Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Τετελεσμένα και κοροϊδία από τα Σκόπια

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Είναι απορίας άξιον τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση μετά την ομοβροντία συνεντεύξεων και δηλώσεων του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι δηλώσεις αυτές κάθε άλλο παρά βοηθούν.
Πλην όμως ο Ζάεφ μιλάει δεξιά και αριστερά ακριβώς επειδή θέλει να εμπεδωθεί η βεβαιότητα ότι αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας του δεν πρόκειται να γίνει.
Ώστε να μπορεί μετά να ισχυριστεί πως εφόσον, παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα συνέχισε τις διαπραγματεύσεις – και επομένως δεν διαφωνεί. Θέλει δηλαδή να δημιουργήσει
τετελεσμένα. Έτσι επαναλαμβάνει ότι η χώρα του δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας, αλλά δεν αλλάζει το Σύνταγμα που περιγράφει αυτές τις αλυτρωτικές βλέψεις.
Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:
-Ζάεφ, σε συνέντευξη του στο δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο "Balkan Investigative Reporting Network" (BIRN), 23 Φεβρουαρίου. «Δεν έχω καμία αμφιβολία πως στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο ή το άνω τμήμα, ότι το νότιο ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία. Αν οδηγούμαστε από τα γεγονότα, μπορούμε να βρούμε λύση. Και να μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα αφορά το όνομα. Δεν πρέπει να αγγίζουμε κάτι με το οποίο θα προκαλούσαμε πρόσθετα προβλήματα, που θα μας οδηγούσαν σε λόγους για μη επίλυση».
-Ζάεφ στο Euronews, στις 26 Φεβρουαρίου: «Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του Συντάγματος, καθώς το Σύνταγμα είναι ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων χωρίς επιπτώσεις εκτός της χώρας, το οποίο μάλιστα  κάποιος άλλος στο μέλλον θα μπορούσε να το αλλάξει και πάλι». Ως προς το erga omnes, διατύπωσε την άποψη ότι «σημαίνει εφαρμογή για τον υπόλοιπο κόσμο, για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτή την εφαρμογή, γιατί γνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά». Και σχετικά με την ταυτότητα και τη γλώσσα ανέφερε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για την ταυτότητα (identity)». Δηλαδή: «Αυτό σημαίνει όχι για την εθνικότητα (ethnicity). Υπάρχει μία παράγραφος για την ιθαγένεια (nationality), δηλαδή για την υπηκοότητα (citizenship)». Και επέμεινε ότι «το θέμα του ονόματος είναι πραγματικά η ουσία του προβλήματος. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια. Πρέπει να βρούμε μία λύση που θα κάνει το διαχωρισμό μεταξύ της περιοχής της Ελλάδας και της χώρας μας».
-Την ίδια μέρα στον Spiegel:  «Το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο Σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο και όχι έναν εταίρο χωρίς αξιοπρέπεια. Ένα Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί και αυτό με τη σειρά του να αναιρεθεί και πάλι. Η σημαντικότερη εγγύηση για την Ελλάδα όμως είναι ότι η λύση της διαμάχης για το όνομα θα έχει ισχύ. Γι’ αυτό υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, οι οποίες επικυρώνονται για να ισχύουν στη συνέχεια σε διεθνή όργανα».
-Στις 27 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση των Σκοπίων διαψεύδει δηλώσεις Ζάεφ στο Ρόιτερ΄ς και σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αλλάξει το Σύνταγμά της, αλλά «σε κάποια αλλαγή του ονόματός της».
Από όλα αυτά δεν μένει καμιά αμφιβολία περί της κοροϊδίας των γειτόνων.
Επιτομή της κοροϊδίας είναι και ο τρόπος με τον οποίο οι Σκοπιανοί «αλλάζουν» τις πινακίδες στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της ΠΓΔΜ – ως γνωστόν, στις 6 Φεβρουαρίου το υπουργικό συμβούλιο της γείτονος είχε αποφασίσει την μετονομασία του από «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας» σε «Φιλία» και του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων».
Προσέξτε τώρα: Στις νέες πινακίδες τα ονόματα έγιναν… πρώην Αλέξανδρος ο Μακεδών!
Ωραία βαφτίσια!
Και στο μεταξύ, ο υπουργός των Εξωτερικών βλέπει την ΠΓΔΜ ως μία… ωραία κυρία που δίπλα στο επίθετό της ετοιμάζεται να βάλει και το επίθετο του συζύγου της.
Διότι, όπως λέει, δεν έχουμε βαφτίσια, αλλά… γάμο!

elzoni.gr