Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2017

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα συζητούμε έναν προϋπολογισμό για τον οποίον η κυβέρνηση υπερηφανεύεται. Ακόμα κι αν δεχθούμε όλα τα θετικά σενάρια, η χώρα θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν το 2014.
Θα σας διαβάσω ένα απόσπασμα από το Μάιο του 2014: «Έχουν επιδοθεί παραμονές ευρωεκλογών σε παροχολογία. Ποιοι μας κατηγορούν; Αυτοί που μοιράζουν κοινωνικό μέρισμα σαν τα αλήστου μνήμης βιβλιάρια απόρων. Αυτοί που ενώ δίνουν 500άρικα δέκα μέρες πριν τις εκλογές, σκοπεύουν να τα πάρουν πίσω και με το παραπάνω. Που μετέθεσαν λογαριασμούς και εκκαθαριστικά εφορίας. Που κρύβουν τα νέα μέτρα που έχουν ήδη αποφασίσει». Ποιος τα είπε αυτά εναντίον της ΝΔ; Ο Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, Μάιος 2014.

Ο ίδιος άνθρωπος που χθες πλειοδότησε σε παροχολογία. Ναι, οι αδύναμοι χρειάζονται στήριξη. Χρειάζονται την ευκαιρία να δημιουργήσουν πλούτο. Δηλαδή χρειάζονται δουλειές. Και ο πανικόβλητος πρωθυπουργός, υποσχέθηκε εφάπαξ βοήθημα. Ποιος;
Ο ίδιος που έκοψε το ΕΚΑΣ και πετσόκοψε μισθούς και συντάξεις. Που στον προϋπολογισμό φέρνει νέους φόρους 2,5 δισεκατομμυρίων. Που αύξησε ΦΠΑ, άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Που φόρτωσε 86 δισεκατομμύρια χρέος με το αχρείαστο μνημόνιο. Που γύρισε την οικονομία σε ύφεση 0,3%. Αντί να κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους, να κάνετε κάτι πιο εποικοδομητικό. Επιστρέψτε έστω και λίγα από τα 8 δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Στηρίξτε την παραγωγική Ελλάδα, την αγορά, την επιχειρηματικότητα, τις θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη ο τόπος. Κι αν θέλετε να στηρίξετε πραγματικά τους συνταξιούχους, να μειώσετε την παρακράτηση από το εισόδημά τους με μέτρα μόνιμα, όχι ευκαιριακά όπως κάνατε χθες. Αλλά εσείς ανερυθρίαστα, ως σύγχρονος πατερούλης, παίζετε επικοινωνιακά τρικ στην πλάτη των Ελλήνων. Δίνετε παροχές, αφού πρώτα έχετε συμφωνήσει μέτρα 9 δισεκατομμυρίων ως το 2018. Δηλαδή τα δίνετε στον κόσμο για να τα ξαναπάρετε από την πίσω πόρτα. Στο Eurogroup πάλι δεν κλείσατε την αξιολόγηση.
Δεσμευθήκατε να  διατηρήσετε πλεονάσματα 3,5%. Σας επιβάλουν υψηλό πλεόνασμα ως cash collateral, διότι κανείς δεν πιστεύει ότι μπορείτε να φέρετε επενδύσεις. Όχι μόνο δεν φέρνετε, αλλά τις διώχνετε κιόλας. Διώξατε τη SOCAR και αφήσατε τρύπα 188 εκατομμυρίων στο ΔΕΣΦΑ. Διώξατε την επένδυση του Κατάρ και χάσαμε 2 δισεκατομμύρια. Τα ίδια κάνατε και στην Αφάντου. Και ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στο ψυγείο.

Συνάδελφοι της κυβέρνησης, Ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας. Το 2014, σας αφήσαμε άμεσες ξένες επενδύσεις 1,26 δισ. Πού τις φτάσατε; Μείον 261.000.000 πέρσι και μείον 25.000.000 το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τη στιγμή που οι ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ αύξησης 14%, στην Ελλάδα βρισκόμαστε στον πάτο. Υπογράψατε την εκκρεμότητα του Ελληνικού και μετά στοπ! Δεν έχετε φέρει ούτε μία επένδυση! Χθες ακούσαμε την πρωτοφανή δήλωση του Υπουργού Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου: «η υψηλή φορολογία δεν επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα». Δεν ξέρω αν αυτή είναι η άποψη του ακαδημαϊκού ή του υπουργού. Με όποια ιδιότητα κι αν την έχει διατυπώσει, μας άφησε άναυδους. Να θυμίσω στον κ. Παπαδημητρίου ότι στις 14 Νοεμβρίου είχε δηλώσει «οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές δεν προσελκύουν επενδύσεις». Παρόμοια δήλωση έκανε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή τις προάλλες: «να μειώσουμε το πλεόνασμα στο 2% για να μπορέσουμε να μειώσουμε 1,8 δισεκατομμύρια από τη φορολογία και να γίνουμε ανταγωνιστικοί». Πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε;
Μπορείτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας; Ξέρετε ότι η υπερφορολόγηση έχει διώξει δισεκατομμύρια κεφαλαίων; Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από την τουριστική αγορά.

