Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ωρα Ολυμπιακών Αγώνων Η γιορτή στο Ρίο άρχισε με μία λιτή αλλά γεμάτη μηνύματα τελετή έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Καρέ-καρέ η τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας του Ρίο - Η Ζιζέλ και τα κοινωνικά μηνύματα των Βραζιλιάνων
 
 Αφιερωμένη στο περιβάλλον ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Δεν είχε την επιβλητικότητα της γιορτής του Πεκίνου και την άρτια τεχνολογία της Αθήνας. Ομως, η τελετή των Βραζιλιάνων ήταν αξιοπρεπής, φιλότιμη και συχνά συγκινητική. Συγκρατήθηκε γύρω από το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και της αναδάσωσης και απέφυγε το μεγάλο κόστος...
 Οι Βραζιλιάνοι κράτησαν την υπόσχεσή τους παρουσιάζοντας μία λιτή Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.


Ωστόσο τα ξημερώματα του Σαββάτου το Μαρακανά έστειλε πολλά μηνύματα σε μία άκρως συγκινητική Τελετή, που μπορεί να μην είχε εξαιρετικά έφε, ήταν όμως αυθεντική, προσάθησε να προβληματίσει αλλά ταυτόχρονα και να προβληματιστεί για όσα συμβαίνουν εντός της Βραζιλίας.

Φυσικά το πάρτυ έγινε παρουσία των 11.000 αθλητών και 60.000 θεατών, με την ελληνική αποστολή να ανοίγει όπως κάθε φορά την παρέλαση των χωρών.


Σχεδόν 4.800 άνθρωποι συμμετείχαν στο ξεκίνημα της μεγάλης γιορτής. Μαζί τους 8.000 εθελοντές.
Κεντρικό θέμα της παράστασης, σκηνοθέτης της οποίας ήταν ο Φερνάντο Μεϊρέλες, η βιωσιμότητα, το χαμόγελο και η ικανότητα των Βραζιλιάνων να αυτοσχεδιάζουν, όπως επίσης οι αναφορές στον Αμαζόνιο και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Μια ωδή στην προστασία του περιβάλλοντος, σε μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να περιορίσει την αποψίλωση, βασική αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος του παγκοσμίου φήμης μοντέλου, Ζιζέλ, υπό τους ήχους του τραγουδιού «The Girl from Ipanema», ενώ η μουσική αλλά και ο χορός είχαν αμέσως μετά την τιμητική τους. Την παράσταση έκλεψε η 79χρονη Έλζα Σοάρες, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στην Βραζιλία και παντρεμένη επί πολλά χρόνια με τον θρυλικό Γκαρίντσα, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1958 και το 1962. Το δεύτερο σκέλος της τελετής, επικεντρώθηκε στην αλλαγή του κλίματος και στον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης μας.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, οι 11.000 αθλητές, έλαβαν από έναν σπόρο, τον οποίο θα φυτέψουν σε έναν ειδικό σωλήνα με χώμα, ώστε να δημιουργήσουν το δέντρο του μέλλοντος που θα δώσει ανάσα στον πλανήτη Γη.


