Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ανεξαρτησία κήρυξε το κοινοβούλιο της Καταλωνίας - Η Γερουσία έδωσε την εξουσία στον Ραχόι που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της Καταλονίας

Ισπανία: Κήρυξε ανεξαρτησία η Καταλονία [Συνεχής ενημέρωση] 
Εντείνεται η αγωνία για την Ισπανία, με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη να οδηγείται στα άκρα. Την ανεξαρτησία της Καταλονίας ψήφισε το τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η ισπανική Γερουσία αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή άμεσων μέτρων που θα αναστείλουν την αυτονομία της περιοχής.
Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών. , δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος. 
Το αίτημα ανεξαρτησίας προήλθε από τα κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η μυστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε και το «ναι» επικράτησε συντριπτικά.
Και κάπως έτσι έχει σημάνει συναγερμός στην Ισπανία! Η απόφαση ήρθε με μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία. Μια ψηφοφορία που θεωρείται τώρα πιθανό να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.  
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».  
Στη Μαδρίτη το πρωί ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε τη στήριξη της Γερουσίας στην πρότασή του για ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «παράνομο» το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, είπε πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1978 που υιοθετείται το Άρθρο 155, «διότι η κατάσταση είναι έκτακτη».
«Στην Καταλωνία, υπήρξε προσπάθεια να αγνοηθούν, να ανακληθούν και να παραβιαστούν οι νόμοι… και αυτό το έχουν παραδεχθεί. Μια νέα νομιμότητα εγκρίθηκε, όπως μας είπαν. Έχουν πάρει αντιδημοκρατικές αποφάσεις που παραβιάζουν τον νόμο και την κανονική συμπεριφορά σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, και σε αντίθεση με τις ισπανικές και ευρωπαϊκές αξίες, καθώς συντρίβουν τις μειονότητες και παραβιάζουν το κράτος δικαίου», είπε.
«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει εναλλακτική: πρέπει να στραφούμε στον νόμο για να διασφαλίσουμε πως ο νόμος τηρείται και γι’ αυτό καταρτίσαμε το Άρθρο 155, έναν νομικό και δημοκρατικό μηχανισμό που μοιάζει με τα εργαλεία που υπάρχουν στις δημοκρατικές χώρες γύρω μας», σημείωσε ο κ. Ραχόι.

Τόνισε πως τα «έκτακτα μέτρα θα πρέπει να υιοθετούνται μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει όταν πολλοί άνθρωποι το απαιτούσαν, όταν το καταλανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το δημοψήφισμα, τον μεταβατικό νόμο… Δεν το κάναμε, διότι πιστέψαμε πως υπήρχε ακόμα χρόνος να επιστρέψουν στην ομαλότητα τα πράγματα».
Όπως δήλωσε ο κ. Ραχόι, «οι Καταλανοί πρέπει να προστατευθούν από μια μη ανεκτική μειονότητα που απονέμει η ίδια την κυριότητα της Καταλωνίας στον εαυτό της και που προσπαθεί να υποβάλλει όλους τους Καταλανούς στον ζυγό της δικής της θεωρίας».
«Το Άρθρο 155 δεν στρέφεται κατά της Καταλωνίας, αλλά στόχο έχει να αποτρέψει την κατάχρηση της Καταλωνίας», υπογράμμισε.
Σημειώνεται πως η Γερουσία θα έχει τον τελικό λόγο στο πακέτο των μέτρων για την προσωρινή ανάληψη του ελέγχου της Καταλωνίας, τα οποία περιλαμβάνουν την απομάκρυνση ολόκληρης της καταλανικής κυβερνητικής ομάδας από τις θέσεις της και την κήρυξη νέων τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών.
 Σε ανάρτησή του λίγο μετά την ομιλία του Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα ανέφερε τους τέσσερις στόχους του Άρθρου 155: 1) αποκατάσταση της νομιμότητας, 2) αποκατάσταση της κοινωνικής αρμονίας, 3) οικονομική ανάκαμψη και 4) κήρυξη νέων εκλογών.