Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ανασύνταξη στη Νέα Δημοκρατία με νέα πρόσωπα αλλά και… αρνήσεις - Ο Αντώνης Σαμαράς ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς ρυθμούς σχηματίζοντας «σκιώδη» κυβέρνηση

Ανασύνταξη στη Ν.Δ. με νέα πρόσωπα αλλά και… αρνήσεις
Σταθερό αντιπολιτευτικό βηματισμό αναζητεί η Νέα Δημοκρατία , με τις παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς και τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς τη στελέχωση του νέου κομματικού μηχανισμού, την ώρα που ο εσωκομματικός πολιτικός χάρτης αρχίζει να σχηματοποιείται.
Οι συνεχείς απαντήσεις του Μεγάρου Μαξίμου στο βομβαρδισμό των ανακοινώσεων από τη Λεωφόρο Συγγρού αποδεικνύουν ότι έχουν αλλάξει πολλά στον επικοινωνιακό τομέα της Ν.Δ., όμως τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, τα οποία πήραν σαφείς αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία, επιμένουν ότι θα πρέπει να λυθεί πρώτα το θέμα της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης και άλλα προβεβλημένα γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη, που έθεσαν θέμα έκτακτου Συνεδρίου, εκτός από το να ασκούν κριτική, δεν ανταποκρίνονται ούτε στις προτάσεις του κ. Σαμαρά προκειμένου να αναλάβουν κεντρικές θέσεις στο κόμμα.
Ταυτόχρονα όμως διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους όσο και με έμπειρα πρόσωπα τα οποία δεν συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες αλλά επιδεικνύουν έντονη κινητικότητα και έχουν ενεργό ρόλο στα εσωκομματικά, όπως είναι η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Η εσωκομματική μάχη γίνεται πλέον στη σκιά της κατάρτισης του νέου κομματικού οργανογράμματος και, όπως φάνηκε από τις μέχρι σήμερα κινήσεις του προέδρου της Ν.Δ. στην εσωκομματική σκακιέρα, η στόχευση είναι σαφής: να διατηρηθεί η ενότητα στο κόμμα και να υπάρξει ένα διπλό αποτέλεσμα. Πρώτον, να μπουν νέα πρόσωπα στον κομματικό μηχανισμό, ώστε να γίνει πράξη η ανανέωση και να ανακατευτεί η «τράπουλα», και, δεύτερον, να διεμβολιστούν οι ομάδες των κορυφαίων στελεχών που έχουν προχωρήσει έμμεσα ή άμεσα σε αμφισβήτηση της σημερινής ηγεσίας.
Η εβδομάδα που έρχεται, πάντως, δεν αποκλείεται να είναι καθοριστική για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς αναμένεται ο Αντώνης Σαμαράς να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει τους βουλευτές που θα στελεχώσουν τις κομματικές θέσεις, ενώ υπάρχουν φήμες για συντονισμένη κίνηση από την πλευρά αυτών που έχουν ζητήσει έκτακτο Συνέδριο

