα, αφού πλέον η ΕΡΤ υπογράφει «Συμφωνία Αρχών με το Ελληνικό Δημόσιο», εκπροσωπούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Παράλληλα, καταργήθηκε και επίσημα το Εποπτικό Συμβούλιο, καθώς και ο θεσμός του Μεσολαβητή και η τριμελής Επιτροπή Δεοντολογίας. Το νέο Δ.Σ. διορίστηκε στις 25 Μαΐου μετά από μια fast track διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος κατά την οποία η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, παραμονή Πρωτομαγιάς, και η προθεσμία έληγε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες μόλις ώρες μετά από ένα τριήμερο αργίας. (Πρόεδρος Διονύσης Τσακνής, διευθύνων σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης) (Διαφώνησε Ζωή)
-Στις 24 Οκτωβρίου 2015, διαρκούσης της συζήτησης για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων («Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις»), η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία – και μάλιστα με την μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης – που προέβλεπε την πρόωρη λήξη της θητείας υπηρετούντων μελών των προβλεπομένων από το Σύνταγμα Ανεξαρτήτων Αρχών (Εθνικό  Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ΑΣΕΠ, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών και Συνήγορος του Πολίτη). Με τον νόμο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις», ο υπουργός Επικρατείας μετατρέπεται σε «καναλάρχη»,  καθώς ο ίδιος πλέον ορίζει τον αριθμό των υπό δημοπράτηση αδειών και το τίμημα – την τιμή εκκίνησης.
Η κατάργηση των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών είχε ως αποτέλεσμα η αρμοδιότητα του ΕΣΡ να περάσει στον αρμόδιο υπουργό (ν.4339/2015) και ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα με το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, με την Βουλή να αποφασίζει για τον… αριθμό των αδειών, τον περίφημο διαγωνισμό του 2016, την κατάργησή του από το ΣτΕ, την τροπολογία για την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου (2Α του νόμου 4339/2015), την επιστροφή της αρμοδιότητας στο ΕΣΡ και πάει λέγοντας, με αλλαγές επί αλλαγών.
Με τον ίδιο νόμο ιδρύθηκε «Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής» (Επίσημο Κέντρο Προπαγάνδας)
Ειδικό κεφάλαιο ρυθμίζει κάτι το εντελώς καινοφανές και γκεμπελικού περιεχομένου: Την «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας».
Γίνεται αναφορά σε «εσωτερική κοινή γνώμη» (η συλλογική γνώμη του ελληνικού λαού σε θέματα δημόσιου χαρακτήρα, τα οποία χρήζουν αποφάσεων και δράσεων), σε «εσωτερική πολιτική ενημέρωση», σε «δημοσιογραφική διαμεσολάβηση» (μεσολάβηση των δημοσιογράφων για τη διεξαγωγή διεθνών διαπραγματεύσεων, λένε, αλλά όλοι ξέρουμε ότι επικοινωνιακή διαμεσολάβηση, όπως είναι ο σωστός όρος, είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ εξουσίας και λαού που ασκείται δια των μέσων ενημέρωσης).
Προβλέπεται ότι «ρύθμιση και εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι η υπαγωγή της οργάνωσης και λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε κανόνες δημοσίου δικαίου προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η σχετική άσκηση του ελέγχου νομιμότητας με την επιφύλαξη του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος» - δηλαδή λογοκρισία.
Και τέλος προβλέπεται ότι η «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική» καθορίζεται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και εφαρμόζεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και εποπτεύεται από υπουργό Επικρατείας, στον οποίο ανατίθεται η σχετική αρμοδιότητα», καθώς «σκοπός της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής είναι ο συντονισμός και η αποτελεσματική διαχείριση της επικοινωνίας της κυβέρνησης με την εσωτερική και τη διεθνή κοινή γνώμη».
Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί και διάταξη που δημιουργεί κρατικούς δημοσιογράφους, καθώς στους δημοσιογράφους που εργάζονται στα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται πλέον να εργάζονται και σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, ει μη μόνον εάν ζητήσουν και λάβουν σχετική άδεια από τα Δ.Σ. αυτών των κρατικών μέσων.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατήργησε τον νόμο Παππά και επέστρεψε τις αρμοδιότητες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ο Παππάς προσπάθησε να… αντισταθεί στον Καλφαγιάννη. Αλλά στο τέλος, υπέκυψε!
