Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ : Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ : Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε | in.gr 
 Για την αναγκαιότητα νέου κοινωνικού συμβολαίου για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και Πολιτείας, σχέση που τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει διαρραγεί τόνισε από την αρχή της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναγκάζεται να σταματά σχεδόν στο τέλος κάθε πρότασής του την ομιλία του από τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.
Με πολλές αναφορές στο Μάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέδειξε την
ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, μιλώντας για τον επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης.
«Στη σκιά ενός μεγάλου πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές και στο τέλος ενός ακόμη κύκλου ψέματος, η συγκυρία μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια. Και στο κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τονίζοντας ότι οι Έλληνες δεν θέλουν άλλα ψέμματα και ζητούν το αυτονόητο ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου επανεκκίνησης της χώρας σε όλα τα επίπεδα, αναπτύσσοντας έξι εθνικούς στόχους για την «αναγέννηση της πατρίδας μας».
Επίσης, χωρίς να χαϊδεύει αυτιά και ξεκαθαρίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει για τη χώρα που ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές, και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι αλλά μπορεί να τα καταφέρει με πολλή δουλειά και συντονισμένα βήματα παρουσίασε 14 κοστολογημένα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Σε αυτά προβλέπονται μείωση ΕΝΦΙΑ για όλους, μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, ειδικα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας.
Το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους έχει σπάσει, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, στο κράτος δικαίου, στις μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα από την ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της, στην εθνική τραγωδία στο Μάτι.
«Η θεμελιώδης υπόσχεση που οφείλει να προσφέρει κάθε οργανωμένη κοινωνία, ότι η επόμενη γενιά θα ζει καλύτερα και ασφαλέστερα από την προηγούμενη, σήμερα δεν ισχύει στη χώρα μας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στην πληγή του brain drain, στην απογοήτευση των εργαζομένων.
«Όπου πηγαίνω διαπιστώνω ότι ο ‘κοινωνικός ανελκυστήρας’ που ανέβασε στο παρελθόν πολλούς από τη φτώχεια στην ευημερία σήμερα έχει βραχυκυκλώσει. Κρατάει χαμηλά τους φτωχούς και κατεβάζει πιο κάτω τη μεσαία τάξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας και τα ζητήματα της υπογεννητικότητας, της γήρανσης του πληθυσμού.
«Όλες αυτές οι διαπιστώσεις έχουν ένα ακόμη πιο δυσοίωνο υπόστρωμα: το «τίποτα δεν αλλάζει γιατί όλοι ίδιοι είναι» που έχει διαποτίσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας και μας εγκλωβίζει σε ένα σπιράλ εθνικής ηττοπάθειας και συρρίκνωσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απορρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και ξεκίνημα νέας εποχής ευημερίας και ανάπτυξης.
«Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι πολίτες» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα επικαλούμενος το σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού ότι το δίλημμα για την Ελλάδα είναι αν θα πάει μπροστά ή πίσω.
«Αν πιστεύετε ότι η χώρα την τελευταία τετραετία πήγε προς τα εμπρός, ότι η ζωή η δική σας και των παιδιών σας έγινε καλύτερη, τότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τίποτα. Αν όμως πιστεύετε, όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα από τη σημερινή παρακμή και μιζέρια, αλλά και ότι μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά, να κάνουμε την πατρίδα μας μια χώρα ασφαλή, υπερήφανη, ευημερούσα, τότε πάρτε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Ζητώ από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους. Μπορούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».
«Θα το πω ξεκάθαρα: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. Δεν ζούμε σήμερα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της νέας μεταπολίτευσης. Αλλά το τελευταίο. Τον θλιβερό επίλογο μιας εποχής που τελειώνει με πόνο και βουβή παραίτηση. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Βέβαιος ότι του χρόνου με τη στήριξη των πολιτών θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε «Θα έρθω σε μια στιγμή που η χώρα θα έχει πάρει πραγματικά μπροστά. Θα αγωνίζεται βέβαια ακόμη για να κλείσει πληγές. Αλλά θα βάζει ήδη στέρεα θεμέλια για το μέλλον».
