Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Νόμος του κράτους το σύμφωνο συμβίωσης

Νόμος του κράτους το σύμφωνο συμβίωσης
Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η -κατόπιν σχετικών αιτημάτων- ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όσο και επί σειράς άρθρων για το σύμφωνο συμβίωσης, με την συζήτηση που προηγήθηκε να χαρακτηρίζεται τουλάχιστον επεισοδιακή.

Το σύμφωνο συμβίωσης είναι πλέον νόμος του κράτους με ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Υπερψήφισε επίσης μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ άλλοι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν και κάποιοι απείχαν.

Συγκεκριμένα 124 βουλευτές ψήφισαν Ναι , 55 Όχι και 51 απήχαν.

Η παρουσία υπουργών για να υπεραμυνθούν τις νέες ρυθμίσεις, οι έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και ορισμένες διαφοροποιήσεις βουλευτών από την γραμμή του κόμματος τους χαρακτηρίζουν την συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.
 Η χώρα μας είχε μέχρι και... καταδίκες από ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα για το ότι ακόμη δεν είχε ψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως λέει κι ο ελληνικός λαός, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τελικά το Σύμφωνο Συμβίωσης υπερψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο με 194 ψήφους, σε μία ημέρα που από το πρωί ήταν γεμάτη ένταση.
Στην ψηφοφορία επικράτησε το απόλυτο χάος σε σημείο που οι ψηφολέκτες χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να βγάλουν τελικό αποτέλεσμα. Τελικά το Σύμφωνο Συμβίωσης πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών σύσσωμου του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της Ένωσης Κεντρώων και με ολίγη Νέα Δημοκρατία.

Από την ψηφοφορία αυτό που έμεινε ήταν το χάος που επικράτησε στη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν εμφανίστηκε απλά διχασμένη, αλλά παντελώς διάσπαρτη με τους βουλευτές να προκαλούν πονοκέφαλο στους ψηφολέκτες. Ηχηρές απουσίες, πολλά όχι, πολλά όμως και τα ναι με την αξιωματική αντιπολίτευση να δείχνει για πρώτη φορά τέτοια ασυεννοησία.
Ναι στα άρθρα από 1 έως και 14 που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, από τη ΝΔ τάχθηκαν τελικά 17 βουλευτές οι: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (όχι στο 7), Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Κατερίνα Παπακώστα, Σίμος Κεδίκογλου , Κώστας Τασούλας (εκτός από τα άρθρα 9-10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (εκτός από τα άρθρα 9-10 και 11), Χρίστος Δήμας και Γιάννης Πλακιωτάκης
ΟΧΙ σε όλα τα άρθρα που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τάχθηκαν 27 «γαλάζιοι» βουλευτές, οι : Αννα Καραμανλή, Μισέλ Ασημακοπούλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος(εάν και ψήφισε «ναι» επί της Αρχής), Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Αθανάσιος Μπούρας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου (όχι σε όλα εκτός του 15), Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Καρασμάνης , Κωστας Κουκοδήμος, Φωτεινή Αραμπατζή, Στέργιος Γιάννακης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βαγιενάς, Νότης Μηταράκης.
Από την ψηφοφορία απουσίασαν 29 βουλευτές της ΝΔ οι: Σταμάτης Δημήτριος, Βασίλης Κικίλιας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνης Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Αδριανός, Γεώργιος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Κώστας Κοντογιώργης, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσίαρας , Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης , Καραμανλή Κώστας του Αχιλλέα, Κωνσταντίνος Σκρέκας , Χρήστος Σταικούρας , Γιάννης Αντωνιάδης.
Από τους ΑΝΕΛ που καταψήφιζαν τις σχετικές διατάξεις,  διαχωρίστηκαν οι βουλευτές Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρης και η Έλενα Κουντουρά που ψήφισαν «ΝΑΙ», ενώ ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος απουσίασε από την ψηφοφορία.
«ΟΧΙ» στα άρθρα που αφορούσε το σύμφωνο συμβίωσης ψήφισε και ο Ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Αίσθηση προκάλεσαν πάντως και οι πολλές απουσίες των βουλευτών του ΚΚΕ, που η θέση του κόμματος ήταν να καταψηφίσει τις διατάξεις που αφορούσαν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλών ζευγαριών. Ομοίως όπως αναμενόταν έπραξε και η Χρυσή Αυγή.

«Αν υπήρχε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, σήμερα δεν θα κάναμε αυτή την συζήτηση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που έκανε λόγο για νομοσχέδιο τομή που κατοχυρώνει αυτονόητα ατομικά δικαιώματα.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο μια ρυθμιστική αρχή. Είναι η ελάχιστη εικόνα του κόσμου που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε. Την εικόνα της ισότητας, της ελευθερίας της δημοκρατίας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης μετά την ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα και η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το Σύμφωνο Συμβίωσης όπως το ίδιο έκανε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, που είπε χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα. Έλεος πια με αυτή την βαρβαρότητα. Να ψηφίσουμε ως έχει το νομοσχέδιο και θα το διορθώσουμε».