 Μετά τη γιορτή άρχισε η παρέλαση των 206 ομάδων.
Η Ελλάδα μπήκε στο Μαρακανά, ως είθισται πρώτη. Η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου η σημαιοφόρος της χώρας μας προηγήθηκε χαμογελαστή με την ελληνική σημαία στα χέρια και από πίσω της ακολούθησαν οι αθλητές και τα υπόλοιπα μέλη της Ολυμπιακής αποστολής.!!!!! 
H Αργεντινή με τον μπασκετμπολίστα Λουίς Σκόλα σημαιοφόρο. Με τη σημαία της ΔΟΕ οι ανεξάρτητοι αθλητές! H Αυστραλία... Με βερμούδες, Παραδοσιακή Σαουδική Αραβία.
Η Κύπρος κάνει την εισοδό της με τον Παύλο Κοντίδη σημαιοφόρο!!!! 16 αθλητές της θα λάβουν μέρος στους Αγώνες του Ρίο.
Η Γερμανία στο γήπεδο με 425 αθλητές!!!! Κολάν, φούστα, βερμούδα!!!! Στυλιστική παρέμβαση. Και η Κίνα  στο Μαρακανά. Στα μουσταρδί οι γυναίκες στα κόκκινα οι άνδρες. Συνολικά 404 αθλητές!!!!
Χειροκροτήθηκε θερμά η Ρωσία! Ηταν προφανές ότι πρόκειται για χειροκρότημα συμπαράστασης από τους θεατές προς την ομάδας που υπέστη τεράστιο πλήγμα, λίγες ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στίβος της Ρωσίας αποκλείστηκε από τη διοργάνωση, και όχι μόνο ο στίβος, λόγω της εμπλοκής τους στην έκθεση για συστηματικό ντόπινγκ του καθηγητή ΜακΛάρεν. Τελικά θα αγωνιστούν 271 Ρώσοι. Ζεστό χειροκρότημα ακούστηκε και στην είσοδο της Παλαιστίνης.
Το Κουβέιτ να μετέχει υπό την Ολυμπιακή σημαία (τελεί υπό αποκλεισμό από τη ΔΟΕ), ενώ μία ξεχωριστή αποστολή ήταν αυτή της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία. Τους πρόσφυγες φρόντισε να τους καλωσορίσει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ στην ομιλία του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «με την παρουσία σας σε αυτούς τους Αγώνες στέλνετε μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Εγκαταλείψατε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τις πατρίδες σας, χωρίς να είναι επιλογή σας αλλά λόγω των συνθηκών. Τώρα με το μεγάλο σας ταλέντο, συνεισφέρετε πάρα πολύ στην κοινωνία. Σε αυτόν τον Ολυμπιακό κόσμο ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα».
 Και οι εκπλήξεις των Βραζιλιάνων δεν είχαν τελειώσει. Οι σπόροι που λίγο νωρίτερα είχαν φυτέψει στα ειδικά φιαλίδια οι αθλητές που συμμετείχαν στην παρέλαση, μετατράπηκαν σε δένδρα, σχηματίζοντας με περίτεχνο τρόπο τους Ολυμπιακούς Κύκλους στη μέση του σταδίου. Ολυμπιακοί κύκλοι, που για πρώτη φορά δεν είχαν τα γνωστά χρώματα, αλλά ήταν πράσινοι, στέλνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο το μήνυμα ότι ο πλανήτης Γη χρειάζεται προστασία, την οποία μόνο οι άνθρωποι, όλοι ενωμένοι, μπορούν να προσφέρουν.
Ο υπηρεσιακός (προσωρινός) πρόεδρος της Βραζιλίας, Μικέλ Τεμέρ, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, ενώ τον Ολυμπιακό όρκο αθλητών, κριτών και προπονητών έδωσαν οι Ρόμπερτ Σάιτ (Ιστιοπλοΐα), Μαρτίνο Νόμπρε (Στίβος) και Αντριάνα Σάντος (Μπάσκετ), αντίστοιχα. Έξι σπουδαίες προσωπικότητες του βραζιλιάνικου αθλητισμού, ήταν μεταξύ αυτών που μετέφεραν την Ολυμπιακή σημαία. Πρόκειται για τους Όσκαρ Σμιντ (Μπάσκετ), Μάρτα Βιέιρα (Ποδόσφαιρο), Σάντρα Πιρές Ταβάρες (Μπιτς Βόλεϊ), Χοακίμ Κρουζ (Στίβος), Τόρμπεν Γκρελ (Ιστιοπλοία), Εμάνουε Ρέγκο (Μπιτς Βόλεϊ).
Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Βαλντερέι Κοντέιρο ντε Λίμα. Τη φλόγα στο στάδιο έφερε ο Γκουστάβο Κερτέν (τένις, τρεις φορές νικητής του Ρολάν Γκαρός), την παρέδωσε στην Ποντέσια Μαρκάρι (Μπάσκετ, ασημένιο μετάλλιο το 1996 στο μπάσκετ) και εκείνη στον χάλκινο Ολυμπιονίκη της Αθήνας που άναψε το βωμό σε στυλ σπιράλ που σχεδίασε ο Αμερικανός γλύπτης Άντονι Χάουι.
Ένας βωμός εμπνευσμένος από τη ζωή στον Τροπικό. Η Ολυμπιακή φλόγα, σε λίγη ώρα από τώρα, θα ανάψει και στον δεύτερο βωμό, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί ο στίβος.
Στον Κιπ Κέινο το βραβείο της ΔΟΕ
Ο Κενυάτης τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης (μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις στον στίβο) σε Μεξικό και Μόναχο, Κιπ Κέινο, έγινε ο πρώτος αθλητής που τιμήθηκε με το Olympic Laurel για την προσφορά του στην κοινωνία. Ο Κιπ Κέινο, έχει δημιουργήσει κέντρο φροντίδας απόρων και παιδιών στην Κένυα. Πρόκειται για έναν μεγάλο ανθρωπιστή και έναν μεγάλο αθλητή, τον οποίο η ΔΟΕ και προσωπικά ο Τόμας Μπαχ φρόντισε να βραβεύσει.