Η επικράτηση Καλφαγιάννη
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης, αυτός που πριν από την «πρώτη φορά αριστερά» αποκαλούσε τον Αντώνη Σαμαρά… Σαμαράκο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να το απολαμβάνει, και μετά συνέχισε εκδίδοντας ανακοινώσεις κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς κανείς να τον βάζει στη θέση του – τώρα τελευταία βλέπω να χύνονται κάτι κροκοδείλια δάκρυα – αυτός που αποκαλούσε «φασίζουσα» μια νόμιμη κυβέρνηση και χρησιμοποιούσε εκφράσεις όπως «σφουγγοκωλάριοι», αυτός που το 2014 καλούσε σε «ανατροπή της παραπαίουσας κυβέρνησης της μειοψηφίας», αποφάσισε πως δεν θα ησυχάσει αν δεν χειραγωγήσει και την αριστερά των ονείρων του!
Από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2015, άρχισε τις πιέσεις. Στις 11 Φεβρουαρίου οργάνωσε διαδήλωσε στο ραδιομέγαρο. Για να «ξανανοίξει η ΕΡΤ τώρα» (φυσικά η ΕΡΤ λειτουργούσε μια χαρά ως ΝΕΡΙΤ). Η παρέμβασή τους δεν ήταν συνδικαλιστική, αλλά πολιτική και στόχευε στον πυρήνα της ενημέρωσης, αφού, όπως ανέφεραν, «οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένας πραγματικός δημόσιος πυλώνας ενημέρωσης, ο οποίος θα πληροφορεί υπεύθυνα τον λαό κόντρα στην προπαγάνδα των ιδιωτικών φιλομνημονιακών μέσων».
Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και στις 20 Μαρτίου 2015 η ΠΟΣΠΕΡΤ κάλεσε σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο αμφιθέατρο του περιφερειακού Συμβουλίου στο Χολαργό. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο Καλφαγιάννης λέει ότι «διαπιστώνουμε υπαναχώρηση της κυβέρνησης σε πολλά ζητήματα», σημειώνοντας πως με το προτεινόμενο νομοσχέδιο «νομιμοποιείται η ΝΕΡΙΤ και μπαίνει ταφόπλακα στην ΕΡΤ». Μάλιστα ο κος Καλφαγιάννης σημείωσε πως οι εργασιακές σχέσεις επανέρχονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη οργανογράμματος και για προχειρότητες.
Τι ζητούν; Μα «επαναφορά της ΕΡΤ στις 11-6-2013 σαν να μην έκλεισε μια μέρα».
Τον Απρίλιο, ο Παππάς φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιό του. Αλλά στην ακρόαση φορέων δέχεται την σκληρή κριτική του Καλφαγιάννη που υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο «δεν επιφέρει επανασύσταση της ΕΡΤ, αλλά περιορίζεται στη μετονομασία της ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ, με κάποιες αλλαγές στον ιδρυτικό της νόμο». Αίσθηση έκανε η αναφορά του στο ότι το αποτέλεσμα των τελικών διατάξεων είναι «απογοητευτικό» και αν δεν αναθεωρηθεί «θα βάλει ταφόπλακα στην ΕΡΤ, γιατί θα την στείλει οριστικά σε κλείσιμο και γιατί δεν μπορεί να την καταστήσει το αντίπαλο δέος στην Digea». (15/4/2015)
Στις 20 Απριλίου, η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση «μεθοδευμέναδόθηκε πολύ λίγος χρόνος αναλογικά  στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας (δεν δόθηκε χρόνος ούτε καν για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των κομμάτων και των βουλευτών προς την ΠΟΣΠΕΡΤ και  που αφορούσαν την ΕΡΤ - αντίθετα δόθηκε σε άλλους !!! θεσμικούς ακόμα και εξωθεσμικούς που δεν γνώριζαν!) για να αναπτύξει τις τεκμηριωμένες θέσεις μας και την πλήρη ανάλυση του νομοσχεδίου, που μόνο η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε αναλύσει στο σύνολο και κατ’ άρθρο και είχε προτάσεις επί αυτού για τις επιμελημένες ή όχι ασάφειες του και τις αντιφάσεις του, για την ΕΡΤ, για την λειτουργία της, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα  και γιατί αυτό το νομοσχέδιο θα κληθούμε εμείς να το υπηρετήσουμε και μέσω αυτού να προσπαθήσουμε να αποδώσουμε στην κοινωνία την Δημόσια ραδιοτηλεόραση που της αξίζει».