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισε απαραίτητο το Σύμφωνο Συμβίωσης, ενώ απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «είναι λυπηρό να έχουν ακουστεί τόσες απαξιωτικές αναφορές από τον κυβερνητικό σας εταίρο».

Οι βαριές αναφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά των ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσαν, πολλές φορές τις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, και του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά.

«Αν συνευρεθεί κάποιος με τον κ. Κατσίκη τότε θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία», ανέφερε ο κ. Αμυράς, σχολιάζοντας τις έντονες επικριτικές αναφορές του για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης που λέγεται Αμυράς. Θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για τα όσα είπε για μένα», αντέδρασε ο κ. Κατσίκης.

«Να σε αποκαλεί πολιτικό αλήτη ο ομοφοβικός Κατσίκης κάτι κάνεις καλά», αντέτεινε ο κ. Αμυράς, ενώ ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Λαμπρούλης, έδωσε τέλος στην αντιπαράθεση, ζητώντας να μην γραφτούν στα πρακτικά οι εκφράσεις που ακούστηκαν.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, μίλησε για τρία ζητήματα που μένουν ανοικτά και δεν ρυθμίζονται. Τον γάμο, την υιοθεσία και την ιθαγένεια.

«Για εμάς τα τρία αυτά ζητήματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Είναι κόκκινη γραμμή. Τα δικαστήρια θα ερμηνεύσουν το νόμο όχι την διάθεση του υπουργού. Η ΝΔ με συναινετική διάθεση προσήλθε στην Επιτροπή. Καμία όμως από τις προϋποθέσεις που έθεσε δεν τηρήθηκε», τόνισε.

Ο εισηγητής της ΝΔ, δήλωσε ακόμα ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο στις περισσότερες διατάξεις για αλλαγές του ποινικού κώδικα, υποστηρίζοντας ότι είναι θεσμικά επικίνδυνες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε απολύτως προκλητικό το άρθρο 28 που απαλλάσσει το δράστη για παρακώλυση συγκοινωνίας, ενώ έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα σε ότι αφορά την διάταξη με τις αυξημένες αρμοδιότητες της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Την διαφωνία του με το Σύμφωνο Συμβίωσης εξέφρασε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, και υποστήριξε ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά αυτά που θέλει να λύσει. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα υπερψηφίσει όλα τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.

«Ανοίγει όχι απλά το παράθυρο αλλά την πόρτα για την υιοθεσία. Διαλέξτε αν τους θεωρείτε συζύγους και μπορούν να υιοθετήσουν ή αν δεν θα μπορούν. Το άρθρο 21 του συντάγματος αναφέρει συγκεκριμένα και ρητά ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους. Ερώτηση. Μπορεί να προαχθεί από μια υιοθεσία ομοφυλοφίλων; Να διασφαλιστούν ναι τα δικαιώματα, όχι όμως να ξεπεράσουμε και τα όρια του συντάγματος», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης.

«Θέλετε να αλλάξετε ένα θεσμό χιλιάδων ετών. Τον θεσμό της οικογένειας. Ο θεσμός της οικογένειας είναι φυσικός, ευλογημένος από την εκκλησία. Εσείς ισχυρίζεστε ότι είναι φαινόμενο φυσικό η ομοφυλοφιλία. Παρά φύση είναι αυτό το φαινόμενο είτε σας αρέσει είτε όχι. Και ο ίδιος ο ποινικός κώδικας το έχει προβλέψει αυτό. Θέλετε να διαλύσετε ένα θεσμό χιλιάδων ετών, τον θεσμό της οικογένειας, χάριν δήθεν δικαιωμάτων», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Τομή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την διεύρυνση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, τονίζοντας ότι αίρει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ενώ αναγνωρίζει για πρώτη φορά, τους οικογενειακούς δεσμούς τους με όλα τα δικαιώματα, εργασιακά, κληρονομικά, φορολογικά ή ασφαλιστικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ομοφοβικές εκφράσεις που ακούστηκαν για το νομοσχέδιο ενώ κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να θεσπίσει σύντομα, και τον πολιτικό γάμο και την αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ξεκαθάρισε δε, ότι η ίδια είναι υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, κατηγορώντας όσους αντιδρούν ότι την επικαλούνται «με τρόπο δημαγωγικό, ως φόβητρο και ως μπαμπούλα».

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, μίλησε «για μέρα ντροπής» και κατηγόρησε όσους το υπερασπίζονται ότι, «φτάνουν στο σημείο να παρουσιάζουν πράγματα που είναι ενάντια στη φύση, ως λογικά και το αφύσικο να το κάνουν φυσικό».

