Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Βάρεσε τα νταούλια και χόρεψαν οι αγορές!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Βρισκόμαστε πλέον στην επόμενη φάση της κυβερνητικής προπαγανδιστικής επίθεσης, στην καινούργια «προπαγάνδα υπηρεσίας».
Μετά τους πανηγυρισμούς για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, το κυβερνητικό successstory εμπλουτίζεται με το νέο κεφάλαιο που τιτλοφορείται «Έξοδος στις αγορές».
Και όπως ο – άνευ πρακτικής αξίας – επικοινωνιακός χειρισμός για την ανακοίνωση του τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος χρησίμευσε για να ταφεί η επιστολή Τσίπρα – Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ (με 21 νέες δεσμεύσεις μεταξύ των οποίων και ο «επανυπολογισμός των συντάξεων»), έτσι και η έξοδος στις αγορές, θα χρησιμεύσει για να καλύψει
με τον πιο θριαμβευτικό τρόπο την συζήτηση στη Βουλή για τον Πάνο Καμμένο.
Οι ίδιοι άνθρωποι που κατηγορούσαν την κυβέρνηση Σαμαρά για τα «ματωμένα πλεονάσματα» και τη «στημένη έξοδο στις αγορές», οι ίδιοι άνθρωποι που κατηγορούσαν τους αντιπάλους τους ως… «Ταλιμπάν των αγορών» (Τσίπρας, 22 Φεβρουαρίου 2014, Βήμα της Κυριακής) και ορκίζονταν πως θα γυρίσουν την πλάτη στις αγορές και θα τις πετάξουν στα σκουπίδια, τώρα πανηγυρίζουν για τη δική τους έξοδο στις αγορές.
Μια έξοδο βεβιασμένη και άχρηστη αυτή τη στιγμή, αφού έχουμε πάρει τη δόση και έχουν αντληθεί σχεδόν 2,5 δις ευρώ από δύο δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου μόνο μέσα στον Ιούλιο, που όμως γίνεται για να μας πουν ότι οι αγορές τις οποίες ξόρκιζαν (αποκαλώντας τις «μαντρόσκυλο του συστήματος» και «διεθνείς απατεώνες»), δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.
Το 2011 ο κ. Τσίπρας μας έλεγε (1 Απριλίου, ομιλία στο Σπόρτινγκ), πως «θα αντέξει μονάχα εκείνη η κυβέρνηση που θα αποφασίσει να γυρίσει τη πλάτη στο μνημόνιο και στις αγορές και να ταυτιστεί με τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας που σήμερα βουλιάζει».
Το 2012 μας έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για τις αγορές (9 Ιουλίου, Βουλή).
Το 2013 (6 Ιουνίου, Ηράκλειο Κρήτης), καλούσε τον λαό σε «αντίσταση κατά της δικτατορίας των αγορών».
Και το 2014 (15 Μαρτίου, Real News) έλεγε: «…Όσο για τις αγορές, ποιον κοροϊδεύουν; Θα πρόκειται για μια στημένη έξοδο με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο, που θα του αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη».
Διότι, (23 Μαρτίου 2014, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία), όταν θα έρχονταν στην εξουσία «οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τις αγορές και τα κέρδη των τραπεζών».
Εκείνη την περίοδο, ο κ. Τσίπρας έκανε ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει την έξοδο της χώρας στις αγορές. Μιλούσε για «μια από καιρό σκηνοθετημένη, στημένη, παράσταση. Μια παράσταση με σπόνσορες την τρόικα και την ευρωπαϊκή συμμαχία των μνημονίων, υπό την υψηλή εποπτεία της Γερμανίας. Ο τίτλος της παράστασης; “Βγαίνουμε στις αγορές”» (7 Απριλίου 2014, ομιλία στη Θεσσαλονίκη).