Η… αντίσταση (Παππά στον Καλφαγιάννη και Καλφαγιάννη στον Παππά) συνεχίζεται και στις 8 Μαΐου 2015 η ΠΟΣΠΕΡΤ με ανακοίνωσή της καλεί για τις 11 Μαΐου, στις 9 το πρωί, «όλους τους αγωνιζομένους εργαζόμενους της ΕΡΤ στα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ – ΕRTOPEN, ώστε να μπούμε στο ραδιομέγαρο και να απαιτήσουμε να ενταχτούμε στο πρόγραμμα της εργασίας μας, αφού και με την βούλα το δικαιούμαστε από τις 30/4/2015. Το πότε θα διορίσει η κυβέρνηση Διοικητικό Συμβούλιο είναι θέμα δικό της και δεν αφορά τους εργαζόμενους, που αμείβονται πλέον και θέλουν να προσφέρουν»!
Και στις 23 Μαΐου 2015, κατά την ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που αναφέρει πως η επαναλειτουργία της ΕΡΤ αποτελεί συμβολικό ορόσημο, ο Καλφαγιάννης πετάγεται για να πει «Ναι, αλλά χωρίς τους εργαζόμενους». Την επομένη, ο Καλφαγιάννης, στην εκπομπή του Χαρδαβέλα στον Real, εξαπέλυσε επίθεση στον Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν κράτησε τις υποσχέσεις του, ότι οι εργαζόμενοι είναι «στη γωνία», ότι πρόκειται για ένα «αναρχικό νομοσχέδιο», ότι η χώρα παραμένει στα μνημόνια, «τα οποία και θα ενταθούν», ενώ παρομοίασε την σημερινή κατάσταση με όσα έκανε ο Μουρούτης επί Σαμαρά!
Την ίδια μέρα, με άρθρο του στο Κουτί της Πανδώρας υπό τον τίτλο «Δεν μπορεί ο Ταγματάρχης, αλλά ούτε και ο Καλφαγιάννης», ο Βαξεβάνης έγραψε ότι στο παρελθόν οι δυο τους συνεργάζονταν προκειμένου να κόβονται οι εκπομπές του. Όπως έγραψε, «όποτε ο Λάμπης Ταγματάρχης δεν κατάφερνε να κόψει και να λογοκρίνει μια εκπομπή μου, υπήρχε μια στάση εργασίας της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία προκηρυσσόταν τυχαία, τις μέρες και τις ώρες που είχα εκπομπή. Υπήρξε χρονιά που για το λόγο αυτό έπαιξαν ελάχιστες εκπομπές μου και αναγκάστηκα να διαμαρτυρηθώ στην ΕΣΗΕΑ όπου οι συνάδελφοι μου είπαν «μα τι να κάνουμε έτσι αποφασίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ».
Δηλαδή, ήταν όλοι τους ανέκαθεν μια ωραία ατμόσφαιρα και κατά τα λοιπά τους φταίνε οι «άλλοι», οι «κακοί», αυτοί που επέβαλαν το «μαύρο», το οποίο, όπως αποδεικνύεται συστηματικά επέβαλλαν ο ένας στον άλλο!
Και η… αντίσταση συνεχίστηκε:
Στις 27 Μαΐου 2015, η ΠΟΣΠΕΡΤ κάλεσε τα μέλη της να μην υπογράψουν αιτήσεις για την αναβίωση της σύμβασής τους και να μην πειθαρχήσουν στην απόφαση του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ που ο Παππάς είχε διορίσει.
Την επομένη, προχώρησαν σε καταγγελίες περί «παραδιοίκησης», καταγγέλλοντας «συνεργασία των κυβερνητικών παραγόντων  με σκιώδεις διοικήσεις». Διότι η ΠΟΣΠΕΡΤ, «δεν δέχεται σκιώδεις διοικήσεις, εργασία χωρίς κανόνες και κανονισμούς, υποχρεώσεις και δικαιώματα, διαφάνεια, αξιοκρατία, καπελώματα καθώς και να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους επιβουλεύονται την ΕΡΤ την ακίνητη – κινητή περιουσία της και τους εργαζόμενους της που είναι ότι πολυτιμότερο έχει».  
