Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160423/engine/newego_LARGE_t_1101_54667482_type13145.jpg
Αγαπητέ Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Σου εύχομαι καλή επιτυχία στο πρώτο Συνέδριο ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Σου εύχομαι να έχεις την τύχη να Προεδρεύσεις σε πολλά επόμενα Συνέδρια και σου εύχομαι να γίνεις ο Πρωθυπουργός που ονειρευόμαστε ότι θα γίνεις.
         
Αγαπητέ πρώην Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σ' ευχαριστήσω  για την ευκαιρία που μου έδωσες να έρθω ξανά στη Νέα Δημοκρατία, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξες. Δε θα το ξεχάσω ποτέ.



            Παίρνω το νήμα από εκεί που το άφησε ο Κωστής  Χατζηδάκης. Από τον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον άνθρωπο που κατά βάση άλλαξε την Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει: Προσπάθησα στην πολιτική να πετύχω τρία πράγματα. Το πρώτο ήταν να αντιμετωπίσω τη φτώχεια των Ελλήνων, και σ' ένα μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Το δεύτερο να ασφαλίσω γεωπολιτικά τη χώρα, και σ' ένα μεγάλο βαθμό το κατάφερε. Και το τρίτο να αλλάξω τη νοοτροπία των Ελλήνων, αυτό δυστυχώς δεν το κατάφερε.

            Θέλω κυρίες και κύριοι Σύνεδροι να σας πω ότι η δική μας γενιά θα προσπαθήσει- και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου – να καταφέρει να αλλάξει τη νοοτροπία των Ελλήνων. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτό δε θα είναι καθόλου εύκολο. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γιατί αυτή η νοοτροπία ξεκινάει από πάρα πολύ παλιά.

            Θα ήθελα λοιπόν να αναφερθώ απ' αυτό το βήμα, σε έναν από τους πρώτους μύθους που άκουσα και σήμερα, ακούστηκε εντόνως ιδιαίτερα από τον Υπουργό Παιδείας τον κ. Φίλη, ότι το κομματικό και πελατειακό κράτος εγκαθιδρύθηκε κατά την εποχή της μεταπολιτεύσεως.

            Πρόκειται περί μεγάλους ψεύδους αγαπητέ κύριε Υπουργέ. Το πελατειακό κράτος  υπήρχε από πάρα πολύ παλιά. Δε θα ήθελα να κάνω ιστορικές αναφορές. Θα σας πω μόνο ότι στο έργο του Βυζαντινού αυτοκράτορος του Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου με τον τίτλο “Προς τον υιόν αυτού Ρωμανόν” έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το πως πρέπει ο αυτοκράτωρ να αντιμετωπίζει τους πελάτες του και για το πως πρέπει να αντιμετωπίζει – προσέξτε – τις μίζες που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι της εποχής. Να προσέχει να είναι τόσες ώστε να μην είναι δυσαρεστημένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και τόσες που να μην δυσαρεστούν το λαό από το μεγάλο όγκο της διαφθοράς.
            Όποιος λοιπόν νομίζει ότι έχει να κάνει μια εύκολη δουλειά και ότι θα αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα σαράντα ετών γιατί δήθεν αυτά τα σαράντα χρόνια ευθύνονται για όλα, πλανάται πλάνην οικτράν.

            Η δική μας γενιά όμως αγαπητοί κύριοι Σύνεδροι, έχει να λύσει καλώς ή κακώς – εγώ θα πω καλώς γιατί είμαστε σε ενδιαφέρουσες εποχές – ένα δεύτερο μεγάλο ιστορικό ζήτημα. Και πάλι θα δανειστώ μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μία φράση αντιδημοφιλή στην Ελλάδα και δύσκολη: “Ανήκομεν εις την Δύσιν” είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και πράγματι αυτή είναι η φυσική μας θέση. Και πράγματι η δική μας γενιά τώρα πρέπει με τη φράση να διασφαλίσει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν είναι τόσο δεδομένη η Ευρωπαϊκή πορεία. Δεν είναι καθόλου δεδομένη. Εμείς θα την κάνουμε δεδομένη με τον αγώνα που θα δώσει η Νέα Δημοκρατία.

