Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στην εκδήλωση- αφιέρωμα στον Κώστα Φιλίνη

Εμφάνιση IMG_2015_11_05_178.jpg

Εμφάνιση IMG_2015_11_05_253.jpgΥπό το πρίσμα των απόψεων, της πολιτικής σκέψης και πράξης του Κώστα Φιλίνη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, προσέγγισε την παρούσα πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση, κατά την εκδήλωση- αφιέρωμα στον πολιτικό και διανοούμενο Κ. Φιλίνη, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Κώστας Φιλίνης: Ένας διανοούμενος της δράσης. Κείμενα θεωρίας και πολιτικής».

«Μιλώντας από καρδιάς για τον Κώστα, θα ήθελα να διαλεχθώ με τις μνήμες, με τη νοσταλγία, με τα συμβάντα που μας σφράγισαν στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν. Θα ήταν κάτι που για μένα θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ ωφέλιμο διανοητικό διάλλειμα σε αυτό που μας συμβαίνει και ενδεχομένως να μετέδιδε και σε εσάς κάποιες από τις στιγμές της σύμπλευσης ή, ακόμα και πιο οριακά, κάποιας αντιπαράθεσης ή άλλων πολύ κρίσιμων στιγμών, οπότε ο Κώστας σφράγισε την καθοδηγητική δική του διαδρομή σε σχέση με εμάς τους νεότερους, όλα τα μεγάλα διακυβεύματα, τα προβλήματα και τις απαντήσεις που καλούμασταν τότε να δώσουμε. Αποτελεί κοινοτυπία  να πω ότι ο Κώστας μας λείπει, ότι μας λείπει η θεωρητική διεισδυτική του οπτική και δεινότητα, η έμπρακτη στρατευμένη  πολιτική του συνεισφορά. Κάτι τέτοιο θα ίσχυε πριν και μετά την κρίση, πριν και ανεξάρτητα από τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν γονατίσει την πατρίδα μας, πριν την βιωμένη, την βιωνόμενη πολιτική εμπειρία της διακυβέρνησης από τη δική μας Αριστερά μέσα στα αχαρτογράφητα νερά, όπως μας άρεσε να λέμε εδώ και χρόνια όταν προσεγγίζαμε την κυβερνητική εξουσία, ίσως και ανομολόγητα για να φτιάξουμε ένα πολιτικό άλλοθι για τον μικρό βαθμό προετοιμασίας μας, γι’ αυτό το άλμα σε πυκνό πολιτικό χρόνο» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε υπογραμμίζοντας:
«Ο Κώστας Φιλίνης υπήρξε ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες του συνδυασμού, σε υψηλό επίπεδο, τόσο του θεωρητικού στοχασμού όσο και της πολιτικής δράσης, πάντοτε μέσα στην αριστερή συλλογικότητα. Ταυτόχρονα υπηρέτησε την επιλογή ως στάση ζωής, την στράτευση στην ανανεωτική αριστερά και την αντιπαλότητα στη στατική και την δογματική σκέψη. Ανοίγοντας συνεχώς ορίζοντες για την δράση των δυνάμεων της εργασίας και ιδιαίτερα για τη νεολαία. Με καταλαμβάνει πραγματικά πολιτικό άγχος και δέος όταν αναλογίζομαι το πόση δουλειά πρέπει να γίνει για να αναστηλώσουμε αυτές τις αξίες για να αναβαπτιστεί η συλλογική δράση μέσα στην ίδια τη συνείδηση μιας κοινωνίας που υποφέρει αλλά μάχεται και αντιστέκεται με αξιοπρέπεια. Να απαξιώνονται οι απολίτικες προσωπικές στρατηγικές, να αρνούμαστε έμπρακτα την ομηρία και την υποταγή της πολιτικής στην επικοινωνία και τη δημαγωγία. Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν τώρα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να διεξαγάγουμε και ει δυνατόν νικηφόρα τη μάχη την οποία έχουμε αναλάβει» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Τέλος, ο κ. Βούτσης, επικαλούμενος την στάση του Κ. Φιλίνη σε σχέση με τη Ευρωπαϊκή Ένωση,  αναφέρθηκε στις αρχές και αξίες της Ένωσης του χθες και του σήμερα. «Για την ίδια την Ε.Ε. ο Φιλίνης προβληματίστηκε πάρα πολύ μετά την πτώση του τείχους και τον ενιαίο οικονομικό χώρο που οριοθετούσε η συνθήκη του Μάαστριχτ βλέποντας από τότε ότι δημιουργούνται σαφείς αποκλίσεις,  ανισότητες  και υστέρηση στις κοινωνικές συγκλίσεις. Το ‘92 μίλησε για ετεροβαρή συμβιβασμό. Το ‘98 ήδη με την ευκαιρία της συνθήκης του Άμστερνταμ και τις πρώτες εργατικές ευρω-πορείες, μίλησε για «ματαίωση προσδοκιών»» είπε και αναρωτήθηκε: «Η σημερινή ΕΕ τι εχέγγυα δίνει; Η σημερινή της ηγεσία, οι ηγεσίες της; Τι δυνατότητες και πιθανότητες ν’ αλλάξουν ριζικά η αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης και άλλα θεσμικά ζητήματα; Να ανακτηθεί και να βαθύνει η δημοκρατική νομιμοποίηση των θεσμών της, να ανακτηθούν οι κατακτήσεις του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους, να ηττηθεί στρατηγικά η πολιτική της λιτότητας;
Αν τα αναπάντητα ερωτηματικά της προηγούμενης παραγράφου παραμείνουν ως τέτοια χωρίς ν’ αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στις χώρες του Νότου το προσεχές διάστημα είναι σαφές ότι θα μειωθούν επικίνδυνα οι πιθανότητες για να πετύχει η αριστερή διακυβέρνηση και να ηττηθούν οι αντικοινωνικές πολιτικές. Η δικιά μας όμως θεωρητική αποσκευή, στην οποία η συνεισφορά του Φιλίνη υπήρξε καθοριστική, εμπεριείχε τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ρήξεις και τις τομές αλλά και τις μεταρρυθμίσεις μέσα στο πλαίσιο ενός προοδευτικού εκσυγχρονισμού» τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος της Βουλής.
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής,   διοργάνωσαν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και οι Εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, ενώ η εκδοτική ομάδα που επιμελήθηκε το βιβλίο αποτελείται από τους Β. Καραμανωλάκη, Κ. Λαμπρινού, Γ. Μπαλαμπανίδη και Τ. Τρίκκα.