Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Απόβλητα: "Οκ" για εργο €160 εκατ. στην Πελοπόννησο

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
http://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2015/05/XYTA-PALAIROS1.jpg
Τη δεύτερη προσφυγή που είχε καταθέσει στη δικαιοσύνη πολιτική παράταξη και πολίτες με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης των περιβαλλοντικών όρων του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, θεωρώντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη του έργου προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εξασφαλίζει την μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος.
 

Ακόμη, οι προσφεύγοντες ζητούσαν την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων επικαλούμενοι την ύπαρξη ρέματος στην περιοχή Καλλιρόη Μεσσηνίας που έχει χωροθετηθεί για την υλοποίηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) όπου θα καταλήγει ό,τι απομένει από την επεξεργασία των απορριμμάτων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η δικαιοσύνη ούτε τη συγκεκριμένη αιτίαση έκανε δεκτή όχι μόνον επειδή δεν προκύπτει η ύπαρξη ρέματος-βάσει μελετών- στην Καλλιρόη. Αλλά κυρίως επειδή η περιβαλλοντική αδειοδότηση προβλέπει τη διπλή στεγανοποίηση της μεμβράνης της εγκατάστασης, δηλαδή σαν να διαπερνούσε ρέμα στην Καλλιρόη.

Με άλλα λόγια, το βασικό σκεπτικό του ΣτΕ είναι ότι η περιβαλλοντική αδειδότηση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων προβλέπει τις μέγιστες απαιτούμενες προδιαγραφές προστασίας, ενώ θα επιλύσει το οξύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος λόγω των σκουπιδιών.

Ανατροπή στους σχεδιασμούς Τσιρώνη

Η συγκεκριμένη οριστική απόφαση του ΣτΕ -είναι η δεύτερη κατά σειρά καθώς έχει προηγηθεί η απόρριψη προσφυγής του δήμου Οιχαλίας και κατοίκων κατά του διαγωνισμού - ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Ο ίδιος, σε επίσκεψή του τέλη της άνοιξης στην Πελοπόννησο και στην Καλλιρόη Μεσσηνίας, είχε διατρανώσει την αντίθεσή του για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση αλλά και συνολικά για το έργο όπως και για τη συντριπτική πλειονότητα των ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων.

Ωστόσο, πλέον, το έργο συνοδεύει μία ακόμη δικαστική νίκη η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επιτρέψει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει στη συμβασιοποίησή του. Αυτή τη στιγμή, η σύμβαση του έργου βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο που αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν σε διάστημα ένα μήνα μετά τη συμβασιοποίηση, με την εισηγμένη να προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, σε πιλοτικό στάδιο, 10 μήνες ύστερα από την έναρξη των εργασιών.

Η κατάσταση, δηλαδή, με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου θα αρχίζει να αλλάζει σταδιακά 10 μήνες από την έναρξη της κατασκευής οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο σταθμοί μεταφόρτωσης, οι τρεις ΧΥΤΥ, η μονάδα κομποστοποίησης και τμήμα της μονάδας μηχανικής επεξεργασίας.

Η χρηματοδότηση του έργου προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ, ίδια κεφάλαια του αναδόχου και τραπεζικό δανεισμό. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία.

"Τρέχουν” τα ΣΔΙΤ

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πριν από μερικές εβδομάδες η ανάδοχος κοινοπραξία Archirodon-Intrakat-Envitec οριστικοποίησε με τραπεζικό ίδρυμα τη συμφωνία χρηματοδότησης, άνω των 20 εκατ. ευρώ, της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες με ετήσια δυναμικότητα 90 χιλιάδες τόνων.

Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 30 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 150 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και περισσότερες από 60 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του. Ο χρόνος κατασκευής του είναι 22 μήνες.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας 120 χιλιάδων τόνων. Χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και κατά 50% από τον ανάδοχο και τραπεζικό δανεισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΕπ έχει εκταμιεύσει ποσό της τάξης των 7 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία Ηλέκτωρ-Άκτωρ που έχει αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση για 27 χρόνια της μονάδας.

dimitris.delevegos@capital.gr