            Και σας διαβεβαιώ ότι και αυτό το ερώτημα έρχεται από πάρα πολύ παλιά. Δεν απαντάται τόσο εύκολα το αν πράγματι ανήκομεν εις την Δύσιν και το κατά πόσο ανήκομεν εις την Δύσιν.

            Και ερχόμαστε τώρα στο σήμερα. Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, η Νέα Δημοκρατία αλλάζει το καταστατικό της.  Εγώ συμφωνώ και με τις προτάσεις του Κωστή Χατζηδάκη, είναι σωστές γιατί πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Και για να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος πρέπει να υποστηρίξουμε τολμηρές αλλαγές στο καταστατικό μας.

            Όμως αυτά δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα του λαϊκισμού που κατέστρεψε την Ελλάδα. Θέλω να υπενθυμίσω αγαπητέ Πρόεδρε Αντώνη Σαμαρά, ποια ήταν η μεγαλύτερη αδυναμία της δικής σου Κυβερνήσεως. Η μεγαλύτερη αδυναμία της δικής σου Κυβερνήσεως είναι ότι δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε στο κόσμο το πόσα πράγματα κάναμε και θα φέρω μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα.

            Έμεινε στη συνείδηση των Ελλήνων ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μία φορομπηχτική κυβέρνηση. Ότι εμείς βάζαμε λέει τους μεγάλους φόρους, ενώ δήθεν θα ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Καμμένο για να μειώσουν τους φόρους.

            Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά. Φόρος στην εστίαση. Τον πήραμε 23%, τον παραδώσαμε 13%. Τώρα το 13% το έχουν πάει 23% και οσονούπω 24%. Εμείς είμαστε οι φορομπήχτες, αυτοί είναι  οι καλοί άνθρωποι.

            Παράδειγμα δεύτερο. Πήραμε την εισφορά αλληλεγγύης στο 100, την παραδώσαμε μείον 30. Αυτοί την ξαναπάνε συν 30. Εμείς είμαστε οι φορομπήχτες, αυτοί είναι  οι καλοί άνθρωποι.

            Παράδειγμα τρίτο. Πήραμε το φόρο στις επιχειρήσεις 35%, τον παραδώσαμε 25%. Τώρα τον πήγαν 29% και βλέπουμε. Εμείς είμαστε οι φορομπήχτες, αυτοί είναι  οι καλοί άνθρωποι.

            Παράδειγμα τέταρτο. Πήραμε το φόρο στα καύσιμα στο 100, τον πήγαμε μείον 30, τώρα τον πάνε συν 30 και βλέπουμε. Εμείς είμαστε οι φορομπήχτες, αυτοί είναι  οι καλοί άνθρωποι.

            Και παίρνω και το μεγαλύτερο. Αυτό που έπληξε την κοινωνική μας βάση περισσότερο απ’ όλα, τον ΕΝΦΙΑ. Ποιος θυμάται ότι το χαράτσι στα ακίνητα το είχε βάλει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου; Δεν τον έβαλε η δική μας κυβέρνηση.

            Και μάλιστα ο ΕΝΦΙΑ  ήταν λίγο χαμηλότερος και παρόλα αυτά,  είχαμε ψηφίσει μείον 7% για το ΄15 και εξαγγείλει μείον 75% για το ’16. Και τώρα στο νέο προσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα, πάει συν 15% ο ΕΝΦΙΑ. Διαφορά 30% στον ΕΝΦΙΑ. Εμείς οι φορομπήχτες, αυτοί οι καλοί άνθρωποι. Γιατί λέω αυτά τα παραδείγματα αγαπητέ Πρόεδρε;
            Πρέπει  να βρούμε τον τρόπο, το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας να περνάει στη κοινωνία. Εάν δεν βρούμε τον τρόπο να κάνουμε αυτό το πράγμα, θα είμαστε πάντα έρμαια του λαϊκισμού, της άλλης πλευράς που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια.