«Πιστεύω στο μέλλον της Ελλάδας γιατί πιστεύω στους Έλληνες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας νέα αναφορά στο Μάτι ως απόδειξη ότι πάντα υπάρχει ελπίδα.
«Στο Μάτι, στα αποκαΐδια της καταστροφής, ξεπήδησε, από τα σπλάχνα της ίδιας της κοινωνίας μια ακτίδα ελπίδας» είπε, κάνοντας αναφορά στην μαζική κινητοποίηση των απλών πολιτών, αλλά και στην αυτοθυσία των σωμάτων ασφαλείας.
«Οι Έλληνες ξέρουν πόσο σκληρή είναι η πραγματικότητα. Δεν θέλουν άλλα ψέματα. Και αυτά που ζητούν είναι τα αυτονόητα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μεταφέροντας όσα τους είπαν οι πολίτες και οι επαγγελματίες στις περιοδείες του σε όλην την Ελλάδα.
Ο έμπορος θέλει να πληρώνει λιγότερους φόρους και εισφορές, ώστε να έχει αξιοπρεπές εισόδημα, ο συνταξιούχος να παίρνει σύνταξη βάσει αυτών που πλήρωνε μια ζωή, ο εργαζόμενος να δουλεύει ασφαλισμένος και με δικαιώματα, ο φοιτητής να μην είναι το πανεπιστήμιο όμηρος τραμπούκων, ο δημόσιος υπάλληλος να υπάρχει αξιολόγηση της δουλειάς του και σαφείς εφαρμόσιμοι νόμοι ώστε να μπορεί να την κάνει σωστά για το δημόσιο καλό, ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Αυτή είναι η Ελλάδα. Μια Ελλάδα με χίλια πρόσωπα και ζωντανή ελπίδα. Μια Ελλάδα που δεν το έχει βάλει κάτω και που έχουμε υποχρέωση να μην τη διαψεύσουμε. Μια Ελλάδα που δεν περιμένει μόνο να της δώσουμε μια ανάσα αλλά να της ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον. Όχι με λαϊκισμό και ψέματα. Όχι με άλλο διχασμό» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι Έλληνες δεν ζητούν ούτε διορισμούς ούτε παροχές. Ζητούν ευκαιρίες. Δεν θέλουν να εγκλωβιστούν στη φτώχεια, αλλά να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην προκοπή. Ζητούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, χωρίς να τους βάζει κάποιος συνεχώς εμπόδια. Και να κερδίσουν το μέλλον που τους αξίζει».
Εκφράζοντας την πρόθεση του το σημερινό μήνυμά του να είναι ευρύτερο «να αφορά τη συνάντηση των Ελλήνων με την αλήθεια της παρούσας στιγμής της ιστορίας μας. Να σηματοδοτεί το δρόμο μιας συνολικής αναγέννησης της πατρίδας μας» και επισημαίνοντας ότι «το 2021 θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση που οδήγησε στη θεμελίωση του κράτους μας» ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας».
«Θα ξεκινήσω με μια απλή αλήθεια: πρέπει να τρέξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «την ώρα που η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στην κρίση ο κόσμος προχώρησε και πρέπει να τον προλάβουμε».
«Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, γεμάτη απειλές αλλά και ευκαιρίες» τόνισε.
Μιλώντας με ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της Ελλάδας και τις θετικές προοπτικές της, ο κ. Μητσοτάκης -αν και υποστήριξε ότι πολλές από τις απαιτήσεις των δανειστών οφείλονται στην έλλειψη αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης, κατάσταση που η δική του κυβέρνηση θα αλλάξει-, άσκησε κριτική στις αποφάσεις των δανειστών εταίρων, με αναφορά στους στόχους για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.