Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Πειθαρχικό έλεγχο για τα έκτροπα χρυσαυγιτών στη Βουλή προανήγγειλε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης

Πειθαρχικό έλεγχο για τα έκτροπα χρυσαυγιτών στη Βουλή προανήγγειλε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος τόνισε, ακόμη, πως δεν παραγράφεται τίποτα με το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής
Η πειθαρχική διαδικασία θα κινηθεί, σύμφωνα με τον α' αντιπρόεδρο της Βουλής, Χρ. Μαρκογιαννάκη, για όσους εμπλέκονται στα έκτροπα που σημειώθηκαν την Τετάρτη έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την είσοδο των βουλευτών της Χρυσής αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, Χρ. Παππά και Γ. Λαγού για τη διαδικασία της άρσης ασυλίας τους.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ομάδα υπαλλήλων της Χρυσής Αυγής και συγγενών των προφυλακισμένων βουλευτών που πήραν άδειες εισόδου στη Βουλή, συνοδεύοντας τους Μιχαλολιάκο, Παππά και Λαγό, φώναζαν τα συνθήματα: «άκου αρχηγέ και άκου το καλά ξεφτίλισες το σύστημα για άλλη μια φορά», καθώς επίσης «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Το επεισόδιο σημειώθηκε ενώπιον της φρουράς της Βουλής, που δεν έλαβε εντολή για κάποιου είδους επέμβαση. Πάντως, η πόρτα της αίθουσας έκλεισε και οι χρυσαυγίτες έμειναν έξω από την Ολομέλεια.
Σημειώνεται ότι εκείνο το χρονικό διάστημα βρισκόταν σε ισχύ απαγόρευση εισόδου στη Βουλή για το κοινό, ενώ είχε δοθεί η εντολή για περίπου 10 λεπτά να μην εισέλθουν στη Βουλή ούτε οι υπάλληλοι. Επιπλέον, με εντολή του φρούραρχου είχαν απομακρυνθεί ακόμα και οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί συντάκτες από τους χώρους όπου θα περνούσαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές. Μετά το πέρας της διαδικασίας άρσης ασυλίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα κατά την έξοδο των Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού κλειδώθηκαν οι ενδιάμεσες πόρτες των διαδρόμων. Παρά τα γεγονότα, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, ούτε όταν είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφικά και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα του προκλητικού επεισοδίου.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, για το αν πρόκειται να αντιδράσει με κάποιο τρόπο το προεδρείο της Βουλής για τους τραμπουκισμούς χρυσαυγιτών μέσα στο κοινοβούλιο, είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία, καθώς μεταξύ των πρωταγωνιστών του επεισοδίου είναι άτομα που εργάζονται ως μετακλητοί υπάλληλοι της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Επίσης, είπε ότι θα γίνει έρευνα για το περιστατικό και θα κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και σημείωσε: «Αυτά που είδα από τη θέση του προεδρεύοντος στην Ολομέλεια εκείνη την ώρα ήταν ότι ήθελαν να μπουν μέσα, κραυγάζοντας αυτά τα πράγματα. Αυτά δεν θα μείνουν αναπάντητα».
Σε άλλες δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1, ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι κατά τη συνεδρίαση της Βουλής για την άρση ασυλίας των προφυλακισθέντων της Χρυσής Αυγής, έγιναν κάποια πράγματα που «δεν τιμούν τη δημοκρατία μας». Επιβεβαίωσε ότι υπήρξε περιστατικό έντασης που αποφεύχθηκε «χάριν της παρέμβασης των ψυχραιμότερων» ενώ δήλωσε πως αν το «σκάσε ρε» του Νίκου Μιχαλολιάκου απευθυνόταν προς τον ίδιο, «θα ήταν άλλη η εξέλιξη της διαδικασίας». Ακόμη, απάντησε στις κατηγορίες που εξαπέλυσε σε βάρος του ο Χρήστος Παππάς από το βήμα της Βουλής, λέγοντας πως δεν υπήρξε ποτέ ανεπάγγελτος, πως είναι δικηγόρος – ποινικολόγος, ο οποίος έχει σπουδάσει, έχει δώσει όρκο, σέβεται το δικαστήριο και δε συμμετέχει σε παραδικαστικά. «Τέτοιος είμαι εγώ», δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

«Δεν παραγράφεται τίποτα με το κλείσιμο της ολομέλειας»
Ο κ. Μαρκογιαννάκης, κλήθηκε να σχολιάσει και το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής και είπε πως η Βουλή συνήθως παρέτεινε τις εργασίες της μέχρι τον Σεπτέμβρη όταν υπήρχαν εκκρεμότητες με το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. «Τέτοιες εκκρεμότητες εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν».
Όπως είπε οι καταγγελίες για παραγραφές είναι αόριστες, καθώς δεν έχει κατατεθεί καμιά πρόταση για σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής για κάποια υπόθεση στη Βουλή. «Αν υπήρξε πρόθεση από κάποιο κόμμα να μαζέψει 30 υπογραφές και να συσταθεί προανακριτική, ναι πράγματι παραγράφεται, αλλά τέτοια πρόθεση δεν έχει καταγραφεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης. Πρόσθεσε επίσης, πως ακόμα και όταν οι εργασίες της ολομέλειας ολοκληρώνονταν τέλη Ιουνίου και πάλι υπήρχαν καταγγελίες, καθώς πρόκειται για μια «τακτική» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε επίσης, πως για το πότε θα κλείσει η ολομέλεια, δεν είναι αρμόδιος ο πρόεδρος και το προεδρείο της Βουλής καθώς «αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης και η οποία εκτιμά πότε το κυρίως σοβαρό νομοθετικό έργο έχει περάσει».
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα περάσουν νέα μέτρα από τα θερινά τμήματα, δήλωσε πως δεν το γνωρίζει και πως στην Ελλάδα γίνεται για το παραμικρό κουβέντα «χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος».

eklogika.gr