            Γιατί κυρίες και κύριοι σύνεδροι,  θέλω να σας πω πραγματικά τη γνώμη μου. Πρέπει  να είστε πάρα πολύ υπερήφανοι που είστε στη Νέα Δημοκρατία και πρέπει  να είστε πάρα πολύ υπερήφανοι,  για ποιο λόγο; Διότι αυτή η παράταξη έμεινε όρθια το 2015, όταν κυρίες και κύριοι σύνεδροι είχαμε απέναντι να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο τυφώνα του λαϊκισμού, που έχει εμφανιστεί τουλάχιστον στην ελληνική ιστορία.

            Δεν ήθελες να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ, θα στον καταργούσε ο κύριος Τσίπρας. Μάλιστα, ζητούσε να μην τον πληρώνει ο κόσμος και εκείνος θα έδινε λέει το δικό του ΕΝΦΙΑ στα διάφορα κοινωφελή ιδρύματα. Τώρα συν 30% για να μάθουν όσοι τον πίστεψαν.
         
            Δεν σου άρεσε ο ΦΠΑ; Μηδέν θα στον έκανε το ΦΠΑ, είχανε φτάσει μέχρι και να πουν, ότι θα χαρίσουν όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με την περίφημη σεισάχθεια.

            Ότι ήθελε σου έλεγε. Και όμως, απέναντι σε αυτόν τον αρχιλαϊκιστή, απέναντι σε αυτόν τον Κλέωνα τον σύγχρονο της πολιτικής, που υπεσχέθη τα πάντα για να υπογράψει δύο μνημόνια σε λιγότερο από 2 χρόνια, κατάφερε να κρατηθεί η παράταξη όρθια.

            Χθες, δεν βλέπω τον κύριο Μοίρα εδώ, δυστυχώς, την ώρα που έφευγα από το συνέδριο, έγραψα ένα tweet γιατί συνειδητοποίησα κάτι, και έκανε και θραύση Πρόεδρε, από τα καλύτερά μου. Έγραψα ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει πως όταν ο Πάνος ο Καμμένος μου φώναζε στη Βουλή, στα τέσσερα, προέβλεπε το 4ο μνημόνιο που θα υπέγραφε. Ήταν προβλεπτικός ο Πρόεδρος Καμμένος. Ο οποίος καταφέρνει και κάνει και το αμίμητο, γιατί άκουσα πριν μαθήματα εδώ από τον κύριο Μοίρα. Ακούστε. Δεν θα συνεργαζότανε λέει ούτε νεκρός με όποιον έχει υπογράψει μνημόνια. Προφανώς είναι  ζωντανός – νεκρός. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Γιατί τουλάχιστον με τον εαυτό του συνεργάζεται.

            Έχει σημασία κύριε Φίλη. Κάποτε θα απαντήσετε στη ιστορία. Πως υποσχεθήκατε τόσα πράγματα στον ελληνικό λαό; Με τι ψυχή υποσχεθήκατε τόσα πράγματα στον ελληνικό λαό; Χωρίς να έχετε φροντίσει να εξασφαλίσετε ούτε  μισό από όλα αυτά.

            Και κάπως έτσι έφτασε η Ελλάδα εδώ που είναι σήμερα. Στο χειρότερο σημείο που ήταν ποτέ. Με μία οικονομία που καταρρέει και με φόρους που μας περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες, αφού ψηφιστεί και το 4ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ που αναμφίβολα θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε πολύ μεγάλη ύφεση και τον ελληνικό λαό σε πολύ μεγάλη φτώχεια.

Και πρέπει να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ υπερήφανος που μαζί με τους 405.000 Νεοδημοκράτες ψηφίσαμε στις εσωκομματικές μας εκλογές. Γιατί; Γιατί με αυτή τη μεγάλη ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία δώσαμε την ευκαιρία στην Ελλάδα σήμερα να έχει μια ελπίδα.  Όπου και να πάτε, στο πιο μικρό καφενείο της χώρας μέσα στη μιζέρια ξέρετε τι  λένε όλοι;  Ευτυχώς υπάρχει ο Κυριάκος για να έρθει και να αλλάξει τα πράγματα.

Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, σου εύχομαι από καρδιάς και το πιστεύω, το ξέρεις, να ανταποκριθείς σε αυτή την προσδοκία.  Δεν θα είναι εύκολο όμως, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σε στηρίζω ανεπιφύλακτα γιατί πιστεύω ότι δεν θα κάνεις το κρίσιμο λάθος, δεν θα κυβερνήσεις με ισορροπίες, δεν θα κυβερνήσεις με συμβιβασμούς. Αλλά θα μας πάρεις όλους να μας πας μπροστά.
Και όταν με το καλό θα έχουμε όλοι μας απαντήσει σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα που είπα στην αρχή και θα έχουμε δώσει τη σωστή απάντηση ότι «Ναι», η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και «Ναι» η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και «Ναι» συνεχίζουμε στην Ευρώπη, τότε θα είμαστε όλοι  πάρα πολύ  υπερήφανοι.  Δεν θα είμαστε οι περισσότεροι - ποτέ την ιστορία δεν την αλλάζουν οι περισσότεροι- θα είμαστε όμως οι πιο αποφασισμένοι.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα σας πω μια ιστορία από αυτές που μου αρέσουν από την αρχαία ελληνική γραμματεία, την οποία και αφιερώνω στον Αρχηγό και σε όλους εσάς.

Είναι από το έργο του Πλουτάρχου «Βίοι Παράλληλοι».  Τη θυμήθηκα εχθές που είπε ο Πρόεδρος τη φράση θα λέτε ότι ήμουν και εγώ εκεί. Λοιπόν, αυτή η φράση δεν είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη, συγνώμη Πρόεδρε, αυτή η φράση είναι πολύ παλιά.

Ο Τιμολέοντας ήταν ένας Κορίνθιος στρατηγός και είχε σταλεί για να σώσει τη Συρακούσα από τους Καρχηδονίους. Κάποια στιγμή, λοιπόν, έμαθαν ότι έρχονται οι Καρχηδόνιοι με 70.000 στρατιώτες για να καταλάβουν την πόλη. Αυτός είχε βία 5.000.  Αντί να περιμένει μέσα στην πόλη οχυρωμένος αποφάσισε να βγει και να σπεύσει αυτός να επιτεθεί πρώτα στους Καρχηδονίους για να τους αιφνιδιάσει.

Στο δρόμο μερικοί άρχισαν να λένε ότι ξέχασα κάτι και πάω να το φέρω, άλλος έλεγε πάω κάτι να βρω να φάω και θα γυρίσω. Μέχρι να φτάσουν στο μέτωπο από τις 5.000 είχαν μείνει 3.000, οι άλλοι είχαν φύγει.

Και τότε ανέβηκε σε ένα βράχο ο αρχηγός και τους είπε, όταν θα έχουμε σώσει αύριο τις Συρακούσες θα μπορείτε να λέτε στα εγγόνια σας λίγο πριν πεθάνατε, ήμουν και εγώ εκεί την ώρα που σώσαμε την πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, σας καλώ να στηρίξετε με θέρμη τις καταστατικές αλλαγές που προτείνουμε στο παρόν καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αλλαγές που εκσυγχρονίζουν το κόμμα μας.  Μπορούμε να έχουμε επιμέρους διαφωνίες και να τις συζητήσουμε.

Όμως, πρέπει το κόμμα να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπρος.  Έχει έρθει η ώρα το κόμμα μας να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπρος και η θητεία του Προέδρου είναι μια επαναστατική αλλαγή, τεράστια για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, πρωτοφανής θα μπορούσα να πω.

Και τότε όλοι μαζί, θα δώσουμε ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να μπουν στη Νέα Δημοκρατία. Κοιτάξτε εμένα, εγώ είμαι το καλύτερο παράδειγμα γιατί πρέπει να έρθουν πολλοί νέοι άνθρωποι στη Νέα Δημοκρατία.  Μέσα σε 4 χρόνια έγινα βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και τώρα Αντιπρόεδρός της.  Τι θα πει αυτό;  Ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους.
         
Ελάτε στη Νέα Δημοκρατία. Ελάτε όλοι μαζί να φτιάξουμε αυτή την παράταξη μεγάλη, να πάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας και να τη δώσουμε στα παιδιά μας καλύτερη, αυτό είναι το στοίχημα της γενιάς μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Πρόεδρε, καλή επιτυχία.