Ας συγκρίνουμε μια υποθετική επένδυση 10 εκατομμυρίων για τη δημιουργία ξενοδοχείου σε Ελλάδα και Ισπανία. Με ετήσιο τζίρο 3 εκατομμυρίων, υπολογίζεται μικτό κέρδος 1 εκατομμυρίου, προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Στην Ισπανία, τα βάρη είναι ο φόρος εισοδήματος και ο χαμηλός ΦΠΑ. Στην Ελλάδα, ας αρχίσουμε την πρόσθεση: Υψηλότερος ΦΠΑ. Ακριβότερος δανεισμός, με επιτόκιο τουλάχιστον 4% υψηλότερο από το αντίστοιχο ισπανικό. Συν το τέλος διανυκτέρευσης. Αυτό σημαίνει ότι στη δεκαετία απόσβεσης της επένδυσης, η πρόσθετη δαπάνη ισοδυναμεί με 5 εκατομμύρια. Λόγω της υπεροφορολόγησης, ο επενδυτής στην Ελλάδα, ξεκινά με μείον 5 εκατομμύρια, για μια επένδυση 10 εκατομμυρίων. Επομένως, γιατί να έρθει; Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Στο πρώτο 9μηνο του 2016 είχαμε 33,5% περισσότερα λουκέτα από πέρσι. Λόγω της φοροεπιδρομής και της αλλεργίας σας στις μεταρρυθμίσεις, στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας πέσαμε στην 86η θέση. Και κοροϊδεύετε τους επιχειρηματίες με τον πολύπλοκο αναπτυξιακό νόμο. Προβλέπει ενισχύσεις μόλις 550.000.000 ως το 2022 και φοροαπαλλαγές μόλις 127.000.000 ως το 2018. Δηλαδή, μια τρύπα στο νερό.
Γιατί παραμένει χαμηλός ο αριθμός των αιτήσεων; Γιατί δεν έχει εγκριθεί καμία επιδότηση; Είναι απλό: διότι ο νόμος απευθύνεται σε εύρωστες επιχειρήσεις με καλή ρευστότητα σε ίδια κεφάλαια. Κι εσείς, ως λαϊκιστές, σπεύσατε να μοιράσετε φρούδες ελπίδες στην αγορά.

Έχετε παρκάρει ευρωπαϊκά κονδύλια 1 Δις στο ΕΤΕΑΝ για την επιχειρηματικότητα και εδώ και δύο χρόνια δεν έχετε κανένα πρόγραμμα. Μάλιστα πέρυσι επιστρέψατε 500.000.000 ευρώ. Αν αξιοποιούσατε αυτούς πόρους, πολλαπλασιαστικά θα έρχονταν αρκετά Δις στην αγορά.

Θα σταθώ και στο ΕΣΠΑ, καθώς κατέθεσα ήδη σχετική ερώτηση. Η χώρα έλαβε πρόσθετη προχρηματοδότηση 7% για τα έτη 2015-2016, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο. Μέχρι εδώ, καλά. Όμως αν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το συνολικό ποσό της προχρηματοδότησης δεν καλύπτεται από αιτήσεις πληρωμής, η Ελλάδα υποχρεούται να το επιστρέψει ολόκληρο! Περιμένουμε μια υπεύθυνη απάντηση από το Υπουργείο Οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στη Νέα Δημοκρατία δεν υποσχόμαστε μαγικές λύσεις. Έχουμε ένα κοστολογημένο σχέδιο με μείωση φόρων και μείωση δημόσιας σπατάλης. Προτείναμε ταχύτερη πτωχευτική διαδικασία. Μιλήσαμε για ρύθμιση των κόκκινων δανείων κι εσείς αρνείστε να εφαρμόσετε το νόμο. Τα απορρίπτετε όλα διότι ζείτε σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Επειδή, λοιπόν, η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες είναι ζοφερή, και θα γίνει πιο ζοφερή με τον προϋπολογισμό σας, φύγετε μια ώρα αρχύτερα, μήπως και σωθεί κάτι.