Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Το Πάσχα του καλοκαιριού.Η μέρα που αφιερώνεται στη Μάνα του Θεού μας, στη Μάνα όλων μας.- Η λιτάνευση της Ιερας εικόνας στο Δερβένι (φώτο)

Με κατάνυξη , σύνεση και αγάπη εορτάζουμε και φέτος τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τη γιορτή της Παναγίας, της Μητέρας όλων μας. Την Κοίμηση της Θεοτόκου ή το «ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ»
Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι η ημέρα-ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών. Προσευχές, δεήσεις, ικεσίες των πιστών, ακούγονται από τις πιο μεγαλοπρεπείς μητροπόλεις μέχρι τα πιο απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια, ενώ τα περίπου 500 «Θεοτοκωνύμια», οι ονομασίες και χαρακτηρισμοί που της απέδωσε ο λαός, δηλώνουν τη λατρεία στο Θείο πρόσωπο της.

 Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Πλατυτέρα των Ουρανών, Οδηγήτρια, Μολυβδοσκέπαστη, Πελεκητή, Κρεμαστή, Παρηγορήτρα, Παυσολύπη,  Eλεούσα, Καταφυγιώτισσα, Φανερωμένη, Μυροβλύτισσα, Αμόλυντος, Υψηλοτέρα, Καθέδρα. Είναι λίγα μόνο από τα 500 και πλέον ονόματα της Παναγιάς μας, η οποία γιορτάζεται με τη δέουσα λαμπρότητα σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε λίκνο της Ορθοδοξίας.
 
Μπορεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων να είναι η Παναγία της Τήνου και τη Παναγία Σουμελά, όμως, σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά.Πολλές εκκλησίες ανοίγουν αυτές τις μέρες τις πύλες τους να δεχτούν τους χιλιάδες προσκυνητές που έρχονται να τιμήσουν τη Μνήμη Της

Στην περιοχή μας πολλές εκκλησίες είναι αφιερωμένες στη Μνήμη Της όπως η Παναγία στο Ορεινό Χελυδόρι που φέτος το εκκλησάκι  δυστυχώς δεν
λειτουργήθηκε σήμερα, την μοναδική μερα του χρόνου που ανοίγει, η Παναγία στο Άνω Πιτσά , η Παναγία η Κορφιώτισσα στο Καμάρι, το μοναστήρι της Παναγίας των βράχων στο Φενεό , η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Δερβένι όπου χθες παραμονή έγινε λιτανεία της Ιερής Εικόνας Της  


Στη χθεσινοβραδυνή Λιτανεία της Ιερής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δερβένι από τον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του κοιμητηρίου , μέσω της κεντρικής οδού της πόλεως, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, παραβρέθηκαν πλήθος πιστών.  Παρών  στην λιτάνευση της Ιερας Εικόνας ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Ηλίας Ανδρικόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλίας Νιάρρος, o Aντιδήμαρχος  Κωστας Κουσουλος , η Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Δερβενίου Διαμάντω Δενδρινέλη Δημοτικοί Σύμβουλοι , Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.α.
 Ξεχωριστή αίσθηση προκάλεσε η  Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου με αρχιμουσικό τον Παναγιώτη Παναγάκο.που απέδωσε τα εμβατηρια "Άγιος Μηνάς" και "Μία πόλη μαγική"  συνοδεύοντας  μμ, την Ιερή εικόνα ..
Στην Αχαΐα, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πανηγυρίζει η ιστορική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Η μονή, η οποία κτίστηκε το 362, βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού. Κάθε χρόνο, πλήθος πιστών φθάνει στην μονή για να προσκυνήσει την  ιερή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Στην Πάτρα, επίκεντρο του εορτασμού είναι η ιερά μονή της Παναγίας της Γηροκομίτισσας, η οποία  ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και είναι κτισμένη σε λόφο, κοντά στην πόλη. Κάθε χρόνο πλήθος πιστών συρρέει στο μοναστήρι από την παραμονή της εορτής για να ανάψουν ένα κερί, να προσευχηθούν ή να εκπληρώσουν το τάμα τους. Μάλιστα κάποιοι πιστοί φθάνουν με τα γόνατα μέχρι την εικόνα της Παναγίας.
Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η ιερά μονή Μακελλαριάς, που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα κοντά Λαπαναγοί και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Η μονή  κτίστηκε το 532 πάνω σε ένα γυμνό και απότομο βράχο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια κάτοικοι από την γειτονική κοινότητα Μάνεσι πηγαίνουν με τα πόδια στο μοναστήρι για να προσκυνήσουν, ακολουθώντας μία διαδρομή μέσα από το δάσος της Κάνισκας ή το μονοπάτι  κατά μήκος του ποταμού Σελινούντα, διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών. 
Στην Ηλεία πλήθος πιστών τιμούν την εορτή του Δεκαπενταύγουστου σε μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία. Συγκεκριμένα, ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ηλείας, είναι η ιερά μονή Κοίμησης της Θεοτόκου στην Λαμπεία, η οποία χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ το μοναστήρι της Παναγίας στη Σκαφιδιά, χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Η ιερά μονή Καθολικής στη Γαστούνη ανεγέρθηκε το 920 προς τιμή της Παναγίας και θεωρείται σημαντικό βυζαντινό μνημείο, που προσελκύει πολλούς πιστούς κάθε χρόνο. Η ιερά μονή της Κρεμαστής, η οποία είναι κτισμένη πάνω σε βράχο, χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, ενώ σημαντικής ιστορικής αξίας είναι και η ιερά μονή της Παναγίας στη Φραγκαβίλα Αμαλιάδας. Επίσης στην Αρκαδία εορτάζουν οι Ιερες Μονές Μαλεβής και Ελωνας στο Λεωνιδιο
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