Υπόκωφη μάχη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τακτικής της Συγγρού είναι η τοποθέτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη θέση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, επιλογή διόλου τυχαία καθώς εκλέγεται στη Β’ Αθήνας, όπως και ο ένας εκ των βασικών παικτών στο εσωκομματικό πεδίο, ο Νίκος Δένδιας. Ο επιλογές, επίσης, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αδώνιδος Γεωργιάδη και άλλων βουλευτών από την ίδια Περιφέρεια ερμηνεύονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση. 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας είχε αρνηθεί την πρόταση του κ. Σαμαρά να αναλάβει την πιο κομβική γραμματεία του κόμματος, δείχνοντας τις προθέσεις του για αποστασιοποίηση από τη σημερινή ηγεσία. Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης, την επομένη του ορισμού του στη συγκεκριμένη Γραμματεία, άφησε αιχμές κατά του κ. Δένδια, τον οποίο κάλεσε να διευκρινίσει πού ακριβώς έγινε η ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ.
Το ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται στην αναμενόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και στις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν κατά την ψηφοφορία για την εκλογή των τεσσάρων βουλευτών που θα συμμετέχουν στο δεκαπενταμελές άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, των συντονιστών των ΟΚΕ (Ομάδων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου) και των τομεαρχών.
Για το Πολιτικό Συμβούλιο θα μπορεί να είναι υποψήφιος όποιος το επιθυμεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τη Λεωφόρο Συγγρού θα προταθούν ο Μάκης Βορίδης, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Βασίλης Κικίλιας. Για τις θέσεις των τομεαρχών έχουν ακουστεί οι Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας, Νότης Μηταράκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Κώστας Τασούλας και Ανδρέας Κατσανιώτης.
Καμία θέση στον κομματικό μηχανισμό δεν επιθυμούν να αναλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Βλάχος, η Αννα Καραμανλή, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Τσιάρας, ο Μάριος Σαλμάς, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και άλλοι βουλευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα είχαν ταχθεί υπέρ του έκτακτου Συνεδρίου.
Αμετακίνητος φαίνεται να μένει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, καθώς για να γίνει αλλαγή στη θέση του γραμματέα θα έπρεπε να στηθούν κάλπες στην Πολιτική Επιτροπή, γεγονός που θα δημιουργούσε νέο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ ηγεσίας και κορυφαίων. Στην ηγετική ομάδα της Συγγρού υπήρξε η σκέψη να τοποθετηθούν δύο αναπληρωτές γραμματείς κάτω από τον κ. Παπαμιμίκο, κίνηση που δεν θα γινόταν αποδεκτή από τον ίδιο. Για τις θέσεις αυτές είχαν ακουστεί οι Φίλιππος Ταυρής και Κώστας Σκρέκας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενδέχεται να προχωρήσει, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, και στη συγκρότηση ειδικής γραμματείας Τεκμηρίωσης, που θα αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές σε ό,τι έχει να κάνει με «ύποπτα» θέματα που αφορούν στην κυβέρνηση, με το όνομα της Σοφίας Βούλτεψη να ακούγεται για τη θέση αυτή. 
Παράλληλα η ηγετική ομάδα της Λεωφόρου Συγγρού θέλει να επαναβεβαιώσει τη σχέση κόμματος και κοινωνίας και γι’ αυτό ο κ. Σαμαράς έχει προαναγγείλει συνελεύσεις των νομαρχιακών επιτροπών σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια περιφερειακές συνδιασκέψεις, στις οποίες προτίθεται να είναι παρών και ο ίδιος, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ., αν και δημόσια υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ούτε «δεξιά στροφή» ούτε ιδεολογική μετατόπιση.
Αν επιχειρηθεί, πάντως, μια χαρτογράφηση του γαλάζιου εσωκομματικού σκηνικού και μεταξύ των κοινοβουλευτικών προσώπων που φέρονται να ενδιαφέρονται αν όχι για την ηγεσία, αλλά σίγουρα να έχουν κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα της παράταξης, υπάρχουν δύο διαφορετικές ταχύτητες. 
Από τη μια, αυτοί που ασκούν κριτική και ταυτόχρονα έχουν βγει καθαρά μπροστά, όπως ο Νίκος Δένδιας, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, και, από την άλλη, εκείνοι που, ενώ έχουν το βλέμμα στο αύριο της Ν.Δ., δεν λένε «όχι» σε σημερινά αξιώματα, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας.

Ισως να μην καλυφθούν οι δύο θέσεις των αντιπροέδρων

Ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με το θέμα των δύο αντιπροέδρων έπειτα από την παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν βιάζεται να προχωρήσει στην πλήρωση των θέσεων αυτών, καθώς είναι «τιμητικές» (αυτό είχε τονιστεί και από τον κ. Αβραμόπουλο, όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του), δεν υπάρχουν στο καταστατικό και είχαν δημιουργηθεί το 2010 από τον κ. Σαμαρά για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ο κ. Σαμαράς να μην προχωρήσει ποτέ στην κάλυψη αυτών των δύο θέσεων, για τις οποίες έχει υπάρξει και εισήγηση να τοποθετηθούν οι Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκφράζουν δύο διαφορετικούς πόλους στη Ν.Δ., το δεξιό και το φιλελεύθερο.
Για τη θέση της αντιπροεδρίας του κόμματος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, βολιδοσκοπήθηκε από κορυφαία στελέχη της Αυτοδιοίκησης ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος, ωστόσο, δεν μπαίνει σε τέτοια λογική, μένοντας αμετακίνητος στο στίγμα που έχει δώσει μέχρι σήμερα. Τα τρία στελέχη που έκαναν κρούση στον πρώην υπουργό είναι συνομιλητές της σημερινής ηγεσίας, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν αυτό έγινε σε συνεννόηση με τη Συγγρού.


ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
gefthimiou@e-typos.com