Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Αποχώρησε όπως του αξίζει «χρυσός» ο Ιακωβάκης! ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΑ 400Μ. ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ

Αποχώρησε «χρυσός» ο Ιακωβάκης! Μετά από 22 χρόνια σπουδαίας καριέρας, ο Περικλής Ιακωβάκης αποχαιρέτησε την ενεργό δράση, κατακτώντας τι άλλο; Το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα...
Η συναισθηματική αποφόρτιση είχε γίνει περίπου ένα μήνα πριν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων του Ηρακλείου. Ο σημερινός αγώνας ήταν για τον Περικλή Ιακωβάκη η ευκαιρία να χαιρετίσει μια διοργάνωση που επί χρόνια τίμησε μέσα από την πολύχρονη καριέρα του. 

Το 1998 κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και σήμερα το τελευταίο.
Έτσι, ο μεγάλος δρομέας των 400 μέτρων έβαλε τέλος σε μια σπουδαία καριέρα.
 Ο κορυφαίος Ελληνας πρωταθλητής έκανε 16 τις νίκες του στη διοργάνωση. Ολοκλήρωσε έτσι με τον καλύτερο τρόπο μια σπουδαία καριέρα στη διάρκεια της οποίας κατάφερε να κατακτήσει μετάλλιο σε όλες τις κατηγορίες.
Καλύτερη στιγμή για εκείνον το χάλκινο μετάλλιο το 2003 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισιού και το χρυσό το 2006 στο Ευρωπαϊκό του Γκέτεμποργκ. Ο Ιακωβάκης παρέλαβε το μετάλλιο του από την γυναίκα που στάθηκε δίπλα του σχεδόν μια 20ετία, την προπονητήτρια του Μαίρη Σωτηρακοπούλου και έχοντας στην αγκαλιά του τον γιο του Αχιλλέα. Για την ιστορία, ο Ιακωβάκης πέτυχε 51.69 και άφησε πίσω του τον Κωνσταντίνο Κωνσταντή με 52.81 και τον Γκιόργκι Καραολασβίλι με 53.66.
Εκείνος είναι γεννημένος πρωταθλητής, και ακόμη και στον τελευταίο του αγώνα υπήρξε κριτικός με τον εαυτό του:
«Ήταν ασυνήθιστο για μένα να μην είμαι συγκεντρωμένος πριν από την κούρσα, δεν το περίμενα, αλλά τελικά συγκινήθηκα. Ηταν το κλίμα τέτοιο που, που τελικά με έκανε να το χάσω. Τελείωσα με τον πρωταθλητισμό, όχι, όμως με τον αθλητισμό. Ήταν μία χαλαρή κούρσα. Έκανα αργό πέρασμα…
Λίγο ο καιρός, λίγο ότι φεύγω διακοπές αύριο, λίγο ότι δεν υπήρχε ανταγωνισμός… Δεν έχω σκεφτεί τις επόμενες κινήσεις μου, όμως το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα ασχολούμαι με την επιτροπή αθλητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Στην συνέχεια πραγματικά δεν έχω κάτι στο μυαλό μου».

"Οχτάρης" ο Τσάτουμας, Πανελλήνιο ρεκόρ ο Τεντόγλου
Το πρόσωπο των αγώνων στον τελικό του μήκους τα τελευταία χρόνια είναι ο Λούης Τσάτουμας. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ ήταν και φέτος ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές, δεν ήταν όμως, ο μοναδικός.
Ο Τσάτουμας προσγειώθηκε στα 8,09 μ., ένα εκατοστό κάτω από το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και έδειξε για μια ακόμη φορά,πως παρά τα προβλήματα βρίσκει το δρόμο για άλματα πάνω από τα 8,00 μέτρα.
Ο μοναδικός 17χρονος Μιλτιάδης Τεντόγλου κατάφερε για μια ακόμη φορά να εντυπωσιάσει με το 7,73 μ. και να βελτιώσει για τρίτη φορά φέτος το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ παίδων.
Ο νεαρός έκανε την καλύτερη προσπάθεια στο τρίτο του άλμα, ενώ μετά το τέταρτο ολοκλήρωσε τον αγώνα του, καθώς είχε ενοχλήσεις στη μέση. "Οταν ξεκίνησα τη χρονιά είχα ως στόχο να πιάσω το όριο για το Κάλι. Μετά το 7,41 μ. κατάλαβα πως μπορώ να κάνω το όριο. Μπορώ να πω όμως πως όλες οι επιδόσεις ήρθαν πολύ φυσικά. Δεν είχα στο μυαλό μου όλες αυτές τις επιδόσεις", είπε ο αθλητής που γυμναζεται με τον Βαγγέλη Παπανίκο και συμπλήρωσε για τον Λούη Τσάτουμα: "Είναι ένας θρύλος του αγωνίσματος. Μου έχει δώσει πολλές συμβουλές και με έχει βοηθήσει".
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 7,69 μ., από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας του στις Σέρρες (28/6). "Είχαμε πει με τον προπονητή μου, πως ακόμη κι αν έπιανα το όριο για το Παγκόσμιο, θα αποφασίσαμε μετά για τη συμμετοχή μου σε αυτό. Το μυαλό μου είναι εκεί, αλλά το κορμί μου έχει ανάγκη από ξεκούραση", είπε ο Τσάτουμας για το ενδεχόμενο συμμετοχής στο Παγκόσμιο. Ο Τσάτουμας, μπορεί να μην έπιασε το όριο, ωστόσο μπορεί να πάρει την πρόκριση αν είναι μέσα στους 32 της παγκόσμιας κατάταξης. Το ρυθμό του φαίνεται να βρίσκει ο Γιώργος Τσάκωνας, που ήταν δεύτερος με 7,78 μ. και τρίτος στους άνδτρες ο Μιχάλης Μερτζανίδης με 7,70 μέτρα. Ο Τεντόγλου, ως παίδας είχε δικαίωμα συμμετοχής μόνο στο πρωτάθλημα των Νέων, που γίνεται παράλληλα με αυτό των Ανδρών.