Υπέρ των άρθρων για το Σύμφωνο Συμβίωσης, τάχθηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ ζήτησε την απόσυρση σειρά διατάξεων και κυρίως τη διάταξη που αφορά την απαλλαγή από το αδίκημα για παρακώλυση συγκοινωνίας για λόγους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος και το άρθρο 46 που δίνει το δικαίωμα στη πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο σε δικαστές.

Κατά επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων, δήλωσε ότι είναι το κόμμα του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.
«Θεωρούμε ότι ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός ή η συμβίωση δεν γεννά ατομικά δικαιώματα που ανάγονται στο θεσμό της οικογένειας και της προστασίας των παιδιών. Και το αντρικό και το γυναικείο πρότυπο είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο και για την υιοθεσία και για την απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια», επεσήμανε και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, όλες τις διατάξεις που αφορούν το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας επεσήμανε ότι το κόμμα του στηρίζει το νομοσχέδιο, «γιατί κυρίως αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικίας σε μια ομάδα συμπολιτών μας».

«Αποκαθιστά την ισονομία, την ισοπολιτεία, είναι ένα βήμα βελτίωσης στο σκέλος του σεβασμού στοιχειωδών δικαιωμάτων. Είναι ένα νομοσχέδιο τομή», τόνισε ο κ. Φωτήλας.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, τάχθηκε υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης, ενώ μίλησε «για ουσιαστική ευκαιρία να ξεκαθαριστεί ποια κόμματα έχουν ουσιαστικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και υπερασπίζονται στην πράξη ατομικά δικαιώματα».

«Είναι αδιανόητο στην εποχή της ελευθερίας και της γνώσης ορισμένοι να θέλουνε να μας επιβάλουν τον μεσαιωνικό σκοταδισμό», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι μπήκε από το παράθυρο η θεωρία των δύο άκρων χωρίζοντας την αντιπολίτευση σε δημοκρατική και μη, ανάλογα με το αν ψηφίζει ή πώς ψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε επικίνδυνες και εγκληματικές τις θεωρίες που εξέφρασαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος , τονίζοντας ότι «δεν είναι απλά μία άλλη άποψη αλλά παράγει και οδηγεί στη βία με κριτήριο τη σεξουαλική ζωή του άλλου».

Τσίπρας: Κλείνει ένας κύκλος ντροπής για την Ελλάδα

«Με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η Βουλή, κλείνει ο κύκλος της οπισθοδρόμησης και της ντροπής, έστω και καθυστερημένα που οδήγησε σε καταδίκες τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ολιγόλεπτη παρέμβαση του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

«Είναι μια σημαντική μέρα για αυτό που θα ψηφίσει η Βουλή μας με ευρεία πλειοψηφία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την υπεράσπιση της ισοτιμίας και ισονομίας, απέναντι στο νόμο για όλους τους πολίτες. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού στους ανθρώπους που επέλεξαν να πορευτούν το δικό τους δρόμο, να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη ζωή και το θάνατο, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ανοίγει ο κύκλος της ισονομίας και της προστατευόμενης ισότητας, ανεξάρτητου φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δέσμευση της κυβέρνησης που υλοποιείται, σημειώνοντας ότι «το ευχάριστο είναι ότι σε αντιδιαστολή αυτών που κήρυτταν το φόβο και την μισαλλοδοξία, η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με το κράτος δικαίου τις αρχές της ισότητας, δεν είναι τόσο φοβική, μίζερη, όπως κάποιοι την παρουσιάζουν».

«Είναι μεγάλο κέρδος, είναι μια ιστορική παρακαταθήκη των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτή η αρχή θέλουμε να καθοδηγεί την κυβέρνηση και να ορίζει τις επιλογές μας σε όλα τα πεδία, σε κάθε έκφραση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας. Κάνουμε όμως ένα βήμα και κάθε βήμα, αφήνει ίχνη και συντεταγμένες. Παράγει αποτελέσματα, βελτιώνει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί θα τις αλλάξουμε και θα δικαιώσουμε τους αγώνες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι μια πραγματική τομή που επιχειρούμε να σηματοδοτεί τη νέα εποχή, για τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε».

«Θα συνεχίσουμε με διαρκή αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και ρατσισμού. Ο αγώνας αυτός χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών ομάδων, χρειάζεται εγρήγορση και πολιτικό θάρρος, για να μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι να κερδίσει, αλλά να κερδίσει η δημοκρατία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Nαι μεν ...αλλά από το Λεβέντη

Για νομοσχέδιο που έγινε αντικείμενο «έξαλλων αντιπαραθέσεων» από πτέρυγες της Βουλής «που δεν έχουν τίποτα να πουν» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά την τοποθέτησή του για το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ολομέλεια.
Ο Β. Λεβέντης, επέκρινε τις ανάρμοστες εκφράσεις που ακούστηκαν για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ δήλωσε ότι στενοχωρήθηκε από την στάση που τήρησαν ορισμένοι ιεράρχες οι οποίοι «ζουν τον Μεσαίωνά τους».