Και αναρωτιόταν τότε ο κ. Τσίπρας: «Αφού «έχουμε πλεόνασμα» γιατί βγαίνουμε στις αγορές;Αυτοί δεν μας έλεγαν ότι τώρα με το πλεόνασμα τελείωσαν τα βάσανά μας και δε θα χρειαζόμαστε δανεικά για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις; Τότε γιατί δανείζονται και το πανηγυρίζουν κιόλας; Και σε τελική ανάλυση, τι θα ωφελήσει την κοινωνία μία στημένη, δοκιμαστική την είπαν, έξοδος στις αγορές;» (9 Απριλίου 2014, Καρδίτσα).
Αποκαλούσε μάλιστα το εγχείρημα «έγκλημα»! Στην ομιλία του (10 Απριλίου 2014), στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στις Βρυξέλλες, την ημέρα εξόδου στις αγορές, έλεγε: «Έγκλημα σε βάρος όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και των υπολοίπων στην Ευρώπη, η έξοδος στις αγορές αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων..».
Την επομένη, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Η επίσκεψη Μέρκελ στην πρωτεύουσα των μνημονίων, επαναφέρει στο προσκήνιο το αδιέξοδο που δημιούργησαν όσοι παρέλαβαν την Ευρώπη των λαών και την μετέτρεψαν σε εργαλείο των αγορών. Το «επ’ ωφελεία των λαών» έχει αντικατασταθεί με το «επ’ ωφελεία των αγορών».
Και κατηγορούσε τους αντιπάλους του ότι θέλουν την Ελλάδα «σταθερή υπηρέτρια της Ευρώπης, που σερβίρει στις αγορές και στους δανειστές την κεφαλή του ίδιου του λαού της» (20 Μαΐου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα) και «παλλακίδα των αγορών και των σχεδίων τους» (12 Ιουνίου 2014, Ομιλία Τσίπρα στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ).
Από τις πιο κορυφαίες στιγμές «αντίστασης» του Τσίπρα κατά των αγορών ήταν οι δηλώσεις του σε Λαμία και Ηράκλειο περί των γνωστών… νταουλιών:
-29 Νοεμβρίου 2014, ομιλία στη Λαμία: «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουνε, δεν θα παίζουνε αυτοί το ζουρνά και εμείς θα χορεύουμε» διεμήνυσε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη στάση μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των αγορών.
-13 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης: «Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
Δυο χρόνια αργότερα, στις22 Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Τσίπρας στην παρουσίαση του Ταμείου Συνεπενδύσεων έκανε άλλη μια μεγάλη κωλοτούμπα: «Αυτή η αναγνώριση της πολύ σημαντικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, να έρθει και έρχεται σιγά-σιγά, αποτυπώνεται στους δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης των ανεξάρτητων αναλύσεων που προέρχονται από τις αγορές. Και οι αγορές, καλώς ή κακώς, είναι ο τελικός κριτής και εκεί φαίνεται ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι ανάκτησης της εμπιστοσύνης».
Διότι, όπως είπε στις 31 Δεκεμβρίου 2016, στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, 2017, η έξοδος στις αγορές «θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας»!
Γι’ αυτό και στις 29 Ιανουαρίου 2017, πήγε, όπως είπε, στο Παρίσι για να συναντηθεί «με εκπροσώπους της επενδυτικής Τράπεζας Rothschild, που αποτελεί επίσημο Σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ με αντικείμενο την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, αλλά και με άλλους επενδυτικούς παράγοντες».
Διότι, όπως είπε στις 17 Φεβρουαρίου 2017 από το βήμα της Βουλής, «για να βγει μια χώρα στις αγορές έχει ανάγκη συμβουλών ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις και οι όροι εκείνοι με τους οποίους η χώρα θα βγει έγκαιρα και με καλές προϋποθέσεις στις αγορές». Διότι, «δεν είναι απλό πράγμα να βγεις στις αγορές», καθώς έπρεπε «να διαμορφώσουμε τους όρους εκείνους με τους οποίους η χώρα θα βγει έγκαιρα και με καλό επιτόκιο στις αγορές».