Στις 29 Μαΐου 2015, η ΠΟΣΠΕΡΤ την… έπεσε στον Ταγματάρχη. Με μια επιστολή με την οποία τον κατήγγελλε ότι «λειτουργεί και παίρνει αποφάσεις ερήμην των εργαζομένων»!
Και στις 14 Ιουλίου 2015 είχαμε… ΚΑΛΕΣΜΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΠΕΡΤ, με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο, στρεφόμενη κατά του Τσίπρα: «Καλούμε όλους και όλες, αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015 ώρα 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και το απόγευμα στο Σύνταγμα στις 19:30 στο παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια σε παλαιά και νέα μνημόνια που φέρνουν τη διάλυση όλων όσων είχαν απομείνει από τις προηγούμενες φαύλες κυβερνήσεις οι οποίες επιχαίρουν γιατί κατάφεραν να εντάξουν στο club τους…. τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που θα μας εξέπλητταν όλους γιατί θα εφάρμοζαν τις προεκλογικές εξαγγελίες τους, για τις οποίες τους είχε εκλέξει ο ελληνικός λαός»!
Προειδοποιούν ότι «δεν θα μείνουμε απαθείς βέβαια και σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται την ΕΡΤ και την απρόσκοπτη λειτουργία της στο σύνολό της, είτε αυτοί προέρχονται από την κυβέρνηση ή το κομματικό φερέφωνό τους σε ρόλο γενικού διευθυντή που κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην υπάρχει εύρυθμη λειτουργία στην ΕΡΤ απαξιώνοντάς τη και απειλώντας τους εργαζόμενους με σκοπό και στόχο να τη συρρικνώσει. Νομίζει ότι τώρα θα του δοθεί η ευκαιρία που περίμενε χρόνια. Δεν θα τα καταφέρει, θα μείνει με το στόχο».
Και ξανά στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 με νέα ανακοίνωση: «Αφού τα παχιά λόγια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης στην ΕΡΤ θα είναι αυτό που θα οδηγεί τη λειτουργία της και την ενημέρωση έχουν μείνει απραγματοποίητες υποσχέσεις και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον οικονομικό στραγγαλισμό που συνεχίζουν να προκαλούν στη ΕΡΤ και από τα σχέδια των κανονισμών και του οργανογράμματος στα οποία, δήθεν θα δίνονταν έμφαση, καθημερινά διαβλέπουμε να γίνεται προσπάθεια ώστε να ξεχαστεί αυτός ο μεγάλος αγώνας των εργαζομένων και της κοινωνίας και οι προσδοκίες τους που ολοένα προδίδονται». Μιλούν μάλιστα για «τα συμφέροντα μιας «χούφτας» ανθρώπων και κάθε «νταβατζή» που θέλει να ποδηγετεί την ενημέρωση με όποιας μορφής «εργολαβία» αναλαμβάνει, εκμεταλλευόμενος ακόμα την ανέχεια και τον φόβο κάποιων εργαζομένων που εν χορώ τους βάζει να βρίζουν την ΕΡΤ (5-9-15) κλπ. Οι ευθείες απειλές τους δεν μας τρομάζουν και δεν πρέπει να τρομάζουν κανέναν. Ελπίζουμε ότι και η διοίκηση της ΕΡΤ δεν θα τις χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι».
Έτσι πήγαιναν τα πράγματα, οπότε ο Παππάς υπέκυψε:
Στις 4 Μαρτίου 2017, ανακοινώθηκε η συνάντηση Παππά με μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ, παρουσία Κρέτσου. Και πληροφορηθήκαμε ότι «τα μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ κατέθεσαν υπόμνημα με τα επείγοντα προς επίλυση θέματα, που αφορούν τους εργαζόμενους και γενικότερα την εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ, στο πλαίσιο των αιτημάτων των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και υπήρξε διάθεση συνεννόησης και αμοιβαίας συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την προσεχή Τρίτη 7 Μαρτίου» (ΑΠΕ)
Τον Ιούλιο του 2017 είχαμε και κόντρα της ΠΟΣΠΕΡΤ με την Εφημερίδα των Συντακτών.