Τάχθηκε υπέρ του σημερινού νομοθετήματος επισημαίνοντας ότι λύνει αστικά προβλήματα Ελλήνων πολιτών και αφού τόνισε ότι πρέπει ο σύντροφος σε ένα ομόφυλο ζευγάρι να λαμβάνει την σύνταξη ή το σπίτι του άλλου όταν εκείνος αποδημήσει, εξέφρασε την απορία «αυτό γιατί δεν μπορεί να το καταλάβει η Εκκλησία».

Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφερόμενος στο θέμα της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ψηφιστεί σήμερα η τεκνοθεσία.

Θεοδωράκης: «Το κράτος και η Εκκλησία δεν έχουν καμία θέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους»

Την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια εισηγήθηκε από την Ολομέλεια ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας, με αιχμή το «αποσπασματικό νομοσχέδιο» για το Σύμφωνο Συμβίωσης, την κυβέρνηση για ατολμία.

Απευθυνόμενος στους συντηρητικούς πολίτες είπε πως δεν πρέπει να φοβούνται διότι «το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων δεν απειλεί την οικογένειά τους, δεν απειλεί την πατρίδα και κανείς δεν κινδυνεύει από τον σεβασμό της πραγματικότητας. Από το αντίθετο κινδυνεύουμε. Από την υποκρισία και την καταπίεση. Ας πάψουμε λοιπόν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Να πάψουν οι ομοφυλόφιλοι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις άρα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα» υπογράμμισε.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως η κυβέρνηση επιβεβαιώνει σε καθημερινή βάση τον κυβερνητικό της εταίρο, που είπε πως θα μάθει τον κ. Τσίπρα να γράφει με το δεξί, αφού σε ζητήματα δικαιωμάτων των πολιτών (φυλακισμένοι, ΑΜΕΑ, Ρομά) δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και σε υποθέσεις (όπως η καύση νεκρών, η υπόθεση Ρίχτερ) ή τηρεί σιγή ή αποδεικνύεται τόσο συντηρητική, όσο και οι προηγούμενες.

««Η ευημερία και η πρόοδος μιας κοινωνίας δεν κρίνεται μόνο από τον πλούτο που παράγει, αλλά από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες της και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες της» τόνισε, δηλώνοντας πως «το Ποτάμι - το προοδευτικό Κίνημα της χώρας- δεν θα συμβιβασθεί. Θα συγκρουσθεί με τις συντηρητικές πολιτικές, με την υποκριτική ηθική, με τα στερεότυπα που κρατούν γονατισμένη την κοινωνία μας στο παρελθόν».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε, εξάλλου, για «ντροπή» ορισμένων μητροπολιτών «που συμπεριφέρονται ως κήρυκες μίσους» και υπενθύμισε τη δήλωση ενός από αυτούς που είπε: «Αγαπάτε αλλήλους εκτός αν είναι πόρνες, γκέι ή εβραίοι».

«Το κράτος και η Εκκλησία δεν έχουν καμία θέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους» είπε χαρακτηριστικά.

Για «αξιακά ετερόκλητη»
κυβέρνηση έκανε λόγο ο Βενιζέλος

Το ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι «αξιακά ετερόκλητη» ή τελικώς είναι «αξιακά ομοιογενής», έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αιχμή την αρνητική τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, στο Σύμφωνο Συμβίωσης.

«Οι δήθεν διαφωνίες επί ζητημάτων ηθικής ή εθνικής ευαισθησίας στην πραγματικότητα λειτουργούν ως πρόσχημα, ως άλλοθι για να εφαρμόζεται μία πολιτική, η οποία έχει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τέτοια όμως που να επιτρέπει στην υπάρχουσα κλειστή ομάδα εξουσίας, να διαχειρίζεται την εξουσία, να τη νέμεται χωρίς καμία προγραμματική και θεσμική εγγύηση» είπε ο κ. Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.

Ακόμη επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό - που στηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη - έχει μετατραπεί σε ένα όχημα, στο οποίο επιβιβάζονται διάφορες ρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι θεσμικά προβληματικές έως και προσβλητικές.

Όπως τόνισε πάνω στη λογική αυτή, οικοδομείται και η παρέμβαση που γίνεται με το νομοσχέδιο αυτό, στο χώρο της δικαιοσύνης, λέγοντας πως η διάταξη με την οποία επεκτείνεται η ατομική πειθαρχική αρμοδιότητα των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, μειώνει το επίπεδο προστασίας της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και εισαγγελέων.