Έγραψε στις 20 Ιουλίου η εφημερίδα: «Πριν κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τα παρατράγουδα με το λαϊκίστικης έμπνευσης μνημείο πεσόντων (πρωτοβουλία της ΠΟΣΠΕΡΤ με τις γνωστές δημοκρατικές διαδικασίες «Εγώ είμαι η ΕΡΤ»), οι εργαζόμενοι που στην πλειονότητά τους διαφωνούν με την επιχείρηση καπηλείας των χαμένων συναδέλφων τους παρακολουθούν τον πρωταγωνιστή να μοιράζει θέσεις σε γενικούς διευθυντές και διευθυντές, με αντάλλαγμα κάποιες χάρες που ελπίζει ότι θα του δώσουν και πάλι την ηγεσία της ομοσπονδίας… αν ποτέ αποφασίσει να κάνει εκλογές. Κατά την επίσης προσφιλή τακτική κατασκευάζει εχθρούς… Αιτία; Η επιστροφή του δικηγόρου Βασίλη Κωστόπουλου και μάλιστα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η διορισμένη από τα δικαστήρια ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά και ένα παγιωμένο ΠΑΣΟΚογενές σύστημα στελεχών θεωρούν τον Κωστόπουλο άνθρωπό τους. Ποιες είναι, βέβαια, οι προθέσεις του Κωστόπουλου θα το δείξουν οι πρώτες κινήσεις του μετά την ακρόασή του από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας στις 25 Ιουλίου. Το υπουργείο, άραγε, τι κατευθύνσεις του έχει δώσει; Παραμένει η εκφρασμένη διάθεση για μηδενική ανοχή στις επιχειρήσεις συνδιοίκησης;».
Και η ΠΟΣΠΕΡΤ απαντά στην εφημερίδα:
«Η διασπορά ψευδών ειδήσεων που προέρχεται από πανικό, ανασφάλεια και φθόνο κάποιων λίγων μελών που ασκούν διοίκηση, συνεπικουρούμενοι από μια παραδιοίκηση που έχουμε καταγγείλει, δεν μπορεί ν’ αναπαράγονται από έγκριτες εφημερίδες και να συκοφαντούνται θεσμοί και πρόσωπα. Όταν καταγγέλλουμε τη ρουσφετολογία, τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, όπως τα μπόνους, αναθέσεις σε «μαϊμού» εταιρίες, χαριστικές συμβάσεις, υπέρογκες αμοιβές, να οδηγούμε μ’ αυτές τις καταγγελίες διοικήσεις στη δικαιοσύνη και να δικάζονται για κακουργήματα, να είμαστε οι μόνοι μάρτυρες κατηγορίας, σε αντίθεση με μέλη και της σημερινής διοίκησης που συμμετείχαν στο πάρτυ των μπόνους και της κατασπατάλησης και είναι μάρτυρες υπεράσπισής τους»!
Αναλόγου ύφους ήταν και η πρόσφατη (8 Οκτωβρίου 2018) απάντηση Καλφαγιάννη στις καταγγελίες Κρίμπαλη, τον οποίο αποκαλεί «εντεταλμένο υπονομευτή» της ΕΡΤ, ενώ στρέφεται κατά του Ν. Φίλη, μιλώντας για «εντεταλμένες πέννες» που επιτίθενται στην ΠΟΣΠΕΡΤ, για «θλιβερή και ισχνή μειοψηφία των ετερόκλητων “Λούθηρων” - “Ροβεσπιέρων”» και για «σουπιές», «καρχαρίες» και «προβοκάτορες».
Όλα αυτά με την ανοχή του Παππά, που βλέπει να φεύγουν ή διώχνει ο ίδιος τα στελέχη που κατά καιρούς διορίζει γιατί ο Καλφαγιάννης του βαράει το νταούλι και αυτός χορεύει…
Τώρα πια, έτσι όπως έχει παραδώσει τα κλειδιά της ΕΡΤ, το μόνο που απομένει είναι να παραιτηθεί και ο ίδιος! Και ο Τσίπρας να διορίσει στη θέση του τον Καλφαγιάννη…

elzoni.gr